Η ανακοίνωση της Σοσιαλιστική Διεθνούς για το Κουρδιστάν

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Σοσιαλιστική Διεθνής, στο πρόσφατο συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Δομήνικο, αναφορικά με το Κουρδιστάν:

«Στην κουρδικη περιοχή του Ιράκ, η Σοσιαλιστικη Διεθνης καλοσωριζει την επαναληψη του διαλογου μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της κουρδικής επαρχιακής Κυβέρνησης. Καλούμε την νεα κυβέρνηση του Ιράκ και όλα τα πολιτικά κόμματα να προβούν σε συννενοήσεις οι οποίες θα αντανακλούν την αληθινή εκπροσώπηση των Κούρδων στην νεα κυβέρνηση και θα βασίζονται στη συνεργασία, την ομόνοια και την ισορροπία στους σημαντικούς ομοσπονδιακούς θεσμούς.

Καλούμε και τις δύο κυβερνήσεις στην Βαγδάτη και στο Αρμπίλ να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στα αμφισβητούμενα εδάφη και να επιτρέψουν την κοινή διαχείριση, προκειμένου να αποτρέψουν το ISIS και παρόμοιες ομάδες απο το να εκμεταλλευτούν τις εντάσεις που προέκυψαν μετά το δημοψήφισμα προς όφελός τους και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Κούρδων και των άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή.

Ο πόλεμος στην Συρία ο οποίος κράτησε πολλά χρόνια και τώρα φτάνει στο τέλος του, απέτυχε να δώσει λύση στην συριακή κρίση. Προκάλεσε μόνον καταστροφή και θάνατο. Όλα αυτά τα χρόνια του πολέμου που πέρασαν απέδειξαν ότι μόνον μια πολιτική λύση μπορεί να βγάλει την Συρία από την κρίση. Είναι επομένως καιρός όλοι οι Σύροι να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προς αναζήτηση μιας πολιτικής και δημοκρατικής λύσης για την χώρα τους.

Η περιοχή της Ροζάβα / Βόρεια-Ανατολική Συρία έχει αποδειχτεί μία ασφαλής ζώνη. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο βασίζεται στην αυτοδιοίκηση, την συνύπαρξη των λαών και την δημοκρατία και μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για όλη την Συρια. Οι λαοί της Ροζάβα έχουν προσφέρει πολλά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, ειδικά εναντίον της τρομοκρατίας του ISIS.

Εμείς στην Σοσιαλιστική Διεθνή αναγνωρίζουμε την απειλή που συνιστά η αποχώρηση των δυνάμεων της συμμαχίας, η οποία προωθείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οποιαδήποτε απότομη και βεβιασμένη αποχώρηση μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική και πολιτική κρίση στην περιοχή, με συνέπεια την αναβίωση της τρομοκρατίας και την επακόλουθη προσφυγική κρίση.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής υποστηρίζει μια δίκαιη λύση για τον κουρδικό λαό, με τρόπο που θα εγγυάται την ενότητα και την κυριαρχία της Συρίας, στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διοίκησης, σύμφωνα με το μοντέλο της Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας και εντός του πλαισίου ενός νέου Συντάγματος.

Ευθυγραμμιζόμενο με τις δευσμεύσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς όσον αφορά τον κουρδικό λαό, το Συμβούλιο καλεί στην διεξαγωγή συνεδρίου στο εγγύς μέλλον της Επιτροπής για το Κουρδικό Ζήτημα στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.»