Μια πολιτιστική γενοκτονία στο Afrin

Μια πολιτιστική γενοκτονία στο Afrin

Αμέσως μετά την εισβολή στο Αφρίν, ο τουρκικός στρατός κατοχής και οι μισθοφόροι σύμμαχοί του έγιναν υπεύθυνοι για κάθε είδος φρικιαστικών εγκλημάτων. Όχι μόνο δολοφόνησαν, απήγαγαν, βίασαν, βασάνισαν, έσφαξαν και λεηλάτησαν τις περιουσίες των απλών πολιτών, αλλά επιπλέον διαπράττουν και μια πολιτιστική γενοκτονία. 

Η κουρδική γλώσσα απαγορεύτηκε από τα σχολεία του Αφρίν, ενώ όλα τα ονόματα των συνοικιών και των χωριών άλλαξαν σε τουρκικά. Το  τουρκικό κράτος εισβολέας έχει ξεκινήσει απροκάλυπτα μια πολιτική καταστροφής οτιδήποτε του κουρδικού στο Αφρίν. Για το σκοπό αυτό, έχει ανοίξει σχολεία και κέντρα στην προσπάθεια να μετατρέψει αυτή την πολιτική και πρακτική σε κάτι μόνιμο και να αφομοιώσει τις νέες γενιές, μετατρέποντας έτσι το κουρδικό στοιχείο σε κάτι ξένο προς την κουλτούρα του. 

Ωστόσο, η τελευταία και σημαντικότερη επαίσχυντη πράξη ήταν ίσως αυτή που ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ANHA, η οποία έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου: Ένα «ορφανοτροφείο και πολιτιστικό κέντρο» πήρε το όνομά του από τη μητέρα του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας: «Tenzile Erdoğan». Στο κέντρο, το τουρκικό κράτος στοχεύει να εκπαιδεύσει τα παιδιά που έχασαν τους πατέρες και τις μητέρες τους, με Τούρκους και Άραβες δασκάλους. Η διδασκαλία θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών που καθορίζει το τουρκικό κράτος.

Έτσι, το τουρκικό κράτος, το οποίο εφαρμόζει πολιτικές αφομοίωσης σε όλες τις περιοχές της πόλης, θα συνεχίσει να δημιουργεί νέους πράκτορες και να φιλοξενεί εχθρούς του κουρδικού λαού στο κέντρο που άνοιξε για τα παιδιά που έχασαν τις οικογένειές τους στον πόλεμο -τον οποίο το ίδιο το τουρκικό κράτος προκάλεσε.

Η ονομασία του κέντρου με το όνομα της μητέρας του Ερντογάν αποτελεί ακόμη μια εκδήλωση της στάσης μεγαλομανίας του Τούρκου προέδρου, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως το νέο Οθωμανό σουλτάνο και επιβεβαιώνει τον στόχο του ο οποίος είναι η κατάληψη της Μέσης Ανατολής.

Ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του επιτέθηκαν στην Αφρίν στις 20 Ιανουαρίου 2018 και τελικά κατέλαβαν την πόλη στις 18 Μαρτίου. Εκατοντάδες πολίτες σφαγιάστηκαν από τα όπλα υψηλής τεχνολογίας του τουρκικού στρατού. Η κατοχή και οι επιθέσεις συνάντησαν ηρωική αντίσταση, γνωστή ως "Αντίσταση της Εποχής". Μετά την εισβολή, περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από την Αφρίν και  να μετακομίσουν στη Σέχπα, όπου συνεχίζουν την αντίσταση τους.