Φάκελλοι Afrin: Δελτίο Τύπου της Κονγκρέγια Σταρ

Φάκελλοι Afrin: Δελτίο Τύπου της Κονγκρέγια Σταρ

Δελτίο τύπου για την κατάσταση στο Αφρίν

 

Από το  Κέντρο Διπλωματικών Σχέσεων της Κονγκρέγια Σταρ* – Ροζάβα 29/01/2018

*ΣΜ: Η Κονγκρέγια Σταρ (Kongreya Star) είναι συνομοσπονδία κουρδικών γυναικείων οργανώσεων στην περιοχή της Ροζάβα

 

Από την αρχή της επανάστασης στη Συρία και ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, πολλά χωριά και πόλεις έχουν καταστραφεί και πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί για να ξεφύγουν από αυτή την επώδυνη πραγματικότητα, ενώ μερικοί από αυτούς μεταναστεύουν στις γειτονικές χώρες όπως το Ιράκ, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Ιορδανία, για να ζήσουν σε στρατόπεδα προσφύγων χωρίς να μπορούν να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα, χωρίς η κατάστασή τους στις χώρες αυτές να είναι πολύ καλύτερη από την κατάστασή τους στη Συρία, αφού οι δυσκολίες να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος αριθμός προσφύγων  δυσκολεύουν τη ζωή τους.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι θύματα των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων. Ίσως περνώντας από θάλασσες και δάση να φτάσουν σε έναν ασφαλή τόπο μακριά από τον θάνατο και θα ξεχάσουν το μαρτύριο τους, για να ξεκινήσουν μια νέα σελίδα σε μια άγνωστη ζωή.
Όσοι παρέμειναν στην πατρίδα προτίμησαν και αυτοί να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές που θα τους προσέφεραν σιγουριά και ειρήνη, στις τρεις περιοχές της Ροζάβα και της Βόρειας Συρίας: την επαρχία Αλ-Τζασίρα, το Κομπάνι και το Αφρίν. Αυτές είναι οι περιοχές που δεν παίρνουν το μέρος οποιουδήποτε από τα αντιμαχόμενα μέρη, όπου η δημοκρατική αυτοδιοίκηση διευθύνει, όπου όλα τα συστατικά υπάρχουν για να ζήσουν οι άνθρωποι συμμετοχικά.
Σε αυτές τις περιοχές έπρεπε να δημιουργηθούν ομάδες προστασίας απέναντι στους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοί τους. Γι 'αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν οι μονάδες προστασίας των γυναικών (YPJ) και οι μονάδες προστασίας των λαών (YPG), ως αμυντική δύναμη ενάντια σε κάθε απειλή για τις περιοχές αυτές.

 

Οι αιτίες της υποδοχής προσφύγων στην επαρχία του Αφρίν

Ο Αφρίν βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της Συρίας και απέχει 60 χιλιόμετρα από την επαρχία του Χαλεπιού. Η μετανάστευση στην επαρχία ξεκίνησε από την αρχή της συριακής κρίσης, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ καθεστώτος και ελεύθερου στρατού. Με την εντατικοποίηση της σύγκρουσης, η εισροή προσφύγων στην επαρχία αυξήθηκε και πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Συρίας κατέφτασαν στο Αφρίν. Ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τις 284.727.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν στην επαρχία είναι η ασφάλεια και η ειρήνη που υπάρχει εκεί και λόγω της εγγύτητάς της με τα μέτωπα των συγκρούσεων, καθώς και την εύκολη πρόσβαση σε αυτήν. Όλες οι εθνοτικές συνιστώσες της συριακής κοινωνίας συμβιώνουν στα εδάφη του Αφρίν, όπου οι πρόσφυγες έγιναν δεχτοί με ανοιχτές αγκάλες. Η αυτοδιοίκηση διευκόλυνε επίσης την ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, γεγονός που τους οδήγησε να ενταχθούν στην κοινωνία και να έχουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς διακρίσεις.

Μετά από σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων, η αυτοδιοίκηση αποφάσισε να δημιουργήσει στρατόπεδο Ρουμπάρ (Rubar) κοντά στο χωριό Αλ-Μπασέλα (Al-Basela). Ωστόσο, η συνέχιση της συριακής κρίσης και οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους στα βόρεια σύνορα της Συρίας αύξησαν τις μεταναστευτικές ροές προς στο στρατόπεδο, για να φτάσει στη μέγιστη χωρητικότητά του, με αποτέλεσμα να εγκριθεί η ίδρυση νέου στρατοπέδου Αλ-Σαχμπά (Al-Shahba) κοντά στο χωριό Καστάρ (Kashtar).

 

Η βάρβαρη επίθεση του τουρκικού κράτους στo Αφρίν

Αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να σταματήσει το ομοσπονδιακό έργο της Ροζάβα στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στις 20 Ιανουαρίου 2018, οι τουρκικές δυνάμεις εκκίνησαν μία μεγάλη επίθεση στις ασφαλείς πόλεις και στα χωριά της επαρχίας του Αφρίν, με το πρόσχημα ότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι τρομοκράτες και υποτιθέμενο στόχο την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας για να φιλοξενήσουν τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.

Η στρατιωτική επιχείρηση που ονομάζεται παραπλανητικά «κλάδος ελαίας», μαζί με παρατάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων που ήταν πιστές στην τουρκική κυβέρνηση, διείσδυσε στην περιοχή της επαρχίας Αφρίν από γη και αέρα, χρησιμοποιώντας όλα τα στρατιωτικά μέσα, για να αφήσει πίσω τους την καταστροφή όπου πέρασε. Ο αριθμός των θυμάτων των τουρκικών επιδρομών από τις 20 έως τις 27 Ιανουαρίου έκανε 86 θύματα πολίτες και 198 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρόσφυγες.

Η τουρκική τρομοκρατία δεν περιοριζόταν μόνο σε αυτό, προσπαθώντας επίσης να εξαλείψει την ιστορία, καταστρέφοντας τον αρχαιολογικό χώρο του Αίν Νταρί (Ain Dari) στην περιοχή Σεράβα (Sherawa).

Κύριος στόχος της επιχείρησης αυτής είναι να εκφοβίσει και να διώξει τον πληθυσμό, να αφήσει το Αφρίν άδειο για τα σχέδιά του να αλλάξει την δημογραφία της περιοχής με την απέλαση των αυτόχθονων πληθυσμών και τον εποικισμό Τουρκμένικων πληθυσμών.

Αλλά τα όνειρα της οθωμανικής Τουρκίας άρχισαν ήδη να ξεθωριάζουν μπροστά στην αταλάντευτη στάση των κατοίκων του Αφρίν, που αρνήθηκαν να αφήσουν τη γη τους στους εισβολείς. Όταν ο τουρκικός στρατός δεν μπόρεσε να σπάσει το αμυντικό φράγμα του Αφρίν και να εισβάλει στη πόλη, χτύπησαν το φράγμα Μειντάνκι (Meidanki), που βρίσκεται περίπου δώδεκα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, τρεις φορές μέσα σε δέκα ημέρες, απειλώντας έτσι τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων από τα κοντινά χωριά.

 

Η τουρκική πολιτική έναντι των βόρειων περιοχών της Συρίας

Το τουρκικό κράτος από την αρχή της επανάστασης στη Ροζάβα και στη βόρεια Συρία εργάζεται για να συγχέει τις προσπάθειες των Κούρδων για την καθιέρωση οποιουδήποτε είδους ομοσπαονδιακού κράτους υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενθάρρυνε τους Κούρδους στη Τουρκία (περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι) να σηκώσουν το κεφάλι και να ζητήσουν τα δικαιώματά τους.

Το τουρκικό κράτος προσπάθησε να παρέμβει με άμεσο και έμμεσο τρόπο υποστηρίζοντας τρομοκρατικές ομάδες με στόχο την πρόκληση εντάσεων στην περιοχή Ροζάβα της βόρειας Συρίας. Ως αποτέλεσμα, ξέσπασαν πολλές συγκρούσεις και προκάλεσαν πολλές απώλειες αθώων, αλλά στο τέλος, όλα τα σχέδιά τους στην περιοχή απέτυχαν εξαιτίας του θάρρους των δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας κατά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων.

Η Τουρκία κατέφυγε σε στρατιωτική παρέμβαση σε πολλές περιοχές της βόρειας Συρίας και παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Συρίας στα μάτια του κόσμου στο όνομα της εθνικής ασφάλειας και της δήθεν καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

Πραγματικός στόχος του τουρκικού κράτους είναι να καταλάβει τις περιφέρειες της Ροζάβα και να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της περιοχής.

Οι μισθοφόροι της «Ντέρα Αλ-Φουράτ» (Dera Al-Furat), οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία και μυστικές τις υπηρεσίες, κατέλαβαν τις περιοχές Αλ-Σαχμπά (Al-Shahba, βόρεια επαρχία Χαλεπίου), πραγματοποίησαν αυθαίρετη εκστρατεία συλλήψεων και εκτέλεσαν κούρδους αμάχους κατά το δοκούν. Έτσι επιχειρούν να εξαναγκάσουν τους αυτόχθονους Κούρδους και τις εγκατεστημένες οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η πολιτική αυτή άλλωστε δεν είναι νέα από πλευράς Τουρκίας.  Το 2013 μισθοφόροι των Τούρκων είχαν διεισδύσει στην περιοχή Αλ-Μπαμπ (Al-Bab), όπου κατέστρεψαν εβδομήντα κουρδικά χωριά σχεδόν ολοσχερώς.

 

Μία επείγουσα έκκληση

Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις να σπάσουν τη σιωπή τους και την πίεση της Τουρκίας προκειμένου να σταματήσουν άμεσα οι επιθετικές ενέργειες στην περιοχή του Αφρίν και η κατάφορη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας.

Απευθύνουμε έκκληση στις διεθνείς οργανώσεις, ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να καταδικάσουν την Τουρκία και τον πρόεδρό της Ερντογάν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από τις τουρκικές δυνάμεις στη Συρία και ιδιαίτερα στο Αφρίν.

Απευθύνουμε έκκληση στις διεθνείς οργανώσεις να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες του Αφρίν, εξασφαλίζοντάς τους βασικές ανάγκες και πρώτα απ’ όλα ασφάλεια και σταθερότητα.

Μετάφραση: Περιοδικό Άρδην