Ο Κούρδος σκηνοθέτης Kazim Oz κρατείται στη φυλακή!

Ο Κούρδος σκηνοθέτης Kazim Oz κρατείται στη φυλακή!

Ο Kazim Oz, διάσημος Κούρδος σκηνοθέτης από την Τουρκία (ΣτΜ: που πρόσφατα επισκέφτηκε και την Αθήνα, με την ευκαιρία της προβολής της τελευταίας του ταινίας, «Zer»), έχει τεθεί υπό κράτηση στο Dersim, κατηγορούμενος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με μια δημοσίευση στο δικό του λογαριασμό του Instagram.

Ο Oz είναι ο σκηνοθέτης-δημιουργός 13 ταινιών: Zer, Çinara Sipî (ντοκυμαντέρ), Once Upon a Time (ντοκιμαντέρ), Η τελευταία σεζόν: Shawaks (ντοκιμαντέρ), The Storm, Teknede (σύντομο ντοκιμαντέρ), Wenda (μικρής διάρκειας), Agire Jiyan: Rehsan (μικρού μήκους), Ellerimiz Kanat Olacak Uçup Gidecegiz (ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας) και El Yordamiyla Renkler (ντοκυμαντέρ μικρής διάρκειας).

Η πιο πρόσφατη ταινία του, Ζερ, διηγείται την ιστορία του Jan, ενός νεαρού Κούρδου που ανακαλύπτει την μυστική ιστορία της οικογένειάς του μέσα από ένα τραγούδι που η γιαγιά του, μια επιζήσασα της σφαγής του Dersim, του τραγουδούσε. Η ταινία προβλήθηκε σε πολλές πρωτεύουσες και προτάθηκε για πολλά βραβεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Το Zer προβλήθηκε στην Τουρκία πολλές φορές, παρά τη λογοκρισία. Η ταινία γυρίστηκε στην Τουρκία και έλαβε μερική χρηματοδότηση από το εκεί Υπουργείο Πολιτισμού -προτού αλλάξει ο πολιτικός προσανατολισμός του συγκεκριμένου υπουργείου το οποίο τώρα προσπαθεί να εξοστρακίσει την ταινία.

«Όταν ο Jan, ο πρωταγωνιστής, φτάνει στην επαρχία Dersim, περπατά μέσα σε ένα χωριό όπου βλέπει πινακίδες και πολιτικά γκράφιτι για τη σφαγή του 1938. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τόσο οι πινακίδες όσο και τα γκράφιτι ήταν ήδη εκεί όταν το συνεργείο μου και εγώ φτάσαμε εκεί για να γυρίσουμε την ταινία, δεν δημιουργήσαμε καμία από τις εικόνες και δεν είμασταν εμείς που γράψαμε τα συνθήματα -απλά αποτυπώσαμε στο φιλμ αυτά που είδαμε. Οι λογοκριτές σημείωσαν επίσης μια άλλη σκηνή στην οποία ο Jan συναντά μερικούς Κούρδους αντάρτες σε ένα δάσος και στη συνέχεια βέβαια σημείωσαν και τα πλάνα για την σφαγή αυτή καθαυτή», δήλωσε ο Oz στο Rudaw English σε μια συνέντευξη του 2018.

Ο Oz αντικατέστησε τα αναφερθέντα βίντεο με μαύρη οθόνη αντί να τα κόψει εντελώς, για να δείξει στο κοινό ότι είχε υπάρξει λογοκρισία από την πλευρά του κράτους.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επισήμως τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα στο Dersim, όπου μεταξύ 13.000 και 40.000 Κούρδων δολοφονήθηκαν συστηματικά και χιλιάδες περισσότεροι απελάθηκαν βίαια μεταξύ του 1937 και του 1938. Η πιο πρόσφατη καταστολή της Τουρκίας όσον αφορά τα κουρδικά δικαιώματα και τη διαφορετική άποψη δεν άφησε στο απυρόβλητο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Τουρκία φυλακίζει σήμερα περισσότερους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στον τύπο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και έχει κλείσει κουρδικές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια για υποτιθέμενη προώθηση «τρομοκρατικής προπαγάνδας».

ΣτΜ:Ο Kazim Oz είχε βρεθεί στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας του «Zer», η οποία πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο STUDIO new star art cinema, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο.