Ενημέρωση για το Αφρίν: Βδομάδα 16-22 Μαρτίου 2018

Ενημέρωση για το Αφρίν: Βδομάδα 16-22 Μαρτίου 2018

Εισαγωγή

Με την ήττα του IS στην Συρία και ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση της Raqqa τον Οκτώβριο του 2017, το τουρκικό κράτος ενέτεινε τις απειλές και τις επιθέσεις του στη Δημοκρατική Συνομοσπονδία της Βόρειας Συρίας.Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρκικός πόλεμος κατοχής στο Αφριν άρχισε να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της γειτονικής χώρας από την 20η Ιανουαρίου 2018. Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο σε συνεργασία με τις τζιχαντιστικές ομάδες, που βρίσκονται στις τάξεις του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»  - FSA. Πολλοί από αυτούς είναι πρώην μέλη της Αλ-Κάιντα ή του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στο Afrin (ΣΜ: της εβδομάδας 16-22 Μαρτίου)

Μετά από 58 ημέρες αντίστασης κατά του δεύτερου μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ, η φάση του πολέμου άλλαξε. Καθώς ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί του βομβάρδιζαν την πόλη και τις μη στρατιωτικές υποδομές,ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε ραγδαία, όπως και οι καταστροφές στο εσωτερικό της πόλης. Η πολιορκία της πόλης Αφριν έφερε αντιμέτωπους τους ανθρώπους, την αυτοδιαχείριση και τις δυνάμεις της άμυνας με τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερων σφαγών. Σύμφωνα με τη λαϊκή βούληση, στις 18 Μαρτίου, η πλειοψηφία του πληθυσμού έφυγε από το κέντρο της πόλης και την εκκένωσε, προκειμένου να αποφευχθεί μια φυσική γενοκτονία. Οι δυνάμεις του YPJ/YPG συνέχισαν την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής με τη χρήση τακτικών ανταρτοπολέμου.Μέχρι στιγμής, ούτε η διεθνής κοινότητα παρενέβη, ούτε η UNCHR απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό του Afrin.

Πόλεμος και ανθρωπιστική κατάσταση

Από τις 14 Μαρτίου, ολόκληρη η πόλη του Αφριν βρισκόταν κάτω από βαρύ βομβαρδισμό από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που ελέγχουν ολόκληρη την περιοχή. Περίπου 500 χιλιάδες άτομα ήταν ακόμα στην πόλη. Με  επιθέσεις και  βομβαρδισμούς ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί του στόχευαν τον  άμαχο πληθυσμό. Κάθε μέρα υπήρχαν τουλάχιστον μια δεκάδα θύματα πολιτών - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - , σύμφωνα με αναφορές από την πόλη και τα προάστια του Αφριν. Οι βασικές υποδομές καταστράφηκαν συστηματικά, όπως και οι κεραίες τηλεπικοινωνιών, ιδιωτικές κατοικίες και αυτοκίνητα. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι δεξαμενές νερού οι οποίες ήταν ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό, όπως ήταν οι αγωγοί νερού του φράγματος Meydanke, η λειτουργία των οποίων διεκόπη την περασμένη εβδομάδα από τις δυνάμεις κατοχής. Προέκυψε επίσης μια απελπιστική κατάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, επειδή το νοσοκομείο του Αφριν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον τεράστιο αριθμό των πολιτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Τη νύχτα τις 16ης Μαρτίου, ο τουρκικός στρατός στόχευσε απευθείας το Νοσοκομείο του Αφριν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες αμάχους. Στις 17 Μαρτίου, ο τουρκικός στρατός διέρευσε ένα οπτικό υλικό που φέρεται να αποδεικνύει ότι ουδέποτε επλήγει το πολιτικό νοσοκομείο. Ωστόσο, οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τοπικές πηγές δείχνουν το αντίθετο, όπως και μια ανεξάρτητη έρευνα από την ιστοσελίδα δημοσιογραφίας πολιτών Bellingcat, η οποία αποδεικνύει οτι οι Τούρκοι έκαναν αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο του Aφριν. Τα κουρδικά μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου υποστήριξαν ότι έχουν στοχευθεί από βομβαρδισμούς, καθώς προσπαθούσαν να διασώσουν θύματα του πολέμου.

Οι εντατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ο αυξανόμενος αριθμός θυμάτων και η σφαγή στο Αφρίν που σκότωσε τουλάχιστον 47 πολίτες την 16η Μαρτίου προειδοποίησε τον πληθυσμό και την αυτοδιαχείριση του να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν περαιτέρω σφαγές. Καραβάνια προσφύγων που εγκατέλειψαν την πόλη βομβαρδίζονταν ξανά και ξανά καθ 'όλη τη διάρκεια της πορείας τους προς την περιοχή Σέμπα. Στις 17 Μαρτίου, η συνοδεία προσφύγων χτυπήθηκε από τον τουρκικό στρατό στο δρόμο προς το Τζεντριέ. Οι μάρτυρες ανέφεραν πως περίπου 250-300 πολίτες σφαγιάστηκαν μόνο σε αυτό το περιστατικό.

Εκκένωση της πόλης του Afrin και Συνέντευξη Τύπου της Αυτοδιοίκησης

Στο καντόνι Shehba  οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης του Afrin, των YPG / YPJ και του Kongra Star, έκαναν δηλώσεις στον Τύπο σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που μεταδόθηκαν ζωντανά στο Κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Ronahi TV στις 18 Μαρτίου:

"Η αντίσταση των λαών της Βόρειας Συρίας υπήρξε κοινή αντίσταση. Για να μην γίνουν θύματα της γενοκτονίας, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Αφριν ήρθε στη Sherawa και τη Sheba. Αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείψαμε το Αφρίν. Η αντίσταση συνεχίζεται !», δήλωσε ο συμπρόεδρος του Συμβουλίου του Aφριν, Aσμάν Σέικ Ισά.

Ο εκπρόσωπος των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων YPG, Brusk Haseke, δήλωσε τα εξής: "Δεν έχουμε αποσυρθεί από το Afrin. Πήραμε προφυλάξεις για να σώσουμε τις ζωές των πολιτών που έχουν υποβληθεί σε απεριόριστες σφαγές. Το YPG / YPJ είναι παρόν σε όλες τις περιοχές του Afrin και θα συνεχίσει τον αγώνα. Υποσχόμαστε στον λαό μας ότι δεν θα αφήσουμε τη γη μας και τους ανθρώπους μας στους κατακτητές. Μέχρι τώρα η ανησυχία μας ήταν να προστατεύσουμε τους ανθρώπους. Τώρα είμαστε έτοιμοι για νέες επιχειρήσεις για να απελευθερώσουμε το Αφριν. "

Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του Συμβουλίου του Αφριν, Hevi Mistafa: "Δεν έχουμε εγκαταλείψει ούτε το Αφριν, ούτε τις ελπίδες μας. Για 56 ημέρες οι άνθρωποι αντιστάθηκαν στις σκληρές στρατιωτικές επιθέσεις των κατακτητών. Για τη σωτηρία των ζωών του  λαού μας, καταφύγαμε μαζί στην Sherawa και την Sheba. Η αντίσταση συνεχίζεται παντού. Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας είναι υπεύθυνη για την αυξανόμενη βιαιότητα των επιθέσεων του Ερντογάν. Κατέλαβε  πρώτα την Cerablus, στη συνέχεια την Bab και έπειτα επιτέθηκε στο Afrin. Δεν ακούστηκε καμία  φωνή εναντίον του. Αυτό δεν είναι μόνο ένας κίνδυνος για το Αφρίν, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. "

Σε συνέντευξη που κυκλοφόρησε στις 21 Μαρτίου από την ANF News2, ο εκπρόσωπος του YPG Nuri Mahmoud επιβεβαίωσε ότι το Αφριν δεν εκκενώθηκε ως αποτέλεσμα συμφωνιών, αλλά λόγω της απόφασης των κατοίκων του Aφριν που ήρθαν αντιμέτωποι με τη γενοκτονία: «Οι δυνάμεις μας συμμετείχαν επίσης στην απόφαση αυτή. Ήταν  σημαντικό να μετακινήσουμε τους ανθρώπους σε μια ασφαλή περιοχή. Η αντίσταση δεν τελείωσε με την έξοδο των ανθρώπων μας.Αυτή τη στιγμή ο αγώνας μας το Αφρίν συνεχίζεται. Το Αφριν δεν θα είναι ποτέ ένας ασφαλής χώρος για τους εισβολείς. Εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου το Αφριν είναι ελεύθερο ».

Κατάσταση των προσφύγων από το Αφριν στην περιοχή Shehba

Δεδομένου ότι σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του καντονίου Αφριν εκτοπίστηκε κατά τις ημέρες των έντονων εχθροπραξιών, η ακριβής καταγραφή του αριθμού των προσφύγων και του τόπο τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι εργασίες για την απόκτηση αυτών των δεδομένων συνεχίζονται. Μετά τις 18 Μαρτίου, η πλειοψηφία των προσφύγων συγκεντρώθηκε στις περιοχές Sherawa και Shehba (Til Rifaat). Σύμφωνα με την Αυτοδιαχείριση περισσότεροι από 200.000 έφυγαν από την πόλη Αφριν στις ημέρες μετά την 18ης Μαρτίου.  Σύμφωνα με την UNCHR, 104.000 άνθρωποι έφυγαν από την πόλη Aφριν κατά τη διάρκεια της τελευταίας κλιμάκωσης: 75.000 έφτασαν στο Til Rifaat, 29.000 στο Nubol και στη Zahraa (περιοχές του καθεστώτος) και 10.000 έφθασαν στο Az-Zayra, προσπαθώντας χωρίς επιτυχία να περάσουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το συριακό καθεστώς. Ωστόσο, η κατάσταση στο έδαφος είναι κρίσιμη. Αν και τα συμβούλια του καντονίου Shehba  εργάζονται μέρα και νύχτα για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων, η ικανότητα του καντονιού είναι ανεπαρκής. Ο αριθμός των ατόμων που κατέφυγαν στη Shehba είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό τους κατοίκων της.

Οι άνθρωποι της Afrin χρειάζονται επειγόντως ηλεκτρική ενέργεια, τρόφιμα, νερό, γάλα για παιδιά και υγειονομικά μέτρα. Τώρα αγωνίζονται να δημιουργήσουν μια νέα ζωή με τα λίγα πράγματα που έχουν σε σκηνές, άδεια σπίτια, καταστήματα και αίθρια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία ανθρωπιστική βοήθεια από την UNCHR δεν έφτασε στην περιοχή Shehba, για να βοηθήσει την αυτοδιοίκηση και τους πρόσφυγες.

Τουρκική-τζιχαντιστική κατοχή του Αφριν

Στις 18 Μαρτίου ο τούρκικός στρατός και οι τζιχάντιστικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Αφρίν. Αμέτρητα βίντεο δείχνουν τις δυνάμεις τους μέσα στην πόλη, να λεηλατούν, να φυλακίζουν και να απειλούν ανθρώπους, καθώς και την παρουσία αρμάτων Leopard, που προμήθευσε η Γερμανία στον τουρκικό στρατό. Οι δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν τα σύμβολα του κουρδικού πολιτισμού, όπως το άγαλμα του Kawa, το σύμβολο της αντίστασης των ανθρώπων του Newroz έναντι του τυράννου Dehaq. Τα σώματα της μαχήτριας YPJ Nudem και του μαχητή YPG Muhammed από τον Kantere (Περιφέρεια Mabata) αποκεφαλίστηκαν και τα ακρωτηριασμένα σώματα τους εκτίθενται στο δρόμο. Κάτω από τις κραυγές "Takbir - Allahuakbar! " των τζιχαντιστών, ο τουρκικός στρατός έθεσε τις τουρκικές σημαίες – δηλώνοντας έτσι την κατοχή του Αφριν από ένα επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο δημοσιογράφος του "The Washington Post" David Ignatius έγραψε: "Βλέποντας τις φωτογραφίες των φιλοτουρκικών ισλαμιστών παραστρατιωτικών που καταλάμβαναν το κέντρο του Αφριν την Κυριακή, ήταν πλέον εξόφθαλμο πως οι τζιχαντιστές σύμμαχοι του Ισλαμικού Κράτους επανήλθαν στον έλεγχο στη βόρεια Συρία χάρη στην "σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ" Τουρκία ".

Μέχρι τη σύνταξη του παρόντος Δελτίου, νέα στοιχεία για συνεχιζόμενες λεηλασίες, δολοφονίες, βασανιστήρια και φυλακίσεις πολιτών έφτασαν από την πόλη του Αφριν. Ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές συμμαχοί του έχουν απαγορεύσει την είσοδο και την αναχώρηση από την πόλη του Αφριν. Αναγκάζουν νέους ανθρώπους είτε να ενταχθούν στον FSA, είτε να πάνε στη φυλακή.Οι απειλές αυτές έχουν ως στόχο την αλλαγή της δημογραφίας της πόλης. Στην πραγματικότητα, το τουρκικό καθεστώς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να εγκαταστήσει πρόσφυγες από την Τουρκία στην περιοχή του Αφρίν. Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούνται επίσης για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Αντίσταση κατά της Κατοχής

Στην περιοχή Sherawa - ειδικά γύρω από τα χωριά Berade, Baya και Kimara - εξακολουθούν να υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις, καθώς ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του τζιχαντιστές επιτίθενται σε θέσεις τω μονάδων προστασίας SDF / YPG / YPJ. Οι κάτοικοι της Αφριν ήταν προστατευμένοι στη συνοικία Sherawa και Sheheba. Στις 20 και 21 Μαρτίου, βίαιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στο χωριό Berade (συνοικία Sherawa). Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε το χωριό προκαλώντας έτσι την καταστροφή ιστορικών κτιρίων, αρχαίων εκκλησιών και ιστορικών αντικειμένων από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Στις 21 Μαρτίου,  άμαχοι έχασαν τη ζωή τους λόγω του βομβαρδισμού του τουρκικού στρατού στο χωριό Baya.Μεταξύ των χωριών Baya και Kimara, οι μαχητές του YPG κατέστρεψαν ένα εχθρικό στρατιωτικό όχημα και σκότωσαν 5 μέλη των δυνάμεων κατοχής. Το χωριό Κιμάρα είναι ένα χωριό Γιεζίντι. Έτσι, μετά την επίθεση του ISIS στο Shingal το 2014, οι Γιεζίντι στο Αφρίν αντιμετωπίζουν και πάλι την απειλή της σφαγής.

Από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου, το YPG πραγματοποίησε δράσεις σαμποτάζ στην πόλη του Afrin και συγκεκριμένα στις συνοικίες  Jindirese, Bilbile, Rajo και Shera. Στην πόλη Afrin, οι μαχητές του YPG στοχεύουν τις δυνάμεις κατοχής ενώ αυτές λεηλατούν τις ιδιοκτησίες των πολιτών . Ως αποτέλεσμα, 16 μέλη των δυνάμεων κατοχής δολοφονήθηκαν και 7 τραυματίστηκαν. Στον δρόμο Jindrese, οι μαχητές του YPG χτύπησαν μια θέση των δυνάμεων κατοχής, σκοτώνοντας 28 στρατιώτες ή τζιχαντιστές και καταστρέφοντας ένα τεθωρακισμένο όχημα. Επιπλέον, δύο διαφορετικές ενέργειες μεταξύ των περιοχών Bilbil και Rajo είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 21 μελών των δυνάμεων κατοχής.

Στις 20 Μαρτίου, στο χωριό Alamdarah, καταστράφηκε ένα θωρακισμένο όχημα. Σημαντικές συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης από τα χωριά Meydanke και Meshale (συνοικία Shera).

Η επίθεση του YPG με πυραύλους ATGM οδήγησε στην καταστροφή ενός στρατιωτικού φορτηγού στην περιοχή Bilbil. 

Δύο διεθνίστριες γυναίκες που θυσιάστηκαν για την άμυνα του Afrin: η Άννα Κάμπελ και η Legerin Ciya 

Στις 15 Μαρτίου, η διεθνήστρια μαχήτρα του YPJ Anna Campbell (Helîn Qereçox), προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχασε τη ζωή της όταν οι βομβαρδισμοί του τουρκικού στρατού χτύπησαν την ομάδα της. Η Άννα Κάμπελ είχε πεί για τις επιθέσεις εναντίον του Αφριν: «Η Daesh είναι μόνο μία όψη του εκμεταλλευτικού και φασιστικού συστήματος. Αυτοί που καταλαμβάνουν την Αφρίν είναι ένα με την Daesh. Εκείνοι που επιτίθενται στο Αφριν μοιράζονται την ίδια νοοτροπία με την Daesh. Ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ βρίσκεται πίσω από αυτούς. Οι σύντροφοί μας οδηγούν μια ισχυρή αντίσταση και κάνουν σημαντικές θυσίες. Αντιμετωπίζουμε έναν μεγαλύτερο εχθρό από ποτέ άλλοτε». Ο πατέρας της Άννας Κάμπελ κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός, ώστε το σώμα της κόρης μου να μπορέσει να ανακτηθεί μαζί με τα σώματα όλων  αυτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφριν από την τουρκική επίθεση» .

Στις 17 Μαρτίου, η Alina Sanchez (Lêgerîn Çiya), που γεννήθηκε στην Αργεντινή, έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Haseke όταν ταξίδευε για μια συνάντηση με ΜΚΟ και υγειονομικές οργανώσεις, με σκοπό να δημιουργήσει διασυνδέσεις για την υποστήριξη των εκτοπισμένων του Αφριν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ροζάβα συμμετείχε σε ομάδες ιατρών του YPJ που διέσωσαν τη ζωή πολλών μαχητών που τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με το ISIS. Ειδικότερα, ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της στην εγκατάσταση ενός εναλλακτικού συστήματος υγείας στην Rojava και η προσπάθεια της να συνδέσει τους αγώνες της ελευθερίας των γυναικών σε διεθνές επίπεδο. 

 

Αλληλεγγύη με το Αφριν

Απο την 16η Μαρτίου, οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις για αλληλεγγύη με το Afrin αυξήθηκαν και εξαπλώνονται καθημερινά με αυξανόμενη δημιουργικότητα. Στις 18 Μαρτίου, 10 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ο ποδοσφαιριστής Deniz Naki, ξεκίνησαν μια απεργία πείνας μπροστά στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Γενεύη για να πιέσουν τα Ηνωμένα Έθνη για να αναλάβουν δράση κατά της τουρκικής κατοχής του Aφριν. Στη Γαλλία, εκατοντάδες παιδιά κουρδικής καταγωγής κατέλαβαν σχολεία και διεξήγαγαν πορείες αλληλεγγύης με τα παιδιά του Αφριν. Στη Ρώμη, στην Ιταλία, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην τουρκική πρεσβεία και ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Στην Ελλάδα  διαδηλωτές κατέλαβαν την πρεσβεία της Γερμανίας για να διαμαρτυρηθούν για την συνεργασία της Γερμανίας με το τουρκικό κράτος. Σε πολλές χώρες και σε πολλές πόλεις διάφορες οργανώσεις και πλατφόρμες της κοινωνίας των πολιτών διοργάνωσαν πορείες, απεργίες πείνας και διαμαρτυρίες όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Αυστραλία. Επιπλέον, οι εορτασμοί του Newroz που αφιερώθηκαν στην αντίσταση του Αφριν ενώνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στο Βόρειο Κουρδιστάν (Τουρκία) και το Ανατολικό του Κουρδιστάν (Ιράν), σε πολλές πόλεις, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν παρά την κρατική καταστολή και τις συλλήψεις. 

Για την 24η Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Αφριν προγραμματίζεται ως διεθνής ημέρα δράσης. Συνεδριάσεις και μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται σε όλο τον κόσμο.

 

Δηλώσεις  και αναλύσεις

Σε γενικές γραμμές, οι επίσημες δηλώσεις που καταδικάζουν την εισβολή και κατοχή της Afrin από την Τουρκία αυξάνονται. Η Μέρκελ δήλωσε ότι η επιχείρηση που εκτελεί η Τουρκία στο Αφρίν είναι απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο δυνατό τρόπο.

Όσον αφορά στον άμαχο πληθυσμό που εξακολουθεί να παραμένει στο Αφριν, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση της Θάλασσας, Peter Maurer, δήλωσε: "... η αξιοπιστία μιας Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στο Αφριν με τον κουρδικό πληθυσμό είναι κοντά στο μηδέν".

Καθώς οι τουρκικές απειλές τώρα επεκτείνονται και στο Kobane, στο Qamishlo και στο Shingal, αξιωματούχοι της Τουρκίας ισχυρίστηκαν ότι έχουν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την Minbij. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Heather Nauert, δήλωσε: "Λοιπόν, αυτό είναι αστείο, επειδή δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία".

Ο Rex Tillerson πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Mike Pompeo. Ο Rex Tillerson διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη διαδικασία συζήτησης με την Τουρκία για τη Συρία, τον Afrin και τον Minbij. Ως εκ τούτου, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με διαφορές ως προς τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και την πολιτική τουρκικής επιθετικότητας κατά της Βόρειας Συρίας. Τουλάχιστον, μπορεί να υποτεθεί ότι τούτο το γεγονός δύναται να προκαλέσει καθυστέρηση σε κάποια πιθανή συμφωνία ή συζήτηση.