Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για το Hasankeyf

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για το Hasankeyf

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πολύ λυπηρή, είναι η αποφυγή της ευθύνης για τη διάσωση του ηλικίας 12.000 ετών Hasankeyf και της κοιλάδας του Τίγρη, οι οποίες έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία», δήλωσε η "Πρωτοβουλία για τη Διάσωση του Hasankeyf".

 

>>> ΣτΜ: το Hasankeyf (ελληνικό όνομα Κιφας) είναι μια αρχαία πόλη, ηλικίας 12 χιλιάδων ετών, που βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη ποταμού, στην περιοχή Μποτάν του Κουρδιστάν και απειλείται με καταβύθιση από το υπό κατασκευή φράγμα Ilisu.

 

Η "Πρωτοβουλία για τη Διάσωση του Hasankeyf" εξέδωσε δήλωση σχετικά με την απόρριψη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), της έκκλησης για τη διάσωση του Hasankeyf. Περιγράφοντας την ετυμηγορία του ΕΔΑΔ ως "πράξη άγνοιας και ανευθυνότητας", η δήλωση, που υπογράφει ο Ercan Ayboga, ανέφερε τα εξής:

«Χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε την έκκληση για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου Hasankeyf και της γύρω περιοχής της κοιλάδας του Τίγρη, η οποία απειλείται από τον κατασκευή του φράγματος Ilisu και του υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή του Κουρδιστάν της Τουρκίας. Το ΕΔΑΔ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καθολικό ατομικό δικαίωμα πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά στη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατών μελών. Έτσι, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι η προσφυγή δε γίνεται δεκτή.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι υπερβολικά λυπηρή, αποτελεί αποφυγή της ευθύνης για τη διάσωση του ηλικίας 12.000 ετών Hasankeyf και της γύρω περιοχής του Τίγρη, που έχουν εξαιρετική παγκόσμια αξία. Αυτός ο τόπος πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς - που κατοικείται συνεχώς από αρχαιοτάτων χρόνων- είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και είναι πολύ πιο πολύτιμος από οποιαδήποτε οικονομική επένδυση. Κατά την άποψή μας, με νέες απαραίτητες ανασκαφές, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ιστορία της νεολιθικής και αρχαίας περιόδου και είναι πιθανότατα πιο σημαντικός από την Καππαδοκία, την Έφεσο και την Τροία.

Ένα πόρισμα του ΕΔΑΔ ενάντια στην καταβύθιση του Hasankeyf θα μπορούσε να έχει προκαλέσει συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με την καλύτερη νομική διατήρηση των τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς και πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτές και θα μπορούσε να πιέσει την κυβέρνηση της Τουρκίας να αλλάξει την προσέγγισή της στο σχέδιο Ilisu -το αμφιλεγόμενο φράγμα που θα καταστρέψει, επίσης, τα μέσα βιοπορισμού σε περιοχές του γειτονικού Ιράκ και το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO των ελών της Μεσοποταμίας- και θα επιτύγχανε, έτσι, υψηλότερα διεθνή περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα.

Το ΕΔΑΔ θα μπορούσε να λάβει μιαν απόφαση για τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, καθώς και τα μέσα διαβίωσης περισσότερων από 80.000 ανθρώπων, βασιζόμενο στις βελτιωμένες διεθνείς συμβάσεις και τα πρότυπα στους ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, η UNESCO θεωρεί την πρόσβαση στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και επίσης δικαίωμα στην εκπαίδευση. Ή, ακόμη, το Μάρτιο του 2017, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα ψήφισμα που έκρινε την καταστροφή και το λαθρεμπόριο κειμηλίων από θέσεις παγκόσμιας κληρονομιάς ως τρομοκρατική πράξη.

Ένα μεγάλο ερώτημα για εμάς είναι γιατί το ΕΔΑΔ περίμενε 13 χρόνια για να δηλώσει ότι η έκκληση για το Hasankeyf δε γίνεται αποδεκτή. Σήμερα, η κατασκευή του έργου Ilisu έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ πριν από 8-10 χρόνια οι εργασίες δεν είχαν καν ξεκινήσει. Έχει διαβάσει το ΕΔΑΔ όλα τα έγγραφα και επιχειρήματα πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από την Τουρκία, με τις οποίες στήριξαν τους πέντε καταγγέλλοντες από τη Δυτική Τουρκία: τον καθηγητή Dr. Zeynep Ahunbay, τον καθηγητή Dr. Oluş Arık, τον καθηγητή Dr. Metin Ahunbay και τους Avukat Murat Cano και Özcan Yüksek, που προσέφυγαν ενώπιον του δικαστηρίου το 2006;

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη. Σε μια περίοδο όπου το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας έχει αρχίσει να μην υπάρχει πια, θα μπορούσε να έχει στηρίξει πολλούς ανθρώπους στον ποταμό Τίγρη και σε όλη την Τουρκία για την προάσπιση των μέσων διαβίωσής τους και της κληρονομιάς τους και να σταθεί ενάντια στα καταστροφικά επενδυτικά σχέδια.

Ωστόσο ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Αυτό που επικρίνουμε ουσιαστικά είναι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, που ισχυρίζονται ότι έχουν υψηλά δημοκρατικά πρότυπα, αλλά δεν είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη σε μια κρίσιμη υπόθεση όπως αυτή του Hasankeyf και του ποταμού Τίγρη.