"Κατεβαίνω υποψήφιος στην Τουρκία. Μέσα από το κελί της φυλακής."

"Κατεβαίνω υποψήφιος στην Τουρκία. Μέσα από το κελί της φυλακής."

Κείμενο του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του υποψηφίου εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στις προσεχείς εκλογές στην Τουρκία. Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2016.

 

EDIRNE, Τουρκία

Η Τουρκία θα ψηφίσει στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Είμαι ένας από τους έξι υποψήφιους για την προεδρία. Κάνω την προεκλογική μου εκστρατεία από τη φυλακή μου.

Γράφω από μια φυλακή υψίστης ασφάλειας στην πόλη Edirne, μια πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Με συνέλαβαν πριν από ένα χρόνο και οκτώ μήνες ενώ ήμουν μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου και συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, γνωστού ως HDP, το οποίο ψήφισαν έξι εκατομμύρια άνθρωποι στις τελευταίες εκλογές.

Οι δεσμοφύλακές μου επέλεξαν να με φυλακίσουν εδώ, επειδή η Edirne απέχει πολύ από το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους μου στη νοτιοανατολική κουρδική περιοχή της χώρας. Ο συγκρατούμενός μου στο κελί είναι, όπως και εγώ, εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

Τους τελευταίους μήνες, ακούμε τον σχεδόν αδιάλειπτο θόρυβο κατασκευαστικών έργων.  Μια μεγάλη νέα φυλακή χτίζεται δίπλα. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και οι υπάρχουσες φυλακές εκτείνονται πέρα ​​από τα όριά τους. Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της συνέλευσης έχει καταπατηθεί και ο αριθμός των φυλακισμένων αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Η τουρκική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστού ως AKP, έστρεψε την πλάτη του στις παγκόσμιες δημοκρατικές αξίες και έσπρωξε τη χώρα στο χείλος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Με εξαίρεση τον Πρόεδρο Ερντογάν, όλοι οι συνυποψήφιοί μου δήλωσαν ότι πρέπει να αφεθώ ελεύθερος. Παραμέρισαν τις ιδεολογικές μας διαφορές και με υπερασπίστηκαν, γιατί γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση με κρατά φυλακισμένο για το δικό της πολιτικό κέρδος και όχι για κάποιο έγκλημα που διέπραξα. Καταλαβαίνουν ότι αν ήμουν ελεύθερος, οι πιθανότητες του κ. Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές θα ήταν πολύ μικρότερες. Αναγνωρίζουν ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, η φυλάκιση ενός υποψηφίου για την Προεδρία θέτει σε κίνδυνο την νομιμότητα των εκλογών. 

Είμαι μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων που έχουν στοχεύτει από τα μέτρα τιμωρίας που κανονικοποιούνται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα 102 έρευνες και κατέθεσε 34 ξεχωριστές δικαστικές υποθέσεις εναντίον μου. Εάν πετύχει στο στόχο της, θα καταδικαστώ με 183 χρόνια φυλάκισης.

Τα εναντίον μου κατηγορητήρια βασίζονται αποκλειστικά σε πολιτικές ομιλίες και δηλώσεις που έκανα. Αν μόνο η τουρκική δικαστική εξουσία δεν είχε υποχωρήσει στην κυβερνητική πίεση και είχε τηρήσει απλά το νόμο... Μετά τη σύλληψή μου και για περισσότερο από ένα χρόνο, δεν μου δόθηκε άδεια για ακρόαση από το δικαστήριο. Η δίωξη μου ήταν άδικη. Η σύλληψή μου ήταν πολιτική απόφαση. Παραμένω πολιτικός όμηρος.

Μόνο ο δημοκρατικός αγώνας του λαού για τη δική του ελευθερία θα απελευθερώσει την Τουρκία από τον αυταρχισμό και τον φόβο και θα ελευθερώσει τους θεσμούς της - τη δικαστική εξουσία και τον τύπο - από τον κυβερνητικό έλεγχο.

Στερούμαι το δικαίωμά μου να διεξάγω συγκεντρώσεις ή να επικοινωνώ απευθείας με τον λαό. Οι άντρες και οι γυναίκες του H.D.P. διεξάγουν την προεκλογική εκστρατεία με μεγάλη αποφασιστικότητα. Φτάνω σε εσάς και τον κόσμο πέρα από τους τοίχους των φυλακών μέσω των μηνυμάτων που διαβιβάζουν οι δικηγόροι μου. Απευθύνομαι στο λαό μέσω λογαριασμών κοινωνικών δικτύων που οι σύμβουλοί μου χειρίζονται για λογαριασμό μου.

Ο λογαριασμός μου στο Twitter ήταν αδρανής για πολύ καιρό μετά τη σύλληψή μου. Όταν τα tweets από το λογαριασμό μου άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι τον Σεπτέμβριο του 2017, οι φύλακες έσπευσαν να επιθεωρήσουν το κελί μου. Η αναζήτηση ήταν αρκετά επεμβατική. Όταν τους ρώτησα τι έψαχναν, απάντησαν ότι αναζητούσαν την πηγή των tweets μου. 

Η μόνη συσκευή που βρήκαν στο κελί μου ήταν ο ηλεκτρικός βραστήρας που χρησιμοποιώ για να βράσω νερό. Αφού διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το βραστήρα για να στέλνω tweets, έφυγαν. Παρά τον παραλογισμό του συγκεκριμένου περιστατικού, ήταν αρκετά αποκαλυπτικό για τον απερίγραπτο φόβο που νιώθουν οι αυταρχικοί ηγέτες όταν έρχονται αντιμετωποι με αντιπάλους που επιμένουν, παρά τις διώξεις που υφίστανται. Πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο φόβος του κ. Ερντογάν; 

Τα τελευταία τρία χρόνια, το ΑΚΡ διεξήγαγε μια αδυσώπητη εκστρατεία προπαγάνδας με τη συναίνεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένουν να υπονομεύσει το HDP, παρουσιάζοντας τα μέλη μας ως «συνεργάτες τρομοκρατών». Ωστόσο, οι ψηφοφόροι και οι υποστηρικτές μας παρέμειναν σταθεροί. 

Το καλοκαίρι του 2015, μετά την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας και την επανέναρξη των ένοπλων συγκρούσεων στις νοτιοανατολικές κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, το κόμμα μου έκανε ό, τι μπορούσε για να αποτρέψει τις συγκρούσεις μέσω του διαλόγου. Θα μπορούσαμε να επινοήσουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσουμε τις μάχες.

Αλλά όλα άλλαξαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2015, στις οποίες το κόμμα του κ. Ερντογάν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η κυβέρνησή του επέμεινε στη στρατιωτική παρέμβαση και ο τουρκικός στρατός προχώρησε ενάντια στη μαχητική κουρδική νεολαία που είχε δημιουργήσει οδοφράγματα σε διάφορες πόλεις. 

Ο κ. Ερντογάν επεδίωξε να τιμωρήσει τους Κούρδους, οι οποίοι στέρησαν το κόμμα του από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και να τραβήξει τις ψήφους του εθνικιστικού κομματιού των ψηφοφόρων. Το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 και συνέχισε να εντείνει τη σύγκρουση στη συνέχεια. 

Οι προσεχείς εκλογές θα διαμορφώσουν το μέλλον της Τουρκίας. Είναι στατιστικά απίθανο οποιοσδήποτε υποψήφιος αποφεύγει την υποστήριξη του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας - περίπου το ένα πέμπτο των 81 εκατομμυρίων πολιτών - και αγνοεί τα αιτήματά τους για ειρήνη να κερδίσει. 

Ένας εγγενώς αντιδημοκρατικός κανόνας στην Τουρκία εμποδίζει ένα πολιτικό κόμμα που δεν κερδίζει τουλάχιστον το 10 τοις εκατό της εθνικής ψήφου από το να λάβει έδρες στο κοινοβούλιο. Οι θέσεις μεταφέρονται σε ένα κόμμα που έχει περάσει το όριο και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις θέσεις αυτές. 

Είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσουμε αυτό το κατώφλι, αλλά αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το 10 τοις εκατό των ψήφων, περίπου 80 κοινοβουλευτικές έδρες θα πάνε στο κόμμα του κ. Ερντογάν, κάτι που θα του προσδώσει μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα διευκολύνει την εξουσία του ως προέδρου. Στην ουσία, η εξουσία του ΑΚΡ θα εξασφαλιστεί, αντιστρέφοντας και χρησιμοποιώντας προς όφελός του τις ψήφους εκατομμυρίων Κούρδων πολιτών. 

Ο κ. Ερντογάν και το κυβερνόν ΑΚΡ χρησιμοποιούν την παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άλλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το HDP δε θα λάβει το 10 τοις εκατό των ψήφων. 

Χιλιάδες εκλογικά τμήματα έχουν μετεγκατασταθεί στη νοτιοανατολική κουρδική περιφέρεια, γεγονός που θα αναγκάσει τους ψηφοφόρους από αγροτικές περιοχές να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις, περνώντας από στρατιωτικές θέσεις, για να ψηφίσουν, αντί να ψηφίσουν στα δικά τους χωριά. Ένας αυξανόμενος αριθμός προσωπικού ασφαλείας αναπτύσσεται επίσης στα εκλογικά κέντρα της περιοχής, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει εκφοβισμό στους ψηφοφόρους μας. 

Σε βίντεο στο οποίο απευθυνόταν στα κομματικά του στελέχη και το οποίο διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, ο κ.Ερντογάν υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το HDP να μείνει κάτω από το εκλογικό όριο και τους ζητά να εντοπίζουν τους ψηφοφόρους του HDP και να διεξάγουν "ειδική εργασία". 

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τώρα ότι η συλλογική τιμωρία των Κούρδων στη νοτιοανατολική περιφέρεια επηρεάζει τις ελευθερίες και τον δημοκρατικό πολιτισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που περιοριζόταν στους Κούρδους έχει γίνει ο κανόνας για τους αντιπάλους του κ. Ερντογάν και αλλού. Η μόνη ελπίδα για ένα φιλελεύθερο, δημοκρατικό μέλλον έγκειται στο να έρθουμε μαζί για να νικήσουμε το αυταρχικό καθεστώς.

Δείτε εδώ βίντεο του Ντεμιρτάς μέσα από τη φυλακή της Edirne.