Ο Σαλίχ Μουσλίμ για το Idlib και την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης για πραγματικές συνομιλίες

Ο Σαλίχ Μουσλίμ για το Idlib και την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης για πραγματικές συνομιλίες

Ο Salih Muslim, Εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων του ΤΕV-DEM, μίλησε στην αγγλική υπηρεσία  του καναλιού ANF σχετικά με το δίλημμα της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το συριακό καθεστώς προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη λύση της σύγκρουσης στη Συρία.

Συναντήσαμε τον Salih Muslim στο γραφείο του TEV-DEM στο Qamishlo. Ο πρώην συμπρόεδρος του PYD υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην Idlib είναι στην πραγματικότητα "η συνέχιση της συμφωνίας της Αστάνα. Είναι - είπε - ένα παιχνίδι τακτικής που έπαιξε η Ρωσία. 'Ολοι ήθελαν να συγκεντρώσουν όλες τις μισθοφορικές ομάδες σε ένα μέρος στη Συρία. Στην πραγματικότητα κατάφεραν να το κάνουν και ο τόπος αυτός είναι Idlib".

Τώρα, δήλωσε, το πρόβλημα είναι ότι "η Ρωσία έπρεπε να συγκεντρώσει όλους τους μισθοφόρους σε ένα μέρος για να μπορέσει να τους εξουδετερώσει και να παραδώσει όλα τα εδάφη που κρατούσαν στο καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ". 

Η Ρωσία πέτυχε το στόχο της "και τώρα έχει φέρει την Τουρκία σε πολύ περίπλοκη θέση - πρόσθεσε ο Μουσλίμ - γιατί τώρα η Άγκυρα είναι υπό πίεση να βρει λύση για όλους αυτούς τους μισθοφόρους που έχει προωθήσει και χρηματοδοτήσει".

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, δήλωσε και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ότι αυτές οι ομάδες είναι τώρα διαιρεμένες και αν από τη μία υπάρχουν εκείνες που συνδέονται με την Άγκυρα, από την άλλη υπάρχουν οι ριζοσπάστες της Αλ Κάιντα. Η Ρωσία υποκινεί συγκρούσεις μεταξύ αυτών των φατριών, θέτοντας έτσι την Τουρκία σε ακόμη πιο περίπλοκη θέση".

"Πράγματι", συνέχισε,  "η Τουρκία βρίσκεται σε μια παγίδα: έχει υποστηρίξει και τις δύο ομάδες, και το λεγόμενο μετριοπαθές ισλάμ και το ριζοσπαστικό, και τώρα πρέπει να βρει μια λύση για το τι να τους κάνει".

"Φυσικά", δήλωσε ο Μουσλίμ, η Τουρκία "εξακολουθεί να σκέφτεται την Αφρίν ως πιθανή λύση: θα ήθελε να στείλει τους μισθοφόρους που βρίσκονται τώρα στο Idlib στην Afrin προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημογραφική αλλαγή που έχει ήδη ξεκινήσει ανακατανέμοντας τους μισθοφόρους και τις οικογένειές τους από τη Ghouta εκεί".

Αλλά φυσικά το σχέδιο δεν είναι τόσο εύκολο για την Τουρκία , γιατί, όπως υπογράμμισε ο  Μουσλίμ, "οι αντάρτες και οι ίδιοι οι άνθρωποι της Αφρίν δεν δέχονται την κατοχή και συνεχώς αγωνίζονται". Και αυτό παρά τις βιαιότητες που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται.

 

Η νέα αποστολή του TEV-DEM

Ο Salih Muslim μίλησε επίσης για τη νέα αποστολή που ανέλαβε το TEV-DEM στο τελευταίο συνέδριο του. "Συνήθως πρέπει να κάνουμε μια αναθεώρηση όλων των βημάτων που παίρνουμε επειδή οι συνθήκες και η κατάσταση αλλάζουν συνεχώς", δήλωσε και πρόσθεσε: "Στην αρχή υπήρχε μόνο το PYD, το οποίο ήταν μόνο ένα πολιτικό κόμμα, αλλά τότε είχαμε ένα σύστημα, νέες πραγματικότητες προέκυψαν, πολιτικές, κοινωνικές, κοινοτικές, πρώτα στην Ροζάβα, και σχηματίσαμε το TEV-DEM ως απάντηση σε αυτό".

Τότε απελευθερώθηκαν και περιοχές, όπως η Raqqa, η Tabqa και τώρα το Deir ez-Zor και υπήρχε ανάγκη για μια διαφορετική οργάνωση ομπρέλα, με διαφορετικό πεδίο. Έτσι αποφασίσαμε να επαναφέρουμε το TEV-DEM στον αρχικό του σκοπό, δηλαδή στην εκπροσώπηση των διάφορων κοινωνικών οργανώσεων, όπως τα συνδικάτα. Εν τω μεταξύ, το Δημοκρατικό Συριακό Συμβούλιο θα φροντίσει για την πολιτική και διαπραγματευτική πλευρά των πραγμάτων, και θα βοηθηθεί σε αυτό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Όσον αφορά τις συνομιλίες με το καθεστώς Assad, ο Μουσλίμ επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις, αλλά «το πλέον επείγον είναι τώρα η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων. Οι συνομιλίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε μία ημέρα ή σε ένα μήνα. Θα είναι μια μακρά διαδικασία αλλά πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι και το επιβεβαιώνουμε, καθώς πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα στη Συρία."

Ο Kawa και η ιστορία του Newroz
Ο Kawa και η ιστορία του Newroz

Πριν από πολύ καιρό, ανάμεσα στους δύο μεγάλους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη, ...

Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του για να  διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Öcalan
Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του ...

Η σορός του μάρτυρα Γκέζεν θα αναπαυθεί στη γη των πατέρων του, το Αμέντ, ...

Halabja: ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...
Halabja: ένα έγκλημα κατά της ...

Τη "Ματωμένη Παρασκευή" της 16ης Μαρτίου του 1988, το καθεστώς του Σαντάμ ...

Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci (Zilan)
Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci ...

«Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!»

...

Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!
Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι ...

Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ο ...