Το Κίνημα Αλληλεγγύης στην Rojava είναι ένα παγκόσμιο Κίνημα

Το Κίνημα Αλληλεγγύης στην Rojava είναι ένα παγκόσμιο Κίνημα

Ημέρες Δράσης Παγκοσμίως για την υπεράσπιση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βορειοανατολικής Συρίας και κατά του φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία.

 

Η Διεθνής Κομμούνα της Rojava δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου σχετικά με τις Ημέρες Δράσης σε όλο τον κόσμο στις 27 και 28 Ιανουαρίου για την υπεράσπιση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βορειοανατολικής Συρίας και κατά του φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία:

"Σε περισσότερες από 55 πόλεις, σε περισσότερες από 20 χώρες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες. Οι Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης στις 27 και 28 Ιανουαρίου, για την υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα και κατά του φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία, έδειξαν και πάλι ότι το κίνημα της Αλληλεγγύης έχει γίνει ένα παγκόσμιο κίνημα.

Η λίστα των πόλεων είναι μεγάλη: Σύδνεϋ, Μόσχα, Ελσίνκι, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού. Σε όλες αυτές τις πόλεις έγιναν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, προβολές ταινιών και ενημερώσεις τις τελευταίες ημέρες. Η Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβα είχε ζητήσει τη διεξαγωγή εκδηλώσεων για τις 27 και 28 Ιανουαρίου για να υπερασπιστεί την επανάσταση της βορειοανατολικής Συρίας. Πολλοί οργανισμοί και άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δράσεις έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 20 χώρες. Επίσης, στις δράσεις συμμετείχαν διαφορετικές προσωπικότητες. Για παράδειγμα, η δημοσιογράφος και φεμινίστρια Gloria Steinem μίλησε στην εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη της με τη Ροζάβα.

Στο επίκεντρο των δράσεων βρέθηκε η υποστήριξη των δυτικών κρατών και των εταιρειών, προς το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία. Η Τουρκία διεξάγει πολέμους εναντίον του κουρδικού κινήματος στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες, αλλά και κατά της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας στην Ροζάβα / Βόρεια και Ανατολική Συρία. Μόλις πριν από ένα χρόνο, με τη στρατιωτική υποστήριξη των δυτικών κρατών όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Γερμανία, η Τουρκία κατέλαβε το καντόνι του Αφρίν της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης της Βορειοανατολικής Συρίας.

"Επειδή ο πόλεμος του τουρκικού κράτους εναντίον της Δημοκρατικής Αυτονομίας στη Ροζάβα στη Συρία δεν θα ήταν εφικτός χωρίς αυτή τη στρατιωτική στήριξη, διαμαρτυρόμαστε σήμερα εναντίον αυτών των εταιρειών που εξάγουν όπλα στην Τουρκία", δηλώνει η Σάρα Αντρέ της Διεθνιστικής Κομμούνας για την Ροζάβα. Λόγω της τεράστιας υποστήριξης με βαριά όπλα και της τεχνολογίας πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών, κατά τη διάρκεια των ημερών δράσης, πολλές διαμαρτυρίες έλαβαν και την μορφή διαδηλώσεων κατά της βιομηχανίας όπλων.

Στο Μόναχο, πραγματοποιήθηκαν δράσεις στις εταιρείες Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG και Daimler AG. Στη Σουηδία, ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν σε διάφορες εγκαταστάσεις της SAAB και διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε μπροστά από το BAE στο Λονδίνο. Στην Αυστρία, οι ακτιβιστές πραγματοποίησαν αυθόρμητα μια διαδήλωση στο Rheinmetall και επίσης στο Flensburg της Γερμανίας έγινε το ίδιο. Στην Unterluß, μία από τις μεγαλύτερες τοποθεσίες του Rheinmetall στη Γερμανία, ακτιβιστές είχαν μπλοκάρει τους δρόμους πρόσβασης προς την εταιρεία κατά τη διάρκεια της νύχτας. "Σε αρκετούς δρόμους πρόσβασης έχουμε χτίσει οδοφράγματα κάνοντας χρήση υλικών από τα κλειστά εργοτάξια . Αυτό εμπόδισε την πρόσβαση στην Unterluß και οδήγησε στην καθυστέρηση της κατασκεύης όπλων", δήλωσε ένας ακτιβιστής.

"Ακριβώς αυτές οι εταιρείες επωφελούνται από τον τουρκικό πόλεμο στη Συρία αλλά και στο Ιράκ", προσθέτει η Ulrike Martin της Make Rojava Green Again, η οποία συμμετείχε επίσης στις ημέρες δράσης. "Μεταξύ άλλων, ήταν τα τανκς από τη Γερμανία, τα φορτηγά από τη Σουηδία και τα ελικόπτερα από την Ιταλία, τα οποία καθιστούν εφικτούς τους πολέμους της Τουρκίας".

Η διεθνής κοινότητα της Ροζάβα αξιολογεί τις ημέρες δράσης ως μεγάλη επιτυχία. Αυτές οι μέρες έχουν καταστήσει σαφές ότι το κίνημα αλληλεγγύης με την επανάσταση έχει γίνει ένα παγκόσμιο κίνημα για δημοκρατία και ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία. "Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο ιδρυτής αυτής της κοινωνικής εξέγερσης, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει φυλακιστεί στην Τουρκία από το 1999", λέει η Σάρα Αντρέ. Επί του παρόντος, αμέτρητες απεργίες πείνας λαμβάνουν χώρα από περισσότερους από 200 πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία για την άρση της απομόνωσης του Öcalan. Η πολιτικός και ακτιβίστρια του HDP Leyla Güven βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 7 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. "Η υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα σημαίνει επίσης ότι πρέπει να σπάσει η απομόνωση του Οτσαλάν" συνεχίζει η Σάρα Αντρέ.

Ακόμα κι αν τελειώσουν οι ημέρες δράσης, οι διαμαρτυρίες κατά του φασιστικού καθεστώτος του AKP και του MHP υπό τον Ερντογάν θα συνεχιστούν. Οι ακτιβιστές από τη Σουηδία, την Αγγλία και τη Γερμανία ανακοίνωσαν ευρέως τη συνέχιση των εκστρατειών τους κατά των εξαγωγών όπλων.

Χώροι όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα στο πλαίσιο των παγκόσμιων ημερών δράσης: Gasteiz (Euskal Herria / Χώρα των Βάσκων), Irun (Euskal Herria / Χώρα των Βάσκων), Ηράκλειο (Κρήτη / Ελλάδα), Σαν Χοσέ (Κόστα Ρίκα), Αθήνα (Ελλάδα) Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Ζυρίχη (Ελβετία), Γενεύη (Ελβετία), Βασιλεία (Ελβετία), Liesing (Αυστρία), Gaspe (Καναδάς), Κνωσβίλ (ΗΠΑ), Φορτ Γουέιν (ΗΠΑ), Σολτ Λέικ (ΗΠΑ), Σάντα Κρουζ (ΗΠΑ), Βοστώνη (ΗΠΑ) κ.α. -δείτε τον πλήρη κατάλογο πόλεων στον αρχικό σύνδεσμο