Δράσεις σε όλη την Ευρώπη σε αλληλεγγύη με τις "Μητέρες του Σαββάτου"

Δράσεις σε όλη την Ευρώπη σε αλληλεγγύη με τις "Μητέρες του Σαββάτου"

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη για να διαδώσουν την σπαρακτική κραυγή των μανάδων του Σαββάτου που προβαίνουν σε καθιστική διαμαρτυρία  στην πλατεία Γκαλατασαράι της Τακσιμ κάθε Σάββατο εδώ και 23 χρόνια. Οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Ευρώπη και την Αυστραλία σε αλληλεγγύη με τις μάνες του Σαββάτου, οι οποίες συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο για 700η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχόμενη.

Το καθεστώς του ΑΚΡ επιτέθηκε στην 700η συγκέντρωση των μητέρων του Σαββάτου. Δεκάδες τέθησαν υπό κράτηση, αλλά το πλήθος αντιστάθηκε επί ώρες στην επίθεση. Η IHD (International Human Development) ανακοίνωσε ότι οι παρευρισκόμενοι βασανίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε για αυτήν την εβδομάδα.

 

ΒΙΕΝΝΗ

Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Stephansplatzt στη Βιέννη της Αυστρίας και ξεδίπλωσαν πανό στα γερμανικά και τα αγγλικά που έλεγε «Πού είναι τα παιδιά μας;» και «Η εξαφάνιση είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Κρατώντας φωτογραφίες των θυμάτων που εξαφανίστηκαν ενώ ήταν υπό κράτηση, οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στα γερμανικά και στα αγγλικά μετά από ειδοποίηση που τους στάλθηκε από την  ανθρωπιστική οργάνωση  (IHD) στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Δεκάδες συγκεντρώθηκαν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας για να δώσουν φωνή στις  μητέρες του Σαββάτου που διαδηλώνουν κάθε Σαββατοκύριακο στην πλατεία Γκαλατασαράι της Τακσίμ για 23 χρόνια  και απαιτούν να οδηγηθούν οι υπαίτιοι για την εξαφάνιση των δικών του στην δικαιοσύνη. Τα μέλη του Συνασπισμού για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία συγκεντρώθηκαν μπροστά στην κρατική βιβλιοθήκη, όπου και διάβασαν ιστορίες ατόμων που εξαφανίστηκαν ενώ ήταν υπό κράτηση, έβγαλαν ομιλίες και διάβασαν ποιήματα στα τουρκικά και τα αγγλικά. Όπως έκαναν κάθε  Σάββατο οι Μητέρες στην πλατεία Γαλατασαράι, οι διαδηλωτές μοίρασαν  γαρίφαλα και άναψαν  κεριά κρατώντας φωτογραφίες των θυμάτων.

 

ΠΑΡΙΣΙ

Ακόμα μια διαδήλωση αλληλεγγύης για τις μητέρες του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας. Η καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Chatelet-Les Halles ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των «μαρτύρων της επανάστασης». Στην παρέμβαση συμμετείχαν εκπρόσωποι διαφόρων θεσμικών οργάνων, μεταξύ των οποίων τα HDK-Γαλλία, CDK-F, ACTIT, ODAK, BİR-KAR, FEDA, FUAF, TJK-F, SKB, ADHK, Partizan, SYKP, IKOR και Proletarian Revolutionary Stand. Ένα πανό που έγραφε "Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρέσουμε" ξετυλίχθηκε στη σκηνή. Χαιρετίζοντας την 23χρονη πάλη των Μητέρων του Σαββάτου, οι ομιλητές τόνισαν ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να λογοδοτήσουν οι δράστες. Μετά από τις ομιλίες, οι διαδηλωτές μοίρασαν εκατοντάδες φυλλάδια που μιλούσαν  για τα θύματα εξαφάνισης  και  τον αγώνα των Μητέρων του Σαββάτου.

 

ΓΕΝΕΥΗ

Κούρδοι,Τούρκοι και Ελβετοί πολίτες ξεκίνησαν διαδήλωση μετά από πρόσκληση της πρωτοβουλίας της Γενεύης για αλληλεγγύη με τις Μητέρες του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη και επανέλαβαν την έκκλησή τους για αλληλεγγύη με τις Μητέρες του Σαββάτου. «Ας αγκαλιάσουμε την αντίσταση των Μητέρων του Σαββάτου για να λάμψει η αλήθεια», έγραφε ένα πανό που ξεδιπλώθηκε στη σκηνή της διαδήλωσης, όπου υπήρχαν φωτογραφίες των εξαφανισμένων στολισμένες με γαρίφαλα. Διαβάστηκαν ανακοινώσεις των ιδρυμάτων που υποστηρίζουν τη δράση και μοιράστηκαν φυλλάδια στα γαλλικά . Η δράση εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της  στους συμμετέχοντες στην απεργία πείνας στις φυλακές της Τουρκίας και του Βόρειου Κουρδιστάν. 

Η  ομιλία της μητέρας Saniye, συγγενή ενός θύματος, προκάλεσε συγκίνηση, καθώς  απευθυνόμενη στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε "Σταματήστε τους θανάτους, θέλουμε ειρήνη. Αφήστε τα δάκρυα των μητέρων να σταματήσουν. Θέλουμε μόνο να μάθουμε την τραγική μοίρα των συγγενών μας."

 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ 

Εκπρόσωποι πατριωτικών, επαναστατικών και δημοκρατικών οργανώσεων, καθώς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό μετά από πρόσκληση του Δημοκρατικού Λαϊκού Κογκρέσου της Βασιλείας για αλληλεγγύη με τις μητέρες του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες εξαφανισμένων ανθρώπων και αναμμένα κεριά. Φυλλάδια στα γερμανικά  καταδίκασαν τη φασιστική επίθεση εναντίον των μητέρων του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανακοίνωση για τον τύπο.

 

ΖΥΡΙΧΗ 

Δεκάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στη Ζυρίχη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τις μητέρες του Σαββάτου. Τη δράση στην πλατεία Stuffacher παρακολούθησαν τα μέλη της Συνέλευσης των γυναικών Beritan, του κινήματος των νέων γυναικών, του Bund Sozialitscher Frauen, της Demokratische Frauenbewegung, της Lila-Rot Kollektive (Violet-Red Collective), του Mor Verein και Kampushexen (Campushexen). Οι γυναίκες που μίλησαν εξέδωσαν και ανακοίνωση για τον τύπο, με το σύνθημα "Οι Μητέρες του Σαββάτου δεν είναι μόνες, ο δίκαιος αγώνας τους είναι ο αγώνας μας".