HDP: Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ξεκινήσει έναν περιφερειακό πόλεμο

HDP: Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ξεκινήσει έναν περιφερειακό πόλεμο

Ανακοίνωση του HDP σχετικά με την πρόσφατη απόφαση Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ:

 

«Θεωρούμε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ως μια επικίνδυνη και προκλητική πρωτοβουλία που υπονομεύει τις ειρηνευτικές διαδικασίες για το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα και πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Η απόφαση αυτή, η οποία παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν πρέπει να εξεταστεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές εντάσεις σε άλλες χώρες. Όταν λάβουμε υπ'όψιν τις εδώ και πολλά χρόνια συνεχιζόμενες μάχες στο Ιράκ και τη Συρία, τον αγώνα για το θρόνο που ξεκίνησε στη Σαουδική Αραβία, το ολοένα και επιδεινούμενο εμπάργκο και τις βιαιότητες στην Υεμένη και την πολιτική αστάθεια στο Λίβανο, γίνεται φανερό ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει το ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα και μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ενός μεγάλου πολέμου, στον οποίο το Ιράν και το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και ένας τέτοιος πόλεμος θα τρομοκρατούσε ολόκληρη την περιοχή.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του ΑΚΡ προσπαθεί επίσης να κερδίσει πόντους με το χειρισμό και τη χρήση του παλαιστινιακού ζητήματος στο εσωτερικό της χώρας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ, που προέβλεπε 20 εκατομμύρια δολάρια για τα θύματα του Mavi Marmara, οριστικοποιήθηκε στην Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ στις 28 Ιουνίου 2016, υπογράφηκε από την κυβέρνηση και εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο. Το HDP ήταν το μόνο κόμμα που ψήφισε "όχι" σε αυτή τη συμφωνία. Με αυτή τη συμφωνία, η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεώρησε την Ιερουσαλήμ ως μια πόλη συγκρίσιμη με την Άγκυρα και ως εκ τούτου την αναγνώρισε de facto ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προσβάλλοντας τη μνήμη των θυμάτων του Mavi Marmara και μειώνοντας το παλαιστινιακό ζήτημα. 

Η Ιερουσαλήμ φιλοξενεί τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και είναι μια ιερή πόλη ταυτοχρόνως για μουσουλμάνους, χριστιανούς και Εβραίους, με τζαμιά, συναγωγές και εκκλησίες, είναι μια αντίθεση στις μονολιθικές πολιτικές, με τον πλουραλισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Αυτή η απόφαση του Trump είναι μια εκδήλωση της μονολιθικής νοοτροπίας, που και εμείς βιώνουμε στη χώρα μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Trump, να πάρει πίσω αυτήν την ανεύθυνη και επικίνδυνη απόφαση και να καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να πάρουν ενεργό στάση εναντίον της. Η ιστορική μας αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του καθορίζει επίσης τη στάση μας απέναντι σε τέτοιες μονομερείς αποφάσεις. Η Ιερουσαλήμ και ολόκληρη η γεωγραφία της Μέσης Ανατολής έχουν διαφορετικούς πολιτισμούς, λαούς, πεποιθήσεις και γλώσσες. Όλες οι ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικές και ειρηνικές λύσεις μπορούν να στηριχτούν μόνο στην κατανόηση αυτής της πραγματικότητας.

 

HDP

Κεντρικό Εκτελεστικό Συμβούλιο

7 Δεκεμβρίου 2017

Δολοφονία νεαρού Κούρδου στον τουρκικό στρατό
Δολοφονία νεαρού Κούρδου στον τουρκικό ...

Ο Mehmet Boztepe από την Ούρφα έκανε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία ...

Μεταφράστηκε στα ελληνικά το Σύνταγμα της Rojava!
Μεταφράστηκε στα ελληνικά το Σύνταγμα ...
Φίλες και φίλοι, σας ενημερώνουμε με μεγάλη χαρά για το ότι το κόμμα μας, το ...
Η διεθνής συνωμοσία με τα λόγια του ίδιου του Abdullah Ocalan
Η διεθνής συνωμοσία με τα λόγια του ...

Στις 9 Οκτωβρίου του 1998, ο Κούρδος ηγέτης, Abdullah Ocalan, αναγκάστηκε να ...

Είκοσι χρόνια μετά τη συνωμοσία
Είκοσι χρόνια μετά τη συνωμοσία

Η εκστρατεία "Ειρήνη στο Κουρδιστάν" (Peace in Kurdistan) εξέδωσε ανακοίνωση με ...

9 Οκτωβρίου 1998, μια μαύρη μέρα στην κουρδική ιστορία
9 Οκτωβρίου 1998, μια μαύρη μέρα στην ...

Στις 9 Οκτωβρίου 1998, ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν αναγκάστηκε να ...