"Ο Ocalan είναι ο ηγέτης όλων των καταπιεσμένων"

"Ο Ocalan είναι ο ηγέτης όλων των καταπιεσμένων"

Ο Γερμανός ακτιβιστής Peter Müller, ο οποίος συμμετέχει στην περιοδεία του λεωφορείου που καλεί για την ελευθερία του ηγέτη του κουρδικού λαού Abdullah Ocalan, δήλωσε ότι η ομάδα του γίνεται δεκτή από τον κόσμο με μεγάλο ενδιαφέρον και ότι «οι ιδέες του Ocalan πρέπει να γίνουν γνωστές σε όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Η περιοδεία του λεωφορείου για την ελευθερία του Ocalan, που ονομάζεται "Βιβλιοθήκη Öcalan - Λευτεριά στον Öcalan και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους", ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας και μετά από τρεις εβδομάδες δραστηριοτήτων στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, έχει φτάσει στο Αμβούργο. Ο σκοπός της περιοδείας είναι να παρουσιάσει τις ιδέες και τις απόψεις του Ocalan στο ευρωπαϊκό κοινό.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ακτιβιστές από διάφορες χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ουρουγουάη. Ο Γερμανός ακτιβιστής Peter Müller είναι ένας από αυτούς. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής του προγράμματος.

Δηλώνοντας ότι συναντούν ενδιαφερόμενους πολίτες σε όλες τις χώρες, ο Müller εξήγησε ότι σκοπός τους είναι να εισαγάγουν τις απόψεις του Ocalan στο ευρωπαϊκό κοινό. Σύμφωνα με τον Müller, ο Ocalan είναι ηγέτης των καταπιεσμένων και όσων μάχονται για την ελευθερία και «ένας φιλόσοφος της εποχής μας. Οι ιδέες του παρέχουν λύσεις στην κρίση τόσο της Μέσης Ανατολής όσο και της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να διαβάζουμε και να μοιραζόμαστε τις ιδέες του».

Σε μια συνέντευξη με τον ANF, ο ακτιβιστής Peter Müller μίλησε για τους στόχους της περιοδείας «Freedom for Ocalan», το ενδιαφέρον της Ευρώπης για τις ιδέες του Öcalan, καθώς και άγνωστα στο ευρύ κοινό γεγονότα από την περιοδεία.

 

ANF: Πόσες πόλεις έχει επισκεφθεί το λεωφορείο "Freedom for Ocalan";

PM: Μετά το Στρασβούργο, συνεχίσαμε με τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τώρα είμαστε στο Αμβούργο. Από εδώ, θα ταξιδέψουμε στις Σκανδιναβικές χώρες. Φυσικά, πραγματοποιήσαμε πολλές δραστηριότητες σε αυτές τις χώρες.

 

ANF: Πώς θα περιγράφατε το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της περιοδείας; Θα μας περιγράψετε τις δραστηριότητές σας;

PM: Έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα σε κάθε πόλη. Διοργανώνουμε πάνελ, σεμινάρια, διαδηλώσεις. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από τοπικούς θεσμούς, είναι μέλη δημοτικών συνελεύσεων και απλοί άνθρωποι. Θα ήθελα να μοιραστώ ένα παράδειγμα από το Παρίσι, όπου ήμασταν ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτοι, αλλά και κατά τη διάρκεια των πάνελ και των σεμιναρίων που διοργανώσαμε, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Οι δραστηριότητές μας ήταν επιτυχείς. Παρόμοιες δραστηριότητες διεξήχθησαν και στη Λιέγη, στο Βέλγιο. Οι άνθρωποι μάς κάνουν ερωτήσεις και πραγματικά θέλουν να μάθουν πράγματα. Και αυτός είναι ακριβώς ο στόχος: να δείξουμε ποιος είναι ο Ocalan, τι κάνει και ποιες είναι οι απόψεις του. Ιδιαίτερα άτομα με αφρικανική καταγωγή φαίνεται ήδη να γνωρίζουν τον Ocalan. Γνωρίζουν τη σύνδεσή του με τον Μαντέλα. Ίσως να μην γνωρίζουν τόσα πολλά για το θέμα, αλλά έχουν ακούσει για τον ίδιο. Άλλοι πάλι μπορεί να μη γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις απόψεις του, αλλά γνωρίζουν τον κουρδικό αγώνα. Αλλά οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τα φυλλάδια και τα βιβλία του Ocalan που μοιράζουμε.

 

ANF: Ποια βιβλία του Ocalan έχετε στο λεωφορείο;

PM: Έχουμε κυρίως μπροσούρες. Πιο συγκεκριμένα, τα "Απελευθερώνοντας τη ζωή: Η Επανάσταση της Γυναίκας", "Δημοκρατικό Έθνος", "Σύστημα Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας" και "Πόλεμος και Ειρήνη στο Κουρδιστάν" (ΣΣ: τα βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Οι τίτλοι των αγγλικών μεταφράσεων είναι αντίστοιχα “Liberating life: Woman’s Revolution”, “Democratic Nation”, “Democratic Confederalism” , “War and Peace in Kurdistan”). Αυτά είναι διαθέσιμα στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, φλαμανδικά, ισπανικά και σκανδιναβικά. Γερμανικές και αγγλικές μεταφράσεις υπάρχουν επίσης για το βιβλίο "Για την υπεράσπιση ενός έθνους" και για πέντε τόμους της υπεράσπισής του στο δικαστήριο.

 

ANF: Από πού προέρχονται κυρίως οι συμμετέχοντες;

PM: Έχουμε Κούρδους ακτιβιστές και φίλους των Κούρδων από αρκετές χώρες όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουρουγουάη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς. Όλοι οι συμμετέχοντες μιλούν διαφορετικές γλώσσες, επομένως δεν αντιμετωπίζουμε καμία δυσκολία όταν ταξιδεύουμε σε διάφορες χώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι δεν θα αρκούσε απλώς να διανέμoυμε φυλλάδια χωρίς να μιλάμε με τους ανθρώπους. Πρέπει να εξηγήσουμε και να μιλήσουμε για τις ιδέες του Ocalan και τους στόχους του κινήματος της κουρδικής ελευθερίας. Όταν μιλάμε στους ανθρώπους, καταλαβαίνουν, ρωτούν, θέλουν να μάθουν περισσότερα.

 

ANF: Πώς θα περιγράφατε μια συνηθισμένη ημέρα στο λεωφορείο;

PM: Μερικά ταξίδια είναι μακρά, μερικά είναι σύντομα. Έτσι, πάντα είναι διαφορετικά. Έχουμε καλή διάθεση. Τραγουδάμε τραγούδια, συζητάμε ή διαβάζουμε βιβλία. Ειδικά στα σύντομα ταξίδια, οι ντόπιοι έρχονται στο λεωφορείο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, όταν έρχονται κοντά μας παιδιά. Είναι ένα καλό κίνητρο.

 

ANF: Βρίσκεστε στο δρόμο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τώρα. Κάποια ενδιαφέρουσα εμπειρία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

PM: Πριν από δύο μέρες σε ένα βενζινάδικο στη Γαλλία, είδαμε ένα λεωφορείο με ισπανική πινακίδα κυκλοφορίας. Όταν πλησιάσαμε -ήταν όλες γυναίκες- μας είπαν ότι ήταν Καταλανές. Είχαμε μια συνομιλία. Τους είπαμε για τον κουρδικό αγώνα και τον Ocalan και τους δώσαμε φυλλάδια στα ισπανικά. Ήταν πολύ χαρούμενες και έδειξαν ενδιαφέρον.

 

ANF: Τι σημαίνει ο Ocalan για εσάς;

PM: Για εμένα, ο Ocalan είναι ο ηγέτης του κουρδικού λαού. Πέρα από αυτό και σε σχέση με την τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή, οι λύσεις που προτείνει τον κάνουν ηγέτη όλων των λαών. Είναι ο φιλόσοφος της εποχής μας. 50 χρόνια πριν, οι άνθρωποι θα διάβαζαν τον Μαρξ, τον Ένγκελς, τον Λένιν και τον Μάο για να λύσουν τα προβλήματα. Αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Ο Ocalan προσπαθεί τώρα να λύσει αυτά τα ίδια προβλήματα. Ο πλανήτης υφίσταται μια τεράστια κρίση αυτή τη στιγμή. Φυσικές καταστροφές, πολέμους και προσφυγιά. Και πάλι, τα κόμματα της δεξιάς έρχονται στις κυβερνήσεις. Ο κ. Ocalan αντιμετωπίζει αυτές τις εξελίξεις και προσφέρει σχέδια για λύση σε εμάς. Υπάρχει ένας αγώνας ενάντια στην κρίση και το χάος που δημιούργησε η ISIS και παρόμοιες οργανώσεις στη Μέση Ανατολή. Όλα τα χρώματα και οι διαφορετικές ιδέες παλεύουν κάτω από μία σημαία. Και αυτό έγινε δυνατό μέσω των ιδεών του Ocalan. Ως εκ τούτου, ο Ocalan δεν είναι μόνο ηγέτης των Κούρδων, αλλά όλων των καταπιεσμένων ανθρώπων, όλων όσων γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και αναζητούν την ελευθερία. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να το δει κάποιος.

 

ANF: Πώς βλέπουν οι Ευρωπαϊκοί δημοκρατικοί κύκλοι τις ιδέες του Öcalan;

PM: Πιστεύω ότι οι απόψεις του Ocalan μπορούν να δώσουν μια λύση και στην ευρωπαϊκή κρίση. Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο διάσκεψη με τη συμμετοχή διαφόρων διεθνιστών από πολλές χώρες. Ήταν ένα σημαντικό βήμα και γεγονός. Οι ιδέες του Ocalan είχαν αντίκτυπο. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει προπαγάνδα εναντίον του στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία. Χρησιμοποιούν τον όρο "τρομοκράτης" γι 'αυτόν. Υπάρχουν ακόμη και αριστεροί που επηρεάζονται από αυτή την ρητορική. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι διαβάζουν σχετικά με τη Rojava ή και την επισκέπτονται ακόμη, η προπαγάνδα καταφέρνει να επηρεάζει κάποιους. Υπάρχει μια επιτροπή Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας στη Γαλλία. Και σε άλλες χώρες, υπάρχουν ομάδες εργασίας και πετυχαίνουν σημαντικά πράγματα. Ωστόσο, η κύρια πρόκληση μας είναι να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους. Και αυτός είναι ο στόχος αυτού του λεωφορείου. Το λεωφορείο είναι σημαντικό, αλλά δεν λύνει όλα τα ζητήματα. Επομένως, πρέπει να μοιραστούμε την υπόθεσή μας με περισσότερες ενώσεις και πλατφόρμες. Πρέπει να διαβάσουμε και να μοιραστούμε αυτές τις απόψεις.

"Στον αγώνα για τη γυναικεία ...

Η Γυναικεία Οργάνωση του PYD έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει σε εκδήλωση που θα ...

Κούρδος βουλευτής τιμωρήθηκε από το Κοινοβούλιο, επειδή είπε τη λέξη
Κούρδος βουλευτής τιμωρήθηκε από το ...

Ο βουλευτής του HDP, Osman Baydemir, μίλησε στη χτεσινή κοινοβουλευτική ...

HDP: Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ξεκινήσει έναν περιφερειακό πόλεμο
HDP: Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ...

Ανακοίνωση του HDP σχετικά με την πρόσφατη απόφαση Trump να αναγνωρίσει την ...

Μία ακόμη έκκληση για συνάντηση με τον Ocalan απορρίφθηκε
Μία ακόμη έκκληση για συνάντηση με τον ...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μπούρσα απέρριψε μια ακόμη άλλη έκκληση των ...

1978-2017, 39 χρόνια PKK
1978-2017, 39 χρόνια PKK

Το PKK ιδρύθηκε σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1978, σε ένα κουρδικό χωριό ...