Το Ιράν και η Τουρκία καταστρώνουν νέα σχέδια

Το Ιράν και η Τουρκία καταστρώνουν νέα σχέδια

Το άρθρο της Ιλχάμ Εχμέντ, συμπροέδρου του Δημοκρατικού Συμβουλίου της Συρίας, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Özgürlükçü Demokrasi και μεταφράστηκε στα αγγλικά από το πρακτορείο ANF English.

Έχουν υπάρξει κάποιες διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ της Τουρκίας και αρκετών γειτονικών της κρατών. Η κατάσταση στη Βόρεια Συρία, την Συρία γενικότερα, και το PKK ήταν στην ατζέντα. Οι ανακοινώσεις όλων των πλευρών μετά από αυτές τις συναντήσεις ήταν εντελώς αντιφατικές. Είναι ξεκάθαρο ότι για το ζήτημα της Βόρειας Συρίας υπάρχει συμφωνία  της Τουρκίας και του Ιράν. Το Ιντλίμπ και το Εφρίν είναι μεγάλα αγκάθια και για τις δυο χώρες. Το Ιράν χρειάζεται την δράση των ισλαμικών ομάδων για λίγο ακόμα, ενώ η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τον διάδρομο του Ιντλίμπ και του Αζάζ, προκειμένου να παραμείνει για τα καλά στην Συρία και να διευρύνει την περιοχή όπου ελέγχει. Για να πετύχει κάτι τέτοιο κινητοποιεί τους Άραβες εναντίον των Κούρδων. Υπήρξαν απόπειρες εναντίον του YPG στο Τιλ Ραφάτ, και πολιτικές και στρατιωτικές. Σε αυτό πλαίσιο, επίσης, πιέζουν τους Ρώσους λέγοντάς τους ότι «είτε θα επιτεθούμε μαζί στο Τιλ Ραφάτ, είτε θα επιτεθούμε μόνοι μας στο Αφρίν». 

Δήλωσαν ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, το Ιντλίμπ θα περιέλθει υπό τον έλεγχο της Αλ Νούσρα. Λίγο πριν, η Τουρκία υποστήριζε ότι ο 'σιιτικός άξονας' του Ιράν αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο και ισχυρίζονταν ότι οι Κούρδοι υπηρετούσαν αυτό το σχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο, ήθελαν να διασπείρουν τη σύγχυση στο μέτωπο εναντίον της ISIS, να καταφέρουν να διακόψουν την βοήθεια προς το YPG, και να θέσουν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό τους αυτές τις περιοχές. Η Τουρκία είδε ότι η Ρωσία δεν υπέκυπτε σε όλες τις απαιτήσεις της, κι έτσι προσέγγισε το Ιράν για να συμμαχήσουν ενάντια στην Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας.

Το Ιράν δεν υποστηρίζει μια δημοκρατική αλλαγή στην Συρία. Δρά για να σταθεροποιήσει το καθεστώς, από το οποίο αντλεί και νομιμοποίηση και αναπτύσσει τα δικά του σχέδια εναντίον δύο δυνάμεων: Των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των ένοπλων οργανώσεων που δρουν εξ ονόματος της αντιπολίτευσης. Βέβαια, όλοι έχουν κατανοήσει ότι τα σχέδια εναντίον της SDF καταλήγουν να έχουν μεγάλο κόστος για πάρα πολλές πλευρές, επειδή οι εχθροπραξίες εναντίον της ενισχύουν τον ISIS. Κάθε χώρα γνωρίζει ότι υπηρετώντας αυτό το σχέδιο στην ουσία δρα ενάντια στα ίδια της τα συμφέροντα.

Το καθεστώς αυτήν την στιγμή δεν είναι σε θέση να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει παρεμβάσεις από όλες τις πλευρές, ενώ και οι ίδιοι δεν διαθέτουν κάποιο δημοκρατικό σχέδιο. Παίζουν διάφορα κρυφά κόλπα στις περιοχές των οποίων έχουν χάσει τον έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση στον κόσμο ότι θα επανέλθουν, λένε «μπορεί να δώσαμε αυτά τα εδάφη αλλά θα τα ξαναπάρουμε πίσω». Μερικοί απελπισμένοι κύκλοι τα πιστεύουν όλα αυτά και φοβούνται ότι θα σφαγιαστούν άμεσα αν συμβεί κάτι τέτοιο. Προφανώς το πρόβλημα του καθεστώτος δεν είναι μόνον οι ένοπλες ομάδες. Αλλά αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει και πια δεν έχει γυρισμό. Εάν αποδεχόταν κάποιες αλλαγές, ίσως να μπορούσε να βγει από την κρίση. Έξω από αυτό, όμως, υπάρχει το ρίσκο διάλυσης της Συρίας, και η Τουρκία το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, γι' αυτό και κάνει διαρκώς νέα σχέδια για να μην φύγει από τα συριακά εδάφη. 

Υπάρχει μια φήμη ότι η αντιπολίτευση προετοιμάζεται για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ και απέτυχε. Είναι προφανές ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μια διαπραγματευτική διαδικασία διαφορετική από εκείνες που ακολουθήθηκαν στον παρελθόν, προκειμένου να διασφαλίσει την επιρροή της πάνω στην αντιπολίτευση. Η τελευταία, πάλι, έχει μόνο έναν τρόπο προκειμένου να αποκτήσει κάποια ταυτότητα, κι αυτός είναι να βγει από την επιρροή της Τουρκίας, να επιστρέψει στην χώρα, και να συμπράξει με το σχέδιο της Βόρειας Συρίας. Οτιδήποτε πέρα από αυτό, θα την οδηγήσει στο να χάσει την βαρύτητά της, καθώς η Τουρκία σταδιακά απομακρύνεται από αυτούς και προσεγγίζει το καθεστώς.  

Διάφορες προσεγγίσεις που παρουσιάζουν τους Κούρδους ως εισβολείς δεν έχουν νόημα πλέον. Τώρα όλοι πιστεύουν στους Κούρδους, και οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία. Επειδή οι Κούρδοι θεωρούνται ως παράγοντας αλλαγής και ανανέωσης της περιοχής, ως ο δυναμικός της παίκτης. Αυτό είναι γεγονός. Οι Κούρδοι μπορούν να προτείνουν ένα σχέδιο για το μέλλον της Συρίας, όπως κάνουν και οι άλλοι, και οι Κούρδοι το εκπληρώνουν αυτό το καθήκον.

Εάν ο συριακός λαός δεν κάνει κι αυτός κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι θα βρεθούμε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή. Το καθεστώς δεν το έχει κατανοήσει αυτό. Έχει τυφλωθεί. Το Ιράν και η Τουρκία βρίσκονται σε ανταγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα δρουν από κοινού σε ορισμένα ζητήματα. 

Για το Ομοσπονδιακό Σύστημα της Συρίας ο λαός λέει «είναι ζήτημα για το Σύνταγμα και θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός». Και αυτό είναι σωστό. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να δωθεί λύση με την παλιά κατάσταση πραγμάτων, και ότι χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή, με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Εάν δεν υπάρξουν τέτοιες, ο καθένας θα κοιτάξει να δράσει από την θέση που βρίσκεται προκειμένου να καταστεί κυρίαρχος, κάτι που θα καταστήσει ευκολότερη την διάλυση της Συρίας.

 

(μετάφραση Γιώργος Ρακκάς)