Η ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται η Βόρεια Συρία

Η ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται η Βόρεια Συρία

Άρθρο του Shervan Derwish, εκπροσώπου  του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Manbij, που δημοσιεύτηκε στους New York Times, σχετικά με την επικείμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας ("safe zone") στη Συρία.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι μια ζώνη ασφαλείας θα είναι εγγυημένη από τις διεθνείς δυνάμεις και όχι από την Τουρκία.

 

Το αν η αμερικανική πλευρά και ο διεθνής συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα προστατεύσουν το Manbij και τις περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια Συρία από ένα άγνωστο και αβέβαιο μέλλον είναι μια σημαντική δοκιμασία της αξιοπιστίας τους.

Γράφω από το Manbij, μια πόλη 700.000 κατοίκων στη βόρεια Συρία που διοικείται από πολιτική διοίκηση που αποτελείται από Άραβες, Κούρδους, Τουρκμένους και Κιρκάσιους. Χάρη στους Κούρδους μαχητές που απελευθέρωσαν το Manbij το 2016, κατορθώσαμε να απολαύσουμε ελευθερίες αδιανόητες είτε από το ισλαμικό κράτος είτε από τη συριακή κυβέρνηση.

Στο Manbij, όπου οι γυναίκες αγοράστηκαν και πωλήθηκαν κάποτε ως σκλάβες από τους ισλαμιστές τρομοκράτες, τώρα διαχειρίζονται οικονομικούς συνεταιρισμούς, υπηρετούν στο στρατιωτικό συμβούλιο του Manbij και έχουν ίση εκπροσώπηση σε εκλεγμένα συμβούλια.

Για πρώτη φορά στη συριακή ιστορία, πραγματοποιήσαμε ελεύθερες τοπικές εκλογές. Έχουμε ξανανοίξει ή ιδρύσει αρκετά νέα νοσοκομεία και 350 σχολεία, όπου παρακολουθούν μαθήματα 120.000 μαθητές. Έχουμε δώσει 2.000 άδειες σε εργοστάσια και αλευρόμυλους. Η φυσική ανακατασκευή της πόλης μας ήταν αργή αλλά σταθερή. Το πιο σημαντικό, οι άνθρωποι ζουν χωρίς φόβο.

Η πολιτική διοίκησή μας έχει δώσει στον λαό το θάρρος να ξαναφτιάξει τη ζωή του και, για πρώτη φορά, να συμμετάσχει στην οικοδόμηση της δημοκρατίας. Δημιουργήσαμε το Στρατιωτικό Συμβούλιο του Manbij, ένα στρατό ασφαλείας που απαρτίζεται κυρίως από ντόπιους Άραβες, για να κυνηγήσει τους τρομοκράτες και να διαλύσει τους εν υπνώσει πυρήνες τρομοκρατίας, παλεύοντας έτσι ώστε οι τρομοκρατικές ομάδες να μην απειλήσουν ξανά τον λαό της Συρίας.

Χωρίς διεθνή υποστήριξη, κανένα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό. Οι δυνάμεις των συμμάχων πολέμησαν παράλληλα με τις γυναίκες και τους άνδρες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, και ενώ τα αεροσκάφη της συμμαχίας δρούσαν από αέρος εμείς πολεμούσαμε στο έδαφος. Μαζί, ελευθερώσαμε περισσότερη συριακή επικράτεια από την τρομοκρατική ομάδα από οποιαδήποτε άλλη δύναμη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις κάθε χρόνο από το 2015 ως σήμερα -κάτι που οφείλεται εν μέρει στις θυσίες που υπέστησαν οι δυνάμεις μας για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Το πολυσυλλεκτικό και δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Συρία έχει αναμφισβήτητα επιτύχει στο Manbij και απειλεί τους δικτάτορες και τους τρομοκράτες που θέλουν να δουν τη χώρα μας χωρισμένη σε θρησκευτικές και εθνοτικές γραμμές.

Αλλά στην παρούσα φάση αγωνιζόμαστε με το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο, από τότε που ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία. Η αμερικανική πολιτική τάξη ίσως να μην το καταλαβαίνει απόλυτα, αλλά αυτοί είναι οι στρατιώτες που υπηρετούσαν μαζί μας. Μετά από την ανακοίνωση του κ. Trump, ένας Αμερικανός αξιωματικός μας είπε: «Δεν έχω λόγια. Δεν μπορώ να σας πω γιατί. Δεν μπορώ. Αυτές είναι οι εντολές μας!» Τα δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό του.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος είναι σχεδόν νικημένο, αντιμετωπίζουμε καθημερινά απειλές από έναν νέο εχθρό: τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα ανακοινώσει τα σχέδιά του να εισβάλει στην περιοχή μας, υποστηρίζοντας ότι εδώ βρίσκονται οι Μονάδες Προστασίας του Λαού ή YPG.

Υπογραμμίσαμε επανειλημμένα ότι το YPG έφυγε από το Manbij και ότι οι δυνάμεις μας δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι ο κ. Ερντογάν δεν φοβάται την παρουσία ή την απουσία οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης, αλλά την ειρηνική και δημοκρατική συνύπαρξη Αράβων, Κούρδων, Χριστιανών και άλλων στη βορειοανατολική Συρία.

Ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνύπαρξη. Σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την υποστηριζόμενη από την Τουρκία ισλαμιστική αντιπολίτευση στη Συρία για να εισβάλει στο Manbij, όπως ακριβώς έκανε στις κοντινές περιοχές Azaz, Jarabulus και Afrin.

Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι επιστρέφει αυτά τα εδάφη στους "αληθινούς ιδιοκτήτες" τους, ο κ. Ερντογάν σπρώχνει τους Σύρους σε ξένη κατοχή και σε έλεγχο από παραστρατιωτικές ομάδες, καθιστώντας την προοπτική της ειρήνης ακόμη πιο ανέφικτη μετά από οκτώ βάναυσα χρόνια πολέμου.

Πουθενά αυτό δεν είναι πιο εμφανές από ό, τι στο Αφρίν, όπου η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε πρώην μέλη του ισλαμικού κράτους και πολιτοφυλακές σχετιζόμενες με την Αλ Κάιντα για να αποδεκατίσει την ειρηνική περιοχή και να καταστρέψει την αυτόνομη διοίκησή της. Η εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν στη βόρεια Συρία είχε ως συνέπεια τον εκτοπισμό περίπου 300.000 ανθρώπων ενώ οι πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία κατέλαβαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν περιουσία Κούρδων πολιτών.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέψουν στην Τουρκία να επιτεθεί στο Manbij, αυτή θα είναι και η δικιά μας μοίρα.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ακόμα πρόθυμες να παίξουν τα παιχνίδια της Τουρκίας. Ο "οδικός χάρτης" του κ. Ερντογάν για το Manbij δεν εξυπηρετεί και δεν αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα του λαού του. Προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" μετά από μια αμερικανική απόσυρση, ένα σχέδιο με το οποίο φαίνεται ότι ο κ. Trump έχει συμφωνήσει σε ένα βαθμό.

Δεν είμαστε αντίθετοι με την έννοια της ζώνης ασφαλείας. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή μας χωρίς να εγκαταλείψουν το λαό μας. Ωστόσο, δεν θα δεχτούμε καμία τουρκική εισβολή στις περιοχές που έχουμε απελευθερώσει, ανεξάρτητα από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να την περιγράψουν.

Οποιαδήποτε "ζώνη ασφαλείας" στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να διασφαλίζεται από τις διεθνείς δυνάμεις και όχι από τα τουρκικά στρατεύματα και τις τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές που συγκεντρώνονται στα σύνορά μας. Μια ζώνη ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο θα διασφάλιζε την προστασία των συνόρων της Τουρκίας, χωρίς να υποτάσσεται ο λαός της βορειοανατολικής Συρίας στο έλεος των πληρεξουσίων του κ. Ερντογάν. Θα διευκόλυνε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ανασυγκρότησης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, οι οποίες είναι καθοριστικές για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα μέλη του συνασπισμού πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες για μια διευθέτηση μέσω διακανονισμού στη συριακή διαμάχη και να διασφαλίσουν ότι η διοίκησή μας θα εκπροσωπείται σε αυτές τις συνομιλίες. Από την αρχή του πολέμου, αγωνιστήκαμε να οικοδομήσουμε ένα σταθερό και ισότιμο μέλλον για όλους τους Σύρους.

Μαζί με τον διεθνή συνασπισμό, κερδίσαμε ιστορικές μάχες στο Kobani και στη Raqqa. Τώρα που ο πόλεμος τελειώνει, πιστεύουμε ότι οι διεθνείς δυνάμεις που αγωνίστηκαν με το λαό μας πρέπει να διαδραματίσουν τον ηθικό ρόλο τους στην εξασφάλιση της αξιοπρέπειάς μας, της ασφάλειας και του οράματός μας για το μέλλον της Συρίας.

Στο Μανμπίζ, όπου το Ισλαμικό Κράτος κάποτε σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον της Δύσης, τα παιδιά μεγαλώνουν τώρα σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από φόβο. Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι το μέλλον τους θα συνεχίσει να είναι ασφαλές, σίγουρο και ειρηνικό. Ζητάμε από τους εταίρους μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκπληρώσουν αυτό το τελευταίο ηθικό έργο.