Golshifteh Farahani: Το σύνθημα "Jin Jiyan Azadi" ("Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία") είναι η ελπίδα

Golshifteh Farahani: Το σύνθημα "Jin Jiyan Azadi" ("Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία") είναι η ελπίδα

Η ηθοποιός Golshifteh Farahani είναι ένας από τους παγκοσμίως σημαντικότερους  εκπροσώπους του ιρανικού κινηματογράφου και έχει πρωταγωνιστήσει σε 6 κουρδικές ταινίες μέχρι σήμερα. Η Golshifteh Farahani, πρωταγωνίστρια στην ταινία Girls of the Sun που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό μέρος του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αγωνίστηκε πάντα για αυτό που πιστεύει. Από τότε που ήταν πολύ νέα,στρατεύτηκε στον αγώνα  κατά των διακρίσεων απέναντι στις γυναίκες. Καταδικάστηκε σε θάνατο γιατί διαμαρτυρήθηκε για τις καταπιεστικές πολιτικές κατά των γυναικών, ποζάροντας γυμνή.Αυτή τη στιγμή  ζει στην εξορία στο Παρίσι και δηλώνει: «Έχασα τη χώρα μου, αλλά τώρα έχω ολόκληρο τον κόσμο».

Η Farahani είναι ηθοποιός, μουσικός και ακτιβίστρια. Έχει συμμετάσχει σε σχεδόν 30 ταινίες και είναι σήμερα μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς στον κόσμο.Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν πρωταγωνίστησε στο Body of Lies του Ridley Scott με συμπρωταγωνιστές τους Leonardo DiCaprio και Russell Crowe. Συγκέντρωσε την προσοχή και πάλι με την εμφάνισή της στο Paterson του αμφισβητούμενου σκηνοθέτη Jim Jarmush.

 

Το ακροατήριο του κουρδικού κινηματογράφου γνωρίζει πολύ καλά την Golshifteh Farahani. Έχει πρωταγωνιστήσει στο Half Moon του Bahman Ghobadi, 2 ταινίες του Hiner Salem και συνολικά σε 6 κουρδικές ταινίες. Πιο πρόσφατα πρωταγωνίστησε στα κορίτσια του ήλιου της Γαλλίδας  σκηνοθέτιδας Eva Husson. Η ταινία  μιλά για την ιστορία του αγώνα των Κουρδισών γυναικών εναντίον του ISIS και προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Η Farahani έπαιξε την Bahar, μια Κούρδισα διοικητή στρατιωτικής μονάδας. 

Η Golshifteh Farahani μίλησε στο  ANF σχετικά με την ταινία  και τον αγώνα των Κουρδισών γυναικών:

 

Έχετε υποδυθεί μια γυναίκα Γιεζίντι που είναι και πολεμίστρια στην ταινία. Πώς αισθανθήκατε?

Όταν υποδύθηκα  αυτόν τον ρόλο, ένοιωσα μεγάλη τιμή και ενήργησα  με μεγάλη ευθύνη. Αυτές ήταν γυναίκες που είχαν βασανιστεί, πωληθεί, βιαστεί. Αλλά δεν παίζουν το θύμα, αγωνίζονται. Είναι ισχυρές γυναίκες, γι 'αυτό απαιτείται μεγάλη ευθύνη. Με αυτό το ρόλο μπορώ να πω ότι βελτιώθηκα λίγο.

 

Στην ταινία υποδύεστε μια γυναίκα μαχητή. Είχατε κάνει οποιαδήποτε προετοιμασία, οποιαδήποτε έρευνα;

Ήξερα ήδη την ιστορία των Γιεζίντι και ήξερα για τους Πεσμεργκά. Βρισκόμουν στο Κουρδιστάν για το Sweet Pepperland της Hiner Salem. Λάβαμε στρατιωτική εκπαίδευση όπου μάθαμε πώς να χρησιμοποιούμε  τα  όπλα. Έπρεπε επίσης να μάθω πολύ καλά φωνητικά την κουρδική γλώσσα. Καταλαβαίνω λίγα κουρδικά, επειδή είναι λίγο παρόμοια με τα Περσικά(Φαρσί), αλλά επικεντρώθηκα αποκλειστικά στα Sorani, όχι στα Kurmanci, επειδή πίστευα ότι τα Sorani ήταν ευκολότερα. Θα έπρεπε επίσης να προετοιμαστώ ψυχολογικά, γιατί θα ήταν μια έντονη εμπειρία.

 

Τι πιστεύετε για τις Κούρδισες που αγωνίζονται εναντίον του ISIS;

Δεν έχω δει ποτέ τόσο δυνατές γυναίκες σε όλη μου τη ζωή. Ακόμα και στα χωριά, είδα ότι οι γυναίκες κάνουν τα πάντα. Δούλευαν στα χωράφια, πρόσεχαν τα ζώα, φρόντιζαν τα παιδιά. Οι άντρες έπαιζαν ντόμινο και αυτές φρόντιζαν το σπίτι. Οι γυναίκες που αγωνίζονται εναντίον του ISIS είναι, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο παράδειγμα για την προώθηση της γυναικείας υπόθεσης και της γυναικείας ελευθερίας. Είναι σαν το λουλούδι του λωτού που μεγαλώνει στις αντιξοότητες. Τα χωριά τους είναι κατασκευασμένα από λάσπη, ζουν κάτω από απίστευτες συνθήκες, αλλά σαν το  λουλούδι  του λωτού φτάνουν από τη λάσπη στο φως. Είναι πραγματικά τα κορίτσια του ήλιου. Ήταν εξαιρετικό να παίζεις ένα από αυτά.

 

Το σύνθημα "Jin Jiyan Azadi" (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία) χρησιμοποιείται στην ταινία. Τι σημαίνει για εσάς;

Καταλάβαινα πολύ καλά τι έλεγα. Για τις γυναίκες, η ελευθερία είναι μια ελπίδα. Είναι γυναίκες που πορεύονται προς μια ζωή γεμάτη από ελευθερία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες και το Κουρδιστάν. "Ji bo jîn, ji bo azadî". Το πουλί στην ταινία ονομάζεται επίσης Azadî(ελευθερία). Εύχομαι ελευθερία και  ειρήνη σε όλους τους Κούρδους. Το θέλω αυτό για τις γυναίκες και τους άνδρες, όπου και αν βρίσκονται, σε οποιαδήποτε περιοχή. Ελπίζω ότι στο τέλος θα βρουν την ειρήνη που πραγματικά αξίζουν.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχει αρκετή ανταπόκριση από τον κόσμο για όλες αυτές τις γυναίκες που συλλαμβάνονται, δολοφονούνται, βιάζονται και πωλούνται;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η ταινία είναι σημαντική. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν. Ακόμη και ο συμπρωταγωνιστής μου, Εμμανουέλ Μπερκότ, δεν γνώριζε την ιστορία αυτών των γυναικών. Αλλά ήταν μια γενοκτονία αυτό που συνέβη εκεί. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά ούτε για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν ξέρουν τι πέρασαν οι Γιεζίντι. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να ειπωθούν οι ιστορίες τους.

Ακόμη και τώρα που μιλάμε, εξακολουθούν να υπάρχουν γυναίκες που είναι αιχμάλωτες. Ελπίζω ότι θα απελευθερωθούν και θα επιτύχουν μια ελεύθερη ζωή. Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα κάνει τη διεθνή κοινότητα να έχει μεγαλύτερη επίγνωση και να κάνει περισσότερα. Επειδή είναι πραγματικά τρομακτικό το τι έχουν περάσει οι γυναίκες αυτές.

 

Πόσο κοντά είναι ο χαρακτήρας της Bahar στη δική σου προσωπικότητα;

Αναμφισβήτητα έχουμε πολλά κοινά με την Bahar. Δεν θεωρεί ότι είναι θύμα, ούτε εγώ. Ο κόσμος πραγματικά ήθελε να με παρουσιάσει ως θύμα, αλλά το αρνήθηκα. Η Μπαχάαρ είναι αντάρτισα, μαχητής, peshmerga, διοικητής. Είναι κόρη του Ήλιου. Είναι δυνατή. Ελπίζω να μπορώ να είμαι τόσο θαρραλέα όσο αυτή. Είναι πολύ ισχυρότερη από μένα, ελπίζω να μπορέσω να την πλησιάσω.