Ντεμιρτάς: "Καθώς το AKP καταρρέει..."

Ντεμιρτάς: "Καθώς το AKP καταρρέει..."

Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Selahattin Demirtaş (Σελαχατίν Ντεμιρτάς) έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα Yeni Özgür Politika, σχετικά με τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία και την κατάρρευση του AKP, μέσα από τη φυλακή Edirne, στην οποία κρατείται:

 

«Η πολιτική αρένα ταρακουνιέται με διάφορες τακτικές κινήσεις, καθώς οι εκλογές της 24ης Ιουνίου πλησιάζουν. Το όριο 50% που έφερε το ίδιο το AKP και η νομοθετική πράξη για την δημιουργία κομματικών συμμαχιών φαίνεται να έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για το φασιστικό μπλοκ του AKP-MHP.

Αν η αντιπολίτευση κατορθώσει να συμφωνήσει για μια συμμαχία, μπορεί να είμαστε μάρτυρες του "τραγικού" τέλους του ΑΚΡ. Παρόλο που η πτώση του AKP δεν σημαίνει ότι η δημοκρατία θα το αντικαταστήσει αυτόματα, θα μπορούσαν να υπάρξουν νέα εδάφη για έναν δημοκρατικό αγώνα και να υπάρξουν άλματα στις ελευθερίες, με σωστές κινήσεις από τις δυνάμεις της δημοκρατίας.

Καθώς το AKP και η ηγεσία του πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, συνεχίζουν να κάνουν μεγαλύτερα λάθη. Η προσπάθεια του ΑΚΡ να σπάσει τη χείρα ειρήνης που του πρόσφερε ο κουρδικός λαός, αντί να την αγκαλιάσει, ήταν η αρχή του τέλους για το ΑΚΡ. Το σημείο καμπής για αυτό ήταν η άρνηση και η απόρριψη του Συμφώνου Dolmabahçe. Αυτό που ακολούθησε δεν ήταν είδηση για κανέναν.

Παρακολουθώ με έκπληξη, καθώς κάποιοι συνεχίζουν να γράφουν ότι ο ηγέτης του ΑΚΡ είναι μια πολιτική ιδιοφυΐα και έχει φέρει την πολιτική του γραμμή από  νίκη σε νίκη με  έξυπνες κινήσεις. Η ισλαμική πολιτική γραμμή που αναπτύχθηκε μετά το 1940, έχοντας ως  κυρίως βάση της την Αίγυπτο, πέτυχε την πιο μεγάλη νίκη της το 2002 στην Τουρκία, όταν το AKP ανέβηκε στην εξουσία. Ποια είναι η ακριβής φύση της νίκης της πολιτικής γραμμής του Ισλάμ, που στοχεύει να αναδείξει ξανά το Ισλάμ στην κοινωνική και δημόσια ζωή, μετά από 300 χρόνια υποταγής του Ισλαμισμού μπροστά στην καπιταλιστική ανάπτυξη; Αναρωτιέμαι, που και πως επιτεύχθηκε αυτό στο πρόσωπο του ΑΚΡ; Κοιτάζοντας με έναν αντικειμενικό φακό, μπορεί κανείς να δει ότι ακόμη και το πολιτιστικό Ισλάμ έχει επιδεινωθεί και εκφυλιστεί, πόσο μάλλον η οικοδόμηση του πολιτικού Ισλάμ.

Το ΑΚΡ και η ηγεσία του θεωρούνται, αυτή τη στιγμή, στην ισλαμική κοινότητα ως "οι άνδρες που ξεπούλησαν τον σκοπό". Από καιρό έχει γίνει κατανοητό ότι μια ηγεσία που επιτρέπει την κερδοσκοπία, την κλοπή, τη διαφθορά, την καταπίεση και την ηθική κατάρρευση για την διατήρηση της προσωπική της εξουσίας, δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό σύστημα.

Έτσι, όλες οι εκλογικές νίκες του ΑΚΡ έχουν μετατραπεί σε μια νίκη τύπου Pirsus: Συνεχίζουν να χάνουν τον «σκοπό» , ενώ εξακολουθούν να κερδίζουν δύναμη. Αυτή είναι μια πολύ τραγική ήττα για τους ισλαμιστές. Ο ηγέτης του ΑΚΡ δήλωσε πρόσφατα σε συνάντηση με την οργάνωση νεολαίας του, παραδεχόμενος την ήττα: «Έχουμε την εξουσία εδώ και 15 χρόνια, αλλά δεν έχουμε την πολιτιστική ηγεμονία».

Αλίμονο στους οπαδούς του πολιτικού Ισλαμ, που έχουν επενδύσει όλη τη συσσώρευση τόσων πολλών δεκαετιών στον αρχηγό του AKP. Αυτό το τραπέζι έχει γυρίσει τώρα. Ας δούμε τι μπορούμε όμως να κάνουμε εμείς.

Ακριβώς επειδή το AKP και το πολιτικό Ισλάμ έχουν βιώσει μια βαθιά ιδεολογική ήττα, θα αφήσουμε μόνους τους μουσουλμανικούς λαούς να εγκαταλειφθούν μπροστά στην καπιταλιστική νεωτερικότητα; Αυτό δεν θα ήταν αποδεκτό ηθικά, ιστορικά ή πολιτικά. Η δημοκρατική ισλαμική προοπτική που υπογράμμισε ο κ. Öcalan αμέτρητες φορές θα πρέπει για άλλη μια φορά να επιθεωρηθεί με σοβαρότητα και να εφαρμοστεί στην πράξη.

Καθώς η καπιταλιστική νεωτερικότητα επιτίθενται σε όλες τις κοινωνικές αξίες, το γεγονός ότι οι αριστερές και σοσιαλιστικές ομάδες πρέπει να παραμένουν σιωπηλές ενάντια στις επιθέσεις κατά των αξιών, του τρόπου ζωής, του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας των μουσουλμανικών λαών, λόγω του αντιπολιτικού αισθήματος του Ισλάμ, είναι μια σοβαρά εσφαλμένη προσέγγιση.

Εκείνοι που πρέπει να αγκαλιάσουν την ελευθερία της πίστης είναι οι αριστεροί. Ένας αριστερός που δεν σέβεται τις αξίες ενός λαού για το οποίο αγωνίζεται και δεν το αναλαμβάνει ως ευθύνη για την προστασία του από επιθέσεις, δεν μπορεί να είναι ελευθεριακός.

Αυτό από το οποίο το AKP και άλλες παρόμοιες ακροδεξιές τάσεις τροφοδοτούνται περισσότερο, είναι η ευπάθεια και η αδυναμία της αριστεράς σε αυτό το θέμα. Τώρα, τη στιγμή ακριβώς που καταρρέει το AKP, είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ελευθεριακό τρόπο, αντί να αφήσουμε την περιοχή στον αντιδραστικό φασισμό, που κρύβεται κάτω από τον τίτλο της πίστης. 

Οι εκλογικές διεργασίες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για να καταστεί η ελευθεριακή πορεία ορατή και πρακτική. Στην αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αν η νοοτροπία του ΑΚΡ έχει σταλεί στον κάδο της ιστορίας, μια δεξιά τάση θα την αντικαταστήσει πολύ σύντομα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία, τη σοβαρότητα και την επείγουσα ανάγκη αυτού του θέματος, τα αριστερά στελέχη του κουρδικού κινήματος και τα τουρκικά επαναστατικά κινήματα πρέπει να βγουν στους δρόμους και να δείξουν στην πράξη ότι δεν απέχουν πολύ από την αγκαλιά των θεμελιωδών ελευθεριών της ταξικής πάλης.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει η θρησκεία να παύσει να αποτελέι όπλο της κυβέρνησης. Θα πρέπει επίσης δημιουργηθεί ένας χώρος ελευθερίας για τα άτομα, χωρίς να υπάρξει προσανατολισμός προς τη δεξιά και χωρίς να επιδιώχθεί ο στόχο της καθοδήγησης και της διαμόρφωσης του Ισλάμ.

Κανένα αριστερό κίνημα που δεν έχει λόγο και δράση για το ζήτημα αυτό στην Τουρκία, το Κουρδιστάν και τη Μέση Ανατολή, δεν θα έχει την δυνατότητα της λαϊκής απήχησης και της επιτυχίας. Καθώς οι εκλογές παρέχουν νέες ευκαιρίες σε πολλές πτυχές, το θέμα αυτό δεν πρέπει να παρακάμπτεται.

Μεταφέρω τους ειλικρινείς μου χαιρετισμούς, την αγάπη και την ευχή μου για την επιτυχία όλων των στελεχών μας, του λαού μας και των φίλων μας.

 

Σελαχαντίν Ντεμιρτάς,

Φυλακή Edirne»