Φαντασιώσεις της Άγκυρας για το Κιρκούκ: "Προγονική γη"

Φαντασιώσεις της Άγκυρας για το Κιρκούκ: "Προγονική γη"

Το τουρκικό κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει χάος στο Kirkuk από τη μια πλευρά μέσω των ένοπλων συμμοριών που δημιούργησε στην περιοχή μέσω του Ιρακινού Μετώπου των Τουρκμένων και από την άλλη δηλώνοντας πλέον απροκάλυπτα τις βλέψεις του σχετικά με το Kirkuk.

Ο  Τούρκος πρέσβης στης Βαγδάτη Φατίχ Γιλντζή παρακολούθησε τις προσευχές του Eid στο Μεγάλο Νάμα Τζαμί σε επίσκεψη στο Κιρκούκ και δήλωσε ότι η Τουρκία έχει την πρόθεση να ανοίξει προξενεία σε νέες ιρακινές επαρχίες. 

Ο Yıldız δήλωσε: "Το Kirkuk για μας είναι προγονική γη. Και για τους ανθρώπους εδώ, η Τουρκία είναι προγονική γη με τον ίδιο τρόπο." Ισχυρίστηκε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στο Ιράκ θα πρέπει να περιλαμβάνει τους Τουρκμάνους και να προωθεί τις θέσεις της Άγκυρας και το άνοιγμα προξενείου στο Kirkuk.

 

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ KIRKUK;

Ο Yıldız δήλωσε: "Θα συναντηθούμε με την κυβέρνηση της Βαγδάτης και θα συζητήσουμε νέες ευκαιρίες εκπροσώπησης για το Kirkuk και το Najaf". Ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες στους δρόμους και τις αγορές του Kirkuk δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκία και επεσήμανε ότι έχουν ήδη μια συμφωνία με την περιφερειακή κυβέρνηση για αυτή την επαρχία. Δεν διευκρίνισε ποιος έκανε τη συμφωνία ή πότε ή ποια ήταν αυτή ακριβώς.