Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας συζήτησαν την απομόνωση του Öcalan

Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας συζήτησαν την απομόνωση του Öcalan

Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) έστειλε αντιπροσωπεία 6 ατόμων στην Τουρκία για να επιθεωρήσει φυλάκια, φυλακές και κέντρα επαναπατρισμού στη χώρα. Η αντιπροσωπεία της CPT άρχισε τις επιθεωρήσεις της στις 10 Μαΐου και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της αποχώρησε άμεσα από την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του CPT συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHD) και του Τουρκικού Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (TİHV).  

Ο συμπρόεδρος της IHD, Öztürk Türdoğan, δήλωσε ότι «η CPT διενήργησε τακτική επίσκεψη για την ετήσια έκθεσή της. Δεν ήταν μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη και μάλιστα διήρκεσε περισσότερο από τις προηγούμενες επισκέψεις. Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές στην Τουρκία που πρέπει να επανεξεταστούν. Τα βασανιστήρια στις φυλακές, στα κέντρα κράτησης και στα κέντρα επαναπατρισμού. Η CPT επισκέφθηκε την Τουρκία προκειμένου να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τα έγγραφα, τα πορίσματα και τις αξιώσεις που έχει σχετικά με αυτά τα ζητήματα».

  

«Η CPT ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ»

 Ο Türkdoğan επισήμανε ότι συζητήθηκαν, κατά τη συνάντησή τους με την αντιπροσωπεία του CPT, οι καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Türkdoğan δήλωσε ότι ένα άλλο θέμα συζήτησης ήταν η φυλακή στο İmralı όπου κρατείται ο ηγέτης του κουρδικού λαού Abdullah Öcalan.

Ο κ. Türkdoğan δήλωσε ότι «η απομόνωση είναι ένα από τα κύρια θέματα, το κορυφαίο ζήτημα στην ημερήσια διάταξης. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Abdullah Öcalan στη φυλακή İmralı είναι σημαντικό ζήτημα. Η CPT παρακολουθεί την φυλακή στο İmralı, αλλά δεν μας έχει ενημερώσει αν την έχουν επισκεφτεί ή όχι. Τους είπαμε ότι πρέπει να επισκεφτούν οπωσδήποτε την φυλακή  στο Imralı. Τους είπαμε ότι θα πρέπει να τερματιστεί η απομόνωση του Abdulah Öcalan και η CPT θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα έτσι ώστε να μπορέσει ο Öcalan να κάνει χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων του και ο πόλεμος στην Τουρκία να βρει ένα τέλος».

Ο συμπρόεδρος της IHD δήλωσε ότι ενημέρωσε την CPT για τις πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τον Ιούλιο του 2015, που προκλήθηκαν από τις πολιτικές πολέμου που εφαρμόστηκαν από τότε. Και συνέχισε: «Αντιμετωπίσαμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο των τελευταίων δύο ετών και συζητήσαμε τι συνέβη από τότε που έληξε η ειρηνευτική διαδικασία. Τους είπαμε ότι πρέπει να ασκήσουν μεγάλη πίεση αναφορικά με τη φυλακή του İmralı και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι πρέπει να γνωρίζουν το σημείο στο οποίο οδήγησε την Τουρκία αυτή η απομόνωση».

 

«ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

 Ο συμπρόεδρος της IHD, Öztürk Türdoğan, σχολίασε τις εκθέσεις της CPT και δήλωσε ότι: «Λόγω της σχετικής συμφωνίας, οι εκθέσεις δεν δημοσιοποιούνται εάν η Τουρκία δεν συμφωνήσει να το πράξει. Ωστόσο, η κατάσταση πρέπει να είναι τρομερή αφού η Τουρκία δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί η έκθεση για τη χώρα. Εάν η κριτική της CPT δεν ήταν σκληρή, η Τουρκία θα μπορούσε να τους πει «να απελευθερώσουν την έκθεση», να τους επιτρέψει να τη δημοσιοποιήσουν, όπως και στο παρελθόν.

Η CPT, ωστόσο, διαβιβάζει την έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης ακόμη και αν δεν δημοσιοποιηθεί. Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την Τουρκία. Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) για την επαναφορά και αποκατάσταση της διαδικασίας παρακολούθησης για την Τουρκία αποκαλύπτει τη σημερινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

 

 

 

Το Durham Miners’ Gala υπέρ της απελευθέρωσης του Ocalan
Το Durham Miners’ Gala υπέρ της ...

Το Durham Miners’ Gala είναι το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο συνδικαλιστών στο ...

Διάσκεψη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ζητά να τερματιστεί η τουρκική εισβολή στο Αφρίν
Διάσκεψη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ζητά ...

Την 28η Ιουνίου 2018, διεξήχθη Διεθνής Διάσκεψη της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΕ ...

"Κατεβαίνω υποψήφιος στην Τουρκία. Μέσα ...

Κείμενο του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του υποψηφίου εκ μέρους του Δημοκρατικού ...

Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια από το Bolzano της Ιταλίας φτάνει στη Shehba
Έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια από το ...

Η Αυτόνομη Επαρχία του Μπολζάνο ενέκρινε και τελικά διέθεσε 40.000 ευρώ ως ...

Το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ στο Manbij
Το τέλος του κόσμου θα ξεκινήσει εδώ ...

Περίπου έξι μίλια βόρεια της συριακής πόλης Manbij, βρίσκεται η πόλη Dadat, ...