Οι Τούρκοι της Γερμανίας υπέρ του Ερντογάν

Οι Τούρκοι της Γερμανίας υπέρ του Ερντογάν

Οι Τούρκοι της Γερμανίας ζητωκραυγάζουν 'ο ηγέτη μας' αφού τα δύο τρίτα αυτών ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν.

Η στήριξη του Ερντογάν ήταν αναλογικά υψηλότερη μεταξύ της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία από ό,τι στην Τουρκία. Αυτό, παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις στις γερμανικές πόλεις, όταν ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές, προκάλεσε κριτική.

Σχεδόν τα δύο τρίτα της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία ψήφισαν υπέρ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της οερασμένης Κυριακής, πολύ πάνω από την υποστήριξη που κατάφερε να έχει στην Τουρκία, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα. 

Υποστηρικτές του Ερντογάν κυματίζοντας τουρκικές σημαίες και κραυγάζοντας συνθήματα βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Γερμανίας για να γιορτάσουν μόλις ο αυταρχικός ηγέτης ανακηρύχτηκε νικητής στις εκλογές την Κυριακή το βράδυ.

Στο Βερολίνο, εκατοντάδες υποστηρικτές του Ερντογάν γιόρτασαν στη Breitscheidplatz και, σχηματίζοντας κονβόι οχημάτων, διέσχισαν τη λεωφόρο Kurfürstendamm. Ακούγονταν συνθήματα όπως "Ρετζέπ Ερντογάν ηγέτη μας", ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ. 

Ο Γερμανός βουλευτής και πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Cem Özdemir, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής, επέκρινε τούς πανηγυρισμούς στους δρόμους του Βερολίνου. 

«Ας το παραδεχτούμε: Οι πανηγυρίζοντες Γερμανο-Τούρκοι υποστηρικτές του Ερντογάν όχι μόνο επευφημούν τον αυταρχικό ηγέτη τους, αλλά και εκφράζουν την απόρριψη της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας. Όπως και το AfD (ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα). Πρέπει να ανησυχούμε για αυτό», γράφει στο Twitter, αναφερόμενος στην ακροδεξιά "Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία".

Στο Ντόρτμουντ, ένας δημοσιογράφος ανέβασε ένα βίντεο με υποστηρικτές του Ερντογάν που κρατούσαν τουρκικές σημαίες που φώναζαν "Allahu Akbar" και έλεγαν συνθήματα κατά του κουρδικού επαναστατικού κόμματος PKK. 

Ο Marco Bülow, μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής με τους Σοσιαλδημοκράτες, έγραψε στο Twitter: "Λυπάμαι, αλλά αυτό με κάνει να νιώθω άρρωστος".

Στη δυτική πόλη της Κολωνίας, πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν σχημάτισαν αυτοκίνητοπομπή και κινήθηκαν κατά μήκος της οδού Hohenzollernring κυματίζοντας  τουρκικές σημαίες και ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Η αστυνομία έκλεισε προσωρινά το δρόμο και κατέγραψε αρκετές νομικές παραβάσεις, ανέφερε η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν στο Αμβούργο σχημάτισαν επίσης αυτοκίνητοπομπή για να γιορτάσουν την προεδρική νίκη του την Κυριακή.

 

Ο Ερντογάν είναι πιο επιτυχημένος στη Γερμανία από ό, τι στην Τουρκία:

• Ο Ερντογάν έλαβε 65,7 τοις εκατό των ψήφων στη Γερμανία με καταμετρημένο το 80 τοις εκατό των ψήφων, σε σύγκριση με 52,6 τοις εκατό στην Τουρκία.

• Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έλαβε 56,3 στην τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, έναντι 42,5% στην Τουρκία.

• Ο βασικός αντίπαλός του,αρχηγός του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Muharrem Ince, έλαβε 22 τοις εκατό των ψήφων στη Γερμανία, έναντι 31 τοις εκατό στην Τουρκία.

• Οι Κούρδοι της Γερμανίας φάνηκε επίσης να χρησιμοποιούν το δικαίωμα ψήφου τους. Ο υποψήφιος του κόμματος HDP, Σελάχετιν Ντεμιρτάς, συγκέντρωσε 9,5% περίπου ψήφους στη Γερμανία, έναντι 8,3% στην Τουρκία.

• Περίπου 475.000 άτομα με τουρκική καταγωγή ψήφισαν στη Γερμανία, ή περίπου το 43% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου.

• Τον Απρίλιο του 2017, περισσότερο από το 63 τοις εκατό των Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα που θα άλλαζε την Τουρκία από μια κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μια προεδρική δημοκρατία. Στην Τουρκία το επίπεδο υποστήριξης υπέρ του ΝΑΙ ήταν 51%.

Τριήμερη εκδήλωση για την απελευθέρωση του Ocalan
Τριήμερη εκδήλωση για την απελευθέρωση ...

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν πραγματοποίησε τριήμερη εκδήλωση στην πλατεία ...

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν κορυφαία στελέχη του PKK!
Οι ΗΠΑ επικήρυξαν κορυφαία στελέχη του ...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι έχουν εγκρίνει αμοιβές για πληροφορίες ...

Η Αθήνα για το Αφρίν
Η Αθήνα για το Αφρίν

Φωτογραφίες από τη χτεσινή καθιστική διαμαρτυρία των Κούρδων της Αθήνας υπέρ ...

Καθιστική Διαμαρτυρία του PYD υπέρ του Αφρίν
Καθιστική Διαμαρτυρία του PYD υπέρ του ...

Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) καλεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, σε ...

Η μικρή Σάρα που σκοτώθηκε στην τουρκική επίθεση κηδεύτηκε στο Gire Spi
Η μικρή Σάρα που σκοτώθηκε στην ...

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην τελετή ταφής στο κοιμητήριο μαρτύρων του ...