"Δεν έχουμε πρόβλημα με τους Κούρδους, μόνο με το PKK"

"Δεν έχουμε πρόβλημα με τους Κούρδους, μόνο με το PKK"

«Δεν έχω πρόβλημα με τους Κουρδους. Έχω πρόβλημα με το PKK.»

Ως Κούρδοι, ακούμε αυτή τη φράση όλη την ώρα. Η μορφή της πρότασης αλλάζει ανάλογα με τη διαθεση της ημέρας. Μετά την τουρκική επίθεση στην Αφρίν, η πρόταση μετατράπηκε σε:

 

-Κούρδοι: 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αφρίν.

-Τούρκοι: Αλλά ήταν όλοι του ΡΚΚ.

-Κούρδοι: Και οι 3.000 άνθρωποι;

 

Ο αριθμός των μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) άλλαξε συχνά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τους κρατικούς στόχους. Το 2015, όταν ξαναξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα μέλη του PKK αριθμούσαν πάνω από 30.000.

Για να δικαιολογήσουν τις στρατιωτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τον κρατικό βομβαρδισμό στις κουρδικές πόλεις, οι αριθμοί αυτοί ήταν πολύ φουσκωμένοι. Ακόμη και ορισμένες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έδωσαν συγκεκριμένους αριθμούς μελών του PKK σε μεμονωμένες πόλεις.

Μετά την άρση των στρατιωτικών απαγορεύσεων κυκλοφορίας, ο αριθμός των μελών του PKK στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μειώθηκε σταδιακά σε 1.800 έως 2.200 το 2017. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη στα υπόλοιπα 28.000 μέλη του PKK. Αν σκοτώθηκαν από το τουρκικό κράτος, τότε πού είναι οι σωροι τους;

Για να δικαιολογήσουν την επίθεση κατά της συριακής περιοχής της Afrin, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αύξησαν και πάλι τον αριθμό των μελών του PKK πριν από την επιχείρηση. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Afrin ήταν «η κύρια κατοικία των μελών του PKK και ότι το PKK έχει περίπου 10.000 μέλη στην Αφρίν που έχουν εξοπλιστει με βαρύ οπλισμό απο τις Ηνωμένες Πολιτείες». Μετά από τρεις μήνες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν με χαρα οτι οι  τρομοκράτες που σκοτώθηκαν στην Αφρίν ήταν 3.603.

Αυτό είναι μόνο μία περίπτωση. Σκεφτείτε για άλλες περιπτώσεις και αριθμούς στα τουρκικά ΜΜΕ. Είναι τόσο σαφές ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν αποτελούν αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους Κούρδους.

Μερικές φορές αυτές οι συνομιλίες συμβαίνουν ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε έναν Κούρδο και έναν καλά μορφωμένο, πλούσιο Τούρκο που θεωρεί τον εαυτό του ανοιχτό μυαλό και φίλο των Κούρδων:

 

-Κουρδος: Υπαρχουν φοιτητες στη φυλακή λόγω σφυρίγματος κουρδικών σκοπών.

-Τουρκος: Όχι, μπήκαν στη φυλακή επειδή σφύριζαν ένα τραγούδι του ΡΚΚ.

-Κούρδος: Ξέρετε αυτό το τραγούδι και τι λέει;

-Τουρκος: Δεν έχει σημασία, είναι του PKK.

-Κουρδος: Χθες, δύο τραγουδιστές μπήκαν στη φυλακή επειδη τραγουδούσαν  κουρδικά τραγούδια σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη. Οι τραγουδιστές και οι οικοδεσπότες του γάμου κατηγορήθηκαν για την προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης. Είναι ακόμα στη φυλακή.

-Τουρκος: Γιατί τραγουδούσαν στα κουρδικά;

-Κουρδος: Τα κουρδικά είναι η μητρική τους γλώσσα.

-Τούρκος: Αλλά ζουν στην Τουρκία.

-Κουρδος: Ναι, ζουν στην Τουρκία και ζουν στο Κουρδιστάν.

-Τουρκος: Πού είναι το Κουρδιστάν; Δεν υπάρχει Κουρδιστάν. Υπάρχει μόνο η Τουρκία.

-Κουρδος: Υπάρχει Τουρκία και υπάρχει Κουρδιστάν.

-Τουρκος: Είστε PKK;

-Κούρδος: Όχι, δεν είμαι. Είμαι Κούρδος.

-Τουρκος: Αν λέτε Κουρδιστάν, τότε είστε PKK.

 

Αυτοί οι διάλογοι μπορεί να φαίνονται κωμικοτραγικοι, αλλά αυτοί οι φοιτητές και οι τραγουδιστές γάμου είναι όλοι στη φυλακή και περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αφρίν σε μόλις τρεις μήνες.

Πριν από δύο εβδομάδες, στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη της κυρίως κουρδικής νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο διορισμένος από το κράτος διαχειριστής, ο οποίος διαχειρίζεται τον δήμο, διέταξε και αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν οι δίγλωσσες πινακίδες των δρόμων, στα κουρδικά και τουρκικά, με αμιγώς τουρκικές πινακίδες.

Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα κουρδικά ονόματα έχουν αφαιρεθεί από δημόσια πάρκα, δρόμους και από κάθε γωνιά των πόλεων. Κουρδικά πολιτισμικά και γλωσσικά σύμβολα έχουν καταστραφεί. Τα μνημεία που ανεγέρθηκαν για να μνημονεύσουν Κουρδους πολιτικούς, συγγραφείς και διανοούμενους έχουν αφαιρεθεί ή καταστραφεί. Είναι ακόμη δύσκολο να χρησιμοποιήσετε μαζί το κίτρινο, το κόκκινο και το πράσινο (τα οποία είναι παραδοσιακά κουρδικά χρώματα). Τα πάντα γυρω απο το κουρδικο ΕΙΝΑΙ, γλώσσα, πολιτισμός, χρώματα, τραγούδια, σφύριγμα κουρδικών σκοπών, κουρδικός χορός, σήματα του δρόμου συνδέονται με το PKK στην Τουρκία.

 

-Τουρκία: Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Κούρδων, μόνο εναντιον του ΡΚΚ

-Κούρδοι: Επομενως το συριακό κουρδικό YPG είναι καλό;

-Τουρκία: Όχι, το YPG είναι PKK.

-Κούρδοι: Και οσον αφορα το HDP; (το φιλοκουρδικό πολιτικό κόμμα της Τουρκίας)

-Τουρκία: Είναι και αυτο PKK.

-Κούρδοι: Τα κουρδικά τραγούδια;

-Τουρκία: PKK.

-Κούρδοι: Οι πινακίδες των δρόμων;

- Τουρκία: PKK.

 

Την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ο ομιλητής, Ισμαήλ Καχράμαν, απείλησε ότι θα απέκλειε έναν Kουρδο βουλευτη επειδή αναφερόταν σε ορισμένες περιοχές ως «κουρδικές επαρχίες». Ο βουλευτής Meral Danış Beştaş δήλωσε ότι τα μέλη της κυβέρνησης «πρέπει να πάνε στις κουρδικές επαρχίες και να δουν την απομάκρυνση των κουρδικών ονομάτων και την καταστροφή των αγαλμάτων από κυβερνητικούς διαχειριστές». Ωστόσο, ο ομιλητής απάντησε λέγοντας ότι η ονομασία ορισμένων επαρχιών ως "κουρδικών" ήταν απαράδεκτη:

"Ορισμένες λέξεις είναι περίεργες. Για παράδειγμα, κουρδικές επαρχίες. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πού είναι αυτό το μέρος? Δεν υπάρχει τέτοιο μέρος. Πρόκειται για παραβίαση του συντάγματος. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διασπάσει την Τουρκία ".

 

Δεν υπάρχουμε. Πάλι! Κατά τη διάρκεια των αιώνων, εμείς, ως Κούρδοι, προσπαθήσαμε να αποδείξουμε την ύπαρξή μας.

Γράφω αυτό το άρθρο από την πατρίδα μου, το Diyarbakır, σε μια κουρδική επαρχία, η οποία δεν υπάρχει σύμφωνα με την Τουρκία. Νομίζω ότι, εμείς, οι Κούρδοι στην Τουρκία, έχουμε διαπράξει μια ασυγχώρητη αμαρτία στα μάτια του τουρκικού κράτους: Είμαστε γεννημένοι Κουρδοι.

 

Nurcan Baysal

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια αντίστασης ενός φυλακισμένου
Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια ...

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 21.00'

Μια ολονυχτία για ...

Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία
Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ντοκουμέντο: Η δήλωση της ...

Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο νοσοκομείο!
Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο ...

Η βουλευτής του HDP Leyla Guven, που βρίσκεται σε απεργία πείνας ενάντια στην ...

Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν
Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν

1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

 

Την ...

Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν
Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 

Πριν είκοσι χρόνια, ένας ...