Ενημερωτικό δελτίο από τη Rojava (Ιούνιος-Ιούλιος 2018)

Ενημερωτικό δελτίο από τη Rojava (Ιούνιος-Ιούλιος 2018)

 

Η Jin TV έτοιμη να βγεί στον αέρα

Η Jin ("Γυναίκα") TV έχει ολοκληρώσει τις δοκιμαστικές εκπομπές της και είναι έτοιμη να εκπέμψει. Το νέο κανάλι επρόκειτο να αρχίσει να μεταδίδει το Σάββατο, 30 Ιουνίου.

Σε δήλωσή του, το Jin TV ανέφερε: "Δημιουργούμε μια θαυμάσια τηλεόραση για τις γυναίκες. Το κανάλι αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες, από δημοσιογράφους έως παραγωγούς, από συντάκτες έως παρουσιάστριες, γιατί πραγματοποιούμε τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία μιας αλληλέγγυας και φιλικής προς τις γυναίκες τηλεόρασης. 

Η Jin TV απηύθηνε το ακόλουθο κάλεσμα προς τις γυναίκες: "Φτιάξτε το βίντεό σας στο σπίτι, στο χώρο εργασίας σας, στο δρόμο, σε μια συνάντηση, στείλτε το βίντεο σε εμάς και γίνετε μέρος αυτού του τηλεοπτικού κινήματος, σας χρειαζόμαστε."

 

Έξι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στην Αφρίν.

Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν να χτυπούν στρατιωτικούς τουρκικούς στόχους και  μισθοφόρους στην Afrin στα πλαίσια του σχεδίου εφαρμογής της δεύτερης φάσης της Αντίσταση της Εποχής. 

Στις 24 Ιουνίου, ένας μισθοφόρος της ομάδας Failaq al-Sham σκοτώθηκε από τους μαχητές μας στο δρόμο μεταξύ των χωριών Dewa και Tal Salour της επαρχίας Jandaris. Στις 25 Ιουνίου, οι μονάδες μας πραγματοποίησαν μια άλλη επιχείρηση με στόχο μισθοφόρους του Failaq al Sham στο χωριό Amara της περιοχής Mabata της Afrin. Πέντε μισθοφόροι σκοτώθηκαν ενώ ένα στρατιωτικό όχημα καταστράφηκε ως αποτέλεσμα της επιχείρησης.

 

Ακαδημία Komun: μια εικονική ακαδημία που ξεκίνησε από το Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας

Εγκαινιάστηκε η ακαδημία Κομούν, μια ιστοσελίδα που ξεκίνησε από μια συλλογικότητα ακτιβιστών με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα όχι μόνο τοπικού ενδιαφέροντος αλλά και που αφορούν τους διάφορους λαούς του κόσμου. Η ακαδημία Komun επιδιώκει επίσης την καταπολέμηση των παγκόσμιων αντιφάσεων, όπως η  καταπίεση των γυναικών, οι οικολογικές κρίσεις, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η φυλετική υπεροχή, η αποικιοκρατία και μελετάει τον ιμπεριαλισμό, τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Για να επισκεφτείτε τον ιστότοπο, μεταβείτε στη διεύθυνση https://komun-academy.com/

 

Αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Manbij

Μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ επισκέφθηκε τη Manbij τη Δευτέρα. Η ομάδα πολιτικών των ΗΠΑ περιλάμβανε τη Γερουσιαστή Λίντσεϊ  Ολιν Γκράχαμ της Δημοκρατικής Νότιας Καρολίνας και τη γερουσιαστή των ΗΠΑ Ζαν Σέγκεεν.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από την διοίκηση της Manbij και από αξιωματούχους του Στρατιωτικού Συμβουλίου που τους περίμεναν μπροστά στο κτίριο της Πολιτικής Διοίκησης. Η αντιπροσωπεία της Manbij αποτελείτο από τον συν-πρόεδρο του νομοθετικού κοινοβουλίου Faruk Al Mashi, τον συμπρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου Mihemed Shexo,τον  Ibrahim El Qeftan, πρόεδρο του Συριακού Κόμματος του Μέλλοντος και από το διοικητή του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Manbij, Mihemed Ebu Adil.

Η αμερικανική αντιπροσωπία διαβεβαίωσε τις αρχές του Manbij ότι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

 

Λύτρα ζητούνται για την απελευθέρωση απαχθέντων αμάχων στην Αφρίν

Ο εισβολέας τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι σύμμαχοί του ζητούν λύτρα για να απελευθερώσουν αμάχους.

Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι μισθοφόροι που ανήκαν στην ομάδα Jaysh Al Nuxbe απήγαγαν τον 45χρονο Αμίρ Φαγιάντ και τη σύζυγό του Σάσιγιε Μουσταφά, 35 ετών, στο χωριό Emara, περιοχή Mabata στο καντόνι της Afrin. Δεν υπάρχουν νέα σχετικά με το πού βρίσκεται το ζευγάρι (ΣΜ: μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου). Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι μισθοφόροι ζητούν χρήματα για την απελευθέρωση αμάχων.

Μια άλλη πηγή από την περιοχή του Μπιλμπάι είπε ότι οι μισθοφόροι της ταξιαρχίας al-Hamzad που συνδέεται με τον τουρκικό στρατό κατοχής, απήγαγαν τον Χενάν Μελχούντ, έναν άντρα 36 ετών. Οι μισθοφόροι πήγαν στο σπίτι του και ζήτησαν λύτρα ύψους 10.000 δολαρίων για την απελευθέρωσή του.   

 

Στη βόρεια Συρία, έρχεται στο φως η Νεολιθική περίοδος

Στη βόρεια Συρία, οι περιοχές Til Xelef, Girê Moza και Til Beyder φιλοξενούν περισσότερους από 2.000 νεολιθικούς οικισμούς. Η αυτοδιοίκηση στη Βόρεια Συρία αποκατέστησε τα κατεστραμμένα αντικείμενα και τα έθεσε υπό προστασία.

Ο Ristem Ebdo, στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιολογίας, είναι ένας από τους υπεύθυνους για την προστασία των ιστορικών πόλεων της περιοχής.Επισημαίνει τον ιστορικό πλούτο της περιοχής και καθιστά σαφές ότι πρόκειται για μια τοποθεσία που έχει σημασία τόσο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και για τον κόσμο. Πριν από τον πόλεμο πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές, σε 70 διαφορετικά σημεία. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, πολλά ευρήματα έχουν έρθει στο φως, αλλά με την έναρξη του πολέμου, οι ερευνητές έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα.Ο Ebdo μιλάει για την ιστορία της περιοχής, η οποία χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή: "Αφού οι δυνάμεις της Βόρειας Συρίας ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής, άρχισαν να προστατεύουν τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος. Όταν αποκαταστάθηκε η ασφάλεια, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στους λεηλατημένους χώρους. Μερικοί έχουν αποκατασταθεί και τεθεί υπό προστασία. Έχουμε δημιουργήσει ομάδες για την προστασία των ιστορικών χώρων. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε επίσης σε επαφή με διεθνείς ομάδες αρχαιολόγων. Μερικοί ετοιμάζονται να έρθουν εδώ. "

 

Πρώτο σχέδιο για την αποκατάσταση της υποδομής της al-Raqqa

Υπό την αιγίδα του Πολιτικού Συμβουλίου al-Raqqa, της Επιτροπής Ανασυγκρότησης και του Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια αυτού του είδους για την ανάπτυξη του επιπέδου υπηρεσιών στην πόλη al-Raqqa.

Το δημοτικό συμβούλιο της Al-Raqqa πραγματοποίησε συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν διαχειριστές των επιτροπών υπηρεσιών, διανοούμενοι και εργαζόμενοι, μαζί με μέλη των τοπικών συμβουλίων της πόλης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν δύο έργα, το πρώτο από τα οποία είναι η ολοκληρωμένη εκστρατεία καθαρισμού της πόλης και το άλλο, που είναι και το μεγαλύτερο έργο, είναι η συντήρηση του συστήματος αποχέτευσης. Το έργο  εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 1.245.000 δολάρια.

 

Ο γερουσιαστής που δήλωσε ότι η υποστήριξη του YPG ήταν "η πιό χαζή ιδέα του κόσμου" λέει τώρα ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν το Manbij

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham πραγματοποίησε μια  επίσκεψη έκπληξη στο Manbij και είπε στο Στρατιωτικό Συμβούλιο της πόλης ότι θα  μιλήσει προσωπικά στον Donald Trump και θα του ζητήσει  να μην εκκενώσει το Manbij ικανοποιώντας τα αιτήματα της Άγκυρας. Είπε ότι θα πει στον Trump ότι "είναι σημαντικό να μείνουμε εδώ, για να σας βοηθήσουμε, ότι είστε φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών."

Ωστόσο, το 2016, ο ίδιος Γερουσιαστής δήλωνε στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε να υποστηρίξουν το YPG, τον σημαντικότερο σύμμαχό τους στην καταπολέμηση του ISIS. "Δεν μπορεί να είναι έκπληξη το ότι οι Τούρκοι θα ενοχληθούν αν βοηθήσουμε το YPG δεδομένης της στενής του σχέσης με το PKK ", είχε δηλώσει στην επιτροπή. "Μόλις επέστρεψα από την Τουρκία, δεν είναι εντάξει με αυτό, νομίζουν ότι αυτό είναι η πιο χαζή ιδέα στον κόσμο και συμφωνώ μαζί τους", ήταν η δήλωσή του.

Αλλά ο τόνος του άλλαξε  κατά την επίσκεψή του στο Manbij, μετά από συνάντηση που είχε στην Τουρκία για τη μοίρα του φυλακισμένου πάστορα Andrew Brunson, τον οποίο η Τουρκία έχει φυλακίσει με αβάσιμους ισχυρισμούς περί υποστήριξης των Γκιουλενιστών. Ο γερουσιαστής Graham - ο οποίος ανοικτά αντιτίθεται στην απόφαση του Trump να αποτραβηχτεί από τη Συρία - επισκέφθηκε το Manbij με καλά μηνύματα: "Αν αφήσουμε αυτό το μέρος θα είναι τρομερό,  θα πάω και θα πω την ιστορία της πόλης σας στους συναδέλφους μου, είναι ένας τόπος ελπίδας σε μια περιοχή που χρειάζεται περισσότερη ελπίδα."

"Λάβετε αυτό το μήνυμα", είπε ένας διοικητής του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Manbij στο γερουσιαστή Graham, και "πηγαίνετε να τους πείτε την πραγματική κατάσταση."

"Το αν κάτι συμβεί σε εμάς, εξαρτάται από εσάς", είπε ο διοικητής κλείνοντας σοφά την συζήτηση.

 

Aldar Khalil: "Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε ακόμα περισσότερο"

Σε ομιλία του στην πρώτη διάσκεψη των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας στη βόρεια Συρία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην al-Raqqa,ο συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του  Κινήματος για την Δημοκρατική Κοινωνία (TEV-DEM) Aldar Khalil δήλωσε: "Η  διάσκεψη για την ασφάλεια στην al-Raqqa έχει νοήματα και προσανατολισμούς που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της επανάστασης όπως αυτή βιώθηκε στη Βόρεια Συρία. Το συνέδριο είναι σημαντικό βήμα που θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για την κατάσταση γενικά στην περιοχή. "

Ο Χαλίλ δήλωσε ότι η Αυτόνομη Διοίκηση και το καθεστώς της Συρίας δεν έχουν διαπραγματευθεί μέχρι στιγμής και δεν υπάρχουν συμφωνίες που προωθούνται από ορισμένα μέρη όπως επίσης ότι το πιο σημαντικό θέμα τώρα είναι όλοι να είναι έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες, υπερασπιζόμενοι την περιοχή στρατιωτικά και διατηρώντας την ασφάλεια.

 

Οι κατοχικές δυνάμεις απήγαγαν 3 πολίτες και μετέτρεψαν σπίτια πολιτών σε αρχηγείο

Ο τουρκικός στρατός κατοχής και οι μισθοφόροι του εξακολουθούν να απαγάγουν τους πολίτες της Afrin. Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι οι μισθοφόροι απαγάγουν τους ανθρώπους για να ζητήσουν λύτρα και να κερδίσουν χρήματα.

Μια αξιόπιστη πηγή στην περιφέρεια της Mobata δήλωσε στον ανταποκριτή της υπηρεσίας ANHA ότι οι μισθοφόροι του τουρκικού στρατού κατοχής απήγαγαν τρεις πολίτες για  τρίτη φορά (ΣΜ: όταν γραφόταν το κείμενο) και τους βασάνισαν με το χειρότερο τρόπο. Οι οικογένειές τους πλήρωσαν κάθε φορά  λύτρα για την απελευθέρωσή τους. Οι πολίτες που απήχθησαν για τρίτη φορά ήταν ο Mahmoud Rasheed Hassoun που είναι 32 ετών από το χωριό Ali Jara, ο Αμπντουλάχ Αρεφ που είναι 45 ετών και ο Χαμίντ Khalil Ebu που είναι 40 ετών από το χωριό Raja. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μισθοφόροι απήγαγαν τους πολίτες με το πρόσχημα ότι θα σκότωναν τον διοικητή του al-Jabha al-Shamiya Aslan Abu Musto στο χωριό Mirkan.

Μια άλλη πηγή από το χωριό Hebbo στην επαρχία Mobata είπε ότι οι μισθοφόροι του στρατού κατοχής (Τάγμα Jaish al-Ahfad) που βρίσκονται στο χωριό μετέτρεψαν τα σπίτια του Hekmet Rashid και του Mohammed Mustafa σε έδρα  της οργάνωσής τους.

 

Κέντρο Διπλωματικών Σχέσεων του TEV-DEM ("Κίνημα Δημοκρατικής Κοινωνίας")

 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Facebook: PDR Tev-Dem

Twitter: TEV-DEM Info 

WhatsApp: 00963-996 275573

 

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια αντίστασης ενός φυλακισμένου
Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια ...

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 21.00'

Μια ολονυχτία για ...

Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία
Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ντοκουμέντο: Η δήλωση της ...

Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο νοσοκομείο!
Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο ...

Η βουλευτής του HDP Leyla Guven, που βρίσκεται σε απεργία πείνας ενάντια στην ...

Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν
Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν

1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

 

Την ...

Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν
Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 

Πριν είκοσι χρόνια, ένας ...