Οι Demirtaş και Önder καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης

Οι Demirtaş και Önder καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης

 

Ο συμπρόεδρος του HDP Selahattin Demirtaş και ο πρώην βουλευτής  Κωνσταντινούπολης και εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας Imralı (το νησί-φυλακή όπου κρατείται ο ηγέτης Οτζαλαν), Süreyya Önder, κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για «προπαγάνδα υπέρ οργάνωσης».

Ο Demirtaş, ο οποίος κρατείται στη φυλακή της Ανδριανούπολης, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών και 8 μηνών, ενώ ο Önder σε 3 έτη και 6 μήνες.

Η ακροαματική διαδικασία έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων απέναντι από το Campus της φυλακής Silivri. Ο Demirtaş παρακολούθησε τη δίκη μέσω Συστήματος Πληροφοριών Ήχου και Εικόνας (SEGBİS) ενώ ο Önder ήταν παρών.

Δικηγόροι από τα ελβετικά και καναδικά προξενεία και από το δικηγορικό σύλλογο του Λονδίνου παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία μαζί με διάφορους δικηγόρους από την πλατφόρμα «Ελευθερία των δικαστών» (ÖHP). Οι βουλευτές του HDP Dilşad Canbaz, Züleyha Gülüm, Erol Katırcıoğlu, Tuma Çelik και πολλοί πολίτες παρακολούθησαν επίσης την δίκη.

Ο κ. Demirtaş, ο οποίος μίλησε πρώτος, δήλωσε ότι ειδοποιήθηκε μόλις 2 ημέρες πριν και ότι είχε αντικρούσει τις κατηγορίες  στο Δεύτερο Κακουργιοδικείο του Bakırköy. Ο Demirtaş, είχε το δικαίωμα να απολογηθεί μετά την ψηφοφορία των δικαστών.

Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP δήλωσε:

«Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους εγώ παρακολουθώ μέσω του SEGBIS σήμερα: ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν μπορώ να μετακινηθώ εύκολα λόγω προβλημάτων υγείας , ο δεύτερος λόγος είναι ότι μου αφήσατε τη διακριτική ευχέρεια της συμμετοχής, είτε ως άτομο είτε μέσω του SEGBIS στην ειδοποίηση που κάνατε. Είναι παράνομο να κρίθώ μέσω του SEGBIS, αλλά σήμερα είναι η επιλογή μου.

Μέχρι σήμερα, δεν έχετε αποδεχθεί ούτε μια έκκληση από μένα και τους δικηγόρους μου. Εάν τα αιτήματά μας είχαν ακουστεί, αυτή η δίκη θα είχε ήδη τελειώσει».

Ο Demirtaş ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Με έχετε ήδη κρίνει χωρίς να διαβάσετε ακόμη τη δικογραφία. Μας δικάζετε, εμένα και τον Önder, για δύο ομιλίες. Οι παρεμβάσεις που διατυπώσαμε βρίσκονται στο φάκελο. Η ποινή είναι λανθασμένη. Δεν δέχομαι αυτήν την λανθασμένη ποινή ως σωστή γιατί δεν διέπραξα κανένα έγκλημα.»