Κούρδος διοικητής της SDF: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Δαμασκό (Α')

Κούρδος διοικητής της SDF: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Δαμασκό (Α')

∴ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ AL-MONITOR ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ SDF, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΗ ∴

 

Raqqa, Συρία - Ο Mazlum Kobane είναι ο αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και, ως εκ τούτου, ο επικεφαλής συνομιλητής της, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συμμαχίας, που αγωνίζεται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (IS). Ο 45χρονος διοικητής, ευρέως γνωστός ως στρατηγός Mazlum, βρίσκεται στην ηγεσία της εκστρατείας για την ανακατάληψη της Raqqa, της αποκαλούμενης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, η οποία βρίσκεται στα τελικά της στάδια. Ο Kobane, ο οποίος εμφανίζει έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική πέρα από τις στρατιωτικές δεξιότητές του, χαίρει φήμης στην Ουάσιγκτον, όπου το όνομά του αναφέρεται συχνά σε διάφορα πάνελ.

Οι αξιωματούχοι της συμμαχίας που γνωρίζουν τον Kobane επαινούν τον διοικητή της SDF, ο οποίος βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Brett McGurk, τον Αμερικανό ειδικό προεδρικό απεσταλμένο της συμμαχίας και με Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές, προς απογοήτευση της Άγκυρας, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Kobane ανήκει στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους της συμμαχίας, ο Kobane ενεργεί ανεξάρτητα από το PKK - το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες - και μπορεί ακόμη και να αγνοήσει τη οργάνωση στην πορεία.

Το Al-Monitor συνάντησε το μυστηριώδη διοικητή στο μέτωπο της Raqqa για την πρώτη του συνέντευξη στον Τύπο. Καλοσυνάτος, χαρούμενος και γεμάτος αυτοπεποίθηση, μιλούσε σε άπταιστα Τουρκικά και επέδειξε τις ικανότητες ενός διπλωμάτη, ξεγλυστρώντας από μια σειρά προκλητικών ερωτήσεων, χωρίς όμως να αρνείται πραγματικά να τις απαντήσει. Καταγόμενος από τη συνοριακή πόλη του Kobane, όπως δείχνει και το επώνυμό του, ο Kobane σχολίασε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τους Κούρδους, το μέλλον της Συρίας και το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων.

 

Al-Monitor: Πώς προχωρά η εκστρατεία της Raqqa;

Kobane: Η εκστρατεία της Raqqa συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί. Είχαμε προγραμματίσει διάφορα στάδια, και τώρα μπορούμε να πούμε ότι πλησιάζουμε στο τελικό στάδιο. Για να το πω και αλλιώς: είμαστε στο τέλος του προτελευταίου σταδίου.

 

Al-Monitor: Πού επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή η μάχη;

Kobane: Στο κέντρο της πόλης. Τα ανατολικά και δυτικά μέρη στη νότια πλευρά της πόλης έχουν απελευθερωθεί. Υπάρχει ακόμη το κέντρο και λίγο από τα βόρειοδυτικά. Έχουμε απελευθερώσει το 75% της πόλης.

 

Al-Monitor: Προχωράτε πιο γρήγορα από ό, τι περιμένατε;

Kobane: Όχι. Πάμε σύμφωνα με τους προγραμματισμούς μας.

 

Al-Monitor: Πόσοι μαχητές του IS βρίσκονται στη Raqqa αυτή τη στιγμή;

Kobane: Περίπου 700, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες αλλά και τις μαρτυρίες πρώην μελών [ΣΣ: του IS]. Αυτοί είναι μαχητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αλλοδαποί. Επιπλέον, υπάρχουν 1.500 στρατιώτες που πρόσκεινται στο IS στην πόλη.

 

Al-Monitor: Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της επιχείρησης για τη Raqqa για εσάς;

Kobane: Η εκστρατεία είχε δύο πτυχές στις οποίες οφείλαμε να δώσουμε προσοχή. Πρώτον, να μη χτυπηθούν άμαχοι. Όπως γνωρίζετε, το IS χρησιμοποιεί τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Δεύτερον, η εκτεταμένη χρήση ναρκών εκ μέρους τους. Σχεδόν όλα τα σπίτια αλλά και οι χώροι εργασίας στην πόλη είναι παγιδευμένοι με νάρκες. Περίπου 2.000 πολίτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι του IS και δραπετεύουν όποτε τους δίνεται η ευκαιρία.

 

Al-Monitor: Υπάρχουν επικρίσεις ότι οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας προκαλούν υπερβολικό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Kobane: Παρακολουθούμε τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο. Θεωρώ ότι οι το θέμα παρουσιάζεται χειρότερο από όσο πραγματικά είναι, με σκοπό να καθυστερήσει την εκστρατεία. Υπήρξαν πράγματι ορισμένες απώλειες, αλλά όχι τόσες όσο στο Ιράκ. Νομίζω ότι ο αριθμός είναι στις δεκάδες, όχι στις εκατοντάδες. Και αυτό συνέβη σε περιοχές όπου το IS χρησιμοποιούσε τους πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο καθυστερούμε την εκστρατεία.

 

Al-Monitor: Υπάρχουν επίσης επικρίσεις σχετικά με τα στρατόπεδα προσφύγων.

Kobane: Βεβαίως, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες σε αυτό το θέμα. Έχουμε ένα πρόβλημα ασφαλείας εδώ. Πρώτον, μαζί με τους πολίτες που δραπέτευσαν από την πόλη, διέφυγαν και μαχητές του IS Έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις - εκατοντάδες περιπτώσεις, ίσως και παραπάνω. Αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως από τη Raqqa, δηλαδή Σύροι. Υπάρχουν όμως και αλλοδαποί ανάμεσά τους και, φυσικά, οικογένειες [ΣΣ: του IS]. Δεύτερον, τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι επίσημα παρόντα εδώ. Καταβάλλουμε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι πολιτικές ομάδες καθυστέρησαν να παράσχουν βοήθεια και τα μέσα των δικών μας κυβερνητικών θεσμών είναι μάλλον λίγα.

 

Al-Monitor: Έχει προσφέρει η κεντρική κυβέρνηση βοήθεια;

Kobane: Όχι, δεν έχουν καμία σχέση. Η κεντρική κυβέρνηση παρεμποδίζει ακόμη και τη βοήθεια του ΟΗΕ.

 

Al-Monitor: Είχατε κάποια σοβαρά προβλήματα με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν [KRG] για να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά, για την είσοδο και την έξοδο μέσω των συνοριακών διαβάσεων. Από το ξεκίνημα της επιχείρησης για τη Raqqa, ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν μειωθεί και ότι τόσο η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και οι προμήθειες όπλων των ΗΠΑ για την SDF γίνονται πλέον με ευκολία.

Kobane: Όλη η βοήθεια εισέρχεται από τη συνοριακή γραμμή Semelka, μέσω του νότιου Κουρδιστάν. Η κεντρική κυβέρνηση δεν βοηθά καθόλου και η KRG συνέχιζε να δημιουργεί προβλήματα στην αρχή της επιχείρησης Raqqa. δηλαδή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Τα πράγματα έχουν χαλαρώσει από τον Αύγουστο και μετά και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών βοήθησαν πολύ σε αυτό. Τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα εάν η Τουρκία είχε κρατήσει τα σύνορα ανοιχτά. Όλες αυτές οι δυσκολίες μπορεί να μην είχαν συμβεί καθόλου και ίσως να μην αντιμετωπίζαμε αυτή την κριτική για τη φροντίδα των πολιτών που εγκατέλειψαν τη Raqqa. Ο Brett McGurk προσπάθησε πολύ σκληρά να πείσει την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτή τη στάση και μας ενημέρωσε για αυτό, αλλά δυστυχώς απέτυχε.

 

Al-Monitor: Κοιτάζοντας πέρα από την Raqqa, η κίνηση για το Deir ez-Zor έχει ήδη αρχίσει. Υπάρχουν αναφορές ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν περάσει από τον ποταμό Ευφράτη και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας μεταξύ του SDF και του καθεστώτος. Ποιος είναι ο στρατηγικός σας στόχος μετά την Raqqa; Φαίνεται ότι ξεκινήσατε την κίνηση για το Deir ez-Zor νωρίτερα από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία είχαν προγραμματίσει.

Kobane: Αυτό είναι αλήθεια. Η απελευθέρωση του Deir ez-Zor είναι μια επιθυμία του συριακού λαού. Το στρατιωτικό συμβούλιο του Deir ez-Zor ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια. Ο λαός του Deir ez-Zor έλαβε μέρος στις μάχες για τον Manbij και τη Raqqa και έδωσε πολλούς μάρτυρες. Αποτελεί επίσης θεμελιώδες κομμάτι της SDF. Ξεκινήσαμε αυτή την επιχείρηση νωρίτερα, κατόπιν αιτήματός τους, και αυτή τη στιγμή συνεχίζεται.

 

Al-Monitor: Σκοπεύετε να φτάσετε μέχρι το Al-Bukamal;

Kobane: Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε. Το Deir ez-Zor πρέπει να απελευθερωθεί από το IS.

 

Al-Monitor: Φαίνεται να υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το βαθμό στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν τις κοινές επιχειρήσεις με την SDF μετά την Raqqa. Προσπαθούν επίσης να αποφύγουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά η κατάσταση θερμαίνεται.

Kobane: Αυτό είναι αλήθεια. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με κάποιον άλλο εκτός από το IS. Υπάρχουν κάποιες πολύ ευαίσθητες ισορροπίες εδώ. Υπάρχουν διάφορες δυνάμεις που συνδέονται. Υπάρχουν σχέδια του συριακού καθεστώτος, της ιρανικής πολιτοφυλακής και της Χεζμπολάχ από τη μία πλευρά και η υπόσχεσή μας για απελευθέρωση στο λαό της περιοχής από την άλλη. Αυτά τα δύο βρίσκονται σε σύγκρουση. Η άλλη πλευρά λαμβάνει αεροπορική υποστήριξη από τη Ρωσία και εμείς από τη συμμαχία. Υπάρχει κάποια δυσκολία εκεί. Η συμμαχία προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά και εμείς το ίδιο. Νομίζω ότι θα υπάρξει λύση κάποια στιγμήΜέχρι τώρα, δεν υπήρχαν σύνορα ανάμεσα στο καθεστώς και σε εμάς. Είχαμε το IS ανάμεσά μας. Και οι δύο μαχόμασταν το IS. Τώρα έχουμε συναντηθεί. Τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Προσπαθούμε να αποφύγουμε να πολεμήσουμε με οποιονδήποτε άλλο εκτός από το IS, αλλά θα αμυνθούμε εάν χρειαστεί.

 

Al-Monitor: Έχετε επιδείξει μια υποδειγματική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές δυνάμεις μέχρι στιγμής. Ωστόσο, αυτή περιορίστηκε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του IS, ενώ εσείς ζητάτε και την αναγνώριση του πολιτικού στάτους σας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η απαίτηση δεν έγινε δεκτή, κυρίως λόγω της πίεσης της Τουρκίας. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες σάς λένε ότι τελικά θα πρέπει να συμβιβαστείτε με το καθεστώς, κατά προτίμηση χωρίς τον πρόεδρο Assad στο τιμόνι. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να αφήσουν την εγγυοδοσία των Κούρδων στη Ρωσία. Είναι απρόθυμες να ασχοληθούν πάρα πολύ σε πολιτικό επίπεδο.

Kobane: Αυτό είναι σωστό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αυτή την προσέγγιση και την έχουν ακόμα. Κατά τη γνώμη μας, αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Κατά την άποψή μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δεσμευτούν. Η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη απέναντι στους Κούρδους και όλους τους πολίτες της Συρίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ευθύνη, ακριβώς όπως και η Ρωσία. Πιστεύουμε επίσης ότι η πρόληψη ενός άλλου εμφυλίου πολέμου στη Συρία στο μέλλον είναι σημαντική. Εάν ξεσπάσει ένας άλλος πόλεμος, τρομοκρατικές ομάδες όπως το IS θα αναζωπυρωθούν και θα απειλήσουν τον κόσμο. Εάν η διεθνής κοινότητα θέλει να εξαλείψει την τρομοκρατία, η Συρία πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να μείνουν εδώ.

 

Al-Monitor: Μέχρι να αλλάξει το καθεστώς;

Kobane: Κατά τη γνώμη μας, αυτό που χρειάζεται είναι μια κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει πραγματικά τον συριακό λαό.

 

Al-Monitor: Αυτό που περιγράφετε είναι μια αλλαγή καθεστώτος, αλλά ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία είναι θετικά διακείμενες ως προς αυτό. Ακόμη και η Τουρκία, η οποία υποστήριξε την αλλαγή καθεστώτος, παραιτήθηκε από τις προσπάθειές της.

Kobane: Αυτό είναι σωστό.

 

Al-Monitor: Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μείνουν, φαίνεται ότι θα το πράξουν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής προοπτικής. Μετά την ήττα του IS, θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε άλλες ομάδες όπως οι σιιτικές πολιτοφυλακές και οι φατρίες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρχει ρόλος για την SDF. Εσείς οι Κούρδοι πολεμάτε μαζί με τη συμμαχία πέρα από τις δικές σας περιοχές, θυσιάζοντας τη ζωή σας. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας, η οποία συγκεντρώνει όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων. Πόσο λοιπόν είστε διατεθειμένοι να θυσιαστείτε, ενώ σας αρνούνται την πολιτική τους στήριξη και αρνούνται να αναγνωρίσουν το πολιτικό σας στάτους ή να έχουν διπλωματικούς δεσμούς μαζί σας;

Kobane: Εμείς, οι Κούρδοι, απελευθερώσαμε πρώτα τις περιοχές μας από το καθεστώς - χωρίς πολλές απώλειες σε ζωές. Μιλώ για το 2012. Στόχος μας ήταν να μείνουμε μακριά από τον πόλεμο ανάμεσα στο καθεστώς και την αντιπολίτευση και να αναπτύξουμε, να ενισχύσουμε και να υπερασπιστούμε τους δικούς μας τομείς. Αλλά οι περιοχές που απελευθερώσαμε δέχτηκαν επιθέσεις από ομάδες όπως η Jaish al-Hour, η al-Nusra παλιότερα και το IS τώρα. Και όλοι αυτοί ήταν γείτονές μας. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις προέρχονταν από τη Raqqa και το Deir ez-Zor. Έτσι, αναγκαστήκαμε να πολεμήσουμε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αγωνιζόμαστε επί του παρόντος στη Raqqa και στο Deir ez-Zor. Πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτό είναι μια καλή ερώτηση... Ξέρουμε, ωστόσο, ότι το IS θα ηττηθεί στρατιωτικά στο Deir ez-Zor. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η τρομοκρατία στη Συρία θα εξαλειφθεί και αυτό θα απαιτήσει συνέχιση του πολέμου. Μόλις ηττηθεί στρατιωτικά το IS, θα επιστρέψει στον αντάρτικο πόλεμο -την αγαπημένη του μορφή πολέμου. Το καθεστώς αποτελεί απειλή για εμάς επί του παρόντος. Υπάρχουν επίσης οι σιιτικές ομάδες ευθυγραμμισμένες με το καθεστώς, οι οποίες επίσης αποτελούν απειλή για εμάς. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά θα αμυνθούμε. Αν το καθεστώς και οι σύμμαχοί του ξεκινήσουν μια επιχείρηση εναντίον μας, αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο εμάς, αλλά πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα χάους και αστάθειας στην περιοχή. Αλλά ναι, πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το σημερινό καθεστώς. Το συριακό καθεστώς είναι μια πραγματικότητα. Στρατιωτικά, το καθεστώς έχει πετύχει μια νίκη ενάντια στην αντιπολίτευση - την αντιπολίτευση εκτός από εμάς, εννοώ - τουλάχιστον στις περιοχές που είναι σήμερα παρόν. Και βλέποντας τα πράγματα αντικειμενικά, το καθεστώς είναι εδώ για να μείνει.

 

Al-Monitor: Και τι γίνεται με τον Assad; Φεύγει;

Kobane: Δεν βλέπω κανένα σημάδι προς το παρόν ότι θα φύγει.

 

Al-Monitor: Θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεχθούν την παραμονή του Assad στην εξουσία;

Kobane: Αυτό δεν το ξέρω, αλλά τελικά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι το μέλλον των περιοχών που απελευθερώσαμε. Βασικός μας στόχος είναι να διαπραγματευτούμε με την κεντρική κυβέρνηση και να αποκτήσουμε ένα συγκεκριμένο καθεστώς για τις περιοχές αυτές. Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με την κεντρική κυβέρνηση πάνω σε αυτό.

 

Al-Monitor: Δεν νομίζετε ότι θα έχετε δυσκολίες στην απόκτηση δικαιωμάτων από το καθεστώς, χωρίς την υποστήριξη ενός ισχυρού παράγοντα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ρωσία;

Kobane: Έχουμε καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη εδώ.

 

Al-Monitor: Πού πιστεύετε ότι οι συνομιλίες της Αστάνα [ΣΣ:οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των συριακών δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκαν στην Αστάνα του Καζακστάν] και ιδιαίτερα αναφορικά με το Idlib στέκονται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το μέλλον της Συρίας;

Kobane: Το καθεστώς θα δώσει προτεραιότητα στο Idlib στο εγγύς μέλλον. Το καθεστώς και επομένως η Ρωσία και οι άλλες δυνάμεις θέλουν να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός, ώστε το καθεστώς και οι σύμμαχοί του να μπορέσουν να επιτεθούν στο Deir ez-Zor με πλήρη ισχύ. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος, και το κατάφεραν σε κάποιο βαθμό. Αν οι δυνάμεις του καθεστώτος προχωρούν στο Deir ez-Zor σήμερα, αυτό οφείλεται στις δυνάμεις που μετακινήθηκαν από το μέτωπο του Idlib. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να προχωρήσουν στο Idlib. Και θα το πάρουν το Idlib, κάτι που, θεωρώ, θα είναι εις βάρος της Τουρκίας.

 

Al-Monitor: Γιατί;

Kobane: Η Τουρκία έχει μια φοβία απέναντι στους Κούρδους. Εγκατέλειψε τις προσδοκίες της για το Χαλέπι, προκειμένου να εμποδίσει εμάς να ενώσουμε τα καντόνια μας. Τώρα πρόκειται να παραιτηθεί από τις προσδοκίες της για το Idlib, ώστε να αποτραπεί η προέλαση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, των Κούρδων, εκεί.

 

Al-Monitor: Όμως, η Τουρκία εγκατέλειψε την εκστρατεία της για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, οπότε γιατί θα πρέπει να νοιάζεται για το Idlib - ειδικά εάν αποκτά πλεονέκτημα έναντι των Κούρδων με αντάλλαγμα τη συνεργασία της;

Kobane: Αυτό είναι αλήθεια. Η Ρωσία έδωσε στην Τουρκία το πράσινο φως για να κινηθεί στο Jarablus, σε αντάλλαγμα για την αποκήρυξη των επιθυμιών της για το Χαλέπι. Τώρα κάνει το ίδιο πράγμα για το Deir ez-Zor. Με την εξασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στην Idlib, η Τουρκία διευκολύνει τις δυνάμεις του καθεστώτος να επικεντρωθούν στο Deir ez-Zor και να κερδίσουν πίσω αυτή την περιοχή πριν το κάνουν οι δυνάμεις μας.

 

∴ τέλος Α' μέρους 

Δείτε το β' μέρος εδώ

 

Ο Kawa και η ιστορία του Newroz
Ο Kawa και η ιστορία του Newroz

Πριν από πολύ καιρό, ανάμεσα στους δύο μεγάλους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη, ...

Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του για να  διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Öcalan
Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του ...

Η σορός του μάρτυρα Γκέζεν θα αναπαυθεί στη γη των πατέρων του, το Αμέντ, ...

Halabja: ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...
Halabja: ένα έγκλημα κατά της ...

Τη "Ματωμένη Παρασκευή" της 16ης Μαρτίου του 1988, το καθεστώς του Σαντάμ ...

Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci (Zilan)
Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci ...

«Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!»

...

Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!
Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι ...

Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ο ...