Murat Karayılan: Μια επίθεση στο Efrîn θα σημάνει το τέλος των AKP-MHP

Murat Karayılan: Μια επίθεση στο Efrîn θα σημάνει το τέλος των AKP-MHP

Ο Murat Karayilan, μέλος της ηγετικής ομάδας που διοικεί το PKK από όταν ο αρχηγός του κόμματος, Abdullah Ocalan, παραδόθηκε στους Τούρκους και φυλακίστηκε στο νησί-φυλακή του Ιμραλί, μίλησε στο ραδιόφωνο Dengê Kurdistan ('φωνή του Κουρδιστάν'), σχετικά με τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας στο καντόνι του Efrîn του Δυτικού Κουρδιστάν.

 

Ερώτηση: Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν στοιχεία ότι το ΑΚΡ σκοπεύει να επιτεθεί στο Efrîn και τη Shehba1. Τι έχετε να πείτε γι'αυτό, θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει πόλεμος στο εγγύς μέλλον;

Karayilan: «Ναι, έχουν υπάρξει κάποιες ειδήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα και ειδικά ο Τύπος το αναφέρει ιδιαίτερα. Το τουρκικό κράτος απέτυχε στις πολιτικές του όσον αφορά τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και το Δυτικό Κουρδιστάν. Εάν η Τουρκία επιτεθεί στο Efrîn, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία, το Ιράν και το συριακό κράτος εγκρίνουν αυτή την κίνηση. Ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει ότι το τουρκικό κράτος θα προβεί σε τέτοια επίθεση έχοντας την έγκριση αυτών των κρατών. Ειδικά η Ρωσία διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτό το θέμα. Η Τουρκία ήταν σε θέση να εισέλθει στον Jarablus και το Bab με την άδεια της Ρωσίας και της Διεθνούς Συμμαχίας. Είναι ένα θέμα μεταξύ κρατών. Το τουρκικό κράτος θέλει να χαράξει ένα δρόμο για τις επιδιώξεις του, θυσιάζοντας την ίδια την Τουρκία. Ελπίζουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα μέρη της Συρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν κάποιες διπλωματικές προσπάθειες και έχουν πράγματι συγκεντρώσει κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Αλλά ένα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: Όταν η ISIS επιτέθηκε στο Kobanê, είχαμε πει ότι «το Kobanê θα γίνει το νέο Stalingrad και η επίθεση της ISIS στο Kobanê θα είναι η αρχή του τέλους της». Αυτό αποδείχτηκε σωστό. Το Kobanê έγινε ένα νέο Στάλινγκραντ και μάλιστα το ξεπέρασε. Και έγινε η αρχή του τέλους για την ISIS: σήμερα, η πρωτεύουσα της ISIS, η Raqqa, είναι έτοιμη να πέσει.

 

Τώρα λέμε το ίδιο ακριβώς πράγμα. Εάν το τουρκικό κράτος επιτεθεί στο Efrîn, αυτό θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για το καθεστώς των AKP-MHP. Επειδή ο λαός του Efrîn θα αντισταθεί και θα λάβει χώρα ένας μεγάλος πόλεμος εκεί. Και σε αυτόν τον πόλεμο, ο δίκαιος λαός του Κουρδιστάν θα επικρατήσει. Δεν είναι εύκολο να εισέλθει κανείς στο Efrîn.

Στην πραγματικότητα γίνεται ήδη ένας πόλεμος, το τουρκικό κράτος επιτίθεται καθημερινά με πυροβολικό και όλμους στη Shehba. Έχουν τους στόχους τους για την περιοχή της Shehba. Και μετά είναι το Efrîn. Σε αυτά τα εδάφη ζουν κυρίως Κούρδοι, αλλά και Άραβες και Τουρκμένοι. Είναι προφανές ότι έχουν το σχέδιό τους για τη Shehba. Είναι πιθανό ότι θα επιτεθούν εκεί. Αλλά δεν μπορούν να επιτεθούν σε όλο το Efrîn έτσι εύκολα. Είναι δύσκολο να το καταφέρουν, το Efrîn θα γίνει το δικό τους Kobanê. Είναι πιθανό ότι θα επιτεθούν από την πλευρά της Shehba. Αλλά υπάρχουν οι δυνάμεις της Jaysh Al-Thuwar2 εκεί. Υπάρχουν Άραβες, Τουρκμένοι, Κούρδοι και φυσικά οι YPG και YPJ. Έτσι ένας πόλεμος εκεί θα είναι μεγάλος. Αλλά μπορούν να το κάνουν; Κανένας δεν είναι ανυπεράσπιστος μπροστά στο τουρκικό κράτος πλέον. Δεν μπορούν πια να εισβάλλουν όπου θέλουν, όποτε θέλουν. Θα αντιμετωπίζουν αντίσταση.

Και αυτός ο πόλεμος δεν θα περιορίστεί στη Shehba. Η εισβολή του τουρκικού κράτους σε μία ακόμη κουρδική περιοχή, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κουρδοτουρκικό πόλεμο. Αυτό σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση. Οι Κούρδοι είναι ισχυροί τώρα. Η Επανάσταση της Rojava έχει μεγάλη δύναμη σήμερα. Η YPG καταφέρνει στη Raqqa αυτό που απέτυχαν να κάνουν στρατοί κρατών. Αν έρθει ο τουρκικός στρατός, είναι σαφές ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ισχυρή αντίσταση. Αυτό το πιστεύουμε. Ο λαός του Efrîn αποτελείται από πατριώτες, που ξέρουν να αντιστέκονται. Γνωρίζουμε πολύ καλά τους ανθρώπους μας. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η εισβολή στο Efrîn δεν θα είναι και τόσο εύκολη. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

Και ακόμα ένα πράγμα, η κατάσταση αυτή συνεχώς εξελίσσεται. Είναι σαν να ζούμε τον Γ 'Παγκόσμιο Πόλεμο και θα συνεχίσει. Μια τέτοια παρέμβαση του τουρκικού κράτους θα ανάψει τις φλόγες του πολέμου. Οι Τούρκοι εγκαθίστανται στη Συρία μέρα με τη μέρα. Αυτό θα δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος στη χώρα. Η επίθεση του τουρκικού κράτους στη Shehba θα είναι μια επίθεση ενάντια στη βούληση των λαών της Συρίας. Πιστεύουμε ότι ο λαός της Συρίας θα αντιδράσει σε αυτό. Το τουρκικό κράτος διεξάγει μια γενοκτονία στην περιοχή της Jarablus3. Εκδίωξαν ακόμη και τον αραβικό πληθυσμό και μοιράζουν τις κουρδικές περιοχές στους συμμάχους τους. Το τουρκικό κράτος παίζει ένα πολύ βρώμικο παιγνίδι εγώ. Προσπαθούν να αλλοιώσουν τη δημογραφική σύσταση της περιοχής, κάτι που αποτελεί έγκλημα. Αν το τουρκικό κράτος επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και αλλού, θα βρεθεί αντιμέτωπο με ισχυρή αντίσταση» ._

 

Η περιοχή της Shehba είναι μια de facto αυτόνομη περιοχή στη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, μεταξύ των καντονιών του Kobane και του Efrîn, που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2016.

Πολυεθνική οργάνωση ανταρτών, συμμαχική δύναμη της YPG, μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)

3 Συριακή πόλη, που ανήκει στο κυβερνείο του Χαλεπίου και η οποία καταλήφθηκε το φθινόπωρο από την Τουρκία, υπό το πρόσχημα της απελευθέρωσής της από την ISIS

"Στον αγώνα για τη γυναικεία ...

Η Γυναικεία Οργάνωση του PYD έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε εκδήλωση που θα ...

Κούρδος βουλευτής τιμωρήθηκε από το Κοινοβούλιο, επειδή είπε τη λέξη
Κούρδος βουλευτής τιμωρήθηκε από το ...

Ο βουλευτής του HDP, Osman Baydemir, μίλησε στη χτεσινή κοινοβουλευτική ...

HDP: Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ξεκινήσει έναν περιφερειακό πόλεμο
HDP: Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ...

Ανακοίνωση του HDP σχετικά με την πρόσφατη απόφαση Trump να αναγνωρίσει την ...

Μία ακόμη έκκληση για συνάντηση με τον Ocalan απορρίφθηκε
Μία ακόμη έκκληση για συνάντηση με τον ...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μπούρσα απέρριψε μια ακόμη άλλη έκκληση των ...

1978-2017, 39 χρόνια PKK
1978-2017, 39 χρόνια PKK

Το PKK ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1978, σε ένα κουρδικό χωριό ...