ΔΥΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ : ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ

ΔΥΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ : ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ

ΔΥΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ : ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ 

Ένας αμείλικτος αγώνας γίνεται εδώ και 40 χρόνια στα βουνά του Κουρδιστάν. Αυτός ο αγώνας για την ελευθερία του Κουρδικού Λαού έχει δει οικογένειες να συντάσσονται  στις τάξεις  του ίδιου αγώνα  στα βουνά. 

Ο σκοπός της ελευθερίας είναι σχεδόν 40 ετών. Ως παιδιά ενός περήφανου , γενναίου λαού με θυσίες και αποφασιστικότητα, είχαν πίστη μέχρι το τέλος, κράτησαν και σήμερα είναι έτοιμοι να πληρώσουν οποιοδήποτε τίμημα χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Είναι πολλοί οι μαχητές των οποίων αδερφές, αδερφοί, μητέρες και πατέρες εντάχθηκαν επίσης στις τάξεις της ελευθερίας. Είναι τώρα πιθανό να δούμε μέλη της ίδιας οικογένειας στα ίδια μέτωπα, στις ίδιες θέσεις, να πολεμούν πλάι πλάι εναντίον του εχθρού.

Το ταξίδι μας στα βουνά του Κουρδιστάν συνεχίζεται. Σε αυτές τις τελευταίες ημέρες του Φθινοπώρου, η φύση είναι μια πραγματική καρτ ποστάλ. Με μεγάλη λαχτάρα, περνάμε λασπωμένα μονοπάτια και απόκρημνα βράχια. Σε κάθε γωνιά υπάρχουν αναμνήσεις και σε κάθε ανάμνηση και ένα τραγούδι καθώς ακολουθώ τα γενναία παιδιά των βουνών του Κουρδιστάν και ακούω τις αναμνήσεις και τις  ιστορίες τους. Αυτή τη φορά γίνομαι μάρτυρας της ιστορίας ενός ζεύγους μαχητών που είναι πατέρας και κόρη. 

 

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ήρωας της ιστορίας είναι η Αραζάντ Μποτάν. Εντάχθηκε στις τάξεις των ανταρτών το 2014, μια εποχή που το τουρκικό φασιστικό καθεστώς και το απάνθρωπο δημιούργημα  του, οι φασιστικές συμμορίες του Ισλαμικού κράτους, είχαν σκοπό να αφανίσουν τον Κουρδικό λαό. Η Αραζάντ Μποτάν είναι μία από τις πολλές γενναίες γυναίκες του Κουρδιστάν που κατευθύνθηκαν στα βουνά του Κουρδιστάν για να βρούν νόημα στη ζωή αλλά και τον ανθρωπισμό σε μια εποχή που όλες οι οπισθοδρομικές δυνάμεις και φασιστικές πρακτικές ήταν σε πλήρη εξέλιξη στη Μ.Ανατολή και είπε ότι πήρε αυτό το όνομα με το ίδιο σκοπό. Είδε ότι το Απελευθερωτικό Κίνημα πολεμούσε για τα ανθρώπινα ιδανικά  και εντυπωσιάστηκε. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να ενταχθεί μαζί τους ώστε να αντισταθεί και αυτή.

 

HEVAL (ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ)

Η Αραζάντ δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που έπεσε στην μαγεία της μυστηριώδους  λέξης. Πολλοί αντάρτες πάνε στους ναούς τους με αυτή τη μυστηριώδη γοητεία και μετανοούν  με αυτή τη λέξη.  Παίρνει πολλές μορφές σε διαφορετικά μέρη, αλλά στο Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα η λέξη είναι “Heval” (Σύντροφος). Η Αραζάντ Μποτάν πρωτάκουσε αυτή τη  μυστηριώδη λέξη από τον θείο της και ήθελε να συναντήσει τους ήρωες που βρίσκονταν πίσω από αυτή τη λέξη. Κατευθύνθηκε στα βουνά του Κουρδιστάν για να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτούς . Η λέξη αυτή έγινε το φως που σκίζει το σκοτάδι. Η Αραζάντ εντάχθηκε στους αντάρτες με τέτοια συναισθήματα και ιδέες και για να συνοψίσουμε την διαδικασία «Ο ενθουσιασμός και τα αισθήματα τα οποία έχει ένας συναγωνιστής  όταν κοιτάζει έναν άλλο σύντροφο , ο αγώνας για ένα νόημα και η ικανότητα του να γελάνε παρά τις δυσκολίες με εντυπωσίασε» λέει η Αραζάντ.

 

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η Μποτάν ήταν ακόμα στη δική της αναζήτηση στα βουνά του Κουρδιστάν όταν άκουσε ότι ο πατέρας της ο Σιγιαμπέντ Μαρδίν είχε επίσης ενταχθεί στις τάξεις των ανταρτών. Δεν μπορούσε να το πιστέψει και ήταν πολύ ενθουσιασμένη. Σκεφτόταν το πώς εντάχθηκε, το πώς έφτασε, το τι τον επηρέασε για να το κάνει.

Η Αραζάντ θυμήθηκε τη μέρα που συνάντησε το σύντροφο πατέρα της καθώς έλεγε την ιστορία της: «Σε ένα λόφο στην περιοχή  του Ζαπ, με κάλεσαν φίλοι στον μικρό ασύρματο και μου είπαν να πάω στο σημείο όπου βρίσκονταν. Πήγα. Στην αρχή δεν μου είχαν πει ότι εκεί βρίσκεται ο πατέρας μου. Μου είπαν ότι είχα να πάω σε μια αποστολή και ότι ένας σύντροφος ήθελε να με δει. Διαισθάνθηκα τότε ότι είχε έρθει ο πατέρας μου. Κατευθυνθήκαμε προς το σημείο όπου θα συναντούσαμε αυτόν τον «σύντροφο». Ήταν μακρύς ο δρόμος, περπατούσαμε για αρκετές ώρες. Ήμασταν μόνο μερικά λεπτά μακριά από την τοποθεσία όταν τα πόδια μου πάγωσαν από τον ενθουσιασμό.  Θα πρέπει να  του κάνω χειραψία μόλις τον δω; Η μήπως καλύτερα να τον αγκαλιάσω; Να τον πω μπαμπά ή Σύντροφε (Χεβάλ) Σιγιαμπέντ; Ήμουν βυθισμένη σε αυτές τις σκέψεις όταν ο Χεβαλ Σιγιαμπεντ έκανε ένα βήμα, βγήκε μπροστά από την ομάδα του, κοίταξε προς το μέρος μας και τα μάτια μας συναντήθηκαν. Ήμουν σοκαρισμένη και πάγωσα. Ο Χεβαλ Σιγιαμπέντ όμως ξεκίνησε να περπατά  προς το μέρος μου. Μου έσφιξε το χέρι και με αγκάλιασε. Δεν μπορούσε να πει τίποτα από τον ενθουσιασμό του. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου όταν έβλεπα το όπλο και τον ασύρματο του. 

Μιλήσαμε κυρίως για τη ζωή των ανταρτών και για τον πόλεμο μέσα στον οποίο είμαστε. Έμαθα πως τα αστεία, οι πλάκες που μου έκαναν οι φίλοι, επειδή ενταχθήκαμε ως πατέρας και κόρη, γίνονταν και στον ίδιο. Αυτή ήταν η πρώτη μας συνάντηση».

 

ΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ;

Η Αραζάντ είπε πως βρέθηκαν ξανά αρκετές φορές μετά την πρώτη τους συνάντηση και μας είπε ότι αυτά ειπώθηκαν στην πιο πρόσφατη συνάντηση τους: «Ο σύντροφος Σιγιαμπέντ ήρθε στο σημείο που βρισκόμουν μαζί με ομάδα φίλων προτού περάσει προς το Σινγκάλ. Αφού μπήκαν, οι φίλοι μου είπαν πως είναι και κάποιος καλεσμένος και θα πρέπει να πάω να χαιρετήσω. Καθώς προχώρησα προς αυτούς, ο Χεβάλ Σιγιαμπέντ ήρθε σε εμένα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω , ήμουν το ίδιο χαρούμενη όσο και την πρώτη φορά που βρεθήκαμε στις τάξεις των ανταρτών. Ήταν μια περίοδος που ήθελα πολύ να τον δώ και ήμουν πολύ χαρούμενη. Ξεκινήσαμε να μιλάμε . Μιλούσαμε περισσότερο σαν δύο συναγωνιστές και λιγότερο σαν πατέρας με κόρη. Ο Χεβάλ Σιγιαμπέντ ήταν χαρούμενος που συμμετείχα στη συζήτηση και με ρώτησε πότε μεγάλωσα.  Του απάντησα ότι μεγάλωσα στον ενδιάμεσο χρόνο. Του είπα ότι ο πόλεμος κάνει τα παιδιά του Κουρδιστάν  να μεγαλώνουν γρήγορα. Ρωτήσαμε ο ένας τον άλλον για διάφορους συντρόφους και μιλούσαμε για αρκετή ώρα. Μετά είπαν ότι θα κατευθυνθούν προς το Σινγκάλ και είπαμε αντίο».

 

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Η Αραζάντ Μποτάν είπε ότι, μετά από αυτή τη συνάντηση, αυτή κατευθύνθηκε σε άλλο σημείο και η ομάδα του πατέρα της προς το Σινγκάλ και ότι οι συγγενείς εξ αίματος στους αντάρτες είναι πηγή ανύψωσης του ηθικού. Κατέληξε λέγοντας: «Η ζωή στο βουνό είναι διαφορετική, πρέπει να τη ζήσεις για να το καταλάβεις καθώς είναι δύσκολο να στο εξηγήσω. Είναι ιδιαίτερα όμορφο, συναρπαστικό και γεμάτο νοήματα το να πολεμάς για  τον ίδιο σκοπό και στο ίδιο μέτωπο με τον πατέρα, την μητέρα ή τα αδέρφια σου. Ακόμη έχω τον ίδιο ενθουσιασμό όπως τη πρώτη φορά όταν συνομιλώ στον ασύρματο με τον Σύντροφο Σιγιαμπέντ. Μου δίνει δύναμη».

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Υπάρχουν δεκάδες ιστορίες παρόμοιες με αυτήν της αντάρτισσας Αραζάντ Μποτάν, η δική της είναι μια από αυτές . 

Ένας αμείλικτος αγώνας γίνεται εδώ και 40 χρόνια στα βουνά του Κουρδιστάν. Αυτός ο αγώνας για την ελευθερία του Κουρδικού Λαού έχει δει οικογένειες να συντάσσονται  στις τάξεις  του ίδιου αγώνα  στα βουνά. Γίναμε μάρτυρες της ιστορίας της Αραζάντ και η εμπειρία και η καρδιά και το μυαλό μας ήταν γεμάτα συναισθήματα και ενθουσιασμό, καθώς συνεχίζαμε  να περπατάμε στο μονοπάτι με τον παγωμένο αέρα να φυσάει και τα φθινοπωρινά φύλλα να πέφτουν, ώστε να φτάσουμε στον προορισμό μας ....

 

Δολοφονία νεαρού Κούρδου στον τουρκικό στρατό
Δολοφονία νεαρού Κούρδου στον τουρκικό ...

Ο Mehmet Boztepe από την Ούρφα έκανε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία ...

Μεταφράστηκε στα ελληνικά το Σύνταγμα της Rojava!
Μεταφράστηκε στα ελληνικά το Σύνταγμα ...
Φίλες και φίλοι, σας ενημερώνουμε με μεγάλη χαρά για το ότι το κόμμα μας, το ...
Η διεθνής συνωμοσία με τα λόγια του ίδιου του Abdullah Ocalan
Η διεθνής συνωμοσία με τα λόγια του ...

Στις 9 Οκτωβρίου του 1998, ο Κούρδος ηγέτης, Abdullah Ocalan, αναγκάστηκε να ...

Είκοσι χρόνια μετά τη συνωμοσία
Είκοσι χρόνια μετά τη συνωμοσία

Η εκστρατεία "Ειρήνη στο Κουρδιστάν" (Peace in Kurdistan) εξέδωσε ανακοίνωση με ...

9 Οκτωβρίου 1998, μια μαύρη μέρα στην κουρδική ιστορία
9 Οκτωβρίου 1998, μια μαύρη μέρα στην ...

Στις 9 Οκτωβρίου 1998, ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν αναγκάστηκε να ...