27 Νοεμβρίου 1978 - 27 Νοεμβρίου 2018: 40 χρόνια PKK!

27 Νοεμβρίου 1978 - 27 Νοεμβρίου 2018: 40 χρόνια PKK!

Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου του 1978, 22 νέοι άνθρωποι, με ηγέτη τον Abdullah Ocalan, συγκεντρώθηκαν στο χωριό Fis της επαρχίας του Licê στο Αμέντ (Ντιγιάρμπακιρ), για να δημιουργήσουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (Partiya Karkerên Kurdistan  - PKK). Με την ευκαιρία της σημερινής 40ης επετείου, η Εκτελεστική Επιτροπή του PKK εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«Συμπληρώνουμε το 40ό έτος από την ίδρυση του κόμματός μας και εισερχόμαστε στο 41ο έτος του αγώνα για την ελευθερία».

Το PKK συνεχάρη για την 40η επέτειο όλα τα μέλη του κόμματος, τον πατριωτικό λαό, τις αντάρτικες δυνάμεις, τη νεολαία και το γυναικείο κίνημα, τους επαναστατικούς δημοκρατικούς κύκλους, χαιρέτισε τις ενέργειες και τους εορτασμούς για την επέτειο, θυμήθηκε τους μάρτυρες του αγώνα και ευχήθηκε επιτυχία σε όσους αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Η ανακοίνωση υπενθύμισε ότι το PKK προέκυψε με στόχο την αντιμετώπιση της γενοκτονίας που επιβλήθηκε στο Κουρδιστάν και τη διεκδίκηση της κουρδικής ταυτότητας και ελευθερίας, καθώς το γενοκτονικό καθεστώς επέβαλλε στο Κουρδιστάν ένα σύστημα καπιταλιστικής νεωτερικότητας.

Το PKK επεσήμανε τη συνεχιζόμενη αντίσταση και στις τέσσερις περιοχές του Κουρδιστάν, μια αντίσταση που βασίζεται στον τρόπο σκέψης, τη θεωρητική, τη φιλοσοφική και την πολιτική πορεία που ο ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν χαρακτήρισε ως «θεωρία δημοκρατικής νεωτερικότητας» στην υπεράσπισή του κατά τη διάρκεια της αντίστασής του στο İmralı. Το PKK δήλωσε ότι αυτή η πορεία εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σήμερα και γίνεται όπλο απελευθέρωσης όλων εκείνων που καταπιέζονται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Η ηγεσία της Νέας Ελευθερίας που ξεκίνησε στο Κουρδιστάν πριν από 40 χρόνια μεταφέρθηκε σε όλόκληρη την περιοχή και έξω στον κόσμο και σήμερα έχει γίνει καθολική ηγεσία. Πριν από 40 χρόνια, ο ήλιος της ελευθερίας έλαμψε στο Κουρδιστάν και σήμερα δίνει το φως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι εξελίξεις των τελευταίων 45 ετών βασίζονται στην πραγματικότητα του προέδρου Άπο και του PKK. Ενώ ο πρωτόγονος κουρδικός εθνικισμός νικήθηκε και ο υπαρκτός σοσιαλισμός εισήλθε στη φάση της διάλυσης, η πραγματικότητα του προέδρου Άπο και του ΡΚΚ προέκυψε ως νέα ελπίδα για ελευθερία και απελευθέρωση. Είναι αυτή η πραγματικότητα πάνω στην οποία στηρίζονται όλες οι εξελίξεις που έγιναν στο όνομα της ύπαρξης και της ελευθερίας στο Κουρδιστάν κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Μέσω του θαρραλέου του αγώνα τα τελευταία χρόνια εναντίον της Αλ Κάιντα, της ISIS, του φασισμού του ΑΚΡ και του MHP (ΣτΜ: MHP είναι το εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας), το PKK έχει κάνει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο μια πιο ελεύθερη περιοχή. Οι Κούρδοι, υπό την ηγεσία του PKK, έχουν γίνει η αποφασιστική δύναμη της ελευθερίας που προστατεύει τους λαούς της Μέσης Ανατολής και την ανθρωπότητα με τη θαρραλέα αντίσταση που έχει αναπτύξει κατά των αντιδραστικών-φασιστικών κρατών και των κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν το Ισλάμ.

Αυτή η πραγματικότητα έχει αποδειχθεί από την ιστορική αντίσταση που επέδειξαν οι γενναίες δυνάμεις των ανταρτών μας και ο λαός μας ενάντια στον φασισμό, την κατοχή και τη γενοκτονία και στα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν, από το Deir ez-Zor έως το Dersim, από τον Afrin στο Serhat και από τον Amanos στο Bradost.

Σε αυτή τη βάση, μπαίνουμε σε αυτή την 41η χρονιά του κόμματος και της ιστορίας του αγώνα μας. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας και η ηγεσία του KCK και της HPG διοργάνωσαν τις τακτικές ετήσιες συναντήσεις τους αξιολογώντας κριτικά και αυτοκριτικά το 40ό έτος αγώνα, βασιζόμενοι στον ηγέτη και τους μάρτυρες και αντλώντας πλούσια μαθήματα από αυτό.

Ως λαός και ως κόμμα μπαίνουμε στο 41ο έτος με ακόμη πιο αποφασιστική στάση και ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις. Ονομάζουμε το 41ο έτος του αγώνα του κόμματος μας το έτος κατά το οποίο η απομόνωση θα σπάσει, ο φασισμός θα ηττηθεί και το Κουρδιστάν θα απελευθερωθεί. Σε αυτή τη βάση, ο λαός μας και όλοι οι φίλοι μας καλούνται να ενισχύσουν τον αγώνα για ελευθερία σε όλους τους τομείς και να αγωνιστούν για να μπορέσει ο Πρόεδρος Öcalan να ζήσει και να εργαστεί ελεύθερα. Πράγματι, οι ενέργειες στις τέσσερις περιοχές του Κουρδιστάν και στο εξωτερικό ενισχύονται. Αφενός, ενώ εορτάζουμε την 40ή επέτειο του κόμματος μας, από την άλλη πλευρά, οι δράσεις εξαπλώνονται παντού κάτω από το σύνθημα «Σπάστε την απομόνωση, νικήστε το φασισμό».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν σχεδιάσει και εκτελέσει τις συνωμοσίες της 9ης Οκτωβρίου και της 15ης Φεβρουαρίου (ΣτΜ: εννοεί την εκδίωξη του Ocalan από τη Συρία, το 1998, και την σύλληψή του, το 1999, αντίστοιχα), επικήρυξαν τρεις ηγέτες του κόμματός μας και εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για να αντιμετωπίσουν αυτές τις επαναστατικές εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η απόφαση φέρνει πίσω στην ατζέντα τη διεθνή συνωμοσία που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι μια παραδοχή ότι η εικοσαετής συνωμοσία απέτυχε. Η απόφαση δείχνει επίσης ότι ο αγώνας του κουρδικού λαού υπό την ηγεσία του ΡΚΚ έχει ενοχλήσει όλες τις πιθανές μορφές φασισμού. Γίνεται έτσι σαφές ποια είναι η πραγματική δύναμη πίσω από το φασισμό, από την Αλ Κάιντα μέχρι το AKP-MHP. Η απόφαση απέδειξε επίσης ότι το PKK θα είναι ο νικητής στο 41ο έτος.

Παρόλο που εμείς, ως κίνημα και ως λαός, είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση από κάθε άποψη σε σχέση με την κατάσταση πριν από 20 χρόνια, είναι σημαντικό να θεωρήσουμε την εν λόγω απόφαση των ΗΠΑ τόσο σημαντική όσο μια νέα επίθεση συνομωτών και να αναπτύξουμε την αντίστοιχη στάση και αγώνα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία όλοι μας, τα επαναστατικά-πατριωτικά στελέχη, τα κόμματα και οι διοικητικές δομές στο Κουρδιστάν πρέπει να επαγρυπνούν και να αναλάβουν ενεργό στάση και αγώνα ενάντια σε αυτή τη συνωμοσία που επιδιώκει να επιτύχει τη γενοκτονία των Κούρδων. Ενάντια στις φασιστικές-γενοκτονικές επιθέσεις, πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω την κουρδική δημοκρατική ενότητα και να ενισχύσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη συνωμοσία.

Είναι προφανές ότι, στο 41ο έτος, το PKK, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα οδηγήσει έναν ολοκληρωμένο απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στις φασιστικές-γενοκτονικές επιθέσεις. Έχει καταστεί σαφές ότι οι φασιστικές δυνάμεις βρίσκονται σε μια αδύναμη και διαιρεμένη θέση ενάντια σε έναν τέτοιο αγώνα. Ο φασισμός της ISIS και της Αλ Κάιντα έχει νικήθει. Ο φασισμός των AKP-MHP βρίσκεται σε ραγδαία πτώση και πρόκειται να καταρρεύσει. Συγκρίνοντας την κατάσταση με εκείνη των είκοσι ετών πριν, οι επιθέσεις μέσω των οποίων η φασιστική πολιτική και η νοοτροπία προσπαθούν να παραμείνουν στα πόδια τους είναι πολύ πιο διάσπαρτες και πιο αδύναμες. Από την άλλη, εμείς είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι ως κίνημα και έχουμε πολλούς περισσότερους συμμάχους. Είναι εφικτό να κάνουμε να αποτύχουν οι νέες επιθέσεις και να χτυπήσουμε το σύστημα που εκδηλώνεται με τη μορφή της φασιστικής δικτατορίας του AKP-MHP. Στο 41ο έτος, ως κίνημα και σαν λαός, θα χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη για να καταργήσουμε τον φασισμό των AKP-MHP και να κάνουμε μια συνολική αντίσταση βασισμένη στον πόλεμο των επαναστατικών ανθρώπων. Σίγουρα θα κερδίσουμε.

Πρώτα απ 'όλα, συγχαίρουμε τον πρόεδρο Apo και όλους τους συντρόφους, τον λαό μας και τους φίλους μας την ημέρα του κόμματός μας και καλούμε όλους να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματικότητα του ηγέτη και του PKK, να είναι πιο επιφυλακτικοί και οργανωμένοι για τις επιθέσεις του φασιστικού καθεστώτος, να αυξήσουν την αντίσταση σε όλους τους τομείς και να δημιουργήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο πρόεδρος Apo θα μπορέσει να ζήσει και να εργαστεί ελεύθερα!»