Ευρωπαίοι βουλευτές: η απελευθέρωση του Ocalan απαραίτητη για την ειρήνη

Ευρωπαίοι βουλευτές: η απελευθέρωση του Ocalan απαραίτητη για την ειρήνη

Πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που λαμβάνει χώρα μπροστά από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου, υπέρ της απελευθέρωσης του Abdullah Ocalan, με την ευκαιρία της 5ης επετείου της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της Συνέλευσης από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνίδες, η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και η Αννέτα Καββαδία, και παρίσταντο επίσης και δυο βουλευτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) της Τουρκίας. Πολλά άλλα μέλη της Συνέλευσης, που δεν συμμετείχαν προσωπικά, έστειλαν μηνύματα προς στήριξη.

Μέλη της Συνέλευσης δήλωσαν στις σύντομες ομιλίες ότι έχουν δει οι ίδιοι τις στρατιωτικές επιθέσεις και την καταπίεση στο Κούρδιστάν και τόνισαν ότι θα στηρίξουν τους φυλακισμένους Κούρδους πολιτικούς.

 

«ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ»

Το μέλος της Συνέλευσης και εκπρόσωπος της γερμανικής μειονότητας στην Ιταλία, Florian Kronbichler, δήλωσε ότι ως γερμανική μειονότητα κατανοούν τα αιτήματα του κουρδικού λαού. Σημειώνοντας ότι η γερμανική μειονότητα στην Ιταλία έχει μεγαλύτερη αυτονομία από ό,τι στην Τουρκία, ο Kronbichler εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα για την ελευθερία που δίνει ο κουρδικός λαός.

 

HUNKO: «Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ»

Ο βουλευτής του γερμανικού Die Linke και μέλος της αριστερής πτέρυγας της PACE, Andrej Hunko, δήλωσε ότι συνεχίζει να παρατηρείται καταπίεση και βασανιστήρια εναντίον των Κούρδων και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία της αριστερής πτέρυγας με τους βουλευτές του HDP.

Ο Hunko μίλησε και για το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία, όπου με την ομάδα του υπηρετούσαν ως παρατηρητές στο Αμέντ (Ντιγιάρμπακιρ) και σε άλλες κουρδικές πόλεις, χαρακτηρίζοντάς το ως «πραγματικά αντιδημοκρατικό». Κάνοντας έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει αμέσως συναντήσεις με τον Öcalan, ο Hunko τόνισε ότι η διεθνής αλληλεγγύη θα συνεχιστεί.

 

«Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ»

Η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε τη σημασία της απελευθέρωσης του Abdullah Ocalan και δήλωσε ότι ουσιαστικά η Τουρκία έχει δικτατορία, κάτι που προκαλεί ανησυχίες και στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση του Ocalan είναι απαραίτητη για την επίτευξη της ειρήνης.

 

«Ο ÖCALAN ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Ο Ertuğrul Kürkçü, βουλευτής του HDP, δήλωσε ότι η πενταετής -πλέον- διαμαρτυρία αλλά και όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα υπέρ της απελευθέρωσης του Ocalan θα συμβάλλουν  στην επιστροφή του τελευταίου εκεί που ανήκει: ανάμεσα στον κουρδικό λαό.

Ο Kürkçü παρατήρησε ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται οι διεκδικήσεις των λαών της Τουρκίας, τους οποίους κάλεσε να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα, με το σύνθημα «ή όλοι ή κανένας». Χαιρέτησε τον κουρδικό λαό ως πρωτοπόρο του αγώνα για την ελευθερία και έναν από τους "αρχιτέκτονες του μέλλοντος της Μέσης Ανατολής". Τόνισε ότι ο αγώνας του κουρδικού λαού για την ελευθερία δε θεωρείται τρομοκρατία από μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων παντού στον κόσμο και τόνισε ότι η απελευθέρωση του Ocalan είναι ένα παγκόσμιο αίτημα. Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ηγέτης του κουρδικού λαού θα είναι σύντομα ελεύθερος.

 

«Ο ÖCALAN ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΩΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΛΑΟΥ»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Συνέλευσης Αλληλεγγύης της Αλσατίας, Bernard Revollon, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα του κουρδικού λαού για τα δικαιώματα και την ελευθερία του. Υπογραμμίζοντας ότι ο Ocalan πρέπει να είναι ελεύθερος ως ηγέτης του κουρδικού λαού, ο Revollon δήλωσε ότι είναι ανεπίτρεπτο η Τουρκία να έχει μια φασιστική κυβέρνηση και ταυτόχρονα να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Η σημερινή πορεία για τη Rojava
Η σημερινή πορεία για τη Rojava

Δυναμική ήταν η σημερινή διαδήλωση συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της ...

Πορεία για τη Rojava!
Πορεία για τη Rojava!

Οι Κούρδοι της Αθήνας καλούν σε πορεία διαμαρτυρίας υπέρ του δοκιμαζόμενου λαού ...

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Rojava: η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Διοίκησης
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Rojava: ...

Έκκληση προς την κοινή γνώμη και όλους τους ελεύθερους πολίτες:


Εκ μέρους του ...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ROJAVA!
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ...

Η Rojava βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, σε μεγάλο κίνδυνο. Η Τουρκία πρόκειται ...

Απεργία πείνας για τον Ocalan
Απεργία πείνας για τον Ocalan

Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν οργάνωσε και πραγματοποιεί στα Προπύλαια ...