Η Τουρκία καταδικάζει Κούρδισσα τραγουδίστρια με γερμανική υπηκοότητα σε φυλάκιση

Η Τουρκία καταδικάζει Κούρδισσα τραγουδίστρια με γερμανική υπηκοότητα σε φυλάκιση

Η Τουρκία καταδικάζει τραγουδίστρια γερμανικής υπηκοότητας και κουρδικής καταγωγής σε φυλάκιση άνω των 6 ετών.

 

Ένας Τούρκος δικαστής καταδίκασε την Γερμανοκούρδισσα τραγουδίστρια Saide Inac, γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομά της Hozan Cane, σε έξι χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή με κατηγορίες συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τη Hozan Cane στην επαρχία Edirne στα τέλη Ιουνίου, με κατηγορίες για ένταξη στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) με βάση τα τραγούδια, τις δραστηριότητές της και τις εικόνες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Η Cane βρισκόταν στην Τουρκία για να τραγουδήσει στις εκδηλώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των τουρκικών γενικών και προεδρικών εκλογών, οι οποίες οδήγησαν σε νίκη του Ερντογάν.

Η Cane, 47 ετών, η οποία ζήτησε άσυλο στη Γερμανία εν μέσω της τουρκο-κουρδικής σύγκρουσης τη δεκαετία του 1990, είναι πολίτης με διπλή υπηκοότητα.

Οι εισαγγελείς απαίτησαν μέχρι και 21 χρόνια φυλάκισης, όταν οι κατηγορίες σε δεύτερο επίπεδο τροποποιήθηκαν σε "υποκίνηση δημόσιου μίσους και εχθρότητας". Είπαν ότι η Cane έκανε προπαγάνδα για λογαριασμό του PKK μέσω μιας ανάρτησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην οποία εμφανίζεται με Κούρδους φερόμενους ως αντάρτες. Η εν λόγω ανάρτηση, σύμφωνα με την ίδια, είναι μια σκηνή από την ταινία της "Η 74η Γενοκτονία στο Sinjar" την οποία σκηνοθέτησε και στην οποία πρωταγωνίστησε. Η ταινία καλύπτει τη γενοκτονία του 2014, την οποία διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της θρησκευτικής μειονότητας των Yezιdis στην περιοχή Shingal, μια περιοχή του Ιράκ που διεκδικείται και από το αυτόνομο Κουρδιστάν και από την ιρακινή κυβέρνηση.

Εμφανίστηκε στο κακουργιοδικείο της Ανδριανούπολης, μέσω τηλεδιάσκεψης από μια φυλακή της Κωνσταντινούπολης και, στην υπεράσπισή της, απέρριψε τις κατηγορίες. "Δεν είμαι μέλος οποιασδήποτε οργάνωσης. Είμαι απλά μια καλλιτέχνης που κάνει τέχνη", δήλωσε.

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους επικοινώνησε με την καγκελάριο της χώρας της, την Άνγκελα Μέρκελ, για να διευκολύνει η τελευταία την απελευθέρωσή της από την τουρκική φυλακή. Σε επιστολή που απέστειλε στη Μέρκελ, ζήτησε από την καγκελάριο να προβάλλει την υπόθεσή της κατά την επερχόμενη κρατική επίσκεψη στη Γερμανία από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι γνωστό εάν η Μέρκελ ρώτησε τον Ερντογάν για αυτήν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε ένα τζαμί που χρηματοδοτείται από την Άγκυρα, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το νέο τζαμί βρίσκεται στην πόλη της Κολωνίας, όπου η Κούρδισσα τραγουδίστρια ζούσε μέχρι την κράτησή της στην Τουρκία.