Βόρεια Ιρλανδία: Λευτεριά σε Οτζαλάν και Γκιουβέν

Βόρεια Ιρλανδία: Λευτεριά σε Οτζαλάν και Γκιουβέν

Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Free Derry Corner της Βόρειας Ιρλανδίας, για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και της Λεϋλά Γκουβέν. Ανάμεσά τους, η ευρωβουλευτής του Sinn Féin, Μαρτίνα Άντερσον, που διάβασε το παρακάτω κείμενο στην εκδήλωση:

 

«Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον κουρδικό αγώνα και ειδικότερα στην Λειλά Γκιουβέν, την κόρη, το γιο της και την οικογένειά της.

Η Λειλά Γκιουβέν είναι 56 ετών και βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 7 Νοεμβρίου. Έχει εκλεγεί βουλευτής έξi μήνες μετά την σύλληψή της, η οποία έγινε πέρυσι. Συνελήφθη επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί εναντίον της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν.

Είχα διαμαρτυρηθεί και εγώ τότε, όπως και άλλοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, όπως επίσης και διάφοροι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στην Ιρλανδία και αλλού. Η Λειλά όμως συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και έκτοτε κρατείται φυλακισμένη.

Δεν βρίσκεται σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί επειδή της στερήθηκε η ελευθερία του λόγου. Βρίσκεται σε απεργία πείνας γιατί ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλλάχ Οτζαλάν βρίσκεται στην φυλακή για 20 χρόνια.

Ο Άπο απήχθη στην Ελλάδα και βρίσκεται στην φυλακή όλο αυτό το διάστημα και του έχει επιτραπεί να γράψει μόνον τρία γράμματα. Δεν επιτρέπεται η επαφή με τους δικηγόρους του από το 2011 και στην οικογένειά του επετράπησαν μόνον δυο δεκάλεπτες επισκέψεις.

Είναι τώρα 70 ετών. Η Λειλά και 300 Κούρδοι φυλακισμένοι βρίσκονται τώρα σε επ'αόριστον απεργία πείνας και 600 ακόμα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο. Η δευσμευσή τους είναι απόλυτη. Χρειαζονται την διεθνή κοινότητα να μιλήσει για αυτούς και να σταθεί δίπλα στα αιτήματά τους. Πολύ απλά θέλουν μόνον να τερματιστεί η πολιτική απομόνωση.»

Μπορείτε να δείτε το βίντεο από την εκδήλωση και την ομιλία της κυρίας Άντερσον στη σελίδα του Sinn Féin στο facebook