Δημιουργήστε μία, δύο, πολλές Rojava!

Δημιουργήστε μία, δύο, πολλές Rojava!

(του Peter Boyle*)

"Η αλληλεγγύη είναι βασική αξία της Σοσιαλιστικής Συμμαχίας. Όπου βλέπουμε ανθρώπους που αγωνίζονται εναντίον της τυραννίας ή της καταπίεσης, η απάντησή μας είναι η αλληλεγγύη. Πολλά από τα ιδρυτικά μέλη μας, συμπεριλαμβανομένου και εμού, ήρθαν σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες όταν συμμετείχαμε στο ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης για τον αγώνα του Βιετνάμ ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό ».

Έτσι, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να επαναστατούν στη Μέση Ανατολή στις αποκαλούμενες εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης», πάλι τρέξαμε να βοηθήσουμε και να δείξουμε αλληλεγγύη. Αντανακλαστική αλληλεγγύη στους καταπιεσμένους, θα μπορούσατε να πείτε. Ήμασταν στους δρόμους με την αιγυπτιακή κοινότητα όταν βγήκε να διαδηλώσει στην Αυστραλία και, όταν ο λαός στη Συρία ξεσηκώθηκε, βοηθήσαμε να οργανωθεί μία από τις πρώτες δράσεις αλληλεγγύης στο Σίδνεϊ.

Καθώς προχωρούσε ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, αρχίσαμε να παρατηρούμε τις αξιοσημείωτες εξελίξεις στη βόρεια Συρία / Ροζάβα. Παρατηρήσαμε ότι δεν ήταν μόνο μια εξέγερση κατά της δικτατορίας του Assad, αλλά μια επανάσταση που έφερνε την εξουσία στα χέρια των απλών ανθρώπων. Και βέβαια εντυπωσιαστήκαμε από το ρόλο που παίζουν οι γυναίκες σε αυτήν την επανάσταση όσο και από το γεγονός του ότι εστίαζε στην απελευθέρωση των γυναικών. Αυτό έδειξε ότι η επανάσταση της Rojava δεν ήταν απλώς μια πολιτική επανάσταση (όπου μια δύναμη αντικαθίσταται από μια άλλη) αλλά μια πραγματική κοινωνική επανάσταση σε εξέλιξη.

Η συστηματική υποταγή των γυναικών είναι τόσο εγγενώς συνδεδεμένη με όλα τα συστήματα ταξικής καταπίεσης ώστε η πραγματική απελευθέρωση των γυναικών μπορεί να έρθει μόνο όταν οι δομές της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης αρχίσουν να καταστρέφονται. Μια άλλη ισχυρή απόδειξη ότι αυτή ήταν μια επαναστατική διαδικασία ήταν το πώς αυτό το κίνημα, το οποίο είχε ξεκινήσει από τους Κούρδους μαχητές της ελευθερίας, είχε συστηματικά προσεγγίσει τους άλλους λαούς της περιοχής. Αργότερα, καθώς αυτές οι δυνάμεις απελευθέρωναν όλο και περισσότερα εδάφη από τους αντιδραστικούς τρομοκράτες του Daesh / Ισλαμικού Κράτους, είδαμε αυτό να εκδηλώνεται σε επική κλίμακα σε ολόκληρη την περιοχή.

Ήταν φανερό ότι αυτή η διαδικασία δεν ήταν τυχαία. Υπήρξε ένα επαναστατικό κίνημα που ηγήθηκε αυτής της διαδικασίας και είχε ομοιδεάτες σε ολόκληρο το Κουρδιστάν, τη γη ενός λαού στον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις αρνήθηκαν την δημιουργία του δικού του κράτους όταν αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαμόρφωναν το χάρτη της Μεσης Ανατολής με τη διαβόητη συμφωνία Sykes Picot. Έτσι ξεκινήσαμε να μελετάμε αυτό το κίνημα και την ιδεολογική του εξέλιξη. Εδώ αναγνωρίσαμε οικείο έδαφος για εμάς. Πιστεύουμε επίσης ότι το σοσιαλιστικό κίνημα χρειάζεται μια επαναστατική ανανέωση. Ότι πρέπει να ξεφύγει από τη φυλακή του δογματισμού και του σεκταρισμού και πρέπει να μάθει από τα διδάγματα της τερατώδους κληρονομιάς των γραφειοκρατικών κρατικών καθεστώτων που καταχράστηκαν τις επαναστάσεις στη Ρωσία και την Κίνα.

Η Σοσιαλιστική Συμμαχία έχει μια έντονα αντισταλινική πολιτική, αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που αποκαλούνται σοσιαλιστές ή κομμουνιστές που πιστεύουν ότι αυτά τα κρατικά γραφειοκρατικά συστήματα ήταν επαναστατικά. Έχουν μια διεστραμμένη λατρεία για το μεγάλο κράτος και την εθνικο-σοβινιστική ιδεολογία. Αντίθετα, εμείς βλέπουμε το κράτος ως μέσο καταπίεσης και μέσο για την επιβολή της ταξικής διαίρεσης και εκμετάλλευσης. Αναγνωρίζουμε ότι οι επαναστάσεις δεν μπορούν να κερδηθούν χωρίς ισχύ, αλλά οι επαναστατικές δυνάμεις δεν χρειάζεται απλώς να νικήσουν τους καταπιεστές αλλά πρέπει ταυτόχρονα να οικοδομήσουν τους νέους θεσμούς εξουσίας λαϊκής βάσης και να εκτοπίσουν το κράτος. Έχουμε ακολουθήσει τη δική μας διαδικασία αυτοκριτικής εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε μελετήσει τις σκέψεις των επαναστατών έξω από το κέλυφος των δικών μας πολιτικών γραμμών και η ίδια η Σοσιαλιστική Συμμαχία σχηματίστηκε σαν μια ανασυγκρότηση σοσιαλιστών από διαφορετικές πολιτικές τάσεις. Μεταξύ των κειμένων που μελετήσαμε ήταν αυτά του Murray Bookchin, τα οποία συναντήσαμε στη δεκαετία του '80 μέσω συζητήσεων με ανθρώπους που ακολουθούσαν ριζοσπαστικές οικολογικές προοπτικές.

Ήρθαμε στην τοπική κουρδική κοινότητα για να προσφέρουμε αλληλεγγύη και να μάθουμε περισσότερα για την επανάστασή της. Νέοι φίλοι και σύντροφοι ήρθαμε σε επαφή σε πολλά φόρουμ, συναντήσεις και διαδηλώσεις μαζί με την κουρδική κοινότητα. Εμπνευστήκαμε και ενημερωθήκαμε με αναφορές από την πρώτη γραμμή μέσω αυτοπτών μαρτύρων και μέσω συνδέσμων στο διαδίκτυο από τον φίλο μας και σύντροφο Hawzhin από την Rojava.

Ένα ζήτημα που παρακωλύει ορισμένους σοσιαλιστές να στηρίξουν την επανάσταση της Ροζάβα είναι οι τακτικές στρατιωτικές συμμαχίες που οι απελευθερωτές αγωνιστές κάνουν σήμερα ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Αυτό έχει προκαλέσει σύγχυση σε ένα τμήμα του αριστερού κόσμου. Αλλά κατά τη γνώμη μας, είναι πραγματικά πολύ απλό. Οι δύο πλευρές κινούνται σε εντελώς διαφορετικές διαδρομές: οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους θέλουν ελευθερία, οι ΗΠΑ θέλουν να κυριαρχήσουν στη Μέση Ανατολή. Οι επαναστάτες της Rojava γνωρίζουν ότι έχουν πολύ διαφορετικούς στόχους και προοπτικές από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Οι επαναστατικές αλλαγές που σφυρηλατούν στις απελευθερωμένες ζώνες είναι ένα ανάθεμα προς την κυρίαρχη ελίτ των ΗΠΑ. Μια συνεταιριστική και κοινοτική οικονομία, βιώσιμες περιβαλλοντικές πρακτικές ... αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Donald Trump! Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν ενδιαφέρεται να προωθήσει την επανάσταση στη βόρεια Συρία ή οπουδήποτε αλλού.

Οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης της αυστραλιανής κυβέρνησης) κατατάσουν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), τους πολιτικούς συνοδοιπόρους του επαναστατικού κινήματος της Ροζάβα, στις «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Πρόσφατα, ανακοίνωσαν ότι οι ηγέτες του PKK βρίσκονται στη λίστα καταζητούμενων ως νεκροί ή ζωντανοί. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια δύναμη για την καταπολέμηση του Daesh / IS, αλλά απέτυχαν. Μόνο η αδυναμία αυτή ανάγκασε τις ΗΠΑ να στραφούν στους Κούρδους. Από την άλλη πλευρά, οι Κούρδοι χρειάζονταν τη στρατιωτική στήριξη της Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα την αποτελεσματική αεροπορία της, για να υπερισχύσουν του IS, ειδικά στη μάχη για το Kobane. Ωστόσο, η άρνηση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στο Αφρίν έδειξε τα όρια αυτής της καθαρά τακτικής στρατιωτικής συνεργασίας.

Όλοι οι επαναστατικοί αγώνες έχουν αναγκαστεί να κάνουν δύσκολες τακτικές συμμαχίες (συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών συμμαχιών) σε ένα συγκεκριμένο στάδιο των αγώνων τους για να προχωρήσουν. Αυτό συνέβη με τις ρωσικές, κινεζικές και βιετναμέζικες επαναστάσεις. Κάθε ένας από αυτούς είχε σύντομες στρατιωτικές τακτικές συμμαχίες με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Το 1966, ο διάσημος επαναστάτης Τσε Γκεβάρα κάλεσε τον κόσμο να "δημιουργήσει ένα, δύο, πολλά Βιετνάμ". Αυτό έγινε ένα επαναστατικό σύνθημα που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο. Σήμερα πρέπει να πούμε: "Δημιουργήστε μία, δύο, πολλές Rojava!"

* Ο Peter Boyle είναι πολιτικός ακτιβιστής, ανταποκριτής της Green Left Weekly (Σίδνεϊ). 

Ο Kawa και η ιστορία του Newroz
Ο Kawa και η ιστορία του Newroz

Πριν από πολύ καιρό, ανάμεσα στους δύο μεγάλους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη, ...

Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του για να  διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Öcalan
Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του ...

Η σορός του μάρτυρα Γκέζεν θα αναπαυθεί στη γη των πατέρων του, το Αμέντ, ...

Halabja: ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...
Halabja: ένα έγκλημα κατά της ...

Τη "Ματωμένη Παρασκευή" της 16ης Μαρτίου του 1988, το καθεστώς του Σαντάμ ...

Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci (Zilan)
Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci ...

«Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!»

...

Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!
Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι ...

Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ο ...