Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για τη συνωμοσία της 9ης Οκτωβρίου

Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για τη συνωμοσία της 9ης Οκτωβρίου

Οι ετήσιες εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κίνημα Κουρδισσών Γυναικών ξεκινούν στις 5 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην συνομωσία της 9ης Οκτωβρίου θα λάβουν χώρα  στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο ενόψει της 20ης επετείου.

Το Ευρωπαϊκό Κουρδικό γυναικείο κίνημα TJK-E εξέδωσε γραπτή δήλωση σχετικά με τις διαμαρτυρίες και αναφέρει τα εξής:

«Χαιρετίζουμε το 20ο έτος της διεθνούς συνομωσίας της 9ης Οκτωβρίου ως ένα σημαντικό έτος του αγώνα. 

Η απομόνωση που επιβλήθηκε στον ηγέτη Apo με τις ειδικές συνθήκες κράτησης στο Imrali (Καλόλιμνος) είναι ένα είδος βασανισμού εναντίον όλης της ανθρωπότητας και όλων των δυνάμεων που παλεύουν για ελευθερία. Η CPT (Ευρωπαική επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων) είναι συνένοχος σε αυτό που συμβαίνει και συμμετέχει άμεσα σε αυτό το έγκλημα, παραλείποντας να εκπληρώσει το καθήκον της και να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο ηγέτης μας έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο εντελώς για τα τελευταία 3 χρόνια, και βρίσκεται σε μια κατάσταση φρικτής απομόνωσης. Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με αυτόν, την υγεία του, την ασφάλειά του ή την ζωή του. Ως εκ τούτου, η ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι «ο Οτσαλάν δεν υποβλήθηκε σε βασανιστήρια» είναι η παραδοχή της συνεχιζόμενης συνεργασίας του με το φασιστικό τουρκικό κράτος όσον αφορά την καταπίεση και τα βασανιστήρια.

Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κίνημα Κουρδισσών Γυναικών, καταδικάζουμε ένθερμα το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οποίου η απόφαση καθιστά την απομόνωση μόνιμη και δημιουργεί μια νομική κάλυψη για το σύστημα βασανισμού που εφαρμόζεται στο Imrali.

Καλούμε τις Κούρδισσες, τον λαό μας και τους συμμάχους μας να συμμετάσχουν στη διαδήλωση ενάντια στη συνομωσία της 9ης Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί μπροστά στην Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη.

Μια άλλη διαδήλωση, που θα καλεί την CPT να εκπληρώσει το καθήκον της και να αναλάβει τις ευθύνες της θα διεξαχθεί με τη μορφή μιας ανθρώπινης αλυσίδας. Φάκελοι θα υποβληθούν στις αρμόδιες αρχές και στις δύο διαμαρτυρίες".

Στη διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχουν Κούρδοι και σύμμαχοι από το γερμανικό κρατίδιο NRW, τη βόρεια Γαλλία, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες.

Στη διαμαρτυρία μπροστά στην CPT στο Στρασβούργο θα παρευρεθούν Κούρδοι και σύμμαχοι από την Ελβετία, το Στρασβούργο, το Μανχάιμ, τη Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη, το Μόναχο, τη Νυρεμβέργη και τη Νότια Γερμανία.

 

Οι προγραμματισμένες πορείες/διαμαρτυρίες στις ευρωπαϊκές πόλεις:

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

9 Οκτωβρίου, 13:00

Rond-Point Schuman

 

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

9 Οκτωβρίου, 14:00

Conseil de L'Europe

 

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΘΗΝΑ

3ήμερη πορεία διαμαρτυρίας

7 Οκτωβρίου, Ξεκίνημα από Λαύριο

9 Οκτωβρίου, Άφιξη στο Σύνταγμα

 

MARSEILLES

9 Οκτωβρίου, 14:00

 

ΚΥΠΡΟΣ

9 Οκτωβρίου, 18:30

Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού Κύπρου

 

ΒΙΕΝΝΗ

Εβδομαδιαία παραμονή σε σκηνές σε ένδειξη διαμαρτυρίας, 4-5 και 9 Οκτωβρίου

6-7-8 Οκτωβρίου, Όπερα

 

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

6 Οκτωβρίου, 13:00

 

ΕΛΒΕΤΙΑ

Βασιλεία, πορεία, 6 Οκτωβρίου, 14:00

 

ΛΟΝΔΙΝΟ

7 Οκτωβρίου, 14:00

 

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Πορεία, 7 Οκτωβρίου, 13.00

 

ΟΣΛΟ

Πορεία, 5 Οκτωβρίου, 17.00

 

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Συλλαλητήριο 6 Οκτωβρίου, 13.00

 

UPPSALA

Συλλαλητήριο, 6 Οκτωβρίου, 14.00

 

GOTEBORG

6 Οκτωβρίου, 18.00