Έκκληση των φυλακισμένων βουλευτών του HDP για τον Ocalan

Έκκληση των φυλακισμένων βουλευτών του HDP για τον Ocalan

Οι συμπροέδροι και οι βουλευτές του HDP που βρίσκονται έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές, εξέδωσαν μία κοινή δήλωση, ζητώντας να αρθεί η απομόνωση που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του κουρδικού λαού, Abdullah Ocalan.

 

H έκκληση των βουλευτών έχει ως εξής:

«Την περίοδο αυτή, οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία του κ. Abdullah Öcalan στο Imrali έχουν ενταθεί. Η απομόνωση στην οποία υποβάλλεται ο κ. Öcalan και η οποία ξεκίνησε στις 5 Απριλίου 2015, πριν από περίπου 2,5 χρόνια, κράτησε μέχρι τη συνάντησή του με ένα μέλος της οικογένειάς του στις 11 Σεπτεμβρίου 2016. Έκτοτε έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος και κανείς από την οικογένειά του ή τους δικηγόρους του δεν κατόρθωσε να τον συναντήσει.

Οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ έχουν απορρίψει τις αιτήσεις των δικηγόρων για επίσκεψη 670 φορές μέχρι σήμερα (ΣΜ: οι δικηγόροι του Ocalan δεν έχουν επισκεφθεί το Ιμραλί από το 2011). Δεν τον επισκέπτονται ούτε μέλη της οικογένειάς του. Ο κ. Öcalan δεν είναι ένας συνηθισμένος κατάδικος. Ο κουρδικός λαός θέλει να ακούσει για την κατάσταση της υγείας του από πρώτο χέρι, από τον ίδιο. Αυτή η πολιτική απομόνωσης δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στον λαό μας και αυτές οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες. Όταν όλα τα δικαιώματα του κουρδικού λαού αγνοούνται και καταπατώνται, η πληροφόρηση εκ μέρους του εισαγγελέα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια του κ. Öcalan δεν είναι ούτε επαρκής, ούτε αξιόπιστη.»

 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 Ι. Βιώνουμε μια εποχή όπου οι ανησυχίες εντείνονται και οι προσδοκίες αυξάνονται καθημερινά. Αναμένουμε από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα του κράτους να υιοθετήσουν την απαραίτητη προσέγγιση που θα οδηγήσει στον τερματισμό της απομόνωσης. Πρέπει να γίνουν κινήσεις άμεσα.

II. Η πολιτική απομόνωσης οδηγεί σε ένταση, πόλωση και σύγκρουση. Αυτό σημαίνει εχθρότητα απέναντι στον κουρδικό λαό και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτόν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σημαίνει επίσης εναντίωση στο να ζήσουν μαζί και ειρηνικά όλοι οι λαοί, οι θρησκείες και οι πολιτισμοί που υπάρχουν σε αυτά τα εδάφη και στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, όπως περιγράφεται στα 10 σημεία που προετοίμασε ο κ. Öcalan για τη συμφωνία του Dolmabahçe (ΣΜ: η συμφωνία του Dolmabahçe ήταν μία συμφωνία δέκα σημείων που ανακοινώθηκε σε μια κοινή συνέντευξη τύπου από την κυβέρνηση και το HDP, στις 28 Φεβρουαρίου 2015, στο παλάτι Dolmabahçe της Κωνσταντινούπολης).

Περιμένουμε από το δημοκρατικό κοινό και τον λαό μας να υποστηρίξουν το θέμα. Ο κ. Öcalan είναι ένας σημαντικός άνθρωπος που έχει συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος με το μυαλό του, τις ιδέες και τις προτάσεις του, αλλά και με ολόκληρη την ύπαρξή του, και ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση του ζητήματος με ειρηνικά και δημοκρατικά βήματα κατά την προσεχή περίοδο. Όσοι θέλουν την ειρήνη και τη λύση δεν θα αγνοήσουν αυτό το γεγονός.

 III. Καλούμε την CPT (ΣΜ: Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων) και άλλους διεθνείς θεσμούς: Μην μένετε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την αδικία!

 IV. Καλούμε το Κοινοβούλιο: Το κλειδί για να ζούμε ειρηνικά, ως ελεύθεροι πολίτες με ίσα δικαιώματα μέσα στη χώρα, αλλά και σε οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με το κουρδικό λαό στο εξωτερικό, είναι στα χέρια του κ. Öcalan. Το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει μέτρα, εάν θέλει να αναπτύξει μια ενεργό, ειρηνική και δημοκρατική προσέγγιση. Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν μια πρωτοβουλία ευρείας κλίμακας για την ειρήνη και τη λύση.

 

Η οικογένεια, οι δικηγόροι ή μια πολιτική επιτροπή πρέπει να επισκεφτούν αμέσως το νησί Imrali. Χωρίς αυτό, καμία δήλωση δεν θα ικανοποιήσει εμάς ή τους λαούς μας, και οι ανησυχίες δεν θα πάψουν, αλλά θα ενταθούν με το χρόνο. Η απάνθρωπη απομόνωση πρέπει να σταματήσει επειγόντως. 

 

Τα ονόματα των συμπροέδρων και των βουλευτών που εξέδωσαν τη δήλωση είναι:

Selahattin Demirtaş – Φυλακή Edirne

Figen Yüksekdağ – Φυλακή Kandıra

İdris Baluken – Φυλακή Sincan

Çağlar Demirel – Φυλακή Kandıra

Selma Irmak – Φυλακή Kandıra

Gülser Yıldırım – Φυλακή Kandıra

Burcu Çelik – Φυλακή Sincan

Abdullah Zeydan – Φυλακή Edirne

Ferhat Encü – Φυλακή Kandıra

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια αντίστασης ενός φυλακισμένου
Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Τα είκοσι χρόνια ...

Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019, Πλατεία Συντάγματος, ώρα 21.00'

Μια ολονυχτία για ...

Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία
Η δήλωση της Ντιλάν για την προδοσία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ντοκουμέντο: Η δήλωση της ...

Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο νοσοκομείο!
Έκτακτο: η Λεϋλά Γκιουβέν εισήχθη στο ...

Η βουλευτής του HDP Leyla Guven, που βρίσκεται σε απεργία πείνας ενάντια στην ...

Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν
Μια ολονυχτία για τον Οτζαλάν

1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

ΜΙΑ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

 

Την ...

Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν
Ποιος είναι ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1999-2019, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

 

Πριν είκοσι χρόνια, ένας ...