"Ο Ramin Hossein Panahi πρόκειται να πεθάνει..."

"Ο Ramin Hossein Panahi πρόκειται να πεθάνει..."

'Ενα κείμενο-αφιέρωμα στον Ramin Hossein Panahi, Κούρδο ακτιβιστή, που εκτελέστηκε προ ολίγων ημερών στο Ιράν. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ANF τον Ιούνιο, όταν η ημερομηνία εκτέλεσης του Ramin δεν είχε ακόμη καθοριστεί, και αναδεικνύει όλη τη φρίκη που βιώνει ο κουρδικός λαός στη Rojhelat (ανατολικό, "ιρανικό" Κουρδιστάν), επειδή αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την ύπαρξή του...

 

Από το τέλος του Ραμαζανιού, τον ένατο μήνα στο μουσουλμανικό ημερολόγιο, την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουνίου, η οικογένεια του Ραμίν Χοσέιν Παναχί, Κούρδου ακτιβιστή, περιμένει... Περιμένει να εκτελεστεί η ποινή που του επιβλήθηκε, θάνατος δια απαγχονισμού, αμέσως μετά μετά το τέλος της νηστείας.

Οι αξιωματούχοι των φυλακών κάλεσαν τον Ramin Hossein Panahi στις 19 Μαΐου για να τον ενημερώσουν ότι η εκτέλεση του θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Ιουνίου, όταν  και λήγει ο μουσουλμανικός μήνας του Ραμαζανιού.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε εντατικοποίηση της εκστρατείας από την οικογένεια του Panahi και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (καθώς και  χρήστες των κοινωνικών μέσων) για να σταματήσει η εκτέλεση... ενώ ο κόσμος συνεχίζει να περιμένει.

Ο Ramin Hossein Panahi, ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2017 στο Sanandaj, πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν στο Ιράν, και κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος του κουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης Komala. Ο Ramin Hossein Panahi κατηγορήθηκε ότι έφερε όπλο και χειροβομβίδα κατά τη στιγμή της σύλληψής του. Αυτό απορρίφθηκε έντονα από τον δικηγόρο του, Hossein Ahmadi Niaz: «Ο πελάτης μου δεν ήταν ποτέ οπλισμένος. Όταν αυτός και οι σύντροφοί του εισήλθαν στη χώρα, παρακολουθήθηκαν από τις δυνάμεις του IRGC, οι οποίες αργότερα τους πυροβόλησαν και τους συνέλαβαν. Σύμφωνα με δήλωση του δικαστικού σώματος του Κουρδιστάν, οι σύντροφοι του Ramin έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, ενώ αυτός, καθισμένος στο πίσω μέρος του οχήματος, τραυματίστηκε αμέσως και έχασε τις αισθήσεις του. Κανείς δεν μπορεί να εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη ενώ είναι αναίσθητος! Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του IRGC , κανένας από τους αξιωματούχους του IRGC δεν τραυματίστηκε σε αυτό το περιστατικό, πράγμα που δείχνει ότι οι πράκτορες του IRGC είχαν προετοιμαστεί για ένοπλη σύγκρουση. Δεύτερον, ο Ραμίν ούτε κρατούσε όπλο, ούτε πυροβόλησε κανέναν. Δεν συμμετείχε στην ένοπλη σύγκρουση.»

Το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν δημοσίευσε αυτές  και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύλληψή του και τα βασανιστήρια που υπέστη, ενώ η Διεθνής Αμνηστία πρόσθεσε: «Ο Ramin Hossein Panahi, ένας 22χρονος άνδρας από την κουρδική μειονότητα του Ιράν, καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από μια άδικη δίκη στις 16  Ιανουαρίου η οποία  κράτησε λιγότερο από μία ώρα.»

Και συνεχίζει: «Η οικογένειά του δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι εμφανίστηκε ενώπιον του Επαναστατικού Δικαστηρίου του Sanandaj με σημάδια βασανιστηρίων στο σώμα του, αλλά ότι το δικαστήριο δεν διέταξε έρευνα για τους ισχυρισμούς του ότι είχε αναγκαστεί να "ομολογήσει" το έγκλημα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο για "ένοπλη εξέγερση κατά του κράτους" (baqi), βασιζόμενο απλώς στη συμμετοχή του στην απαγορευμένη κουρδική αντιπολιτευτική ομάδα Komala· δεν δόθηκαν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με δραστηριότητες που συνεπάγονται σκόπιμη δολοφονική ενέργεια, το οποίο είναι το απαιτούμενο όριο που ορίζει τα "σοβαρότερα εγκλήματα" στα οποία πρέπει να εφαρμοστεί η θανατική ποινή. Μεταξύ της σύλληψής του και της δίκης, του επετράπη μία σύντομη συνάντηση με τον δικηγόρο του. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την καταδίκη και τη θανατική ποινή τον Μάρτιο του 2018.»

Το Κομάλα (Κόμμα Κομάλ του Ιρανικού Κουρδιστάν), με ρίζες που ξεκινούν από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράν, ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του ενάντια στο νέο καθεστώς  μετά την επανάσταση στο Ιράν το 1979. Τον Απρίλιο του 2017, το Κόμμα επανέλαβε την ένοπλη εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος: «Το  Κομάλα άρχισε να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν, μετά από διακοπή που διήρκεσε σχεδόν 25 χρόνια.»

Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν ανέχεται την αντιπολίτευση (ούτε την επιδίωξη "ανατροπής του ισλαμικού καθεστώτος", την πολιτική διαφωνία, σαμποτάζ, εμπρησμό, εξέγερση, αποστασία κλπ.) Ο Ramin έλαβε τη θανατική ποινή τον Ιανουάριο του 2018. Από τότε βρίσκεται στην βορειοδυτική ιρανική πόλη Sanandaj και περιμένει την εκτέλεση του.

Η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων  Εθνών για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις εξέφρασε την ανησυχία της για τους ισχυρισμούς ότι ο Panahi δεν έλαβε δίκαιη δίκη και ότι βασανίστηκε υπό κράτηση. «Οι ιρανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως την εκτέλεση του κ. Panahi και να ακυρώσουν τη θανατική καταδίκη εναντίον του... Έχω συζητήσει με τις ιρανικές αρχές σχετικά με την κατάσταση του κ. Panahi», δήλωσε η Agnes Callamard.

Το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κουρδιστάν (KHRN) λέει ότι ο Panahi κρατήθηκε σε κελί απομόνωσης για αρκετούς μήνες. Η υγεία του έχει επιδεινωθεί στη φυλακή και πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και αμνησία. Απαγορεύτηκε επίσης η παροχή ιατρικής περίθαλψης από τότε που συνελήφθη και βασανίστηκε.

Οι καιροί είναι ζοφεροί στο ιρανικό Κουρδιστάν. Και ακόμα χειρότερα αν συμβεί να είστε Κούρδοι με αγάπη για τη δική σας ταυτότητα.

Η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Κουρδιστάν αναφέρει ότι (το 2017):

"... από τον Ιανουάριο του 2017, περισσότεροι από 269 Κούρδοι πολίτες κρατήθηκαν και τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες, διακόσιοι δώδεκα (212) Κούρδοι πολίτες έπεσαν θύματα  των  ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας".

Από τη στιγμή που καταδικάστηκε σε θάνατο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία για τη διάσωση της ζωής του Ramin Hossein Panahi. Πρόσφατα, τον Μάιο, μετά από την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης, ο δικηγόρος Hossein Ahmadiniaz δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν απέρριψε έκκληση ακύρωσης της ποινής.

Ο αδελφός του, Amjad Hossein Panahi, είπε στο Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) ότι: «Η περίπτωσή του έτυχε μεγάλης προσοχής από τα ΜΜΕ», λέγοντας ότι οι εκστρατείες στο Ιράν, στο Κουρδιστάν και στην Ευρώπη συνέβαλαν ενδεχομένως στην προσωρινή ακύρωση της εκτέλεσης.

Τώρα με το τέλος του Ραμαζανιού εδώ, και καθώς περνούν οι ώρες ... σαράντα δικηγόροι και ακτιβιστές έχουν γράψει μια ανοικτή επιστολή στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ζητώντας του να σταματήσει την εκτέλεση του Κούρδου αιχμαλώτου.

«Σύμφωνα με το άρθρο 278 του ισλαμικού ποινικού κώδικα, ο ανώτατος ηγέτης έχει το δικαίωμα να ενεργήσει και να  δώσει χάρη σε τέτοιες περιπτώσεις ... για αυτό οι πολίτες του Κουρδιστάν θα σας ζητήσουν να ασχοληθείτε με την υπόθεση του Ramin Hossein Panahi με έλεος" έγραψαν οι νομικοί και ακτιβιστές. 

Η οικογένειά του υπέφερε επίσης από τη σύλληψή του. Μετά την αυτοκτονία της ανιψιάς του Panahi, μετά από παρενόχληση από την Υπηρεσία Πληροφοριών του Ιράν και από τους Ιρανούς φρουρούς της επανάστασης, ο Amjad Hossein Panahi, ο αδελφός του Ramin, είπε στο Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν:

«Όλη η οικογένειά μας βρίσκεται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας... Δεν τολμούμε να αφήσουμε τη μητέρα μας μόνη της. Μία από τις αδελφές μας είναι πάντα μαζί της για να σιγουρευτεί ότι δεν θα κάνει κακό στον εαυτό της. Αυτή τη στιγμή, ο αδελφός μου Ραμίν βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος σε θάνατο, ο άλλος αδελφός μου,ο Afshin καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης  και ο γαμπρός μου Ahmad Aminpanah βρίσκεται στη φυλακή εκτείοντας πενταετή κάθειρξη. Εκτός από αυτές τις τρομερές συνθήκες, οι υπηρεσίες ασφαλείας συνεχίζουν να μας παρενοχλούν και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.»

Η μητέρα του Ramin Hossein Panahi, η κα Sharifeh Zarrini (Dayeh Sahrifeh), είχε γράψει νωρίτερα στην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogerini, ζητώντας της να ζητήσει την ανάκληση της θανατικής ποινής του γιου της στις διαπραγματεύσεις της με το ιρανικό καθεστώς. Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου 2018, έγραψε: 

«Σας παροτρύνω, εσάς που τώρα βρίσκεστε σε διαπραγματεύσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, να προσθέσετε ένα αίτημα στα άλλα αιτήματά σας και αυτό είναι η ανάκληση της θανατικής ποινής για τον Ramin Hossein Panahi και την εξέταση της υπόθεσής του από αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με την παρούσα επιστολή, θέλω να σας συνδέσω, έστω για μια στιγμή, με τη ζωή και το πνεύμα μιας μητέρας που δεν είναι πλέον σε θέση να ανεχθεί αυτήν την καταστροφή. Αυτές τις μέρες, η καρδιά μου συνδέεται με την καρδιά του αγαπημένου μου γιου. Ξέρω πόσο δύσκολες είναι αυτές οι στιγμές για το μικρότερο παιδί μου, Ραμίν, καθώς ζει με τον εφιάλτη της εκτέλεσης. Θέλω να νιώσετε τα συναισθήματά μου, έστω και μόνο για μια στιγμή, να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση μου και να κάνετε κάτι για να σταματήσετε αυτή την καταστροφή. Είστε σε θέση να το κάνετε αυτό και σας παρακαλώ ειλικρινά να το κάνετε. Θέλω να ζητήσετε επίσημα  να σταματήσουν την εκτέλεση του Ράμιν.»

... πριν είναι πολύ αργά. Οι ώρες περνούν.

ΣτΜ: Ο Ramin Hossein Panahi εκτελέστηκε ξαφνικά το προηγούμενο Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018, μαζί με δύο ακόμη νέους, τους Zaniar Moradi και Loghman Moradi.

Παρά τις έντοντες αντιδράσεις, το ιρανικό καθεστώς έμεινε ασυγκίνητο στις εκκλήσεις συγγενών, φίλων, διανοουμένων και απλών πολιτών από όλο τον κόσμο. Αμέτρητοι νέοι κουρδικής καταγωγής είχαν την ίδια τύχη στο παρελθόν. Η σιωπηλή γενοκτονία των Κούρδων του Ιράν συνεχίζεται...

Ο Kawa και η ιστορία του Newroz
Ο Kawa και η ιστορία του Newroz

Πριν από πολύ καιρό, ανάμεσα στους δύο μεγάλους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη, ...

Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του για να  διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Öcalan
Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του ...

Η σορός του μάρτυρα Γκέζεν θα αναπαυθεί στη γη των πατέρων του, το Αμέντ, ...

Halabja: ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...
Halabja: ένα έγκλημα κατά της ...

Τη "Ματωμένη Παρασκευή" της 16ης Μαρτίου του 1988, το καθεστώς του Σαντάμ ...

Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci (Zilan)
Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci ...

«Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!»

...

Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!
Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι ...

Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ο ...