Φάκελλοι Afrin: 1-15 Σεπτεμβρίου 2018

Φάκελλοι Afrin: 1-15 Σεπτεμβρίου 2018

Ο τουρκικός στρατός, μαζί με 25.000 μαχητές ισλαμιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων, ξεκίνησε μια μαζική στρατιωτική εκστρατεία κατά της βόρειας συριακής επαρχίας της Afrin στις 20/01/2018, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, εισβάλλοντας στην επικράτεια ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς την εξουσιοδότηση και την έγκριση των επίσημων αρχών. 

Η τουρκική εισβολή πραγματοποιήθηκε με το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής της ασφάλειας από τις τοπικές δυνάμεις της Αφρίν. Ωστόσο, η τουρκική  κυβέρνηση δεν έχει παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για την ύπαρξη απειλής. Τα  τελευταία χρόνια, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού(YPG) έχουν δεσμευτεί να μην αποτελούν άμεση ή έμμεση απειλή για οποιεσδήποτε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Το YPG έχει δείξει αυτοσυγκράτηση παρά τις συχνές τουρκικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της μετάβασης ή της αποδοχής της εισόδου χιλιάδων τζιχαντιστών στη Συρία μέσα από τα σύνορά της, που αποτελούσαν και τη μεγαλύτερη απειλή για τον πληθυσμό της βόρειας Συρίας. Το YPG έφερε επίσης την ευθύνη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής εν μέσω του χάους που επικράτησε στη Συρία απο την δράση και τις απειλές των ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων, οι οποίες κατά κύριο λόγο υποστηρίζονται από την Τουρκία. Για αυτό το λόγο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τον πόλεμο σε άλλα μέρη της Συρίας και ζήτησαν καταφύγιο στην Αφρίν, καθώς ήταν ασφαλής και σταθερή περιοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων που μετακόμισαν στην περιοχή Afrin είναι περίπου 400.000 άτομα.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά σημασία ούτε στην διεθνή κριτική που της ασκήθηκε, ούτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ενέκρινε την κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Συρίας. Η τουρκική κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με αυτή την απόφαση και συνέχισε την επιθετικότητά της στην περιοχή, χρησιμοποιώντας όλα τα εξελιγμένα όπλα και την τεχνολογία. Στόχευσε πυκνοκατοικημένες πόλεις και πόλεις, σκοτώνοντας εκατοντάδες αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων. Επιπλέον, η τουρκική επίθεση οδήγησε σε εσωτερική μετανάστευση τουλάχιστον 300.000 άνθρωπους, οι οποίοι μετακόμισαν στις περιοχές του Nubel, Al Zahra και του Teel Refa'at στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου. Αυτοί ζουν σήμερα σε πολύ δύσκολες και σκληρές συνθήκες.

Στις 18/03/2018, ο τουρκικός στρατός και οι συνδεδεμένες με αυτόν ισλαμικές ομάδες κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Afrin για να ξεκινήσουν μια νέα φάση παρενόχλησης ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Σήμερα, ο τουρκικός στρατός ελέγχει όλους τους δρόμους και εμποδίζει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μόνο το 50% του αρχικού πληθυσμού παρέμεινε στην επαρχία της Afrin. Ο τουρκικός στρατός και οι συμμαχικές του τρομοκρατικές συμμορίες αδειάζουν χωριά και πόλεις από τους πραγματικούς τους  κατοίκους  και εγκαθιστούν  αλλοδαπούς σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με διάφορες στατιστικές και τα δεδομένα που έχουν ληφθεί από διάφορες τοπικές πηγές, είναι σαφές ότι η πολιτική της αραβοποίησης στην περιοχή δεν είναι απλώς φόβος ή ανησυχία του λαού της Αφρίν, αλλά είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός που ασκείται επί καθημερινής βάσεως.

Σε αυτό το αρχείο θα παρουσιάσουμε τις παραβιάσεις που διέπραξαν  οι μισθοφόροι του τουρκικού κράτους από την 1η έως την 15η Σεπτεμβρίου,εκείνες που σχετίζονται με τις πολιτικές της δημογραφικής αλλαγής και των εγκλημάτων κατά των Κούρδων πολιτών ,γυναικών και νέων, όπως οι Γιεζίδη, όπως και τις πολιτικές του τουρκικού κράτους στην περιοχή  με σκοπό να αλλάξει την ταυτότητα και την συνοχή της κοινότητας της συγκεκριμένης επαρχίας.

 

Αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια

Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και οι μισθοφόροι τους συνεχίζουν τις εγκληματικές τους πρακτικές κατά του λαού της Αφρίν. Αυτές οι πρακτικές αυξάνονται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και βασανιστηρίων κρατουμένων και συγγενών με συστηματικό και σκόπιμο τρόπο. Στόχος είναι ο εκφοβισμός των ανθρώπων και ο επακόλουθος εξαναγκασμός σε φυγή δεδομένου του ότι έχουν αποσταθεροποιήσει επίσης την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στις 3/9/2018, ο δικηγόρος "Dawood Omar" από το Mobata,δέχτηκε επίθεση , με αποτέλεσμα πολλά κατάγματα στο κεφάλι και στο χέρι.

Ο αναπληρωτής του τοπικού συμβουλίου του Shihl, Ahmed Sheikho,βασανίστηκε από τους μισθοφόρους της ομάδας Σουλτάνος Μουράτ  και αργότερα πέθανε εξαιτίας των σοβαρών τραυμάτων.

Ένας άλλος άμαχος από το Jundress βασανίστηκε επίσης. Το όνομα του δεν έγινε γνωστό, αλλά μπορέσαμε να πάρουμε τη φωτογραφία του μετά από τα βασανιστήρια.

 Στις 5/9/2018 οι μισθοφόροι επιτέθηκαν στο χωριό "Preemja" στην περιοχή του Mobata, και συνέλαβαν όλους τους πολίτες ηλικίας μεταξύ δέκα και ογδόντα ετών και τους μετέφεραν σε άγνωστο προορισμό.

Στις 6/9/2018 επιτέθηκαν στο χωριό Darekir στην περιοχή Mopata και συνέλαβαν τον πολιτικό Kawa Omar, 32 ετών,τον οποίον και μετέφεραν  στη φυλακή Maaratah. Να σημειωθεί ότι ο Kawa είναι ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς και διανοούμενους της περιοχής. Έχει εκδώσει πολλά ποιητικά και λογοτεχνικά συγγράμματα.

Στις 7/9/2018, εισέβαλαν  στο σπίτι ενός από τους κατοίκους της Αφρίν και τον συνέλαβαν αυθαίρετα και τον πήγαν έπειτα στην έδρα τους στο σχολείο "Azhar Afrin" που έχει μετατραπεί σε φυλακή και στο οποίο οι μισθοφόροι ασκούν τις χειρότερες μορφές ψυχολογικής και σωματικής βίας. Τα σώματα των κρατουμένων καίγονται με τσιγάρα, κερί και νάιλον, τα οποία λιώνουν πάνω τους.

Στις 12/9/2018  συνέλαβαν τον Μουεζίνη  και τον ιεροκήρυκα του τζαμιού του Σέιχ Μπάκ "Σέιχ Μουσταφά Αμπντέλ Ράχμαν Μοχαμέντ"μετά τις προσευχές της Παρασκευής, με την κατηγορία της υποκίνησης του λαού σε εξέγερση.

Στις 13/9/2018, η ελεύθερη αστυνομία της τουρκικής πολιτικής κατοχής "Farhad Omar" συνέλαβε  μετά από επιδρομή στο σπίτι του έναν υπάλληλο της οργάνωσης  Bhar και πρώην εργαζόμενο στις συριακές συγκοινωνίες.

Στις 14/9/2018 έκαναν επιδρομή στο χωριό "Juayk" στην περιοχή του Mobata και συνέλαβαν ομάδα αμάχων, άνδρες και γυναίκες και ηλικιωμένου.Μερικοί από τους κατοίκους κατάφεραν να φύγουν έξω από το χωριό από φόβο για συλλήψεις, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν χρήματα για να αποφύγουν τη σύλληψη. Ακολουθούν ονόματα κρατουμένων που τεκμηριώθηκαν: Αρίφ Σαγικού Χάμο - Μοχάμαντ Σάιχου Χάμο - Χανάν ΣέικοΧάμο - Μανάν Μανλά Μοχάμαντ - Τάχερ Μανλά Μοχάμεντ -Ρουκάν Μενλά Μοχάμεντ - Μοχάμεντ Σάουκατ - Μουσταφά Σέικο

 

Απαγωγές και λύτρα

Όχι μόνο συλλαμβάνουν και βασανίζουν αθώους πολίτες,με σκοπό την τρομοκράτηση των μαζών, αλλά προβαίνουν και σε απαγωγές με σκοπό τον εκβιασμό για την απόσπαση χρηματικών ποσών. Οι απαχθέντες απελευθερώνονται όταν οι δικοί τους καταβάλουν τα λύτρα.

Την 1/9/2018 οι μισθοφόροι του «Σώματος Sham» εισέβαλαν  στο χωριό "Kpashin" στην περιοχή Shirawa και απήγαγαν εννέα πολίτες των οποίων τα ονόματα δεν έγιναν γνωστά. Αυτό συνοδεύτηκε από τυχαίες έρευνες σε σπίτια  και την λεηλασία των  περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. 

Στις 2/9/2018 οι μισθοφόροι  απήγαγαν τρεις αμάχους από την γειτονιά Mahmudiya και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.

Τα ονόματά τους:

1-.Khalil Mohamed Khalil 

2-Ayman Hamdoush

3- Azo

Στις 3/9/2018, οι μισθοφόροι του Στρατού του Ισλάμ  απήγαγαν δύο αδέρφια, τον Abdo Hmki 64 ετών και τον Bahri Hmaki 60 ετών της κοινότητας  Yazidi. Ζήτησαν από τις οικογένειές τους λύτρα για να αποκαλύψουν τον τόπο κράτησή τους.

Στις 9/9/918, οι Τούρκοι μισθοφόροι της οργάνωσης "Abu Hassan al Adlabi"προέβησαν στην απαγωγή δύο πολιτών από το χωριό Μόσκα. Ήταν ο Mustafa Bakr, 65 ετών, και ο Mohammed Αχμέτ Σέικο, 63 ετών.

Στις 12/9/2018 οι Τούρκοι μισθοφόροι εισέβαλαν στην περιοχή των Μομπάτα και απήγαγαν πέντε γυναίκες και απαίτησαν λύτρα ύψους 150 χιλιάδων ευρώ από τους συγγενείς τους για να απελευθερώνουν τον κάθε κρατούμενο. Οι μισθοφόροι  της οργάνωσης "Ahrar al-Sham" απήγαγαν επίσης την Amina Nuri Abdo από το χωριό Kurzilah στην περιοχή Shirawa.

Στις 13/9/2018 οι Τούρκοι μισθοφόροι απήγαγαν 70 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών από το χωριό Κιλά που ανήκει στο δήμο Balbala . Τα ονόματα των τεσσάρων παιδιών  τεκμηριώθηκαν (Allan Ahmed Prem - Αχμέτ Χασάν Μουσταφά - Farhad Mustafa -Manan Ismail).

Ο Αχμέτ και η σύζυγός του Ματζίν και τα δύο παιδιά τους απήχθησαν καθοδόν προς το  Αζάζ ενώ πήγαιναν στον γιατρό. 

Στις 14/9/2018, οι μισθοφόροι  εισέβαλαν στο χωριό  "choyqa" του κέντρου της πόλης της Afrin και απήγαγαν έξι πολίτες.

 

Δολοφονίες

Στις 3/9/2018 οι μισθοφόροι της τουρκικής κατοχής σκότωσαν τη Fatima Hmkι, της θρησκευτικής ομάδας Yazidi, όπως επίσης και κατοίκους του χωριού Qatma, ρίχνοντας μια χειροβομβίδα στο σπίτι της.

Στις 9/9/2018, ο μισθοφόρος  Ahrar al-Sharqiya , σκότωσε τον Χουσεΐν Σέικο Μπακρ,ηλικίας 65 ετών, με βάναυσο τρόπο.

 

Εμπρησμός σπιτιών και δέντρων

Στις 2/9/2018 οι Τούρκοι μισθοφόροι έβαλαν φωτιά στα σπίτια των κατοίκων του χωριού Κάουντα στην περιοχή του Rajo και έκαψαν επίσης δεκάδες ελιές.

 

Στις 3/9/2018  οι Τούρκοι μισθοφόροι έβαλαν φωτιά στην περιοχή  "Haj Rashid" μεταξύ των χωριών Shadia και Hobka. Η πυρκαγιά προκάλεσε την καταστροφή μεγάλης δασικής έκτασης όπως επίσης και την καταστροφή χιλιάδων ελαιοδένδρων.

 

Democratic Self-administration in RojAva , North Syria

Foreign Relations commission

Committee for Documentation and Preparation of Files

Rojava / North Syria – Qamishli 4/9/2018

Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.