Φάκελλοι Αφρίν: Παραβιάσεις των δυνάμεων κατοχής

Φάκελλοι Αφρίν: Παραβιάσεις των δυνάμεων κατοχής

Πρόλογος

Ο τουρκικός στρατός, μαζί με 25.000 μαχητές ισλαμιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων, ξεκίνησε μαζική στρατιωτική εκστρατεία κατά της βόρειας επαρχίας Afrin στις 20/01/2018, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, δηλαδή καταπάτησε το έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εξουσιοδότηση των επίσημων αρχών.

Η τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής της ασφάλειας από τις τοπικές δυνάμεις στην Αφρίν. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για την ύπαρξη αυτής της απειλής. Τα τελευταία χρόνια, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έχουν δεσμευτεί να μην αποτελούν άμεση ή έμμεση απειλή για τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Το YPG έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση παρά τις συχνές τουρκικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της μετάβασης ή της αποδοχής της εισόδου χιλιάδων τζιχαντιστών στη Συρία πέρα από τα σύνορά της, η οποία αυτή διευκόλυνση αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του πληθυσμού της βόρειας Συρίας. Το YPG φέρει επίσης την ευθύνη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής εν μέσω του χάους που επικρατεί στη Συρία και των απειλών των ένοπλων ομάδων, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο τζιχαντιστικές  και υποστηρίζονται από την Τουρκία. Προφανώς, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πολεμικές εστίες σε άλλα μέρη της Συρίας και κατέφυγαν στην Αφρίν, καθώς ήταν ασφαλής και σταθερή περιοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων (IDP) που μετακόμισαν στην περιοχή Afrin είναι περίπου 400.000 άνθρωποι.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία σημασία ούτε στη διεθνή κριτική που ασκήθηκε στις πολιτικές της, ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ενέκρινε την κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη Συριακή επικράτεια με το ψήφισμά του 2401 της 24/02/2018. Η τουρκική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με αυτή την απόφαση και συνέχισε την επιθετικότητα της στην περιοχή, χρησιμοποιώντας όλα τα εξελιγμένα όπλα και την τεχνολογία. Στόχευσε πυκνοκατοικημένες πόλεις και χωριά, σκοτώνοντας εκατοντάδες αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων  παιδιών, γυναικών και  ηλικιωμένων. Επιπλέον, η τουρκική επίθεση οδήγησε στον εκτοπισμό τουλάχιστον 300.000 ανθρώπων που μετακόμισαν στις περιοχές Nubel, Al Zahra και Teel Refa'at στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου. Σήμερα ζουν σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Στις 18/03/2018, ο τουρκικός στρατός και οι συνδεδεμένες με αυτόν ισλαμιστικές ομάδες κατόρθωσαν να κατακτήσουν την πόλη της Αφρίν για να ξεκινήσουν έτσι μια νέα φάση παρενόχλησης των Κούρδων  πολιτών. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Σήμερα, ο τουρκικός στρατός ελέγχει όλους τους δρόμους και εμποδίζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μόνο το 50% του αρχικού πληθυσμού παρέμεινε στην επαρχία Afrin. Ο τουρκικός στρατός και οι συμμαχικές του τρομοκρατικές  φατρίες εκκενώνουν τα χωριά και τις πόλεις από τους πραγματικούς τους κατοίκους και εγκαθιστούν ξένους, κατάφωρα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με διάφορα στατιστικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από διαφορετικές τοπικές πηγές στην Αφρίν, είναι σαφές ότι η πολιτική της αραβοποίησης στην περιοχή που σκοπό έχει την αλλαγή της εθνικής της ταυτότητας δεν είναι απλώς φόβος ή ανησυχία του λαού της Αφρίν, αλλά είναι συγκεκριμένο γεγονός που διαδραματίζεται καθημερινά.

Σε αυτό το αρχείο παρέχουμε όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα που σχετίζονται με αυτά τα άθλια εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον τουρκικό στρατό και τις συνδεδεμένες με αυτόν ομάδες τζιχαντιστών και εξτρεμιστών από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δημογραφικής αλλαγής, εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά Κούρδων πολιτών και θρησκευτικών μειονοτήτων όπως οι Yazidis, προκειμένου να καταστραφεί η κοινότητα που ήταν συμπαγής και αρμονική στο καντόνι εδώ και χρόνια.

 

Δημογραφική αλλοίωση

Η τουρκική κατοχή και οι μισθοφόροι της συνεχίζουν την  δημογραφική αλλοίωση της πόλης της Αφρίν, εγκαθιστώντας τις οικογένειες των μισθοφόρων στην περιοχή και στα σπίτια του λαού της Αφρίν. Αλλάζουν τα ονόματα των χωριών και των πόλεων στα τουρκικά και καταστρέφουν τα ιερά και τους τάφους των προγόνων τους. Αυτό είναι μια άλλη πλευρά της πολιτικής της τουρκικής εισβολής για την αλλαγή της ταυτότητας του λαού. Στις 24 Αυγούστου 2018, οι μισθοφόροι της τουρκικής εισβολής παραβίασαν την ιερότητα των τάφων με μπουλντόζες και προέβησαν σε καταστροφές. Στις 25 Αυγούστου 2018, άλλαξαν τις πινακίδες  στην είσοδο της  πόλης και των γύρω χωριών. Οι πινακίδες αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με νέες γραμμένες στην τουρκική γλώσσα. Το χωριό "Qustal Mekdad" στην περιοχή Bulbula  ονομάζεται πλέον  "Salcuk Obasi".

Εκτός από την αλλαγή των ονομάτων πολλών άλλων χωριών της περιοχής Bulbula ως μέρος του τουρκικού σχεδίου το οποίο αποσκοπεί στον σταδιακό εκτουρκισμό της περιοχής της Αφρίν, είχαμε ανάλογες αλλαγές και σε ευρύτερες περιοχές και έτσι τώρα το χωριό "Kutana" ονομάζεται πλέον "Zafer Obasi" και το χωριό "Kurzila" ονομάζεται πλέον "Jugher Obasi". Στις 26 Αυγούστου 2018 οι μισθοφόροι "άδειασαν" το κοιμητήριο Abd Hana. Εκεί είχαν ταφεί ο  Δρ Nuri Dersmi και η σύζυγός του Farida, καθώς και άλλες σημαντικές εθνικές και θρησκευτικές μορφές της Αφρίν. 

Δείτε εδώ ένα βίντεο από το νεκροταφείο

Στις 29 Αυγούστου 2018, οι κάτοικοι του χωριού "Telf" στο Jindrese παρεμποδίστηκαν από την επιστροφή στα σπίτια τους με το πρόσχημα ότι μετατράπηκε σε στρατιωτική ζώνη. Επιπλέον, οι μισθοφόροι μετέφεραν 10 οικογένειες προσφύγων Ghouta στο συγκεκριμένο χωριό.

 

Απαγωγές, λύτρα και αυθαίρετες συλλήψεις

Οι μισθοφόροι  δεν σταματούν  τις βάρβαρες ενέργειές τους ενάντια στους απλούς πολίτες. Ο ρυθμός των συλλήψεων και των απαγωγών αυξάνεται καθημερινά, με σκοπό τη δημιουργία χάους στην περιοχή και την αποσταθεροποίηση. Ο κύριος στόχος τους είναι να ληφθούν λύτρα από τις οικογένειες των κρατουμένων και των απαχθέντων σε αντάλλαγμα για την ελευθέρωσή τους.

Στις 16 Αυγούστου 2018,  η "ελεύθερη αστυνομία" που υπόκειται στην τουρκική κατοχή συνέλαβε τον 24χρονο μηχανικό Nujine Yousef μέσα στο σπίτι του. Ο Nujin ήταν ο διευθυντής του τμήματος υλικοτεχνικής υποστήριξης του οργανισμού για την ανοικοδόμηση στο Bihar. Επιπλέον, συνέλαβαν οχτώ πολίτες από διάφορες περιοχές την ίδια ημέρα. Τα ονόματα των υπολοίπων πολιτών είναι:

- Mohammed Othman Ma'mu και Rashid Shiku από το χωριό "Shadia" στο Rajo.

- Fawzi Khalil από το χωριό Maerska στην περιοχή Shirawa.

- Άιντ Αμπντουλράχμαν, Αχμέτ Γιασίφ Αμπντουράχμαν, Τζαμάλ Οούλου, Mohammed Abdulrahman και Yousef Abdul Rahman (ηλικιωμένοι),  Adel Jamo,

Rezan Shikri από το χωριό "Kurzila" στην περιοχή Shirawa.

Στις 17 Αυγούστου 2018, κι άλλοι πολίτες απήχθησαν από τους Τούρκους μισθοφόρους από το χωριό Kubkeh. Τα ονόματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα είναι Salam Mustafa Akash, Aynat Ma'mo, Muhammad Nuri Ibrahim.

Ο Izzat Shabu, από το χωριό Juwayq στην περιοχή Mu'abatli, συνελήφθη από μασκοφόρους οι οποίοι του αφαίρεσαν όλα τα χρήματα. Στις 22 Αυγούστου 2018, οι μισθοφόροι του Alhamzat  απήγαγαν τον Amed Sheikho, ο οποίος βασανίστηκε, πυροβολήθηκε και όλα αυτά κινηματογραφήθηκαν προς εκφοβισμό. Έστειλαν το βίντεο στους συγγενείς του για να τους αναγκάσουν να πληρώσουν τα λύτρα. 

Δείτε εδώ βίντεο από τον πυροβολισμό εναντίον του Amed Sheikho (προσοχή, σκληρό βίντεο)

Στις 24 Αυγούστου 2018, οι μισθοφόροι του Al-shamiya Front εισέβαλαν στο χωριό Arab στην περιοχή Mubata και συνέλαβαν πέντε πολίτες. Τα ονόματά τους είναι Jiwan Habash, Ibash Habash, Walat Tashi, Khalil Hassan, Mohamed Tatar. Οι μισθοφόροι του Σουλτάνου Μουράτ πραγματοποίησαν αρκετές συλλήψεις στο Mahmudiya και μεταξύ αυτών έξι πολιτών, των οποίων τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά. Στις 25 Αυγούστου 2018, οι Τούρκοι μισθοφόροι κατοχής εισέβαλαν στο χωριό "Karakulh" στην περιοχή Bulbula, και συνέλαβαν τέσσερις πολίτες.Στις 26 Αυγούστου 2018, ο Ahmad Kala Khairi, 27 ετών, απήχθη από το πατρικό του σπίτι. Ο Ahmed Kala Khairi ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Afrin, στο τμήμα κουρδικής λογοτεχνίας.

Στις 27 Αυγούστου 2018, ένας αριθμός νεαρών από το χωριό Bannirco του Raju συνελήφθησαν. Ο ένας αναγνωρίστηκε ως ο Younis Ismail Ismael, 31 ετών, πατέρας πέντε παιδιών. Μεταφέρθηκε σε φυλακή στην πόλη Azzaz με την κατηγορία της προσχώρησης του σε "Κουρδικά κόμματα." Η οικογένεια του Younis είπε ότι τη δεύτερη ημέρα της σύλληψής του ήρθε σε επαφή με ένα άτομο που ισχυρίστηκε ότι ήταν σε θέση να απελευθερώσει το γιο τους για $5.000.Έστειλε την φωτογραφία του Younis σε μια φοβερή κατάσταση αφού βασανίστηκε και πυροβολήθηκε στο πόδι. Στις 28 Αυγούστου 2018, οι μισθοφόροι του Al-shamiya Front επιτέθηκαν σε πολλές κατοικίες στην περιοχή Ashrafiyeh και συνέλαβαν πολλούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Rizan Adlou, Ahmed Sheikh Breem.

Ο Sherwan Mustafa από το χωριό Moska, περιοχή Raju, συνελήφθη στον τόπο εργασίας του, ένα εργαστήριο ραψίματος. Τα μέλη της οικογένειάς του επιβεβαίωσαν ότι οι μισθοφόροι τους πίεσαν να δώσουν λύτρα για την απελευθέρωσή του. Στις 8 Αυγούστου 2018, η λεγόμενη Ελεύθερη Αστυνομία απήγαγε τον πολίτη Hussein Abdulrahman Rashou από το χωριό Χούκα και κατάσχεσε το ταξί του.

Την 31η Αυγούστου 2018  μισθοφόροι της AL-Hamzat απήγαγαν 6 πολίτες από το χωριό "Ain Dara" στην περιοχή Shirawa. Τα ονόματά τους είναι Rashid Khaled, 23 ετών - Ahmed Rasheed, 22 ετών - Rashid Dalo, 20 ετών, - Shiyar Ali, 25 ετών - Najem Ali, 35 ετών και Khalid Ali Omar, 50 ετών.

Άλλοι μισθοφόροι της Fayleq al-Sham  εισέβαλαν στο χωριό "Burj Haider" και απήγαγαν  αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και  ηλικιωμένων.Τα ονόματά τους είναι: Bakri Rasheed Hassan, 60, - Muhammad Mahmood Kala Khairi, 57, - Nabo Mohammed Kalla Khairi, 33, - Ahmed Mohammed Kalla Khairi, 28, - Kamal Khalil Hassan, 20, - Ghiyath Khalil Suleiman, 32, - Mohamed Hamou Suleiman, 33, - Aref Aboud Suleiman, 47, - Omar Aboud Suleiman, 44, - Suleiman Aboud Suleiman, 40, - Ahmad Mahmood Kalla Khairi, 43, - Khalil Nabo Kalla Khairi, 46, - Mustafa Ibrahim Kalla Khairi, 54, - Suleiman Mohammed Kalla Khairi, 60, - Ali Mustafa Hassan, 45, - Suleiman Ahmed Suleiman, 20.

Οι μισθοφόροι της Ahfad al-Rasul απήγαγαν έναν πολίτη  που ονομάζεται Ghassan Fawzi Hassan από το σπίτι του, στο χωριό Ba'dina. Οι μισθοφόροι τον βασάνισαν και απείλησαν να τον σφαγιάσουν μπροστά από τις κάμερες για να αναγκάσουν την οικογένειά του να πληρώσει λύτρα (δείτε εδώ παλαιότερο άρθρο για την περίπτωση του Ghassan Fawzi Hassan).

 

Βιασμός

Στις 23 Αυγούστου 2018, μια γυναίκα που ονομάζεται Asra Yousif Khalil από την Αφρίν  βιάστηκε από έναν αρχηγό συμμορίας που λέγεται Mohammed Al-Jasim (γνωστός ως Abo Amsha της ομάδας Sultan Murat).

 

Democratic Self Administration – North Syria

Foreign Relations Commission

Documentation Committee

North Syria – Qamishlo 31/8/2018

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.