1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κόμπανι

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κόμπανι

Προς τους πολίτες του κόσμου όλου και προς όλη την ανθρωπότητα.

 

Ο φετινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας για το Κόμπανινι είναι για εμάς φόρος τιμής στην αντίσταση που έλαβε χώρα τότε, και που τώρα συνεχίζεται στην Αφρίν και μας κάνει να υψώσουμε την φωνή μας ακόμα περισσότερο για να ζητήσουμε την απελευθέρωση του  Abdullah Öcalan!

Οι επιθέσεις του λεγόμενου ισλαμικού κράτους στους αυτόχθονες λαούς, τους πολιτισμούς και στην κοιτίδα της ανθρωπότητας στη Μέση Ανατολή έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια των παγκόσμιων δυνάμεων και των περιφερειακών κρατών. Επιπλέον, ανάγκασαν όλους εμάς να γίνουμε θεατές και μάρτυρες των πιο βάναυσων φρικαλεοτήτων της εποχής μας, καθώς η βία, ο φόβος και η απελπισία εισέβαλαν βάναυσα στη ζωή μας. Μέσα από την αντίσταση των γυναικών και των ανδρών της, μικρής και άσημης μέχρι τότε, πολιορκημένης πόλης του Κομπάνι, που έφερε την ελπίδα ενάντια στην αναταραχή, την αντίσταση ενάντια στο φόβο, το φως ενάντια στο σκοτάδι, την ποικιλομορφία ενάντια στην ομοιομορφία, ο τελικός σκοπός επετεύχθη, φυσικά με τεράστιες θυσίες. Με πρόσωπα μορφές όπως της Arîn Mîrkan, η σύγχρονη ιστορία ήταν σε θέση να γραφτεί μέσα από μεγάλες θυσίες, θάρρος, πίστη και μια βαθιά αγάπη που υπερασπίζει τη ζωή ενάντια στον θάνατο.

Αυτή η αξιέπαινη αντίσταση δεν ανήκει μόνο στο Κόμπανι, αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η μεγάλη αντίσταση του Κόμπανι συνοδεύτηκε από την αλληλεγγύη των λαών από όλα τα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα από τις γυναίκες. Άσχετα από τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, αυτή η νέα πορεία, το νέο μονοπάτι που δημιουργήθηκε από λαούς, καταπιεσμένες μειονότητες, γυναίκες και επαναστάτες, έγινε ο δρόμος της πάλης και της ελπίδας, μιας αμοιβαία αποδεκτής και κοινής ζωής, ανοίγοντας το δρόμο για μια αειφόρο ενότητα, μια διεθνιστική γραμμή.

Από τότε, η 1η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως η  Παγκόσμια Ημέρα για το Κομπάνι, και έγινε η ημέρα κατά την οποία οι ιστορικές εξελίξεις, η διεθνής αλληλεγγύη και η συνεργασία εξαπλώθηκαν στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους. Το Κόμπανι δεν ήταν μόνο η αρχή της αντίστασης, αλλά και μιας συλλογικής ζωής που αναπτύσσεται στη Ροζάβα και τη Βόρεια Συρία. Ενάντια στις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις που για τα συμφέροντά τους και τα κέρδη τους κατέστησαν τη Μέση Ανατολή ένα μέρος όπου είναι αφόρητο να ζει κάποιος, έχουμε τώρα μια όαση βασισμένη στο σεβασμό των καταπιεσμένων ταυτοτήτων των λαών και τις προσπάθειες των γυναικών για μια ειρηνική, συλλογική ζωή. Από το σκοτάδι του ISIS, περάσαμε σε έναν ελπιδοφόρο δρόμο προς την επανάσταση για όλους τους λαούς.

Η πηγή έμπνευσης, πίστης και σκέψης για όσους αντιστάθηκαν στο Kobane και για εκείνους που δημιουργούν την επανάσταση στη Rojava, είναι ο ηγέτης του κουρδικού λαού Abdullah Öcalan, ο οποίος κρατείται στο νησί φυλακή Imrali (Καλόλιμνος) κάτω από βασανιστήρια και απομόνωση. Το πολιτικό πρόταγμα που διατύπωσε κάτω από τις βαριές συνθήκες απομόνωσης δίνει το ηθικό, την ελπίδα και την πίστη στους λαούς της Μέσης Ανατολής και όλο και περισσότερο σε όλους τους καταπιεσμένους. Χωρίς κατανόηση, αναγνώριση και αναφορά στην πολιτική σκέψη του Öcalan, είναι αδύνατο να κατανοήσουμε σήμερα την αντίσταση του Kobane και το πνεύμα της επανάστασης της Rojava. Το να είσαι με την επανάσταση στην Rojava σημαίνει το να είσαι με τον Öcalan, σημαίνει να αγωνίζεσαι για να σπάσεις την πλήρη απομόνωσή του στη φυλακή και σημαίνει να υπερασπίσεις την ελευθερία του.

Ότι δεν μπορούσε πλέον να κάνει το ISIS λόγω της ήττας του, το κάνει τώρα η Τουρκία του Ερντογάν. Η κατοχή, λεηλασία και εθνοκάθαρση στην Αφρίν αποτελούν άμεση συνέχεια των έργων του ISIS. Οι επιθέσεις εναντίον του λαού των Γιεζίντι, που  έπεσε θύμα γενοκτονίας από το ISIS, αποτελούν μέρος της ίδιας νοοτροπίας. Το πνεύμα του ISIS προσπαθεί να παραμείνει ζωντανό στο σώμα του φασισμού του Ερντογάν. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Αφρίν είναι από αυτή την άποψη ένας αγώνας εναντίον της νοοτροπίας του ISIS. Η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τους Γιεζίντι πάνω στη γη, που θα τους επιτρέψει να ζήσουν μια αυτόνομη ζωή , να υπερασπιστούν ένα αυτόνομο Ezidxan (όνομα της πατρίδας των Γιεζίντι), σημαίνει ταυτόχρονα υπεράσπιση της ανθρωπότητας από το σκοτάδι του ISIS.

Η αντίστασή μας ενάντια στο σκοτάδι συνεχίζεται με πιο αποφασιστικό τρόπο. Ακριβώς όπως αντισταθήκαμε εναντίον του ISIS, ο αγώνας μας για την ελευθερία -ο οποίος υπερασπίζεται μια αλληλέγγυα ζωή εναντίον της νοοτροπίας και του συστήματος του ISIS τον οποίο αντιπροσωπεύει τώρα ο φασισμός της Τουρκίας, με στόχο να καταπνίξει και να κρατήσει την ανθρωπότητα ως όμηρο στη Μέση Ανατολή- συνεχίζεται για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας. Τώρα είναι η στιγμή να σταθούν όλοι πιο δυνατά στα πόδια τους. Τώρα είναι και πάλι η στιγμή να αυξήσουμε την ενότητά μας και τη διεθνή αλληλεγγύη ενάντια στο σκοτάδι. Όλοι οι δρόμοι και οι πλατείες πρέπει να γεμίσουν από τις πολύχρωμες φωνές των λαών εναντίον του φασισμού και της νοοτροπίας του ISIS. Τώρα είναι η στιγμή να υπερασπιστούμε την ελευθερία της Αφρίν, την ελευθερία του ηγέτη Öcalan, να δώσουμε ζωή στη μνήμη των μαχητών αντίστασης του Κόμπανι και να δράσουμε σύμφωνα με το πνεύμα τους.

Για άλλη μια φορά, καλούμε όλους τους λαούς, τις γυναίκες, τις καταπιεσμένες τάξεις και ταυτότητες, όλους εκείνους που εξαπατήθηκαν και αποκλείστηκαν από τον καπιταλιστικό νεωτερισμό, να χαιρετήσουν την αντίσταση του Κόμπανι, στην Παγκόσμια Ημέρα του Κόμπανι του 2018, καταδικάζοντας την κατοχή της Αφρίν και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του ηγέτη Öcalan!