Παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας του ψηφισματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας

Παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας του ψηφισματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας

Παραβιάσεις της Τουρκίας του ψηφισματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας

Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

 

 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξεδωσαν ψήφισμα για τη Συρία σε σύνοδο στις 24 Φεβρουαρίου 2018, ζητώντας ανθρωπιστική εκεχειρία στη Συρια για 30 ημέρες. Αυτό προεκυψε μετά από τρεις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, μια εβδομάδα μετά τον εντονο απο αερος βομβαρδισμο της ανατολικης Γκουτα και την τουρκική επίθεση στο Αφρίν στις 20 Ιανουαρίου, το οποιο φιλοξενούσε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένων Συρίων.

Το ψήφισμα 2401, το οποίο συντάχθηκε από το Κουβέιτ και τη Σουηδία, ψηφίστηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υποστηρίχθηκε τελικα από τη Ρωσία, η οποία απείλησε μέσα στις τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων να χρησιμοποιήσει τη δύναμη αρνησικυρίας για να το εμποδίσει. Η Κίνα ψήφισε επίσης. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας πήρε πάνω από 15 μέρες επίπονων διαπραγματεύσεων για να φτάσει σε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η χρήση του βέτο από τη Ρωσία, η οποία έκανε 11 φορές προσπαθεια να διαταράξει σχέδια αποφάσεων που καταδικάζουν το συριακό καθεστώς.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάπαυση του πυρός, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπει ορισμένα σημεία και καλεί όλα τα μέρη να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν πλήρως το ψήφισμα 2401, το οποίο αναφέρει:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει ομόφωνα επί ενός σχεδίου απόφασης εκεχειρίας στη Συρία. Στο ψήφισμά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στους σκοπούς και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε ότι τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου.

1. Καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση. Κυριως, να συμμετάσχουν άμεσα στην εξασφάλιση της πλήρους και συνολικής εφαρμογής του αιτήματος αυτού όλα τα μέρη για μια διαρκή ανθρωπιστική παύση τουλάχιστον 30 διαδοχικών ημερών σε όλη τη Συρία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη και συνεχής ασφαλής παράδοση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας,οι εκκενώσεις νοσοκομειων απο ασθενείς και τραυματίες σε κρισιμη κατασταση σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο.

2. Επιβεβαιώνει ότι η παύση των εχθροπραξιών δεν ισχύει για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, της Αλ Κάιντα, του Μετώπου της Nusra, όλων των άλλων ομάδων, έργων και οντοτήτων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ή τοISIS και άλλες τρομοκρατικες ομάδες,οπως αυτες οριζονται απο το Συμβούλιο Ασφαλειας.

3. Καλεί όλα τα μέρη να σεβαστούν και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των υφισταμένων συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 2268. Επιπλέον, καλεί όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και στα δύο μέρη για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της παύσης των εχθροπραξιών καθώς και τις υφιστάμενες δεσμεύσεις για τη στήριξη των προσπαθειών που αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και να τονίσουν την ανάγκη για σχετικές διαβεβαιώσεις από τα κράτη μέλη.

4. Καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την παρακολούθηση της παύσης των εχθροπραξιών, βάσει των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

5. Καλεί περαιτέρω όλα τα μέρη, αμέσως μετά την έναρξη της παύσης των εχθροπραξιών, να παρέχουν ασφαλή, απρόσκοπτη και βιώσιμη πρόσβαση στα κονβοι των Ηνωμένων Εθνών και στους εταίρους τους κάθε εβδομάδα. Συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και χειρουργικών προμηθειών, σε όλες τις περιοχές και σε ολες τις πληθυσμιακες ομαδες οπου απαιτειται.

6. Καλεί περαιτέρω όλα τα μέρη, αμέσως μετά την παύση των εχθροπραξιών, να επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους που την εφαρμόζουν, να αναλάβουν ασφαλείς και άνευ όρων εκκενώσεις των περιοχων αυτων απο ασθενεις και τραυματιες. Αυτό βασίζεται στην ιατρική ανάγκη και το ιατρικο επείγον.

7. Επαναλαμβάνει το αίτημά του και υπενθυμίζει ειδικότερα στις συριακές αρχές ότι όλα τα μέρη οφείλουν να συμμορφώνονται άμεσα με τις δεσμεύσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων. Επιπλέον, να διασφαλίζει, να σέβεται και να προστατεύει όλο το ιατρικό προσωπικό και το ανθρωπιστικό προσωπικό που συμμετέχει αποκλειστικά σε ιατρικά καθήκοντα, μέσα μεταφοράς και εξοπλισμό. Αυτο επισης ισχυει για τα νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, και να εφαρμόσουν πλήρως και αμέσως όλες τις διατάξεις όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

8. Ζητεί όλα τα μέρη να διευκολύνουν την ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση ιατρικού και ανθρωπιστικού προσωπικού που συμμετέχει αποκλειστικά σε ιατρικά καθήκοντα, εξοπλισμό, μέσα μεταφοράς και προμήθειες. Συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών υλικών, σε όλους όσους έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και επαναλαμβάνει το αίτημά του ότι όλα τα μέρη, οι ιατρικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι ελεύθερα από όπλα. Κυριως για να αποφευχθεί η δημιουργία στρατιωτικών τοποθεσιών σε κατοικημένες περιοχές και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.

9. Λαμβάνει υπόψη με εκτίμηση τα πέντε αιτήματα που επεσήμανε ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης στις 11 Ιανουαρίου 2018 κατά τη διάρκεια της αποστολής του στη Συρία. Κυριως, καλεί όλα τα μέρη να διευκολύνουν την εφαρμογή αυτών των πέντε αιτήσεων και άλλων για να εξασφαλίσουν την παροχή αρχικής, βιώσιμης και βελτιωμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία το 2018.

10. Καλεί όλα τα μέρη να άρουν αμέσως την πολιορκία σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ανατολικών Γκούτα, Γαρμούκ, Φάουα και Κάφρια. Επιπλέον, καλεί όλα τα μέρη να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής βοήθειας, να σταματήσουν να στερούν από τους πολίτες βασικά τρόφιμα και φάρμακα που χρειάζονται για να επιβιώσουν, να επιτρέψουν , με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια σε όλους τους αμάχους που επιθυμούν να φύγουν,την εξοδο. Κυριως, να επιβεβαιωθεί η ανάγκη και τα δύο μερη να συμφωνήσουν για ανθρωπιστικές εκεχειρίες και τοπική εκεχειρία για να επιτρέψουν στους ανθρωπιστικούς οργανισμούς ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Συρίας. Υπενθυμίζοντας ότι η πείνα των αμάχων ως μέσο πολεμικής επιβολης απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

11. Ζητεί επείγουσες ανθρωπιστικές διαδικασίες όσον αφορά την αφαίρεση ναρκων σε όλη τη Συρία.

12. Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και τη συμμόρφωση όλων των ενδιαφερομένων μερών στη Συρία εντός 15 ημερών από την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος,το οποιο αποτελει συνέχεια των ψηφισματων: 2139 (2014) ), 2165 (2014), 2191 (2014), 2258 (2015), 2332 (2016), 2393 (2017).

13. Αποφασίζει να παραμείνει ενεργά στο θέμα.

Το ψήφισμα καλεί τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και τη συμμόρφωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών στη Συρία εντός 15 ημερών από την έγκρισή του και στη συνέχεια στο πλαίσιο των αποφάσεων κατοπιν υποβολής εκθέσεων.

Η πολιορκία των πολιτων του Αφρίν, που φιλοξενει χιλιάδες εκτοπισθέντες, και της ανατολικης Γκούτα στη Συρία. Επιπλέον, αυτή η βάρβαρη επίθεση από την τουρκική δυναμη κατοχής σε συνεργασία με τους μισθοφόρους του λεγόμενου «μέτωπο της Αλ Nusra - του Ελεύθερου Στρατού» και στοιχεία της τρομοκρατικής ISIS που υποστηρίζεται από την Τουρκία (σύμφωνα με την Independent Journal) αποτελούν παραβίαση των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο Πρέσβης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Κουβέιτ στα Ηνωμένα Έθνη (Mansour Al Otaibi) επιβεβαίωσε ότι 15 ημέρες αφοτου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα 2401, το οποίο κάλεσε όλα τα μέρη να παύσουν πυρ χωρίς καθυστέρηση για 30 ημέρες από την υιοθέτηση του ψηφίσματος σε ολόκληρη τη Συρία, είναι λυπηρό το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει πλήρης απουσία εφαρμογής των διατάξεών του από τα περιφερειακά κράτη.

Ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, François Delattre, καταδίκασε τη συνολική παραβίαση του ψηφίσματος 2401 στην Ανατολική Ghouta από τη Ρωσία και στην πόλη Afrin από την Τουρκία, συνοδευόμενη από ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες. Είπε: "Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει αμέσως".

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε επίσης στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνια τη Δευτέρα 26/02/2018 ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη συριακή πόλη Afrin αποτελεί παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός σε όλες τα Συριακα εδαφη.

Το προεδρικο μεγαρο του Elysee ανέφερε για λογαριασμό του Macron, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης, ότι "η κατάπαυση του πυρός που ζητήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το Σάββατο περιλαμβάνει όλο το έδαφος της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Afrin". "Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη τη Συρία και όλα τα κόμματα πρέπει να την τηρήσουν χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να σταματήσουν την τρέχουσα βία", πρόσθεσε.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Vasily Nebenzya, επεσήμανε ότι το ψήφισμα αριθ. 2401 δεν προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία είναι αδυνατο να εφαρμοστει αμεσα. Θα ηταν καλυτερα τονισε να καταλήξουμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των μερών ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός σε όλες τις περιοχές της Συρίας, τονίζοντας ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν περιορίζεται μόνο στην ανατολικη Γκούτα, αλλά και στην πόλη του Αφρίν και σε όλη τη Συριακή επικράτεια επισης.

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος Τύπου, Heather Nauert, κάλεσε την Τουρκία να ξαναδιαβάσει το ψήφισμα, αναφερόμενο στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατοχής κατά των Κούρδων στο Αφρίν, παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ. Επιβεβαίωσε ότι η απόφαση ήταν σαφής και αφορά ολες τις περιοχες της Συρίας.

"Οι δηλώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία θα πρέπει να διαβάσει το κείμενο του ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκεχειρία στη Συρία δεν στηριζεται σε καμία βάση" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Τα μέρη της σύγκρουσης στη Συρία δεν συμμορφώθηκαν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας το Σάββατο, εκεχειρία ενός μηνός,η οποια θα επετρεπε την παύση πυρος στην ανατολική Γκούτα και την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας οπως επισης και την εκκένωση των περιοχων απο ασθενεις και τραυματιε. Την Κυριακή, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η στρατιωτικη της επιχειρηση στο Αφρίν συνεχίστηκε αψηφωντας το ψήφισμα του ΟΗΕ. Το Ιράν δήλωσε επίσης ότι η επίθεση στην ανατολική Ghouta δεν θα σταματήσει.

Η Τουρκία συνεχίζει τον πόλεμό της στην επικράτεια του Αφρίν παρά την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αριθ. (2401).

Την Κυριακή η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της για ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Συρία, αλλά συνέχισε τις αποικιακές της επιχειρήσεις με στόχο την αλλαγή του δημογραφικου συσχετισμου των κουρδικών περιοχών που αποτελουν Συριακο εδαφος.

Οι ομάδες προστασίας του λαού (YPG) ανακοίνωσαν σε δήλωσή τους "Καλωσοριζουμε το ψηφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δηλωνουμε ετοιμοι για την εφαρμογη του,προτιθεμεθα να σταματήσουμε τις εχθροπραξίες εναντίον όλων των εχθρών, με εξαίρεση τον τρομοκρατικο ISIS, διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης, στο πλαίσιο της νόμιμης αυτοάμυνας, σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης του τουρκικού στρατού και των συμμαχικών φατριών του στο Αφρίν επιβεβαιώνοντας ότι το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ "προβλέπει την παύση των εχθροπραξιών σε όλη τη Συριακή επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Afrin για ένα μήνα".

Παραβιάσεις του ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Μόλις εκδοθεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που ζητάει την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία για 30 ημέρες, όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν με την εφαρμογή του ψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 25 του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, ο Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό το ψήφισμα, συνέχισε την βάρβαρη επίθεσή του με 7 ισλαμιστικές ομάδες μαχητων στην περιοχή του Αφρίν, η οποία ειχε ως αποτελεσμα τη στόχευση άοπλων αμάχων οι οποιοι βομβαρδίστηκαν με διάφορα είδη βαρέων όπλων και απο αεροσκαφη σύγχρονης τεχνολογίας. Η επιθεση αυτη ουσιαστηκά είναι παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας του Ψηφίσματος του Συμβουλίου.

Στη Συριακή Αφρίν, η πόλη και οι γειτονιές της βρίσκονται ακόμα υπό βάρβαρο βομβαρδισμό από τις αεροπορικές επιδρομές του Τουρκου εισβολεα, οι οποίες στοχεύουν γειτονιές και δημόσιες εγκαταστάσεις. Το παιδικό τμήμα του νοσοκομείου Afrin ήταν ο στόχος των αεροπορικών επιδρομών την Τρίτη 13 Μαρτίου.

Σε όλα τα χωριά του άξονα Janderis, Bulbula, Shiah (Sheikh al-Hadid) της περιοχής Afrin, όπου οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) υπερασπίζονται τους πολίτες της περιοχής, ο Τουρκος εισβολεας και οι τρομοκρατικές ομάδες (Front Nusra / ISIS) επιχειρουν με βαριά όπλα και αεροπορικές επιδρομές πάνω από τα κεφάλια των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Ο Διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Τετάρτη 14/2/2018, δήλωσε: "ο βομβαρδισμός από τα τουρκικά κατοχικά αεροσκάφη στόχευε ένα σημείο ελέγχου υπέρ του καθεστώτος στα περίχωρα της πόλης του Nubil. Προκάλεσε το θάνατο δέκα καθεστωτικων, οκτώ εξ αυτών από τον Nubil. Αυτή η περιοχή που στοχεύουν τα τουρκικά κατοχικά αεροσκάφη είναι ο δρόμος που χρησιμοποιούν οι εκτοπισμένοι από το έδαφος του Αφρίν. Τώρα περισσότεροι από 700.000 πολίτες πολιορκούνται στην πόλη του Αφρίν και υποβάλλονται σε καθημερινή εξόντωση, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποιο οριζει παυση πυρος στη Συρία".

 

Πηγές: Anton Zweif, Ρωσία Σήμερα RT, SOHR, Sputnik Arabic, France24.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ένα από τα σημαντικότερα οργανα του ΟΗΕ το οποίο ιδρύθηκε βάσει του άρθρου 23 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια. Όπως γνωρίζουμε, είναι το μόνο που έχει τη δύναμη και την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις που όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εφαρμόσουν στο πλαίσιο του Χάρτη. Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση με επικεφαλής τον φασιστα Ερντογάν δεν έδωσε σημασία σε αυτα τα ψηφίσματα, επειδή βρίσκεται ενάντια σε κάθε ελεύθερο κουρδικό κίνημα που απαιτεί δημοκρατία και αυτοδιοίκηση που εξυπηρετεί όλους τους λαούς της περιοχής. Έχουμε επίσης δει πώς η διοίκηση των περιοχών στη βόρεια Συρία (Δημοκρατική Αυτοδιαχείριση) στοχεύει στη συνεργασία όλων των συνιστωσών της περιοχής (Κούρδοι - Αραβες - Τουρκμενοι - Ασσυριοι). Μέχρι την προετοιμασία αυτής της έκθεσης, ο τουρκικός στρατός κατοχής εξακολουθεί να προσπαθεί να καταλάβει την επικράτεια του Αφρίν και της υπαίθρου του, αξιοποιώντας τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σκοτώνοντας παιδιά, ηλικιωμένους και πολίτες. Θέλει να εξαλείψει το δικαίωμα της ιστορικής ύπαρξης του κουρδικού λαού στην περιοχή αυτή. Το σχέδιο του Τούρκου Οθωμανου αυτοκράτορα άρχισε να αποκαλύπτεται με σαφήνεια με στόχο την εξολόθρευση της κουρδικής εθνικής παρουσίας και την αλλαγή της δημογραφίας της περιοχής. Όπου η Τουρκία έχει ηδη ξεκινήσει τη διαδικασία εγκαταστασηςτων οικογενειών των μισθοφόρων, του λεγόμενου (Ελεύθερου Στρατού, Μετώπου της Νουσρα) που αγωνίζεται υπό την διοίκηση του τουρκικού στρατού κατοχής και τους φέρνει από τα τουρκικά στρατόπεδα. Πράγματι, δίνοντάς τους σπίτια των κατοίκων των χωριών του Αφρίν, αφού αυτα αδειασαν από τους Κουρδους εξαιτίας του βάρβαρου βομβαρδισμού από το πυροβολικό και τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα. Το πιο πρόσφατο περιστατικο ήταν στο χωριό Badina, όπου ήταν 9 οι πολιτες που σκοτωθηκαν.

 

Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση Ροζάβα - Βόρεια Συρία

Γραφειο εξωτερικων υποθεσεων

Επιτροπή τεκμηρίωσης και προετειμασίας φακελλων

Καμισλι, 14-3-2018