Ο Σαλίχ Μουσλίμ για το Idlib και την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης για πραγματικές συνομιλίες

Ο Σαλίχ Μουσλίμ για το Idlib και την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης για πραγματικές συνομιλίες

Ο Salih Muslim, Εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων του ΤΕV-DEM, μίλησε στην αγγλική υπηρεσία  του καναλιού ANF σχετικά με το δίλημμα της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το συριακό καθεστώς προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη λύση της σύγκρουσης στη Συρία.

Συναντήσαμε τον Salih Muslim στο γραφείο του TEV-DEM στο Qamishlo. Ο πρώην συμπρόεδρος του PYD υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην Idlib είναι στην πραγματικότητα "η συνέχιση της συμφωνίας της Αστάνα. Είναι - είπε - ένα παιχνίδι τακτικής που έπαιξε η Ρωσία. 'Ολοι ήθελαν να συγκεντρώσουν όλες τις μισθοφορικές ομάδες σε ένα μέρος στη Συρία. Στην πραγματικότητα κατάφεραν να το κάνουν και ο τόπος αυτός είναι Idlib".

Τώρα, δήλωσε, το πρόβλημα είναι ότι "η Ρωσία έπρεπε να συγκεντρώσει όλους τους μισθοφόρους σε ένα μέρος για να μπορέσει να τους εξουδετερώσει και να παραδώσει όλα τα εδάφη που κρατούσαν στο καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ". 

Η Ρωσία πέτυχε το στόχο της "και τώρα έχει φέρει την Τουρκία σε πολύ περίπλοκη θέση - πρόσθεσε ο Μουσλίμ - γιατί τώρα η Άγκυρα είναι υπό πίεση να βρει λύση για όλους αυτούς τους μισθοφόρους που έχει προωθήσει και χρηματοδοτήσει".

Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, δήλωσε και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ότι αυτές οι ομάδες είναι τώρα διαιρεμένες και αν από τη μία υπάρχουν εκείνες που συνδέονται με την Άγκυρα, από την άλλη υπάρχουν οι ριζοσπάστες της Αλ Κάιντα. Η Ρωσία υποκινεί συγκρούσεις μεταξύ αυτών των φατριών, θέτοντας έτσι την Τουρκία σε ακόμη πιο περίπλοκη θέση".

"Πράγματι", συνέχισε,  "η Τουρκία βρίσκεται σε μια παγίδα: έχει υποστηρίξει και τις δύο ομάδες, και το λεγόμενο μετριοπαθές ισλάμ και το ριζοσπαστικό, και τώρα πρέπει να βρει μια λύση για το τι να τους κάνει".

"Φυσικά", δήλωσε ο Μουσλίμ, η Τουρκία "εξακολουθεί να σκέφτεται την Αφρίν ως πιθανή λύση: θα ήθελε να στείλει τους μισθοφόρους που βρίσκονται τώρα στο Idlib στην Afrin προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημογραφική αλλαγή που έχει ήδη ξεκινήσει ανακατανέμοντας τους μισθοφόρους και τις οικογένειές τους από τη Ghouta εκεί".

Αλλά φυσικά το σχέδιο δεν είναι τόσο εύκολο για την Τουρκία , γιατί, όπως υπογράμμισε ο  Μουσλίμ, "οι αντάρτες και οι ίδιοι οι άνθρωποι της Αφρίν δεν δέχονται την κατοχή και συνεχώς αγωνίζονται". Και αυτό παρά τις βιαιότητες που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται.

 

Η νέα αποστολή του TEV-DEM

Ο Salih Muslim μίλησε επίσης για τη νέα αποστολή που ανέλαβε το TEV-DEM στο τελευταίο συνέδριο του. "Συνήθως πρέπει να κάνουμε μια αναθεώρηση όλων των βημάτων που παίρνουμε επειδή οι συνθήκες και η κατάσταση αλλάζουν συνεχώς", δήλωσε και πρόσθεσε: "Στην αρχή υπήρχε μόνο το PYD, το οποίο ήταν μόνο ένα πολιτικό κόμμα, αλλά τότε είχαμε ένα σύστημα, νέες πραγματικότητες προέκυψαν, πολιτικές, κοινωνικές, κοινοτικές, πρώτα στην Ροζάβα, και σχηματίσαμε το TEV-DEM ως απάντηση σε αυτό".

Τότε απελευθερώθηκαν και περιοχές, όπως η Raqqa, η Tabqa και τώρα το Deir ez-Zor και υπήρχε ανάγκη για μια διαφορετική οργάνωση ομπρέλα, με διαφορετικό πεδίο. Έτσι αποφασίσαμε να επαναφέρουμε το TEV-DEM στον αρχικό του σκοπό, δηλαδή στην εκπροσώπηση των διάφορων κοινωνικών οργανώσεων, όπως τα συνδικάτα. Εν τω μεταξύ, το Δημοκρατικό Συριακό Συμβούλιο θα φροντίσει για την πολιτική και διαπραγματευτική πλευρά των πραγμάτων, και θα βοηθηθεί σε αυτό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Όσον αφορά τις συνομιλίες με το καθεστώς Assad, ο Μουσλίμ επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις, αλλά «το πλέον επείγον είναι τώρα η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων. Οι συνομιλίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε μία ημέρα ή σε ένα μήνα. Θα είναι μια μακρά διαδικασία αλλά πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι και το επιβεβαιώνουμε, καθώς πιστεύουμε ότι η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα στη Συρία."

Ο Ocalan είναι καλά! Η πρώτη επίσκεψη στο Ιμραλί μετά από δύο χρόνια
Ο Ocalan είναι καλά! Η πρώτη επίσκεψη ...

Ο Abdullah Ocalan, ο φυλακισμένος ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ...

Sakine Cansiz
Sakine Cansiz

«Η προσέγγισή μας στον σοσιαλισμό δεν ήταν ποτέ υπό το πρίσμα της ουτοπίας. Για ...

Τέσσερεις χιλιάδες παιδιά βρίσκονται φυλακισμένα στην Τουρκία
Τέσσερεις χιλιάδες παιδιά βρίσκονται ...

Ο Emin Çoban, διευθυντής του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Παιδιών στο Σύλλογο ...

Ντεμιρτάς: Όχι χωρίς τον Οτσαλάν!
Ντεμιρτάς: Όχι χωρίς τον Οτσαλάν!

Ο φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς μίλησε κατά της απομόνωσης ...

Η ζωή της Λεϊλα Γκιουβέν βρίσκεται σε κίνδυνο! Πορεία αύριο, 5/1/19.
Η ζωή της Λεϊλα Γκιουβέν βρίσκεται σε ...

Λεϊλα Γκουβέν, 57 μέρες απεργία πείνας!

Η Λεϊλα Γκουβέν, βουλευτής του (HDP) ...