Ανάλυση: Η Τουρκία στο Idlib ... προσωρινή παραμονή

Ανάλυση: Η Τουρκία στο Idlib ... προσωρινή παραμονή

Dr. MUHIB SALHA

Στο παζλ της Idlib, καμία από τις πλευρές που συγκρούονται στη Συρία δεν έχει το κομμάτι που θα το συμπληρώσει. Το Idlib, η βορειοδυτική επαρχία-ελαιώνας της Συρίας, όπου δεκάδες χιλιάδες μαχητές από την ένοπλη ισλαμική αντιπολίτευση (όπως η οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham, η πρώην Jabhit al-Nusra της Αλ Κάιντα) και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν εκτοπιστεί από διαφορετικές περιοχές της Συρίας, όπως και περισσότερα από δύο εκατομμύρια από τους ντόπιους κατοίκους της, ζουν πλέον μαζί, έχει να αντιμετωπίσει και όλες τις χώρες με επιρροή στο συριακό ζήτημα και τις χώρες που επιθυμούν να παίξουν κάποιον ρόλο μετά το τέλος του πολέμου και της έναρξης των πολιτικών διεργασιών και των οικονομικών επενδύσεων.

Και οι δύο πλευρές, η κυβέρνηση και η ένοπλη ισλαμιστική αντιπολίτευση, αυξάνουν τις προσδοκίες τους για την ενδεχόμενη μάχη του Idlib, ανεβάζοντας τους τόνους και την ρητορική μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο ένας εναντίον του άλλου, εν αναμονή μιας πολεμικής σύγκρουσης  που προετοιμάζεται σύμφωνα με τα διεθνή συμφέροντα. Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Ιράν στη Συρία μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου του Χαλεπίου, απουσία επίσημης τελετής από την πλευρά της Συρίας, έστειλε πολλά μηνύματα σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το πρώτο είναι ένα διπλό μήνυμα προς τη Δαμασκό στην οποία υπενθυμίζει ότι η τιμή του τερματισμού του ρόλου της στη Συρία και της αποδυνάμωσης της καταβάλλεται από την κυβέρνησή της αυτή την στιγμή και ότι η συμμετοχή της στον πόλεμο κατά της ισλαμικής ένοπλης αντιπολίτευσης στο Idlib εξαρτάται ακριβώς από αυτήν την πραγματικότητα. Η Δαμασκός αντιλήφθηκε το μήνυμα και υπέγραψε με την Τεχεράνη συμφωνία για την αποκατάσταση και την ενίσχυση του στρατού της.

Στο Τελ Αβίβ υπενθυμίζεται ότι το Ιράν θα παραμείνει στη Συρία όσο θέλει σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Δαμασκού και η παρουσία του συνδέεται με τις πιθανές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το πακέτο αμφισβητούμενων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών. Το Τελ Αβίβ έλαβε το μήνυμα και απάντησε με ένα διπλό μήνυμα, στη μεν Δαμασκό ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη Συρία, όσον αφορά την ασφάλειά του, και δεν έχει δεσμευθεί για συμφωνίες πριν από το τέλος του πολέμου, υπό την έννοια ότι δεσμεύεται μόνο στη συμφωνία αποδέσμευσης του 1974, στη δε Τεχεράνη ότι τυχόν συμφωνίες μεταξύ αυτής και της Δαμασκού που ενισχύουν την παρουσία της στη Συρία δεν θα αναγνωριστούν και ότι θα πράξει ό, τι είναι δυνατόν για να χτυπήσει την ιρανική στρατιωτική παρουσία σ 'αυτήν.

Και το δεύτερο μήνυμα (ΣΜ: του Ιράν) προς τη Ρωσία και την Τουρκία ότι θα διευκολύνει οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία μεταξύ τους για να αποφύγουν το Idlib και τα δυτικά του Ευφράτη, ότι όλοι θα πληρώσουν το κόστος του πολέμου για να χαλαρώσουν το αμερικανικό έργο στα ανατολικά του Ευφράτη και, τουλάχιστον, σε κάποια μορφή, ειδικά στη στρατιωτική δράση για την εξάλειψη της οργάνωσης Jabhit al-Nusra της Idlib, θα υποστηρίξει αυτή τη μορφή με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους για την παραμονή του στη Συρία και τυχόν διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Τουρκία πιστεύει ότι η στρατιωτική της παρουσία στην επαρχία Idlid ευνοείται από ένα μεγάλο στρατιωτικό μέτωπο το οποίο παρέχει μια μόνιμη σφαίρα επιρροής στη βορειοδυτική Συρία και βαθιά στο έδαφος της Συρίας, πράγμα το οποίο δεν είχε καταφέρει με την συμφωνία στα Adana το 1998. 

Από την άλλη πλευρά, παρεμποδίζεται η επέκταση της Δημοκρατικής Αυτοδιοικήσεως ή της συνομοσπονδίας στα δυτικά του Ευφράτη. Ωστόσο, η Τουρκία δεν περίμενε ότι η στρατιωτική της παρουσία στο Idlib θα γίνει βαρύ φορτίο για κάθε πολύπλοκη πολιτική διαδικασία, λόγω της πολυπλοκότητας του πεδίου και του πολιτικού τοπίου και των διασυνδεδεμένων διεθνών συμφερόντων εκεί. Δεν συνειδητοποίησε ότι η υπακοή της στον ρωσικό άξονα στην Αστάνα  θα την υποχρέωνε να περιλάβει όλες τις ένοπλες ισλαμικές παρατάξεις και την Jabhit al-Nusra, καθαρά τρομοκρατική, μεταξύ αυτών, προς ικανοποίηση της Ρωσίας και των συμμάχων της.

Στην πραγματικότητα, το έργο της Τουρκίας δεν ήταν δύσκολο από αυτή την άποψη, εκτός από την περίπτωση της Hayat Tahrir al-Sham, που οδήγησε στην έκδοση διατάγματος προκειμένου να θεωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση σε μια προσπάθεια να την πείσει  να εγκαταλείψει την al-Nusra και ίσως να συμβάλει στον αγώνα σε αντάλλαγμα για τη Ρωσία να αποδεχθεί την παραμονή της Τουρκίας στο Idlib. Αυτό το γελοίο και πολύ αργό βήμα αποκαλύπτει την τουρκική θέση που υποστηρίζει τις τρομοκρατικές συμμορίες καθ 'όλη τη διάρκεια των συριακών δεινών για την επίτευξη πολιτικών στόχων στη Συρία, στην περιοχή και στην Ευρώπη. Η πολιτική του ΑΚΡ και του αρχηγού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικεντρώθηκε επίσης στο έργο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με όλες τις κυβερνήσεις της περιοχής. Αυτό είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης της Δαμασκού, που πάντα θυμίζει τον κόσμο ότι η μάχη της είναι ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία και όχι εναντίον του λαού της.

Η Τουρκία κάνει λάθος αν πιστεύει ότι μόνη της θα ελέγξει τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες που έχουν συγκεντρωθεί στο Idlib. Οι ισλαμικές ομάδες υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και η Τουρκία συμφώνησε να είναι μέρος της διαμάχης Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ (Wahhabi, Ikhwani όσον αφορά τη θρησκεία). Η οργάνωση της Αλ Κάιντα και η οργάνωση του ISIS έχουν πολλές στρατιωτικές και πολιτικές λειτουργίες.

Με αυτή την έννοια, κάθε Τουρκική ανταλλαγή με τη ρωσική πλευρά, στην κορυφή του τραπεζιού, στην επόμενη σύνοδο κορυφής στην Αστάνα της Τεχεράνης, στην οποία θα ανακοινωθεί η λήξη των ενεργειών στο Idlib  με αντάλλαγμα τη μερική παράδοση της επαρχίας, και δεδομένου του ότι οι πόρτες της Μόσχας είναι ανοιχτές στο Ριάντ και στη Συρία, δεν  είναι παρά ένα ακόμα χαρτί μεταξύ των πολλών.

Και με τις ΗΠΑ, κάτω από το τραπέζι, να μαλακώνουν τις θέσεις τους απέναντι στην Τουρκία και να άρουν τις κυρώσεις. Αυτή η ανταλλαγή δεν θα πραγματοποιηθεί εάν η Τουρκία δεν πληρώσει το τίμημα της. Είναι η  πλήρης έξοδος από την  επαρχία Idlib και συγκέντρωση στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, η οποία είναι δίπλα στα σύνορά της με τη Συρία και ανοίγει διάβαση για την Αλ Νούσρα ή άλλες ισλαμικές ομάδες που θέλουν να ξεφύγουν από τις ρωσικές επιθέσεις που καλύπτονται και από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η Τουρκία, η οποία σήμερα υποφέρει  οικονομικά, επιδιώκει να επιτύχει μια νίκη στη Συρία που θα γλυτώσει  την ισλαμική κυβέρνησή της από εσωτερικές πιέσεις, αλλά οποιαδήποτε συνεργασία στην Idlib με τη Ρωσία και το Ιράν, είτε σε στρατιωτικό είτε σε πολιτικό επίπεδο, δεν θα καταφέρει άλλο από το να αναδείξει τον υπόγειο ρόλο της στην υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Το σενάριο Idlib, παρά την πολυπλοκότητα της κατάστασης, θα τερματιστεί με την παράδοση στη  ρωσική αστυνομία και την παρακμή του τουρκικού ρόλου εκεί, είτε με περιορισμένη στρατιωτική δράση είτε με πολιτική διαδικασία που θα σώσει την επαρχία από την καταστροφή των πολεμικών ενεργειών. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις εντολές των μεγάλων δυνάμεων.

Οι υπερδυνάμεις συμφωνούν στο να υποβαθμίσουν τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή, λόγω του ότι το πολιτικό και στρατιωτικό μέγεθος του τελευταίου κρίνεται πλέον υπερβολικά επικίνδυνο και την ίδια στιγμή επιθυμούν να κάνουν το ίδιο με την Τουρκία η οποία επιθυμεί να εξαπλωθεί σε νότο και ανατολή. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πολιτικές διαδικασίες που θα τερματίσουν τον σπαραγμό της Συρίας, στον οποίο οι περιφεριακοί παίκτες έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο.

Ωστόσο, ακόμα οι περιφερειακοί αυτοί παίκτες συμπεριφέρονται αλαζονικά και δρουν σαν να είναι αυτοί οι οποίοι καθορίζουν το μέλλον της Συρίας και ο καθένας από αυτούς μοιάζει να θεωρεί σίγουρη τη θέση του στην περιοχή όταν ο πόλεμος τελειώσει. Ξεχνούν όμως ότι το πράσινο φανάρι κάποια στιγμή το διαδέχεται το κόκκινο. Η παραμονή τους λοιπόν σε αυτά τα εδάφη δεν μπορεί να είναι παρά μόνον περιστασιακή και, εν καιρώ, η Συρία θα ανακτήσει την κυριαρχία της και θα τους φερθεί όπως φέρεται κανείς σε δυνάμεις κατοχής. Ο κυρίαρχος συριακός λαός θα ανακτήσει την κυριαρχία των εδαφών του.

Ο Kawa και η ιστορία του Newroz
Ο Kawa και η ιστορία του Newroz

Πριν από πολύ καιρό, ανάμεσα στους δύο μεγάλους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη, ...

Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του για να  διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Öcalan
Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του ...

Η σορός του μάρτυρα Γκέζεν θα αναπαυθεί στη γη των πατέρων του, το Αμέντ, ...

Halabja: ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...
Halabja: ένα έγκλημα κατά της ...

Τη "Ματωμένη Παρασκευή" της 16ης Μαρτίου του 1988, το καθεστώς του Σαντάμ ...

Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci (Zilan)
Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci ...

«Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!»

...

Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!
Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι ...

Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ο ...