Οι εκλογές στο Ιράν είναι γεμάτες υποκρισία και απάτη

Οι εκλογές στο Ιράν είναι γεμάτες υποκρισία και απάτη

Οι αντιπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων από το Ιράν και το ανατολικό Κουρδιστάν (Rojhelat) που δραστηριοποιούνται στη Σουηδία δηλώνουν ότι η εκλογή του "ρεφορμιστή" Ρουχάνι δεν θα αλλάξει τίποτα στο Ιράν, όπου όλη η εξουσία είναι στα χέρια του πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων μίλησαν στο ANF σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν. Ο Amir Babakri, από την Σουηδική Επιτροπή του PJAK, δήλωσε ότι τα τελευταία 40 χρόνια το ιρανικό καθεστώς επέτρεψε στους υποψηφίους από ορισμένες μόνο θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ο Babakri υποστηρίζει ότι το καθεστώς ενθαρρύνει τον λαό να ψηφίσει και έτσι να επιτύχει υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση στον έξω κόσμο ότι υπάρχει δημοκρατία στη χώρα. «Οι εκλογές διεξάγονται μεταξύ εκείνων που αυτοαποκαλούνται ρεφορμιστές και των συντηρητικών . Στους ανθρώπους λένε ότι εαν δεν ψηφίσουν υπέρ των ρεφορμιστών, η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί. Ο Reisi είναι υπεύθυνος για τη σφαγή 3 χιλιάδων ανθρώπων. Ο λαός ψηφίζει για το λιγότερο κακό. Εμείς δεν ψηφίσαμε για κανέναν υποψήφιο στις εκλογές. Είπαμε όμως στους ανθρώπους, ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν τους υποψηφίους που εμπιστεύονται, παρόλο που οι δημοτικές εκλογές δεν είναι δημοκρατικές».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 38 ΕΤΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΠΑΡΑΛΛΑXΤΗ

Ο Babakri ανέφερε πως, στο Ιράν, οι Μουλάδες και ο Χαμενεί δήλωσαν ανοιχτά ότι οι εκλεγμένοι πρόεδροι δεν μπορούν να αλλάξουν τις πολιτικές του Ιράν και ότι η χώρα διοικείται από τους 12 ανθρώπους στο Συμβούλιο Προστασίας του Συντάγματος και πρόσθεσε: «Οι τελευταίες εκλογές δείχνουν ότι οι 38ετείς πολιτικές στο Ιράν θα συνεχιστούν. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί για το λαό».

Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο Κούρδος Hamid Aliyali πιστεύει οτι το Ιράν δεν διεξήγαγε δημοκρατικές εκλογές και δηλώνει: «Υπάρχει μια λεπτή κατάσταση στο Ιράν, καθότι βρίσκεται υπό την πίεση του έξω κόσμου. Έτσι, οι εκλογές ήταν πολύ σημαντικές για το ιρανικό καθεστώς. Το καθεστώς στοχεύει σε ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι οι άνθρωποι νοιάζονται για τις εκλογές και υπάρχει δημοκρατία στη χώρα. Για το σκοπό αυτό, η πίεση μειώθηκε πριν από τις εκλογές για να διευκολυνθεί ο λαός να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία».

Ο Aliyali θεωρεί πως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι σημαντικά και ότι η αποφασιστική δύναμη για την ιρανική εγχώρια και εξωτερική πολιτική είναι ο πνευματικός ηγέτης Ali Khamenei και πρόσθετει:

ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΜΕΣΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Ο Ρουχάνι υποσχέθηκε στον λαό πολλά πράγματα και πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Ο ρόλος που είχε διαδραματίσει ο αντίπαλος υποψήφιος Ibrahim Reisi σε διάφορες σφαγές είναι γνωστός στους ανθρώπους. Παρόλο που ο Ρουχάνι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, οι άνθρωποι ψήφίζουν για τον Ρουχάνι, ώστε να μην κερδίσει ο Reisi. Ο κόσμος ήξερε ότι ο Ρουχάνι δεν θα τηρούσε τις υποσχέσεις του ούτε αυτή τη φορά, αλλά τον επέλεξε για να μη χειροτερέψει η κατάσταση στη χώρα».

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ

Η Leyla Abdavi από το Συντονιστικό των Ελεύθερων Γυναικών του Ανατολικού Κουρδιστάν (KJAR) δήλωσε ότι οι εκλογές στο Ιράν ήταν σαν ένα θέατρο και ότι η θέση των γυναικών στις εκλογές αγνοήθηκε και δεν συζητήθηκε ούτε στο Ιράν ούτε στον έξω κόσμο.

Η Abdavi τόνισε ότι το καθεστώς δεν δέχθηκε καμία από τις υποψηφιότητες των 139 γυναικών και είπε: «Κανείς δεν συζήτησε τη στάση του καθεστώτος. Οι γυναίκες που αποτελούν το ήμισυ της κοινωνίας αποκλείστηκαν εξ αρχής. Ο νόμος της σαρία ισχύει στο Ιράν, που είναι μια σιιτική χώρα. Ο νόμος δεν βλέπει τις γυναίκες ως ισότιμες με τους άνδρες. Λένε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να εκλεγούν, αλλά μπορούν να ψηφίσουν. Αυτή είναι η παράδοξη κατάσταση στο Ιράν».

Προσέθεσε επιπλέον, ότι το ερώτημα «Αν οι γυναίκες δεν μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα, γιατί να ψηφίσουν στις εκλογές;» χρήζει απαντήσεως. 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ

Σύμφωνα με την Abdavi, το καθεστώς χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να εξωθήσει τις γυναίκες από την κοινωνική και επαγγελματική ζωή και να τις καταδικάσει να είναι κλεισμένες στο σπίτι. Λένε ότι οι γυναίκες δε χρειάζεται να εργάζονται 45 ώρες την εβδομάδα, αρκούν 38 ώρες, και θα πρέπει να ασχολούνται με την οικιακή εργασία τον υπόλοιπο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες σιγά-σιγά εξοβελίζονται από την κοινωνική ζωή και χτίζονται τοίχοι μεταξύ των γυναικών και της κοινωνίας. 

Η Abdavi δήλωνει πως παρά την καταπίεση και τις τιμωρίες του καθεστώτος, οι γυναίκες παραμένουν ανθεκτικές και αντιτίθενται στην σκλαβιά και στον τρόπο ζωής που τους επιβάλονται με διάφορους τρόπους. Μάλιστα στις φυλακές του Evin στην ιρανική πρωτεύουσα, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Atena Dayimi πραγματοποίησε απεργία πείνας για 35 ημέρες. Η Αμπντάβι πιστεύει ότι οι γυναίκες δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση πέρα από την οργάνωση και την αντίσταση, για να απαλλαγούν από την πίεση του καθεστώτος και να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Ο Mehrnosh Shafiee, από το Συμβούλιο Άμυνας για τον Αγώνα Ελευθερίας των Λαών του Ιράν, χαρακτήρισε τις εκλογές απόπειρα εξαπάτησης, τόσο των Ιρανών, όσο και του έξω κόσμου. «Αυτό που έλαβε χώρα στο Ιράν δεν ήταν εκλογές. Βάζουν δύο κακόφημους υποψηφίους μπροστά στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιλέξουν ανάμεσά τους. Αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιλέξουν μεταξύ της χολέρας και της ελονοσίας! Την εν λόγω διαδικασία την αποκαλούν «εκλογές». Τρομοκρατούν τους ανθρώπους, τους λένε "Αν δεν επιλέξετε έναν εκ των δύο, το Ιράν θα γίνει Συρία και τους αναγκάζουν να ψηφίσουν", δήλωνει ο Shafiee και τονίζει ότι οι εκλογές που διεξάγονται κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν είναι δημοκρατικές και δεν αντανακλούν τη βούληση του λαού.

Ο Shafiee αναφέρει επίσης ότι ο Ρουχάνι δεν τήρησε καμία από τις προηγούμενες υποσχέσεις του και ότι η πίεση κατά των εργαζομένων, των μειονοτήτων και των γυναικών αυξήθηκε, όπως άλλωστε και ο αριθμός των εκτελέσεων. «Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν θα φέρει κανένα καλό στους ανθρώπους. Τα ηνία θα εξακολουθούν να είναι στα χέρια του Αλί Χαμενεΐ. Έκαναν τον Ρουχάνι πρόεδρο, επειδή απλά είναι πιο χρήσιμος για το καθεστώς μέσα στην συγκεκριμένη συγκυρία».

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΧΑΜΕΝΕΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Γιούσουφ Σολτάνι από το PJAK δήλωσε ότι όσο ο πνευματικός ηγέτης Ali Khamenei κατέχει όλη την εξουσία, οι εκλογές που διεξάγονται στο Ιράν δεν έχουν μεγάλη σημασία και πρόσθεσε: «Όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος, οι νόμοι δεν μπορούν να ισχύσουν παρά μόνο αν τους εγκρίνει ο Khamenei . Ο Ρουχάνι δεν μπορεί να εγκρίνει μερικούς νόμους ακόμη κι αν προσπαθήσει. Επίσης, ο Khamenei και οι συντηρητικοί έχουν υπό τον έλεγχό τους την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας και τον στρατό. Χωρίς την έγκριση των δυνάμεων αυτών, ο Ρουχάνι δεν μπορεί να κάνει τίποτα ».

Το Durham Miners’ Gala υπέρ της απελευθέρωσης του Ocalan
Το Durham Miners’ Gala υπέρ της ...

Το Durham Miners’ Gala είναι το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο συνδικαλιστών στο ...

Διάσκεψη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ζητά να τερματιστεί η τουρκική εισβολή στο Αφρίν
Διάσκεψη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ζητά ...

Την 28η Ιουνίου 2018, διεξήχθη Διεθνής Διάσκεψη της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΕ ...

"Κατεβαίνω υποψήφιος στην Τουρκία. Μέσα ...

Κείμενο του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του υποψηφίου εκ μέρους του Δημοκρατικού ...

Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια από το Bolzano της Ιταλίας φτάνει στη Shehba
Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια από το ...

Η Αυτόνομη Επαρχία του Μπολζάνο ενέκρινε και τελικά διέθεσε 40.000 ευρώ ως ...

Το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ στο Manbij
Το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ ...

Περίπου έξι μίλια βόρεια της συριακής πόλης Manbij, βρίσκεται η πόλη Dadat, ...