Χάρτης της οθωμανικής αυτοκρατορίας αναρτάται στην Jarablus

Χάρτης της οθωμανικής αυτοκρατορίας αναρτάται στην Jarablus

Χάρτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εμφανίστηκε στην πόλη Jarablus στη Βόρεια Συρία, η οποία καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό. Ποιος είναι ο λόγος για την εμφάνιση του χάρτη στα συριακά εδάφη, δεδομένης της (υποτιθέμενης...) άρνησης του τουρκικού κράτους να αποκαταστήσει τα οθωμανικά όνειρα;

 

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εμφανίστηκε στα τέλη του μεσαίωνα στα σύνορα του ισλαμικού κόσμου με την ήπειρο της Ευρώπης. Στη συνέχεια επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τη Μικρά Ασία, επεκτείνοντας τα σύνορά της προς τη νότια Ευρώπη και την αρχαία Εγγύς Ανατολή, ελέγχοντας τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, και το 1516-1517 κατέλαβε τη Συρία, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη, το έδαφος της Ουγγαρίας, την Αραβική χερσόνησο και τις περισσότερες χώρες της Βόρειας Αφρικής και τα νησιά της Μεσογείου, για να σταματήσει το 1683 κατά την πολιορκία της Βιέννης.

Η αυτοκρατορία διέπραξε πολλές σφαγές και εκτελέσεις όταν ανέλαβε τον έλεγχο των περισσότερων από τις προαναφερθείσες περιοχές, ειδικά στις αραβικές χώρες. Στη Συρία στις 6 Μαΐου, γνωστή ως Ημέρα των Μαρτύρων, ο σφαγέας Jamal Pasha διέπραξε σφαγή κατά των Σύρων και Λιβανέζων διανοουμένων.

 

Τουρκική παρέμβαση στη Συρία

Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας, ο κατά δήλωση κληρονόμος της (το τουρκικό κράτος) προσπαθεί  να ξαναδώσει ζωή στα όνειρα των προγόνων του, εισβάλοντας στο έδαφος της Συρίας, αφού εκμεταλλεύτηκε την κρίση που ξεκίνησε το 2011. Το τουρκικό κράτος μπόρεσε να καταλάβει την πόλη Jarablus στο βόρειο Χαλέπι στις 24 Αυγούστου 2016, την ημέρα της εισόδου του σουλτάνου Salim I στο έδαφος της Συρίας, όταν επεκτάθηκε εκεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το τουρκικό Κράτος μετά από περίπου τέσσερις μήνες κατέλαβε τις περιοχές  Jarablus, Al-Bab και Azaz, ακολουθώντας τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής μεταξύ αυτών και των μισθοφόρων του IS. Στόχος του τουρκικού κράτους ήταν να προχωρήσει βαθύτερα προς την πόλη al-Raqqa, τότε ακόμη στα χέρια των μισθοφόρων του IS.

Την ίδια στιγμή, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) απελευθέρωσαν την πόλη Manbij, η οποία είναι δίπλα στην πόλη Jarablus, από τους μισθοφόρους της IS για να εμποδίσουν το τουρκικό κράτος να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αναγκάστηκαν να μεταβούν στην πόλη Raqqa, όπου οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές την εποχή εκείνη. Ωστόσο, το εμπόδιο για το τουρκικό κράτος ήταν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες απελευθέρωναν μεγάλες περιοχές από το ισλαμικό κράτος (IS).

Εκείνη την εποχή, η Τουρκία δεν ήταν ούτε υπέρ της Αμερικής, ούτε υπέρ της  Ρωσίας. Προσπαθούσε μαζί με τις φατρίες της  να εφαρμόσει την δική της ατζέντα  στην περιοχή. Αυτή η ατζέντα απορρίφθηκε από τη Ρωσία και οι ΗΠΑ βρήκαν στην SDF έναν αξιόπιστο σύμμαχο ανάμεσα σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς που διεξήγαγαν οι φατρίες που ανήκαν στην Τουρκία. 'Eτσι οι ΗΠΑ διέκοψαν την υποστήριξη ορισμένων από τις συμμορίες που ήταν κάτω από τουρκικό έλεγχο.

Ως εκ τούτου, η Διεθνής Συμμαχία ξεκίνησε την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Raqqa από τους μισθοφόρους του IS στα τέλη του 2016 για να λήξει στις 21 Οκτωβρίου 2017, διαλύοντας έτσι το τουρκικό όνειρο.

 

Τουρκική εισβολή στο νότιο Κουρδιστάν

Ο τουρκικός στρατός διείσδυσε σε περιοχές του Başûr (νότιο Κουρδιστάν) και συνεχίζει να το κάνει. Το επιχείρημα είναι να καταπολεμηθεί το κίνημα της ελευθερίας, αλλά οι περισσότεροι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι ο στόχος είναι άλλος και ότι η τουρκική κατοχή προσπαθεί να φτάσει στο Kirkuk και στη Mosul.

 

Ψευδείς ισχυρισμοί

Τότε το τουρκικό κράτος αρνήθηκε κάθε προσπάθεια να αποκαταστήσει τα όνειρα περί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εξακολουθεί να το αρνείται και τώρα όπως το αρνούνται και οι φατρίες που ελέγχει, ισχυριζόμενο ότι ενδιαφέρεται μόνον για το καλό του συριακού λαού. Αλλά τότε γιατί να υπάρχει ένας χάρτης σαν αυτόν;

Η φωτογραφία λήφθηκε κατά τη διάρκεια δελτίου Τύπου από το τουρκικό κανάλι TRT, σε συνάντηση  με μισθοφόρο των Τούρκων και πάνω από τον ώμο του εμφανίζεται μια σημαία της "συριακής επανάστασης" όπως ισχυρίζονται, στη συριακή πόλη Jarablus. Φαίνεται ότι οι Jarablus, al-Bab και Azaz έχουν γίνει τουρκικές περιοχές λόγω των σημαιών, των τουρκικών συνθημάτων και του οθωμανικού χάρτη.

Τριήμερη εκδήλωση για την απελευθέρωση του Ocalan
Τριήμερη εκδήλωση για την απελευθέρωση ...

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν πραγματοποίησε τριήμερη εκδήλωση στην πλατεία ...

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν κορυφαία στελέχη του PKK!
Οι ΗΠΑ επικήρυξαν κορυφαία στελέχη του ...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι έχουν εγκρίνει αμοιβές για πληροφορίες ...

Η Αθήνα για το Αφρίν
Η Αθήνα για το Αφρίν

Φωτογραφίες από τη χτεσινή καθιστική διαμαρτυρία των Κούρδων της Αθήνας υπέρ ...

Καθιστική Διαμαρτυρία του PYD υπέρ του Αφρίν
Καθιστική Διαμαρτυρία του PYD υπέρ του ...

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) καλεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, σε ...

Η μικρή Σάρα που σκοτώθηκε στην τουρκική επίθεση κηδεύτηκε στο Gire Spi
Η μικρή Σάρα που σκοτώθηκε στην ...

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην τελετή ταφής στο κοιμητήριο μαρτύρων του ...