Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: η Τουρκία και οι Κούρδοι

Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών: η Τουρκία και οι Κούρδοι

Στις 15 και 16 Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι (Γαλλία) συνεδρίαση του Μόνιμου Δικαστηρίου των Λαών σχετικά με τις εικαζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την Τουρκική Δημοκρατία και τους αξιωματούχους της, στις σχέσεις της με τον κουρδικό λαό και τις οργανώσεις του.

Μια ομάδα δικαστών θα εξετάσει ένα κατηγορητήριο που επιδόθηκε σχετικά με το τουρκικό κράτος και ορισμένους αξιωματούχους του. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί από αξιόλογες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης, ελευθερία οργάνωσης κ.λπ. Οι παραβιάσεις αυτές έχουν τεκμηριωθεί εκτενώς και ορισμένες από αυτές έχουν επίσης υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επομένως, το κατηγορητήριο θα επικεντρωθεί σε δύο συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν εξεταστεί λιγότερο:

  •  Υποστηρίζεται ότι στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και τους Κούρδους αντάρτες, εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί από τις τουρκικές δυνάμεις. Αυτά τα εγκλήματα φέρονται ότι στοχεύουν σκοπίμως πολίτες, με σκοπό την τρομοκρατία του άμαχου πληθυσμού. Αυτό το είδος εγκλημάτων, σύμφωνα με πολλές πηγές, αυξήθηκε δραματικά σε ένταση την περίοδο 2015 -2017, από όταν το τουρκικό κράτος τερμάτισε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους εκπροσώπους του κουρδικού κινήματος και ειδικότερα με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Το πρώτο μέρος της συνόδου θα επικεντρωθεί στην προαναφερθείσα περίοδο και θα εξετάσει τα γεγονότα που συνέβησαν στις κυριότερες κουρδικές πόλεις όπως το Diyarbakir, το Cizre, το Sirnak κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αρκετές πηγές ανέφεραν τη χρήση αεροσκαφών, τανκς και πυροβολικού από τον τουρκικό στρατό σε συνοικίες αυτών των πόλεων που προκάλεσαν μαζική καταστροφή και απώλεια ζωών.
  • Υποστηρίχθηκε επίσης ότι οι Τούρκοι πράκτορες έχουν εμπλακεί σε στοχευμένα εγκλήματα κατά των αντιπάλων τους, ιδίως των εκπροσώπων του κουρδικού κινήματος, των κουρδικών μέσων κ.λπ. Τέτοιες πράξεις σημειώθηκαν τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό. Ένα από τα τελευταία παραδείγματα είναι οι δολοφονίες (ΣΜ: των τριών Κουρδισσών, σημαντικών στελεχών του κουρδικού κινήματος) στο Παρίσι στις 9 Ιανουαρίου 2013. Στην Τουρκία τέτοιες στοχευμένες δολοφονίες από «άγνωστους δράστες» συνέβαιναν πολύ συχνά στη δεκαετία του 1990. Το δεύτερο μέρος της συνόδου θα εξετάσει κατά πόσο αυτά τα εγκλήματα μπορούν να θεωρηθούν ως "εγκλήματα του κράτους" για τα οποία το τουρκικό κράτος είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνο.

Η πρόταση για την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου έγινε από τέσσερις οργανώσεις, τη Διεθνή Ένωση Δημοκρατών Δικηγόρων (IADL), την Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων για τη Δημοκρατία και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα (ELDH), τη Mafdad, μια οργάνωση με έδρα στη Γερμανία Κούρδων και Γερμανών Δικηγόρων, και το Κουρδικό Ινστιτούτο των Βρυξελλών. Το Μόνιμο Λαϊκό Δικαστήριο (PPT) (http://permanentpeoplestribunal.org) αποδέχτηκε αυτή την πρόταση και θα διορίσει μια ομάδα δικαστών.

Η οργάνωση αυτής της συνόδου ευθυγραμμίζεται με την παράδοση των Δικαστηρίων που είχαν οργανωθεί προηγουμένως από διαφορετικές οργανώσεις για να υποβάλουν καταστάσεις παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε ομάδες διακεκριμένων και αναγνωρισμένων δικαστών, με νομική και ηθική εξουσία, στην αναζήτηση μιας έγκυρης γνώμης σχετικά με τις εικαζόμενες παραβιάσεις. Τα δικαστήρια γνωμοδότησης διοργανώνονται σε περίπτωση που δεν υπάρχει δικαιοδοσία επίσημων διεθνών δικαστικών οργάνων για τέτοιες παραβιάσεις ή όταν οι εν λόγω φορείς δεν είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένη περίπτωση, όταν οι εθνικοί δικαστικοί φορείς δεν προσφέρουν (επαρκείς) εγγυήσεις ανεξαρτησίας ή / και αμεροληψίας και όταν υπάρχει ατιμωρησία για όλους αυτούς τους λόγους και, φυσικά, εάν οι ισχυρισμοί περί παραβιάσεων θεωρηθούν αποδεδειγμένοι, δηλαδή αποτελούν πραγματικό κίνδυνο.

Μια τέτοια περίπτωση έχουμε και στους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η τουρκική δημοκρατία στις σχέσεις της με τον κουρδικό λαό που ζει στην τουρκική επικράτεια.

Το Μόνιμο Δικαστήριο των Λαών θα ανακοινώσει την απόφασή του περίπου δύο μήνες μετά τη σύνοδό του, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν σε αυτή τη διάσκεψη, για να ενημερωθούν σχετικά με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από τα πορίσματα του Συνεδρίου, ιδίως όσον αφορά τα μέτρα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας.