Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας συζήτησαν την απομόνωση του Öcalan

Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας συζήτησαν την απομόνωση του Öcalan

Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) έστειλε αντιπροσωπεία 6 ατόμων στην Τουρκία για να επιθεωρήσει φυλάκια, φυλακές και κέντρα επαναπατρισμού στη χώρα. Η αντιπροσωπεία της CPT άρχισε τις επιθεωρήσεις της στις 10 Μαΐου και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της αποχώρησε άμεσα από την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του CPT συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHD) και του Τουρκικού Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (TİHV).  

Ο συμπρόεδρος της IHD, Öztürk Türdoğan, δήλωσε ότι «η CPT διενήργησε τακτική επίσκεψη για την ετήσια έκθεσή της. Δεν ήταν μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη και μάλιστα διήρκεσε περισσότερο από τις προηγούμενες επισκέψεις. Υπάρχουν ορισμένες πρακτικές στην Τουρκία που πρέπει να επανεξεταστούν. Τα βασανιστήρια στις φυλακές, στα κέντρα κράτησης και στα κέντρα επαναπατρισμού. Η CPT επισκέφθηκε την Τουρκία προκειμένου να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τα έγγραφα, τα πορίσματα και τις αξιώσεις που έχει σχετικά με αυτά τα ζητήματα».

  

«Η CPT ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ»

 Ο Türkdoğan επισήμανε ότι συζητήθηκαν, κατά τη συνάντησή τους με την αντιπροσωπεία του CPT, οι καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Türkdoğan δήλωσε ότι ένα άλλο θέμα συζήτησης ήταν η φυλακή στο İmralı όπου κρατείται ο ηγέτης του κουρδικού λαού Abdullah Öcalan.

Ο κ. Türkdoğan δήλωσε ότι «η απομόνωση είναι ένα από τα κύρια θέματα, το κορυφαίο ζήτημα στην ημερήσια διάταξης. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Abdullah Öcalan στη φυλακή İmralı είναι σημαντικό ζήτημα. Η CPT παρακολουθεί την φυλακή στο İmralı, αλλά δεν μας έχει ενημερώσει αν την έχουν επισκεφτεί ή όχι. Τους είπαμε ότι πρέπει να επισκεφτούν οπωσδήποτε την φυλακή  στο Imralı. Τους είπαμε ότι θα πρέπει να τερματιστεί η απομόνωση του Abdulah Öcalan και η CPT θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα έτσι ώστε να μπορέσει ο Öcalan να κάνει χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων του και ο πόλεμος στην Τουρκία να βρει ένα τέλος».

Ο συμπρόεδρος της IHD δήλωσε ότι ενημέρωσε την CPT για τις πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τον Ιούλιο του 2015, που προκλήθηκαν από τις πολιτικές πολέμου που εφαρμόστηκαν από τότε. Και συνέχισε: «Αντιμετωπίσαμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο των τελευταίων δύο ετών και συζητήσαμε τι συνέβη από τότε που έληξε η ειρηνευτική διαδικασία. Τους είπαμε ότι πρέπει να ασκήσουν μεγάλη πίεση αναφορικά με τη φυλακή του İmralı και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι πρέπει να γνωρίζουν το σημείο στο οποίο οδήγησε την Τουρκία αυτή η απομόνωση».

 

«ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

 Ο συμπρόεδρος της IHD, Öztürk Türdoğan, σχολίασε τις εκθέσεις της CPT και δήλωσε ότι: «Λόγω της σχετικής συμφωνίας, οι εκθέσεις δεν δημοσιοποιούνται εάν η Τουρκία δεν συμφωνήσει να το πράξει. Ωστόσο, η κατάσταση πρέπει να είναι τρομερή αφού η Τουρκία δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί η έκθεση για τη χώρα. Εάν η κριτική της CPT δεν ήταν σκληρή, η Τουρκία θα μπορούσε να τους πει «να απελευθερώσουν την έκθεση», να τους επιτρέψει να τη δημοσιοποιήσουν, όπως και στο παρελθόν.

Η CPT, ωστόσο, διαβιβάζει την έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης ακόμη και αν δεν δημοσιοποιηθεί. Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με την Τουρκία. Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) για την επαναφορά και αποκατάσταση της διαδικασίας παρακολούθησης για την Τουρκία αποκαλύπτει τη σημερινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

 

 

 

"Στον αγώνα για τη γυναικεία ...

Η Γυναικεία Οργάνωση του PYD έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε εκδήλωση που θα ...

Κούρδος βουλευτής τιμωρήθηκε από το Κοινοβούλιο, επειδή είπε τη λέξη
Κούρδος βουλευτής τιμωρήθηκε από το ...

Ο βουλευτής του HDP, Osman Baydemir, μίλησε στη χτεσινή κοινοβουλευτική ...

HDP: Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ξεκινήσει έναν περιφερειακό πόλεμο
HDP: Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ...

Ανακοίνωση του HDP σχετικά με την πρόσφατη απόφαση Trump να αναγνωρίσει την ...

Μία ακόμη έκκληση για συνάντηση με τον Ocalan απορρίφθηκε
Μία ακόμη έκκληση για συνάντηση με τον ...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μπούρσα απέρριψε μια ακόμη άλλη έκκληση των ...

1978-2017, 39 χρόνια PKK
1978-2017, 39 χρόνια PKK

Το PKK ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1978, σε ένα κουρδικό χωριό ...