Οι ιδέες του Ocalan για την ειρήνη στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος

Οι ιδέες του Ocalan για την ειρήνη στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος

Οι ιδέες του Ocalan για μια μακροχρόνια ειρήνη είναι ο τίτλος μιας συνάντησης που διοργανώνεται από το Κουρδικό Εθνικό Συνέδριο στο περιθώριο του Ετησίου Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας. Η συνάντηση είναι η πρώτη από τις δύο εκδηλώσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα στο περιθώριο του Συνεδρίου, με σκοπό την ενημέρωση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κόμματος σχετικά με την κατάσταση του ηγέτη του Κουρδικού Λαού, Abdullah Ocalan, καθώς και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. 

Η πρώτη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στο Λίβερπουλ, όπου πραγματοποιείται το Συνέρδιο. Το πάνελ αποτελείται από την Tracy Brabin, βουλευτή Batley και Spen, τον Rizgar Wan, εκπρόσωπο του KNK για τη Μεγάλη Βρετανία, τον Ertugrul Kurkçu, τον Τούρκο πρώην βουλευτή Σμύρνης του HDP, και την ευρωβουλευτή Julie Ward. Συντονιστής θα είναι ο Λόρδος Glasman.

Ο βίαιος πόλεμος ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες δολοφονίες ανθρώπων και την καταστροφή πολλών χωριών και πόλεων σε έναν πόλεμο για τον οποίο ελάχιστα γίνονται γνωστά στην κοινή γνώμη. Στη Συρία, η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στο Afrin και διέπραξε πράξεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης και φριχτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του κουρδικού πληθυσμού. 

Η κατάσταση είναι απελπιστική, όμως ο Abdullah Ocalan, ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων, πιστεύει ότι είναι εφικτός ένας άλλος κόσμος. «Προσφέρω στην Τουρκία μια απλή λύση. Απαιτούμε ένα δημοκρατικό έθνος ... που δεν ορίζεται από σημαίες και σύνορα»... αλλά από τον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό, ένα σύστημα που προσφέρει το δικαίωμα για όλους να συμμετέχουν, μέσω της δικής τους ταυτότητας, στη δημοκρατική ομοσπονδιακή δομή. Ο Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός, ο οποίος εφαρμόζεται στο βόρειο τμήμα της Συρίας, θέτει στο κέντρο του την απελευθέρωση των γυναικών, την οικολογική βιωσιμότητα και την εξάλειψη του σεχταρισμού.