Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας - Hediye Yusif

Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας - Hediye Yusif

Η HediyeYusif, συμπρόεδρος του συμβουλίου της νέας πολιτικής δομής, επονομαζόμενη ‘Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας΄, εξηγεί τη σκέψη και διαδικασία πίσω από την πρωτοβουλία.

Μόλις 151 αντιπρόσωποι από διάφορες βόρειες περιοχές του συριακού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Ροζάβα, ανακήρυξαν την ‘Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας – Ροζάβα’ στις 17 Μαρτίου 2016, οι αντιδράσεις περιφερειακών και διεθνών κρατών ήταν σχεδόν αποκλειστικά αρνητικές. Οι περισσότερες συριακές ομάδες αντιπολίτευσης, επίσης, την απέρριψαν ή ήταν διστακτικοί στο να κάνουν θετικές δηλώσεις. Παρόλα αυτά, αντιπρόσωποι, οργανισμοί και τμήματα της κοινωνίας που στέκονται πίσω από τη νέα οντότητα προχώρησαν και ενέκριναν το Κοινωνικό Συμβόλαιο που προετοιμαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μιλήσαμε με τη HediyeYusif, συμπρόεδρο του συμβουλίου της ‘Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας’. Αρχικά, θέλαμε να μάθουμε γιατί έγινε αυτή η προσπάθεια, εφόσον οι τρεις Δημοκρατικές-Αυτόνομες Κοινότητες (DAA) στο Κομπάνι, Αφρίν και Τσιζιρά υπάρχουν και λειτουργούν από τις αρχές του 2014. Η ίδια μπήκε σε κάποιες λεπτομέρειες, περιγράφοντας εν συντομία την ανάπτυξη στη Ροζάβα (Δύση στα Κουρδικά=Δυτικό Κουρδιστάν) και όλη τη Βόρεια Συρία. Η ριζοσπαστική-δημοκρατική δομή αποτόλμησε τα πρώτα βήματα προς την αυτο-οργάνωση της κοινωνίας και όταν η Ροζάβα απελευθερώθηκε το καλοκαίρι του 2012, πυροδοτήθηκε η επανάσταση.

Με σκοπό να συμπεριληφθούν ακόμη μεγαλύτερα μέρη της κοινωνίας, οι DAA σχηματίστηκαν, ενσωματώνοντας τους περισσότερους τομείς της κοινωνίας (εθνο-θρησκευτικούς, αλλά και πολιτικές οργανωσεις). Αυτό αποδείχτηκε τεράστια πρόκληση, μιας και αυτός ο κόσμος ποτέ άλλοτε δεν είχε δει κάτι παρόμοιο: τη σύσταση μια πολιτικής δομής που περιλαμβάνει τόση πολυμορφία, που από τη μία είναι η απόρριψη του έθνους-κράτους, και από την άλλη ενσωματώνει την ύπαρξη ριζοσπαστικών δημοκρατικών κοινοτήτων και λαϊκών συμβουλίων σε χωριά, δρόμους και περιοχές που χτίστηκαν από το TEV-DEM. Παρά το ότι οι DAA σταδιακά βελτίωναν τη δουλειά τους, καθώς ο καιρός περνούσε αποδείχτηκαν όχι αρκετά αποτελεσματικές στο να συντονίσουν τις δραστηριότητες μεταξύ τους.

Η ομάδα συντονισμού των τριών καντονιών δεν κατάφερε να αντιδράσει αρκετά γρήγορα σε ανερχόμενα θέματα, ιδιαίτερα στο να λύσει αποτελεσματικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Το δεύτερο κύριο πρόβλημα ήταν η αντιπροσώπευση μιας δημοκρατικής προοπτικής στη μόνιμη μάχη στη Συρία. Αλλά όταν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (QSD ή SDF) περαιτέρω απελευθέρωσαν έναν αριθμό περιοχών μέσα και ειδικά έξω από τη Ροζάβα το 2015 και 2016, αυτό άλλαξε σημαντικά την κατάσταση. Όλο και περισσότεροι μη Κούρδοι, ειδικά Άραβες, ζουν στις απελευθερωμένες περιοχές, και λόγω της θετικής πολιτικής προσέγγισης του SDF και των πολιτικών δομών των καντονιών, άλλαξαν τη στάση τους απέναντι στην επανάσταση της Ροζάβα και τους Κούρδους. Αυτό επέδρασε μέχρι και στις περιοχές που κυριαρχεί το τρομοκρατικό Ισλαμικό Κράτος. Για παράδειγμα, πολλοί χιλιάδες Άραβες από την Ράκκα καλούν εδώ και μήνες το SDF να απελευθερώσει την πόλη τους. Η HediyeYûsîf συνεχίζει: ‘όλες αυτές οι εξελίξεις συνεισέφεραν στην ίδρυση του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (MSD) το Δεκέμβριο του 2015, στο οποίο επίσης παρευρέθησαν πολλές πολιτικές δυνάμεις εκτός της Β.Συρίας που είναι σε μεγάλο βαθμό απελευθερωμένη

. Στη συνέλευση ίδρυσής του, το MSD παρουσίασε ένα μοντέλο μιας αποκεντρωμένης, δημοκρατικής, κοσμικής και πολυπολιτισμικής Συρίας, που προτείνεται για ολόκληρο το κράτος. Αυτό ήταν άλλο ένα σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία για τις δημοκρατικές-επαναστατικές δυνάμεις στη Ροζάβα/Β.Συρία. Το γεγονός ότι οι DAA ήταν αποκλεισμένες από διεθνείς συναντήσεις για λύση στην κρίση στη Συρία, οι οποίες βέβαια απέτυχαν, επιτάχυνε της πολιτικές προσπάθειες μας αυτούς τους μήνες. Μετά την ίδρυση του MSD, ένας αριθμός πολιτικών ακτιβιστών εξέτασε διαφορετικά μοντέλα ομοσπονδίας, αυτονομίας και άλλων αποκεντρωμένων πολιτικών δομών που θέτονται σε εφαρμογή ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα, πολιτικοί αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της Β.Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Ροζάβα, βρέθηκαν μαζί πολλές φορές και η ιδέα μίας συνεκτικής πολιτικής δομής σε μία δημοκρατική Συρία συζητήθηκε γενικά και μετέπειτα με μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν αντιπρόσωποι από το Minbic (Manbij) και την περιοχή της Sehba.

Σε αυτή τη φάση-ένα μήνα πριν τη διακήρυξη-υπήρξαν ανακοινώσεις ότι τα καντόνια θα διαλύονταν και θα αντικαθίσταντο με ένα εντελώς νέο πολιτικό αποκεντρωμένο σύστημα. Αυτό αποδείχτηκε πρόωρο: τα καντόνια παρέμειναν όπως ήταν. Αυτό έχει λογική, καθώς οι ίδιοι καθιερώθηκαν πρόσφατα και έχουν ήδη αποδείχθεί αρκετά θετικοί στο βαθμό που τώρα λειτουργούν. Τελικά, ένα σύνολο 151 αντιπροσώπων συνεδρίασαν στις 16/03/2016 με σκοπό να κάνουν το ιστορικό βήμα και να ανακηρύξουν τη ‘Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας-Ροζάβα’ στις 17 Μαρτίου. Μία ομάδα συντονισμού 31 ατόμων και οι δύο συμπρόεδροι, η HediyeYûsîv, μία γνωστή πολιτικός του TEV-DEM, και ο Mensur Selim, ένας Άραβας από το Cizire, εκλέχθηκαν. Η διακήρυξη της ομοσπονδιακής δομής αρχικά ακολουθεί το Κοινωνικό Συμβόλαιο των τριών DAA. Μαζί με την απόρριψη του έθνους-κράτους, έμφαση δόθηκε στη θέση της γυναίκας, την ποικίλη πολιτική δομή, στους εργάτες σαν γνήσιους δημιουργούς των προϊόντων, στο να αναγνωρίζεται κανείς σα μέρος μιας δημοκρατικής Συρίας και τέλος, στην ισχυρή δέσμευση για μία δημοκρατική-ειρηνική λύση στον πόλεμο στη Συρία.

Δεν είναι παράξενο που η συριακή κυβέρνηση και γειτονικά και άλλα κράτη δεν αντέδρασαν αμέσως θετικά, λέει η HediyeYûsîf, ‘ Για εμάς ήταν πιο σημαντικό οι άνθρωποι στη Συρία να θεωρήσουν την πρόταση μας για τη Συρία θετική. Γιατί για εμάς αυτό είναι στρατηγικής σημασίας. Κοιτάζοντας πίσω, μόνο λιγότερο από ένα χρόνο πριν, η συντριπτική πλειοψηφία των Αράβων έκρινε την διακήρυξη της Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας-Ροζάβα σαν ένα βήμα προς τη διαίρεση της Συρίας ή ήταν, διαφορετικά, πολύ διστακτικοί για αυτό.

Αλλά σήμερα είμαστε σε μία πολύ διαφορετική κατάσταση, που οφείλεται επίσης στη διαδικασία προετοιμασίας του Κοινωνικού Συμβολαίου. Αυτό το σχέδιο εξέπληκε πολλούς Άραβες. Πολλοί εξ αυτών – ειδικά κάποιοι επηρεασμένοι από οπισθοδρομικούς οργανισμούς- είχαν υποθέσει ακόμα και από το 2015, και εν μέρει το 2016, ότι οι Κούρδοι θα ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για την καταπίεση και απαλλοτροίωση αγροτικής γης από το καθεστώς Baath αρκετές δεκαετίες πριν, και θα προσπαθούσαν να τους αφομοιώσουν ή να ιδρύσουν ένα κουρδικό κράτος. ‘ η πρόκληση είχε πολλά εμπόδια εξ αρχής. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι κάτι καταφέραμε’, λέει η HediyeYûsif.

Η δεύτερη συνέλευση του συμβουλίου της πρωτοβουλίας της ομοσπονδίας θα μπορούσε να λάβει χώρα από το Νοέμβριο 27-29/2016. Λόγω των μακρών συζητήσεων και της εκτενούς συμμετοχής της κοινωνίας καμία καταστροφική αντιπαράθεση δεν έλαβε χώρα. Η διαγραφή του όρου ‘Ροζάβα’ και η προσθήκη του όρου ‘δημοκρατικός’ έφεραν το νέο όνομα ‘Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας’ (DFNS). Κάποια κούρδικα κόμματα εναντιώθηκαν στην απαλοιφή της Ροζάβα από το όνομα της νέας πολιτικής δομής, μια πρόταση που οδήγησε σε πολλές συζητήσεις. Τελικά, το TEV-DEM και οι μη-Κούρδοι επιχειρηματολόγησαν ότι το έδαφος (της DFNS) περιελάμβανε περισσότερα από τη Ροζάβα και ότι πολλοί πολιτισμοί ζούσαν εκεί και ότι, άλλωστε, αυτό θα εξυπηρετούσε ως μοντέλο για όλη τη Συρία.

Έπειτα, σε ένα ιστορικό βήμα, το δεύτερο σχέδιο του Κοινωνικού Συμβολαίου εγκρίθηκε από όλους τους 165 εκπροσώπους. Οι επιπλέον 14 προήλθαν κυρίως από το Minbic/Manbij, το οποίο μετά από έναν μεγάλο αγώνα απελευθερώθηκε από το SDF τον Αύγουστο 2016. Εκτός από τους εκπροσώπους των απελευθερωμένων περιοχών, όπως το Minbic ή το TelAbyad (GireSpî), συνολικά 22 πολιτικά κόμματα έλαβαν μέρος σε αυτή τη σημαντική συνάντηση. Επίσης κατέληξαν σε ένα πολιτικό έγγραφο που περιείχε προτάσεις για τη λύση της σύγκρουσης στη Συρία. Αυτό το έγγραφο στοχεύει στο να παρέχει μία δημοκρατική προοπτική στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στη Συρία και διεθνώς. Οι οπισθοδρομικές δυνάμεις δε συζητούν πραγματικά για τον εκδημοκρατισμό της Συρίας όταν συναντώνται στη Γενεύη ή την Αστανά. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον τους είναι το πώς θα επανακατανείμουν την εξουσία στη Συρία. Αποκρύπτουν το δημοκρατικό σχέδιο, το περιφρονούν, ευθέως το πολεμούν ή προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς. Από αυτή την άποψη το πολιτικό έγγραφο είναι μία διορατική παρέμβαση. Τους πρώτους δέκα μήνες ύπαρξης του DFNS, και μετά τις αρχικές κυρίως αρνητικές αντιδράσεις, η κατάσταση πήρε μία θετική τροπή, λέει η HediyeYûsîf. Αυτό πρέπει να συνέβαλε στην επιτυχημένη εξέλιξη τη όλης διαδικασίας έως σήμερα, όπως και στην ολοένα αυξανόμενη υποστήριξη από τον εκεί πληθυσμό. Εχθροί ή σκεπτικιστές της επανάστασης και του δημοκρατικού σχεδίου, εξετάζουν εξονυχιστικά τις πηγές πολιτικής, κοινωνικής και στρατιωτικής δύναμης, αλλά δε δίνουν σημασία στο ποιος έχει δίκαιο. Αλλά ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού δρα με αυτοπεποίθηση.

Πολλές διεθνείς δυνάμεις, δυτικά κράτη κυρίως, εξέφρασαν τη γνώμη τους ότι η προτεινόμενη δημοκρατική-ομοσπονδιακή δομή είναι μία πιθανή λύση που όμως προσεγγίζεται πολύ βιαστικά. Μην έχοντας καμία πρόταση για λύση να προσφέρουν πέρα από το αποικιακό παρελθόν τους, που θα μπορούσε να φέρει ειρήνη και δημοκρατία στην περιοχή, παρόλα αυτά θεωρούν τους εαυτούς τους αληθινούς φορείς ‘δημοκρατίας και εκσυγχρονισμού’. Αλλά ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το σχέδιο περί ομοσπονδίας αποτελεί μία από τις επιλογές για τη λύση της σύγκρουσης στη Συρία. Επιπλέον πολλοί βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρώπης καλωσόρισαν το σχέδιο. Η αντίδραση της Αραβικής Ένωσης είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα: συμφώνησαν ότι η ομοσπονδία της Συρίας είναι άξια συζήτησης. Όλα αυτά ακούγονται θετικά.

Παρόλα αυτά ο δρόμος για αληθινή αναγνώριση παραμένει πολύ μακρύς και γεμάτος κινδύνους. Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ακόμη νικηθεί και η τουρκική κυβέρνηση δρα με υπερβολική εχθρότητα απέναντι στη Ροζάβα και τη Βόρεια Συρία. Τέλος, στρεφόμαστε στη νέα πολιτική δομή στη Βόρεια Συρία. Πρώτα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα καντόνια πρέπει να μείνουν. Το Sehba θα γίνει το τέταρτο καντόνι. Η πιο σημαντική πτυχή της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας είναι ότι οι ριζοσπαστικές δημοκρατικές δομές που θεσπίστηκαν από το TEV-DEM από το 2011 τώρα και επισήμως θα εφαρμοστούν. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, οι κοινότητες (komin), ο αριθμός των οποίων ανεβαίνει στη Βόρεια Συρία σε σχεδόν καθημερινή βάση, αποτελούν την βασική βαθμίδα. Έπειτα ακολουθούν τα δημοκρατικά συμβούλια του λαού (meclisagelademokratîk) στα επόμενα τρία επίπεδα, το υψηλότερο από τα οποία είναι το περιφερειακό επίπεδο. Τέλος έχουμε τη Δημοκρατική Λαϊκή Διάσκεψη της Βόρειας Συρίας. Σε όλα αυτά τα επίπεδα οι επιτροπές θα έχουν το σημαντικό χαρακτηριστικό ότι 60% των μελών τους θα τοποθετούνται μέσω εκλογών και 40% μέσω οργανισμών για την ευρύτερη αντιπροσώπευση. Οι οργανισμοί είναι, ανάμεσα σε άλλα, κοινωνικά κινήματα (γυναίκες, νέοι, φοιτητές κλπ), εκπαιδευτικές δομές, δομές υγείας, επαγγελματικοί οργανισμοί, οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θρησκευτικές ομάδες κ.ά. Μία τέτοια προνόηση ήταν σημαντική ειδικά για μικρότερες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, όπως οι Χριστιανοί. Υποχρεωτικά, υπάρχει κανονισμός για ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών για όλες τις υψηλές θέσεις και 50% ποσόστωση για γυναίκες.

Σχετικά με το εάν θα εφαρμοστεί, η απάντηση είναι ότι σχετικοί νόμοι και κανονισμοί μελετώνται τώρα και ότι ένα ορισμένο σημείο χρόνου δε θα μπορούσε να δοθεί. Ελπίζουμε αυτό να έρθει σύντομα, διότι μία επιτυχημένη εφαρμογή θα μπορούσε να εξαπλώσει την επανάσταση που άρχισε στη Ροζάβα στις γειτονικές περιοχές και ίσως σε όλη τη Συρία κι άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, και τελικώς θα ωφελήσει τον άνθρωπο. Ercan Ayboga

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια αντίστασης ενός φυλακισμένου
Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια ...

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 21.00'

Μια ολονυχτία για ...

Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία
Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ντοκουμέντο: Η δήλωση της ...

Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο νοσοκομείο!
Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο ...

Η βουλευτής του HDP Leyla Guven, που βρίσκεται σε απεργία πείνας ενάντια στην ...

Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν
Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν

1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

 

Την ...

Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν
Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 

Πριν είκοσι χρόνια, ένας ...