Δεν υπάρχουν νέα από τον Οτσαλάν, αυξάνεται η ανησυχία

Δεν υπάρχουν νέα από τον Οτσαλάν, αυξάνεται η ανησυχία

Για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, δεν υπάρχουν νέα για τον ηγέτη του κουρδικού λαού Abdullah Öcalan και τους τρεις κρατούμενους που κρατούνται στη φυλακή του Ιμραλί. Όλοι βρίσκονται υπό απόλυτη απομόνωση. Η δικηγόρος Eren Keskin δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες.

Η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δικηγόρος Eren Keskin δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Öcalan και τόνισε ότι αυτό πρέπει να τερματιστεί αμέσως και να κανονιστούν επισκέψεις στη φυλακή.

Ο ηγέτης του κουρδικού λαού Abdullah Öcalan κρατείται στις φυλακές υψηλής ασφαλείας τύπου F του Ιμραλί (Καλόλιμνος) από τις 15 Φεβρουαρίου 1999. Το τουρκικό δικαστικό σύστημα παραβιάζει και τους τουρκικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις όσον αφορά τη μεταχείριση του Öcalan, ενώ οι διεθνείς δικαστικοί θεσμοί σιωπούν επίσης. Ένα από τα θεσμικά όργανα που ασχολήθηκε με αυτή την παράνομη αντιμετώπιση ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τον Öcalan δείχνουν πώς το δικαστήριο μπορεί να αγνοήσει το νόμο.

Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) έχει επισκεφθεί τη φυλακή του Ιμραλί εφτά φορές, με την τελευταία επίσκεψη από τριμελή επιτροπή στις 28-29 Απριλίου 2016. Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για τις επισκέψεις μέχρι σήμερα και η δημοσίευση των εκθέσεων της CPT εμποδίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου και το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι δικηγόροι του Öcalan προσέφυγαν χωριστά στις 19 Ιουλίου και 26 Ιουλίου και ζήτησαν επείγουσα επίσκεψη από την CPT. Μια επιτροπή της CPT επιθεώρησε φυλακές στην Τουρκία μεταξύ 29 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου, αλλά, αναφορικά με το Imrali, αρκέστηκε στην πληροφόρηρη εκ μέρους των αρχών και δεν πραγματοποίησε έλεγχο. Η CPT επισκέφθηκε πάλι την Τουρκία φέτος στις 10-24 Μαΐου, αλλά δεν επισκέφθηκε ούτε αυτή τη φορά το İmralı.

ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Öcalan γίνεται ολοένα και χειρότερη από το 2011. Το πρώτο βήμα ήταν να σταματήσουν οι επισκέψεις των δικηγόρων του, από τις 27 Ιουλίου 2011 και μετά, και το δεύτερο ήταν η κράτηση και η σύλληψη όλων των δικηγόρων του Öcalan που παρέστησαν στις συνομιλίες του Όσλο, στις 22 Νοεμβρίου 2011. Στη συνέχεια, στις 6 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η τελευταία επίσκεψη εκ μέρους μελών της οικογένειας του Öcalan. Και μέχρι τον Απρίλιο του 2015, είχαν σταματήσει και οι επισκέψεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι άλλοι πέντε κρατούμενοι -που ονομάζονταν «γραμματεία»- αντικαταστάθηκαν από άλλους φυλακισμένους, αλλά δύο εξ'αυτών εξορίστηκαν στο Silivri μετά τη διακοπή των επισκέψεων της επιτροπής. Οι επισκέψεις των οικογενειών και των δικηγόρων και για τους υπόλοιπους τρεις κρατούμενους έχουν επίσης διακοπεί, οδηγώντας στην πλήρη απομόνωση τους.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩ ΚΟΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ

Σε συμφωνία με τις πρακτικές για την εντατικοποίηση της απομόνωσης, με διάταγμα του πρώτου δικαστή της Bursa στις 20 Ιουλίου 2016, οι επισκέψεις των οικογενειών του Öcalan και των άλλων τριών κρατουμένων και όλες οι επικοινωνίες όπως τηλεφωνήματα, επιστολές κ.λπ. απαγορεύτηκαν επισήμως, και όλοι οι δεσμοί του Öcalan και των άλλων κρατουμένων με τον έξω κόσμο έχουν διακοπεί. Οι δικαιολογίες περί "κακών καιρικών συνθηκών" και "βλάβης του καραβιού" που χρησιμοποιούντουσαν παλιότερα, για την παρεμπόδιση των επισκέψεων, δε χρειάζονται πια. Από τις 20 Ιουλίου 2016 και μετά, όλες οι αιτήσεις της οικογένειας, των δικηγόρων ή οποιουδήποτε άλλου να επισκεφθεί το Ιμραλί απορρίπτονται στη βάση της δικαστικής απόφασης, ενώ δεν επιτρέπεται κανενός είδους επικοινωνία και αλληλογραφία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι απαγορεύσεις αυτές θα ισχύουν "καθ 'όλη την περίοδο έκτακτης ανάγκης" και ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επανακυρήσσεται συνεχώς, η απόλυτη απομόνωση έχει γίνει μόνιμη και συνεχής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ DE FACTO ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Οι δικηγόροι του Öcalan δεν μπορούν να πληροφορηθούν ούτε αν αυτός και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι είναι ζωντανοί ή όχι. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, παρόλο που οι κρατούμενοι δηλώνονται ζωντανοί, η απόλυτη απομόνωση σημαίνει την εφαρμογή μιας πολιτικής de facto εκτέλεσης. Επειδή, όπως μια θανατική ποινή αποκόπτει τους φυσικούς δεσμούς με τον έξω κόσμο, η απόλυτη απομόνωση διακόπτει επίσης όλους τους δεσμούς του Οτσαλάν με τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας, και έτσι γίνεται φυσική και πολιτική εκτέλεση. Ο νόμος που ασκείται πάνω από το Öcalan είναι ο νόμος των εχθρών και το καθεστώς του ομήρου.

Ο Öcalan είχε κάνει παλιότερα τη δήλωση: «Ένα άτομο δεν μπορεί να ζήσει υπό αυτές τις συνθήκες ούτε καν για έξι ημέρες, είμαι σχεδόν πεθαμένος. Είμαι πολιτικός ομήρος εδώ. Η κατάστασή μου πρέπει να είναι γνωστή ως τέτοια. Μπορώ να το εξηγήσω με μια παρομοίωση: Είμαι όπως ένας άνθρωπος σε μηχανική υποστήριξη, μπορούν να τραβήξουν το βύσμα όποτε θέλουν. Η εντατικοποίηση της απομόνωσης θα ταυτίζεται με εκτέλεση, σε κάθε περίπτωση».

Η κατάσταση "απόλυτης απομόνωσης" στην οποία υπόκειται ο Öcalan από το 2015 είναι κάτι παραπάνω από εντατικοποίηση της απομόνωσης, είναι, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια των τουρκικών αρχών, σαν να "θάβεις έναν άνθρωπο ζωντανό". Και αυτή είναι η πιο βάναυση μορφή βασανιστηρίων. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφόρηση για τον Öcalan και τους άλλους τρεις κρατούμενους.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Μιλώντας στο ANF, η Eren Keskin, που ήταν μία από τους πρώτους δικηγόρους του Öcalan  όταν μεταφέρθηκε στην Τουρκία, δήλωσε ότι η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Öcalan ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε στο Ιμραλί. Η κ. Keskin είπε ότι οι πολιτικές απομόνωσης συνέχισαν να γίνονται σκληρότερες και έφθασαν σήμερα στο αποκορύφωμα και συνέχισε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Τουρκία και τους νόμους της χώρας, η απομόνωση που επιβλήθηκε στον Οτσαλάν τώρα, η απαγόρευση επισκέψεων, είναι παράνομη. Αντιβαίνει τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τους νόμους της Τουρκίας. Δεν υπάρχει τίποτα στο νόμο που να το ορίζει αυτό, ωστόσο όλες οι επισκέψεις απαγορεύονται»

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΩΝ

Υπενθυμίζοντας ότι ο Οτσαλάν δεν μπορεί να συναντηθεί εδώ και πολύ καιρό με την οικογένεια και τους δικηγόρους του, η Keskin δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νομικές πράξεις που να εφαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένα άτομα. Σύμφωνα με την Keskin, η αντιμετώπιση του Öcalan είναι μια τέτοια πρακτική και η απομόνωση εφαρνόζεται για εντελώς πολιτικούς λόγους. Η Keskin τόνισε ότι η απομόνωση είναι συνέπεια της έλλειψης βούλησης του τουρκικού κράτους να επιτύχει μια ειρηνική λύση στο κουρδικό ζήτημα.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Η Keskin παρατήρησε ότι τόσο η τουρκική όσο και η διεθνής κοινή γνώμη έχουν ευθύνες απέναντι στην απομόνωση που επιβλήθηκε στον Οτσαλάν, ο οποίος -όπως είπε- δεν είναι απλά ένα άτομο, αλλά ένας ηγέτης με επιρροή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η Keskin συνέχισε: «Τώρα που ένα πρόσωπο σε μια τέτοια θέση υπόκειται σε αυτή την παράνομη συμπεριφορά που αντιβαίνει στις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Τουρκία, τα συμβαλλόμενα μέρη αυτών των συμβάσεων πρέπει επίσης να απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία. Ωστόσο, είμαστε ακόμη μακριά από κάτι τέτοιο και, αντ'αυτού, υπάρχει μια διεθνής σιωπή».

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Keskin επεσήμανε ότι, ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητούν ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι η απομόνωση προκαλεί εντάσεις και απελπισία στην κοινωνία. Είπε: «Η παράνομη απομόνωση πρέπει να τερματιστεί προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για λύση και ειρήνη και να επιτευχθεί ομαλοποίηση».

Η κ. Keskin παρατήρησε ότι η σημερινή κατάσταση δεν προκαλεί καμία εμπιστοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια, ως δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει ζήσει τη δεκαετία του '90, δεν έχει ξαναβιώσει μια τέτοια ανασφάλεια και απελπισία στην κοινωνία όπως σήμερα.

Η CPT ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ

Η κ. Keskin δήλωσε ότι η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) δε δρα ελεύθερα κατά της απομόνωσης του Öcalan και την κάλεσε να αναλάβει τον ρόλο της ενάντια σε αυτή την απομόνωση, καθώς η επιτροπή και άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί υποτίθεται ότι παρέχουν υποστήριξη όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για το λαό να δράσει.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ OCALAN

Η Keskin έδωσε έμφαση στη σημασία της μεταχείρισης του Öcalan, αναγνωρίζοντας ότι η απομόνωση σημαίνει επιμονή στον πόλεμο. 

Εκφράζοντας ανησυχίες για την κατάσταση του Κούρδου ηγέτη, η Keskin απαίτησε άμεση πρόσβαση της οικογένειας και των δικηγόρων του Öcalan στο Imrali και τη βελτίωση των όρων διαβίωσής του. Με την παύση της απομόνωσης να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.

Δολοφονία νεαρού Κούρδου στον τουρκικό στρατό
Δολοφονία νεαρού Κούρδου στον τουρκικό ...

Ο Mehmet Boztepe από την Ούρφα έκανε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία ...

Μεταφράστηκε στα ελληνικά το Σύνταγμα της Rojava!
Μεταφράστηκε στα ελληνικά το Σύνταγμα ...
Φίλες και φίλοι, σας ενημερώνουμε με μεγάλη χαρά για το ότι το κόμμα μας, το ...
Η διεθνής συνωμοσία με τα λόγια του ίδιου του Abdullah Ocalan
Η διεθνής συνωμοσία με τα λόγια του ...

Στις 9 Οκτωβρίου του 1998, ο Κούρδος ηγέτης, Abdullah Ocalan, αναγκάστηκε να ...

Είκοσι χρόνια μετά τη συνωμοσία
Είκοσι χρόνια μετά τη συνωμοσία

Η εκστρατεία "Ειρήνη στο Κουρδιστάν" (Peace in Kurdistan) εξέδωσε ανακοίνωση με ...

9 Οκτωβρίου 1998, μια μαύρη μέρα στην κουρδική ιστορία
9 Οκτωβρίου 1998, μια μαύρη μέρα στην ...

Στις 9 Οκτωβρίου 1998, ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν αναγκάστηκε να ...