Το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ στο Manbij

Το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ στο Manbij

Περίπου έξι μίλια βόρεια της συριακής πόλης Manbij, βρίσκεται η πόλη Dadat, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία, από το 2012, έχει κυβερνηθεί από διάφορους κατακτητές. Στην κορυφή ενός λόφου, οι ένοπλοι μαχητές, κυρίως Κούρδοι, των  Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, SDF, κουλουριάζονται σε καταφύγια και πίσω από χωματότοιχους από πλήθες. Με κυάλια κοιτάζουν τους εχθρούς τους, τον τουρκικό στρατό και τις  συμμορίες τις οποίες αυτός στηρίζει. Έχουν και αυτές οι συμμορίες χτίσει τις δικές τους βάσεις και τα καταφύγιά τους περίπου ένα μίλι μακριά.

Συχνά Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών επιχειρήσεων επισκέπτονται τους Κούρδους για ενημερώσεις και ένα φλιτζάνι τσάι. Οι Αμερικανοί ζουν μαζί τους, κοντά στην πρώτη γραμμή, και συνεργάζονται με το S.D.F. προκειμένου να κρατήσουν σε απόσταση το ισλαμικό κράτος. Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στην περιοχή στα τέλη Μαρτίου, ένας από τους διοικητές των S.D.F., ο  Shiar, μας οδήγησε με το φορτηγό του σε μικρή απόσταση από την πρώτη γραμμή, σε ένα μικρό σπίτι με  μια αμερικανική σημαία στην οροφή. Θωρακισμένα οχήματα σταθμεύουν απ έξω.

«Βλέπετε, αυτή είναι η βάση τους», είπε ο Σιάρ. «Θέλαμε να δώσουμε δωρεάν το σπίτι στους Αμερικανούς. Αλλά οι Αμερικανοί επέμειναν να πληρώσουν ενοίκιο γι 'αυτό.»

Στη βεράντα, Aμερικανοί στρατιώτες που μετέφεραν ξυλεία φαίνεται να ενισχύουν τη θέση τους. Αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Βόρεια Συρία έχει ταλαιπωρηθεί από τη βία εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια. Ένοπλες ομάδες έχουν ακμάσει και παρακμάσει. Ο στρατός της Συρίας έχει επίσης στιγμές επέλασης όσο και υποχώρησης, και οι περιφερειακοί παράγοντες με συμμετοχή - η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με πολλές χώρες του Περσικού Κόλπου - υποστήριξαν όλοι τους τα συμφέροντά τους στηρίζοντας ένοπλες ομάδες ή χρησιμοποιώντας δικούς τους μαχητές  στις συγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ένας μεγάλος αριθμός δυνάμεων στο έδαφος, δυνάμεις που παραδοσιακά ήταν συμμαχικές, τώρα να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα ή συμβαίνει σε μία περιοχή να συμμαχούν και σε άλλη να βρίσκονται αντιμέτωπες. 

Παρόλο που η Συρία είναι επίσημα ακόμη μια ενοποιημένη χώρα, στην πραγματικότητα χωρίστηκε σε τρεις τομείς από τις χώρες που παρεμβαίνουν επί τόπου: Στο ρωσικό τομέα (στα δυτικά, στο βορρά και στο κέντρο), στον τουρκικό (στα βορειοδυτικά) και στον αμερικανικό (βόρεια και ανατολικά).

Πολλές από τις συγκρούσεις στη Συρία προκύπτουν σε περιοχές όπου δύο ή περισσότεροι από αυτούς τους τομείς πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον. Γι'αυτό το  Manbij και η γύρω περιοχή είναι ένα τόσο θερμό σημείο. Ευρισκόμενη στη δυτική άκρη του αμερικανικού τομέα, αυτή η πόλη των 300.000 επίσης συνορεύει με τους τουρκικούς και τους ρωσικούς τομείς. "Έχω πολεμήσει το ISIS, την Τουρκία, και τώρα είμαι στο Manbij, όπου συναντιούνται όλες οι πλευρές", δήλωσε ο Shiar. "Είναι απλά μια μικρή πόλη. Ποιος θα πίστευε ότι ένας τέτοιος τόπος θα προσελκύσει τόση διεθνή προσοχή;" Στην πόλη Arima, στα δυτικά, οι SDF, οι Αμερικανοί, οι Τούρκοι, οι αντάρτες, ο συριακός στρατός, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πιέζονται σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Προς το παρόν, αυτή η περιοχή είναι εκτός ορίων για τους δημοσιογράφους.

«Ως σχολιαρόπαιδα είμασταν κατεργάρηδες», δήλωσε ο Ali, ένας Κούρδος μαχητής τον οποίο γνωρίσαμε στην Ainissa, ανατολικά του Manbij. «Ο δάσκαλος μας συχνά  μας φώναζε και μας έλεγε: "Αν συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε έτσι, το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ στο Manbij". Βλέποντας τώρα την κατάσταση εδώ στο Manbij, συχνά σκέφτομαι τα  λόγια του.»

Επισήμως οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και στο Ντατάτ, όπου τα 'οπλα των Αμερικανών είναι στραμμένα προς την πλευρά των Τούρκων.

Αυτό το μέτωπο δεν είναι ενεργό. οι δυνάμεις σπάνια ανταλλάσσουν πυρ. Αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες συνεργάζονται με τις κουρδικές δυνάμεις που έχουν στραφεί σε άλλες περιοχές της Συρίας όχι μόνο εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ αλλά και εναντίον Σύριων ανταρτών που επί σειρά ετών εφοδιάζονταν και χρηματοδοτούνταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι αντάρτες συνεργάζονται τώρα με την Τουρκία.

Η κατάσταση στην πόλη και για τους πολίτες είναι εξίσου πολύπλοκη. Από την αρχή της σύγκρουσης, οι κάτοικοι του Manbij έχουν υποστεί την κατάκτηση σχεδόν από όλες τις πλευρές. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονταν εδώ μέχρι τα μέσα του 2012, όταν τους αντικατέστησαν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μέχρι τις αρχές του 2014. Στη συνέχεια, το ISIS ανέλαβε και κυβερνούσε μέχρι τα μέσα του 2016, όταν ο S.D.F. πήρε πίσω την πόλη.

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Manbij είναι Σύροι Άραβες. Πολλοί από αυτούς δεν δέχονται την κατοχή από το SDF μιάς κι αυτός αποτελείται κυρίως από Κούρδους . Το S.D.F. είναι κοσμικό, αριστερόστροφο και υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών. Οι τάξεις του περιλαμβάνουν γυναίκες μαχητές που δεν φορούν μαντήλα και που χαιρετούν δια χειραψίας τους άντρες συναδέλφους. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες διοικούν ανδρικά στρατιωτικά τμήματα. Ο αραβικός πληθυσμός του Manbij είναι βαθιά συντηρητικός. Οι περισσότερες γυναίκες όταν βγαίνουν από το σπίτι το κάνουν με καλυμμένα πρόσωπα. Κάποιοι Άραβες κάτοικοι του Manbij θα προτιμούσαν την πόλη να αναλάβει ο τουρκικός στρατός και οι Σύριοι αντάρτες  που συνδέονται μαζί του. Άλλοι βλέπουν κινδύνους στη συμμαχία με την Τουρκία και λένε ότι θέλουν η κυβέρνηση της Συρίας να αναλάβει το Manbij.

«Αν η Τουρκία εκτοπίσει τους Κούρδους, δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε αν οι Τούρκοι θα φύγουν ξανά», δήλωσε ένας κάτοικος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Γι 'αυτό είναι καλύτερο να επιστρέψουμε στον Assad. Ο Άσαντ είναι Άραβας.Οι Κούρδοι και οι Τούρκοι δεν είναι.»

Άλλες αραβικές ομάδες στο Manbij ήταν ρεαλιστικές και συνεργάστηκαν με τις σημερινές αρχές - το S.D.F. -για να διατηρηθεί η ειρήνη, γιατί ακόμα ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας παραμονεύει στο Manbij: Το ISIS. Η εξτρεμιστική ομάδα κυβέρνησε την πόλη για περισσότερα από δύο χρόνια. Έχει εκδιωχθεί από την τοπική εξουσία, αν και οι κάτοικοι και οι ντόπιοι μαχητές είπαν ότι εξακολουθεί να διατηρεί κύτταρα στην περιοχή. Ο ιμάμης των Sufi στο καταστραμμένο τζαμί δεν τολμά να μιλήσει σε ξένους δημοσιογράφους. Δεν θα έδινε το όνομά του. "Είμαστε φοβισμένοι", είπε. "Δυστυχώς,το  ISIS είναι ακόμα τριγύρω."

Στις 29 Μαρτίου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες του συνασπισμού στο Manbij και πέντε ακόμα τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι  επιτέθηκαν σε όχημα κοντά στο νεκροταφείο των Sufi. Παρόλο που το ISIS δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, πιστεύεται γενικά ότι το ISIS ή άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία το έκαναν. Οι αβεβαιότητες σχετικά με την επίθεση δημιουργούν ένα μοτίβο. Λίγοι γνωρίζουν  ποιον να εμπιστευθούν και κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει. Λίγοι πολίτες στο Manbij είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν επώνυμα.

"Τι μπορούμε να κάνουμε;" είπε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος που διευθύνει μια μικρή επιχείρηση κοντά σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους. "Αν πούμε ότι μας αρέσουν οι Κούρδοι, οι Τούρκοι θα είναι θυμωμένοι. Αν πούμε ότι μας αρέσουν οι Τούρκοι, οι Κούρδοι και οι Σύριοι θα είναι θυμωμένοι. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτό: Ελπίζουμε για τρία πράγματα - σταθερότητα, σταθερότητα και σταθερότητα. "

Στο Manbij, το S.D.F. δεν έχει την πολυτέλεια να κλείσει ένα μάτι για ένα λεπτό εξαιτίας του συνεχούς φόβου μιας ξαφνικής, καταστροφικής τουρκικής επίθεσης. Για τον αρχηγό του στρατιωτικού Συμβουλίου του Μανμίν, ο φόβος δεν είναι μόνο ο θάνατος και η καταστροφή που θα σήμαινε μια τέτοια εισβολή, αλλά και η αβεβαιότητα για το αν θα σταματήσει η αμερικανική υποστήριξη για τις κουρδικές  δυνάμεις.

Ο Adel είπε ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα παραμείνουν αμερικανικά στρατεύματα. Κοντά στο στρατηγείο του  στα περίχωρα του Manbij, έψαξε με το  smartphone του και βρήκε μηνύματα WhatsApp που είχε λάβει πρόσφατα από διοικητές μιας αμερικανικής μονάδας στην πόλη. «Ακούστε», είπε.

Σε ένα μήνυμα, ένας διερμηνέας που συνεργάζεται με τις δυνάμεις του Πενταγώνου αναμεταδίδει τις διαβεβαιώσεις ενός Αμερικανού αξιωματικού: «Ο διοικητής μεταφέρει τις ευχαριστίες του σε εσάς και λέει ότι σας υποστηρίζουμε», είπε στα αραβικά.

Ένα άλλο μήνυμα του WhatsApp εξέφρασε επίσης αμερικανική υποστήριξη για τους Κούρδους μαχητές, τουλάχιστον για τώρα. «Υπάρχουν τραυματισμοί στις πρώτες γραμμές;» ρώτησε η φωνή. «Βεβαιωθείτε ότι όλοι είναι ασφαλείς.»

Σε ένα άλλο μήνυμα, ο Αμερικανός διοικητής ρώτησε μέσω του μεταφραστή: "Τα αυτοκίνητά σας είναι ακόμα ΟΚ; Χρειάζεστε ανταλλακτικά για τα αυτοκίνητα; Μόνον για να σας ενημερώσουμε, βρισκόμασταν σε περιπολία. Μόλις επέστρεψα στη βάση. "

"Μην αφήνετε τα νέα να σας ενοχλούν", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε εκθέσεις κατά τις οποίες οι αμερικανικές δυνάμεις μπορεί να αποσυρθούν. "Όλα είναι φήμες."

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια αντίστασης ενός φυλακισμένου
Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια ...

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 21.00'

Μια ολονυχτία για ...

Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία
Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ντοκουμέντο: Η δήλωση της ...

Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο νοσοκομείο!
Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο ...

Η βουλευτής του HDP Leyla Guven, που βρίσκεται σε απεργία πείνας ενάντια στην ...

Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν
Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν

1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

 

Την ...

Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν
Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 

Πριν είκοσι χρόνια, ένας ...