Η μάχη του Kobanê: η εξέγερση της 6ης-8ης Οκτώβρη

Η μάχη του Kobanê: η εξέγερση της 6ης-8ης Οκτώβρη

Ένα αφιέρωμα του ANF στην αιματηρή εξέγερση στο Βόρειο Κουρδιστάν, που έλαβε χώρα ενώ εξελισσόταν η μάχη του Kobane, στο διάστημα μεταξύ 6ης και 8ης Οκτωβρίου 2014, και έπαιξε το δικό της ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης

 ∴ ∴ ∴ ∴ ∴ 

 

Τον Οκτώβριο του 2014 όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο Kobanê. Οι συμμορίες του ISIS πλησίαζαν την πόλη από τον νότο, σκοτώνοντας εκατοντάδες πολίτες και αποκεφαλίζοντας όποιον συνελάμβαναν. Οι μαχητές δεν είχαν χώρο να υποχωρήσουν, αλλά και ούτε ήθελαν να κάνουν κάτι τέτοιο. Έπρεπε να πολεμήσουν έχοντας ελάχιστες πιθανότητες να νικήσουν ή και να επιβιώσουν.

Η εξέγερση της 6ης-8ης Οκτωβρίου στο Βόρειο Κουρδιστάν ήταν μία από τις πιο αιματηρές εξεγέρσεις στη σύγχρονη ιστορία του Κουρδιστάν. Η εξέγερση έφτασε στην κορύφωσή της, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «το Kobanê είναι έτοιμο να πέσει». Στο Άμεντ, στο Μους, στο Μπάτμαν, στο Αντέπ, στο Βαν, στην Ουρφά, στο Σίρτ, στο Μάρντιν, στο Μπινγκέλ, στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και στα Αδάνα σκοτώθηκαν 48 πολίτες και 2 αστυνομικοί. Περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν και 4.291 συνελήφθησαν και κρατήθηκαν.

 

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Στις 19 Ιουλίου 2012, η ​​πόλη Kobanê της Ροζάβα κήρυξε την αυτονομία της. Ακολούθησε το Cizire και το Afrin.

Ήταν σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και ο κουρδικός πληθυσμός ανησυχούσε για την άνοδο εξτρεμιστικών τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Al-Nusra, το ISIS και μια μερίδα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Οι Κούρδοι και οι άλλες εθνοτικές ομάδες στα καντόνια Kobane, Afrin και Cizire γνώριζαν ότι έπρεπε να οργανωθούν προκειμένου να αποκρούσουν τις απειλές των εξτρεμιστικών αυτών ομάδων.

Από τα τρία καντόνια, το Kobanê ήταν το πλέον ευάλωτο. Ήταν περικυκλωμένο από τον ISIS και την Al-Nusra, ενώ είχε περιορισμένα πολεμοφόδια και πολεμιστές. Η Τουρκία όχι μόνο επέβαλε εμπάργκο εναντίον του καντονίου του Kobanê, αλλά επιπλέον συνεργάστηκε με τον ISIS και την Al-Nusra, για να καταπνίξει την Επανάσταση της Rojava. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 ο ISIS εξαπέλυσε επίθεση από το νότιο τμήμα του καντονιού και άρχισε να προελαύνει προς την πόλη. Χιλιάδες άνθρωποι από τα χωριά του Kobanê κατέφυγαν στο κέντρο της πόλης.

Στις 20 Σεπτεμβρίου οι πρώτες βολές όλμων του ISIS έπληξαν το κέντρο της πόλης του Kobanê και ακολούθησαν πυρά βαρέως πυροβολικού. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την πόλη και να διασχίσουν τα σύνορα. Από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου 2014 υπεράσπιζαν την πόλη μόνο μαχητές του YPG και του YPJ με μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές.

 

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ARİN MİRKAN

Ήταν η ώρα μιας ηρωίδας να μιλήσει. Στις 5 Οκτωβρίου, η Κούρδισσα πολεμίστρια Arin Mirkan όρμησε προς μια θέση του ISIS κοντά στο λόφον Mishtenur, ανοίγοντας πυρ και πυροδοτώντας μια χειροβομβίδα. Κάμποσα μέλη του ISIS σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία επέφερε σημαντικό ψυχολογικό πλήγμα στον εχθρό.

Τα τελευταία της λόγια ARİN MİRKAN ήταν: «Πρέπει να το κάνω για τον λαό μου. Θα συναντηθούμε σε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι και ο ηγέτης μας θα είναι ελεύθεροι».

Η Mirkan ήταν μία από τους 15 μαχητές του YPG που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Και εκείνη η ημέρα ήταν ορόσημο για τη μάχη του Kobanê.

 

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ERDOĞAN

Στις 6 Οκτωβρίου έγιναν διαδηλώσεις κυρίως στο Ντιγιαρμπακίρ (Amed) και στο Varto, περιοχή της επαρχίας Muş. Αλλά το πιο βίαιο κύμα διαδηλώσεων ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdoğan στο Antep στις 7 Οκτωβρίου 2014.

Μέχρι τότε ο Ερντογάν αρνούνταν να δώσει άδεια για τη διέλευση των ενισχύσεων στο Kobanê και είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι PYD, YPG και YPJ είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Αλλά μια φράση ήταν κάτι παραπάνω από αρκετή για να πυροδοτήσει μια πυρκαγιά που θα εξωθούσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους: «Το Kobanê πρόκειται να πέσει».

Τα λόγια του Ερντογάν ξεσήκωσαν τους Κούρδους στο Βόρειο Κουρδιστάν.

Τη νύχτα της 7ης Οκτωβρίου σημειώθηκαν βίαιες διαδηλώσεις στις κουρδικές πόλεις. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές έκαψαν κυβερνητικά κτήρια και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς στις πόλεις Diyarbakır, Muş, Van, Mardin, Batman, Siirt, Bingöl και Antep. Η τουρκική αστυνομία και ο στρατός είχαν εγκλωβιστεί στα στρατόπεδά τους.

Το κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν η δημιουργία ενός διαδρόμου μεταξύ Cizire και Kobane, έτσι ώστε οι Κούρδοι να είναι σε θέση να στείλουν ενισχύσεις στην πολιορκημένη πόλη.

Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Οκτωβρίου με την οποία κάλεσε τους Κούρδους να σταματήσουν τις διαδηλώσεις τους δίνοντας τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του ΑΚΡ. Ο Οτζαλάν τόνισε ότι, εάν η κυβέρνηση του AKP δεν ενεργήσει προκειμένου να λυθεί η πολιορκία του Kobanê, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα τερματιστεί.

Παρά τις προτροπές του Οτζαλάν, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν για άλλη μία μέρα. Ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα στις πόλεις, ενώ η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην κουρδική επαρχία.

 

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ

Σύμφωνα με την πληροφόρηση εκ μέρους της Τουρκικής Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, σημειώθηκαν 2.389 περιστατικά που σχετίζονταν με τις διαδηλώσεις για το Kobanê σε 36 πόλεις. Πενήντα άτομα, συμπεριλαμβανομένων 2 αστυνομικών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Οι περισσότεροι από αυτούς δολοφονήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο διεθνής συνασπισμός μετά την εξέγερση άρχισε να παρέχει από αέρος υποστήριξη στους μαχητές του Kobanê. Χάρη στις εξεγέρσεις, το Kobanê μπήκε επίσης στη διεθνή ατζέντα. Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τον διεθνή συνασπισμό να κάνει ό, τι μπορεί για να σωθεί το Kobanê. Εκδόθηκαν μηνύματα υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Το Kobanê απελευθερώθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εξέγερση της 6ης-8ης Οκτωβρίου. Αυτή η χρονική περίοδος ήταν μία από τις πιο αιματηρές του πολέμου εναντίον των συμμοριών του ISIS.

Τον Οκτώβριο του 2014, με την υποστήριξη της Τουρκίας, οι συμμορίες του ISIS κατόρθωσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν τα δύο τρίτα της πόλης. Αλλά στο τέλος του μήνα η Τουρκία αναγκάστηκε να δώσει άδεια στους Κούρδους Πεσμεργκά να μεταφέρουν βαριά όπλα στο Kobanê, μόνο λόγω των εξεγέρσεων της 6ης-8ης Οκτωβρίου.

Τον Νοέμβριο η κατάσταση ανατράπηκε και οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν να κερδίζουν έδαφος εναντίον του ISIS. Μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά της συνοριακής πύλης, που όλες απέτυχαν, οι δυνάμεις του ISIS δεν ήταν σε θέση να προστατεύσουν τις θέσεις τους στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, στις 19 Ιανουαρίου 2015 οι μαχητές του YPG ανακατέλαβαν πλήρως τον λόφο Mishtenur, όπου η Arin Mirkan και 14 από τους συμπολεμιστές της είχαν θυσιάσει τη ζωή τους στις 5 Οκτωβρίου. Η πόλη απελευθερώθηκε πλήρως στις 27 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της μάχης του Kobanê, περίπου 1.200 Κούρδοι μαχητές και περισσότερα από 100 μέλη της FSA έπεσαν μαχόμενοι. Πάνω από 2.000 μέλη των συμμοριών του ISIS σκοτώθηκαν.

Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όμως της διοίκησης του Kobanê, επρόκειτο για περισσότερα από 400 άτομα.

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια αντίστασης ενός φυλακισμένου
Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια ...

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 21.00'

Μια ολονυχτία για ...

Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία
Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ντοκουμέντο: Η δήλωση της ...

Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο νοσοκομείο!
Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο ...

Η βουλευτής του HDP Leyla Guven, που βρίσκεται σε απεργία πείνας ενάντια στην ...

Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν
Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν

1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

 

Την ...

Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν
Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 

Πριν είκοσι χρόνια, ένας ...