Κούρδος διοικητής της SDF: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Δαμασκό (Β')

Κούρδος διοικητής της SDF: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Δαμασκό (Β')

∴ Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του διοικητή της SDF, Mazlum Kobane, στο Al-Monitor ∴

Δείτε το πρώτο μέρος εδώ

 

Al-Monitor: Όταν εξετάζετε τι συμβαίνει στο βόρειο Ιράκ, ποια συμπεράσματα αντλείτε αναφορικά με τη δική σας θέση; Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταβάλει πολλές προσπάθειες για να σταματήσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Πώς αξιολογείτε αυτό το θέμα;

Kobane: Υποστηρίζουμε το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο ιρακινό Κουρδιστάν. Όλοι οι Κούρδοι ονειρεύονται να ενώσουν τα τέσσερα μέρη [ΣΣ: στην Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία] και να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Αυτός είναι ο στόχος. Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα... Επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτα σαφής: στόχος μας είναι να καθιερώσουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα στη Συρία, δηλαδή να παραμείνουμε στη Συρία.

 

Al-Monitor: Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ενθαρρύνουν εσάς και το YPG να αποστασιοποιηθείτε από το PKK. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες λέγεται ότι συζητούν κοινές επιχειρήσεις με την Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ. Αυτές περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ως στόχους και κορυφαίους διοικητές του PKK, όπως ο Cemil Bayik.

Kobane: Δεν πιστεύω ότι η ανάληψη οποιασδήποτε δράσης εναντίον του PKK θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν πιστεύω ότι θα κάνουν κάτι τέτοιο. Και αν συζητιούνται πράγματι σχέδια δολοφονίας, δεν είναι καλό. Αντιπροσωπεύουμε τον λαό της Rojava. Και ο λαός της Rojava δεν θα εμπλακεί ποτέ σε δράσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα των Κούρδων που ζουν στα άλλα μέρη του Κουρδιστάν. Δεν μπορεί. Έχουμε τις δικές μας ξεχωριστές πολιτικές στη Rojava και κοιτάμε τα δικά μας συμφέροντα. Δεν τίθεται θέμα να αναλάβουμε πολεμική στάση ενάντια όχι μόνο του PKK αλλά οποιασδήποτε κουρδικής εθνικής δύναμης, ανεξάρτητα από το ποιος μας ζητά να το πράξουμε. Δεν θα το κάνουμε. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Το ΡΚΚ μπορεί να αγωνίζεται στην Τουρκία, αλλά οι λαοί της Rojava και της Τουρκίας έχουν κοινά συμφέροντα. Μέχρι την έλευση των ΗΠΑ εδώ, στο Κομπάνι το 2015, είχαμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Οι πολιτικοί μας πήγαιναν στην Άγκυρα και πραγματοποιούσαν συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία χάλασαν μόνο μετά τη έλευση της Αμερικής και της συμμαχίας στη Rojava.

 

Al-Monitor: Λέτε, δηλαδή, "εάν το ΡΚΚ πολεμά την Τουρκία, αυτό δεν μας αφορά, είμαστε ξεχωριστή οργάνωση";

Kobane: Ναι.

 

Al-Monitor: Αλλά η Τουρκία το βλέπει διαφορετικά. Σας τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με το PKK. Και το 2013, όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του τουρκικού κράτους και του ηγέτη του PKK Abdullah Ocalan ήταν ακόμα σε εξέλιξη, λέγεται ότι η Rojava ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα. Αλλά όταν οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη Rojava, οι συνομιλίες κατέρρευσαν. Αν οι συνομιλίες μεταξύ του Ocalan, του ΡΚΚ και της Τουρκίας επαναληφθούν, η Rojava θα είναι σίγουρα μέρος των διαπραγματεύσεων.

Kobane: Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά ο βασικός λόγος που οι σχέσεις μας με την Τουρκία χάλασαν δεν είναι το PKK. Αυτό είναι πρόσχημα. Ο κύριος λόγος είναι η στρατηγική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ ημών και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτές οι επιδεινούμενες φοβίες της Τουρκίας, οι φόβοι της. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των Κούρδων ζει στην Τουρκία και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αντιτίθεται στις επιτυχίες μας στη Rojava. Αντιτίθεται επίσης στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στο Κουρδιστάν.

 

Al-Monitor: Λοιπόν λέτε ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από το Rojava, οι σχέσεις σας με την Τουρκία θα βελτιωθούν;

Kobane: Όχι, δεν λέω αυτό.

 

Al-Monitor: Γιατί πιστεύετε ότι η Τουρκία δεν ενώνει τις δυνάμεις της μαζί σας εναντίον του IS, το οποίο απειλεί επίσης την Τουρκία;

Kobane: Η Τουρκία είχε τους δικούς της υπολογισμούς όσον αφορά το IS. Η Τουρκία περίμενε το Kobani να πέσει τελικά στα χέρια τους και γι 'αυτό δεν μας υποστήριξε. Αντιθέτως, συνεργάστηκε μαζί τους. Αν ο Μεχμέτ από την Τουρκία και ο Αζάντ από την Ροβάβα αγωνίζονταν χέρι με χέρι εναντίον του IS, αυτό θα ενίσχυε την ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία και θα κατέστρεψε τις προκαταλήψεις που επικρατούν εναντίον μας στην τουρκική κοινή γνώμη.

 

Al-Monitor: Μπορεί να γίνει ειρήνη με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Kobane: Eίναι δύσκολο. Αν όμως καταλάβει ότι την Τουρκία δεν θα τη βγάλουν πουθενά οι πολιτικές που εφαρμόζει τώρα, θα μας δεχτεί στο τέλος. Ο Ερντογάν είναι ρεαλιστής. Και αν η ειρηνευτική διαδικασία ξαναρχίσει στην Τουρκία, αυτό φυσικά θα έχει θετική επίδραση και σε εμάς.

 

Al-Monitor: Ξεκινήσατε τον αγώνα σας μέσα στις τάξεις του PKK;

Kobane: Ναι, αλλά αυτό ήταν πολύ καιρό πριν.

 

Al-Monitor: Ξέρετε τον Abdullah Ocalan προσωπικά, και μάλιστα λέγεται ότι σας αγαπά σαν γιο του.

Kobane: Ναι. Τον ήξερα όταν ζούσε στη Συρία. Ο ηγέτης Apo έζησε εδώ για 20 χρόνια. Και γνώρισε σχεδόν όλες τις [κουρδικές] οικογένειες εδώ. Στο Αλέππο. Στη Δαμασκό. Στο Afrin. Ο ηγέτης Apo είναι μια πραγματικότητα αυτής της περιοχής που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Να το εξηγήσω περισσότερο. Ο ηγέτης Apo είναι μια φιλοσοφία, μια ιδεολογία. Το PKK είναι ένας οργανισμός, ένα κόμμα, ένα κίνημα. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη Rojava απλά ένα κίνημα. Υπάρχουν πολλοί λαοί που ζουν εδώ. Υπάρχουν Άραβες, από τη Raqqa, από τη Hasakah. ... Υπάρχουν Κιρκασιανοί [ΣΣ: εθνοτική ομάδα, με προέλευση τον Βορειοδυτικό Καύκασο]. Υπάρχει το PKK. Υπάρχει το ΚΝΚ [ΣΣ: το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συμβούλιο του Κουρδιστάν]. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν τον Ιρακινό ηγέτη του Κουρδιστάν, Massoud Barzani. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν το καθεστώς [ΣΣ: Assad]. Όμως οι συμπαθούντες του PKK αποτελούν την πλειονότητα. Και ανάμεσά τους είναι και Άραβες που θέλουν να μάθουν για τη φιλοσοφία του ηγέτη του Apo και οι οποίοι την ενστερνίζονται. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποί μας που έγιναν μάρτυρες αγωνιζόμενοι στις τάξεις του ΡΚΚ. Αλλά η Rojava δεν αποτελείται αποκλειστικά από συμπαθούντες του PKK.

 

Al-Monitor: Μπορείτε να αναλύσετε λίγο την τρέχουσα κατάσταση;

Kobane: Είμαστε υπεύθυνοι για τις περιοχές, κουρδικής πλειοψηφίας και μικτές, που κυβερνούμε υπό την ηγεσία της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, καθώς και για τις περιοχές που πρόσφατα απελευθερώσαμε. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό, θα επικρατήσει το status quo στην περιοχή αυτή. Και θα υπάρξει είτε μια συμφωνία είτε ένας πόλεμος, όπως συνέβη στο υπό κουρδικό έλεγχο Βόρειο Ιράκ τη δεκαετία του 1990.

 

Al-Monitor: Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές μεταξύ του Βόρειου Ιράκ και της Rojava. Αν και κάπως διστακτικά, η Τουρκία βοήθησε τους Κούρδους του Ιράκ. Τους άνοιξε τα σύνορά της. Οι Τούρκοι και οι Ιρακινοί Κούρδοι δεν πολέμησαν ποτέ μεταξύ τους. Η Τουρκία ήταν, κατά κάποιον τρόπο, ένας παράγοντας στήριξης του ιρακινού Κουρδιστάν. Αλλά ύψωσε ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία. Και εσάς σας θεωρεί εχθρούς, όπως το ΡΚΚ.

Kobane: Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι "η Rojava είναι όλη με το PKK" ή ότι "το PKK ορίζει τα πράγματα στην Rojava" δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Αλλά η Τουρκία έτσι προσπαθεί να παρουσιάσει την Ροζάβα. Η Τουρκία λέει ότι "η Ροζάβα ισοδυναμεί με το ΡΚΚ". Αυτό, όμως, δεν είναι αλήθεια.

 

Al-Monitor: Λέγεται ότι χωρίς την υποστήριξη του PKK δεν θα είχατε πετύχει ποτέ τη δύναμη και την επιρροή που απολαμβάνετε σήμερα στη Συρία.

Kobane: Το PKK στήριξε πολύ τη Rojava. Συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της. Όμως, η πιο σημαντική πηγή επιτυχίας μας είναι οι ίδιοι οι λαοί της Rojava. Η νεολαία της Πώς δημιουργήθηκε το YPG; Ναι, υπήρξαν και αυτοί που πολέμησαν με το ΡΚΚ μεταξύ των ιδρυτών της και, όταν ξέσπασε η σύγκρουση στη Συρία, μια ομάδα από αυτούς τους ανθρώπους επέστρεψε στη Συρία. Αλλά δεν ήταν μια μεγάλη ομάδα.

 

Al-Monitor: Ήσαστε μέρος αυτής της ομάδας;

Kobane: Ναι. Επέστρεψα την άνοιξη του 2011. Υπήρχαν περίπου 30 από εμάς. Αλλά αν δεν είχαν ενταχθεί στις τάξεις μας χιλιάδες νέοι άνθρωποι της περιοχής και αν δεν είχαμε την ηθική και υλική υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού, ένας στρατός τόσο ισχυρός όσο το SDF δεν θα μπορούσε ποτέ να σχηματιστεί. Η συμμαχία ενάντια στο IS άρχισε να μας παρέχει όπλα μόνο πρόσφατα. Πριν έρθουν οι Αμερικανοί, είχαμε απελευθερώσει πολλές περιοχές μόνο με τα Καλάσνικοφ. Εάν η στήριξη του λαού μας, αν η αξιοπρέπεια της νεολαίας μας δεν θεωρηθεί ως η θεμελιώδης αιτία της επιτυχίας μας, θα καταλήξουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η επιτυχία αυτού του τόπου είναι η δική του δύναμη.

 

Al-Monitor: Γιατί η Τουρκία νιώθει τόσο άβολα απέναντί σας;

Kobane: Είμαστε γείτονες με την Τουρκία εδώ και έξι χρόνια. Οι συνοριακοί σταθμοί μας είναι ακριβώς απέναντι από τους δικούς τους. Και δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα ασφαλείας μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια. Ωστόσο, το PKK διοργάνωσε επιθέσεις εντός της Τουρκίας κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών. Πριν αποκτήσουμε τον έλεγχο αυτών των συνόρων, υπήρχαν εδώ συγκρούσεις μεταξύ του ΡΚΚ και των τουρκικών δυνάμεων. Αλλά επαναλαμβάνω, τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπήρξαν προβλήματα. Όπως γνωρίζετε, το Qamishli και το Nusaybin [ΣΣ: πόλη της NA Τουρκίας με κυρίως κουρδικό πληθυσμό] είναι γειτονικές πόλεις. Το Nusaybin καταστράφηκε μπροστά στα μάτια μας. Αν ήμασταν πανομοιότυποι με το ΡΚΚ ή αν ήμασταν το ΡΚΚ, θα είχαμε ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στην Τουρκία. Δεν θα είχαμε διστάσει. Το Qamishli θα είχε αγωνιστεί για το Nusaybin. Το ίδιο θα έκαναν το Derik και το Kobani. Αλλά δεν το έκαναν. Αυτό σημαίνει ότι ο τόπος αυτός έχει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Αυτό δεν έχει καμία συνέπεια; Αυτό πρέπει να εξηγηθεί. Η εξάχρονη εμπειρία μας αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι δεν συνιστούμε απειλή για την Τουρκία. Αυτά τα έξι χρόνια είναι τα χρόνια με τα λιγότερα προβλήματα για την Τουρκία στα σύνορά της με τη Rojava. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι το PKK και το YPG δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο λαός της Rojava, οι διοικητές του, τα πολιτικά του κόμματα, έχουν τις δικές τους ξεχωριστές στρατηγικές, τις αρχές τους. Ενεργούν σύμφωνα με τα συμφέροντα της Rojava. Τι έχει να κάνει αυτό με το PKK; Αντί να επικεντρώνεται στο ποιος ήταν στις τάξεις του PKK στο παρελθόν, η Τουρκία θα έπρεπε να δώσει προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση. Εκτός αυτού, η Αμερική είναι στην περιοχή εδώ και δύο χρόνια και γνωρίζει επίσης την πραγματικότητα που περιέγραψα. Όταν η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε [το 2015] μεταξύ της Τουρκίας και του ΡΚΚ, δεν συμμετείχαμε στον πόλεμο. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία μας επιτέθηκε και με στόχευσε άμεσα ... στο Qarachok [τον Απρίλιο του 2017]. Πολλοί από τους υφισταμένους μου και ένας φίλος που αγαπούσα πολύ έγιναν μάρτυρες. Στο τέλος, χρησιμοποιήσαμε το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα. Δεν αφήσαμε τους συναγωνιστές μας να πεθάνουν μάταια. Απαντήσαμε στην Τουρκία. Και αν μας ξαναεπιτεθούν, θα ξανααπαντήσουμε.

 

Al-Monitor: Αν το καθεστώς σας επιτεθεί, θα σας βοηθήσει η Αμερική;

Kobane: Υποσχέθηκαν να μας υπερασπιστούν. Και όταν οι δυνάμεις του καθεστώτος μας επιτέθηκαν στην Tabqa, πράγματι το έκαναν. Έριξαν ένα αεροπλάνο του καθεστώτος. Θα θέλαμε να εμπιστευτούμε την Αμερική.

 

Al-Monitor: Για κάποιον που ήταν στις τάξεις του PKK για τόσο πολύ καιρό και ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με την αριστερή ιδεολογία, το γεγονός ότι συνεργάζεστε με τη μεγαλύτερη δύναμη, την Αμερική, και με τους στρατιώτες και τους διπλωμάτες της, πόσο επηρέασε την κοσμοθεωρία σας;

Kobane: Οι άνθρωποι μαθαίνουν σε όλη τους τη ζωή. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία στον στρατιωτικό τομέα. Πριν έρθουν οι Αμερικανοί, πολεμάγαμε ήδη το IS. Βασιζόμασταν στα δικά μας μέσα. Μετά την άφιξη των Αμερικανών, ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμού και αναπτύξαμε ένα νέο σύστημα μάχης.

 

Al-Monitor: Οι Αμερικανοί έμαθαν κάτι από εσάς;

Kobane: Μαχόμαστε με αυταπάρνηση και θυσιαζόμαστε, αν χρειαστεί. Έχουμε αυτοπεποίθηση. Έχουμε θάρρος. Αυτό έμαθαν από εμάς. Φτιάξαμε την SDF μαζί με τους Αμερικανούς. Εγώ της έδωσα το όνομά της.

 

Al-Monitor: Ένας Αμερικανός στρατηγός το ανέφερε αυτό κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Εσείς επινοήσατε το όνομα.

Kobane: Ναι, πράγματι.

 

Al-Monitor: Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από τη Συρία, υπάρχουν εικασίες ότι η συμμαχία σας με τους Άραβες θα καταρρεύσει και ότι μπορεί ακόμη και να συγκρουστείτε μεταξύ σας. Ανησυχείτε για αυτό;

Kobane: Έχουμε κοινά συμφέροντα. Αλλά η συμμαχία μας με τους Άραβες δεν βασίζεται μόνο σε κοινά συμφέροντα, αλλά και στο κοινό μας μέλλον. Εργαζόμαστε για το κοινό μέλλον, για μια δημοκρατική ομοσπονδιακή Συρία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ισότιμα. Οι Άραβες επεχείρησαν να συνεργαστούν με διάφορες δυνάμεις. Αρχικά, ήταν με το καθεστώς, έφυγαν από το καθεστώς και προσχώρησαν στον ελεύθερο συριακό στρατό. Εντάχθηκαν στην Jabhat al-Nusra, μετά στο IS και τελικά ήρθαν σε μας και εδώ θέλουν να μείνουν. Μας εμπιστεύονται.

 

Al-Monitor: Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι στρατολογείτε βίαια τους Άραβες στο SDF και ότι σκοτώνετε όσους αρνούνται να συμμετάσχουν.

Kobane: Δεν έχει συμβεί τίποτα τέτοιο, ούτε θα γινόταν ανεκτό. Εκείνους που δε θέλουν να πολεμήσουν, απλά τους στέλνουμε πίσω.

 

Al-Monitor: Ποιος πληρώνει τους μισθούς του YPG;

Kobane: Η διοίκησή μας.

 

Al-Monitor: Τι γίνεται με τους Άραβες μαχητές;

Kobane: Πληρώνουμε και αυτούς, αν και η Αμερική έχει αρχίσει να πληρώνει για μερικούς από αυτούς - για περίπου το ένα πέμπτο των μαχητών. Όπως είπα, θα θέλαμε να παραμείνει η Αμερική. Οι αμερικανικές δυνάμεις εδώ θέλουν να παραμείνουν επίσης. Αλλά είναι οι πολιτικοί που θα αποφασίσουν εάν θα μείνουν ή όχι, όχι οι στρατιώτες._

 

 

Ο Kawa και η ιστορία του Newroz
Ο Kawa και η ιστορία του Newroz

Πριν από πολύ καιρό, ανάμεσα στους δύο μεγάλους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη, ...

Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του για να  διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Öcalan
Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του ...

Η σορός του μάρτυρα Γκέζεν θα αναπαυθεί στη γη των πατέρων του, το Αμέντ, ...

Halabja: ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...
Halabja: ένα έγκλημα κατά της ...

Τη "Ματωμένη Παρασκευή" της 16ης Μαρτίου του 1988, το καθεστώς του Σαντάμ ...

Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci (Zilan)
Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci ...

«Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!»

...

Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!
Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι ...

Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ο ...