Ντεμιρτάς: Όχι χωρίς τον Οτσαλάν!

Ντεμιρτάς: Όχι χωρίς τον Οτσαλάν!

Ο φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς μίλησε κατά της απομόνωσης του ηγέτη Οτσαλάν στη νήσο Imrali (Καλόλιμνος) και στάθηκε στο πλευρό της αγωνίστριας Leyla Guven δηλώνοντας: "Όχι χωρίς τον Ocalan".

Ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έγραψε ένα άρθρο για την εφημερίδα Yeni Yasam σχετικά με την πράξη αντίστασης της Leyla Guven.

Τα κυριότερα σημεία από το άρθρο του Demirtas είναι τα εξής:

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΡΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ GUVEN ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η κυρία Leyla Guven βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 54 ημέρες. Η κυρία Guven, η οποία κρατείται παράνομα στη φυλακή του Ντιγιαρμπακίρ παρά την εκλογή της στο κοινοβούλιο, θυσιάζει την υγεία της και την ζωή της για ένα εξαιρετικά νόμιμο και δίκαιο αίτημα.

Η κ. Leyla Guven ηγείται μιας σημαντικής έκκλησης για τον κ. Ocalan, ο οποίος μπόρεσε να συναντηθεί μόνο με τον αδελφό του τον Απρίλιο του 2015 και δεν έχει έκτοτε δώσει σημάδια ζωής.Η στάση της κυρίας Guven είναι πάνω από όλα αξιοπρεπής και αξιοσέβαστη. Για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε το δικαίωμα της στη ζωή, το καθήκον μας είναι να σταθούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πυγμή και αποφασιστικότητα δίπλα στο δίκαιο αίτημά της και να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό.

Ο λόγος για τον οποίο ένα τόσο σημαντικό και ζωτικό θέμα δεν μπόρεσε να εισέλθει στην εθνική και διεθνή δημόσια ατζέντα είναι η υπερβολική πίεση, οι επιθέσεις και το εμπάργκο από την κυβέρνηση. Όπως ακριβώς και οι 70χρονες μητέρες που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή στο θέμα και οι οποίες κρατούνται μετά από παράνομες επιδρομές στα γραφεία του κόμματος.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Η κ. Leyla Guven, στοχεύοντας στο επίκεντρο αυτών των καταπιεστικών συνθηκών, το Imrali και την κατάσταση του κ. Ocalan, δείχνει τη διέξοδο από αυτό το τέλμα. Έτσι, αντί να περιμένουμε να είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να βάλουμε το δίκαιο αίτημα της Guven στην ημερήσια διάταξη, πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι και να εξηγήσουμε στους άλλους ότι αυτή η έκκληση είναι ένας αγώνας για την αλλαγή των συνθηκών.

Ο κ. Ocalan χαίρει σημαντικής εμπιστοσύνης στην κοινωνία της Τουρκίας, με ειρηνικές προσεγγίσεις, λογικές προτάσεις και ειλικρινή θέληση, ειδικά κατά τη διάρκεια διαδικασιών επίλυσης του κουρδικού. Αλλά λόγω των χαμένων ευκαιριών και του έντονου πολιτικού αναβρασμού εν τω μεταξύ, αυτές μπορεί να ξεχαστούν ή να αγνοηθούν. Σήμερα, το καθήκον που προέχει για τους δημοκράτες πολιτικούς, για την κοινωνία των πολιτών, τον τύπο αλλά και το λαό μας ως σύνολο, είναι να υπενθυμίσουμε όλα αυτά στον κόσμο όλο και στην Τουρκία, με τον κατάλληλο τρόπο, γλώσσα και μέθοδο.

Πρέπει να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε καλά και σωστά γιατί η έκκληση της Leyla Guven είναι σημαντική, γιατί αυτό δεν είναι μόνο δικό της θέμα αλλά είναι σχετικό με κάθε πολίτη της Τουρκικής Δημοκρατίας από τη Μαύρη Θάλασσα έως το Αιγαίο, την Ανατολή, τη Μεσόγειο. Πάντα υπήρχαν εκτενείς και λεπτομερείς εκστρατείες και σχεδιασμός για το σκοπό αυτό, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλη τη σοβαρότητα που απαιτείται και να επικεντρωθούν πάνω σε αυτό όλες οι δυνάμεις. Χωρίς διακρίσεις, όλοι οι φορείς των μέσων ενημέρωσης, όλοι οι επικεφαλής συντάκτες, όλοι οι αρθρογράφοι, όλοι οι τηλεοπτικοί φορείς, όλα τα συνδικάτα, τα κόμματα και οι επαγγελματικές οργανώσεις όπως και οι ΜΚΟ πρέπει να ενημερωθούν και να τους γίνει σαφές το διακύβευμα όπως και ο λεπτός χαρακτήρας του θέματος. Το κοινό πρέπει να ενημερωθεί μέσω λαϊκών συναντήσεων, συζητήσεων και διασκέψεων.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη, θα μπορούσαν να προετοιμαστούν σύντομες αναφορές και φυλλάδια σχετικά με τις θετικές εξελίξεις στο πρόσφατο παρελθόν και τον ρόλο του κ. Ocalan σε αυτές. Με σύντομα βίντεο, θα μπορούσαν να υπάρχουν μικρές υπενθυμίσεις στα social media. Φυσικά γίνονταν πάντα παρόμοιες προσπάθειες, αλλά πρέπει να γίνουν επειγόντως πιο εκτεταμένες, αποτελεσματικές και προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα.

 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ

Η απεργία πείνας της Leyla Guven ξεκίνησε πριν από την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία και, φυσικά, τα δύο δεν σχετίζονται. Αλλά αυτή η εξέλιξη από μόνη της δημιουργεί μια ευκαιρία για έναν νέο ελιγμό. Ενάντια στην αφήγηση των AKP-MHP που λειτουργεί σαν να μην υπάρχουν άλλες επιλογές στη Συρία και τη Ροζάβα εκτός της στρατιωτικής παρέμβασης και του πολέμου, πρέπει να φωνάξουμε δυνατά: Υπάρχει άλλη επιλογή, η πιο λογική και καλύτερη επιλογή, που είναι ο κ. Ocalan.

Ο κ. Ocalan προέβλεψε όλες αυτές τις δυνατότητες, τις απειλές και τους κινδύνους κατά την ειρηνευτική διαδικασία του Imrali που ξεκίνησε το 2013 και πρότεινε μια νέα και σπουδαία τούρκο-κουρδική ειρήνη και μια στρατηγική ένωση στη Μέση Ανατολή. Αν ληφθούν υπόψη οι λογικές και κατάλληλες προτάσεις του, δεν θα υπάρξει τόσο πολύς πόνος στη χώρα ή στο εξωτερικό.

Τώρα, καθώς οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία, μια συζήτηση για το ποια στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να γεμίσει το κενό δεν θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε μόνιμη λύση. Εάν πρόκειται να υπάρξει κενό, θα πρέπει να καλυφθεί από μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ των λαών.

Να αναμένουμε ευρύ πολιτικό ελιγμό από τους Ερντογάν-Μπαχτσελί και να ελπίζουμε σε κάποιας μορφής ειρηνευτική διαδικασία από ανθρώπους με την δική τους νοοτροπία θα ήταν ανόητο και αφελές. Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε μια επιλογή ειρήνης με τον Οτσαλάν μόνο και μόνο επειδή αυτή η πολιτική κλίκα δεν το θέλει.

 

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ

Λοιπόν, τώρα είναι η σωστή στιγμή. Να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή της Leyla και να οργανωθούμε βάζοντας τα θεμέλια που θα μετατρέψουν αυτή την έκκληση σε πολιτική πρόταση και πολιτικό αγώνα. Ο κ. Ocalan είναι άνθρωπος της πολιτικής, όχι του ποινικού δικαίου ή αντικείμενο της εγκληματολογίας. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως ποινική υπόθεση, κανένας δεν πρέπει να υποκύψει σε αυτό. Το κράτος και η κυβέρνηση έχουν επίγνωση της πολιτικής εξουσίας του κ. Ocalan όσο κι εμείς. Αυτός είναι ο λόγος για την απομόνωση. Επομένως, δεν πρέπει να παραδοθούμε σε αυτήν την κατάσταση ομηρίας, να καταπνίξουμε την πολιτική και να επιβάλουμε πόλεμο.

 

ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ

Τέλος, κάποιοι θα μποούσαν να ρωτήσουν: Γιατί ο Ocalan, γιατί όχι κάποιος άλλος; Απαντείστε τους: Οι ηγεσίες που οικοδομούν ειρηνικές προτάσεις αναπτύσσονται με ιστορικές διαδικασίες και ωριμάζουν στο χρόνο, δεν είναι τεχνητές. Έχουν βάρος μεταξύ των ανθρώπων και στην πολιτική, καθώς και τα διεθνή ισοζύγια ισχύος. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ή να αλλάξει αυτά τα γεγονότα. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εναλλακτική λύση με μια άλλη ηγεσία είναι μάταιη. Θα ήταν σαν να φτιάχναμε ένα συναρμολογούμενο βουνό δίπλα στο αληθινό βουνό του Agri, θα ήταν αστείο. Επιπλέον, ο κ. Ocalan έχει συγκεντρώσει την εμπειρία και είναι αληθινός, όπως δείχνουν οι προσπάθειές του για ειρήνη που έχει ξεκινήσει από το '93. Όλα έχουν να κάνουν με τις προκαταλήψεις τις οποίες πρέπει να γκρεμίσουμε και να ασχοληθούμε με την λογική. Εμείς, το HDP, το HDK, το DTK, το DBP και άλλες παρόμοιες πολιτικές οργανώσεις, μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης. Το να είσαι όμως ο αρχηγός της ειρήνης είναι κάτι άλλο. Γι 'αυτό δεν μπορεί να συμβεί τίποτα χωρίς τον Οτσαλάν -και αυτό είναι οριστικό.

Ο Kawa και η ιστορία του Newroz
Ο Kawa και η ιστορία του Newroz

Πριν από πολύ καιρό, ανάμεσα στους δύο μεγάλους ποταμούς Ευφράτη και Τίγρη, ...

Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του για να  διαμαρτυρηθεί για την απομόνωση του Öcalan
Κρατούμενος δίνει τέλος στην ζωή του ...

Η σορός του μάρτυρα Γκέζεν θα αναπαυθεί στη γη των πατέρων του, το Αμέντ, ...

Halabja: ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...
Halabja: ένα έγκλημα κατά της ...

Τη "Ματωμένη Παρασκευή" της 16ης Μαρτίου του 1988, το καθεστώς του Σαντάμ ...

Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci (Zilan)
Αφιέρωμα: Η θυσία της Zeynep Kinaci ...

«Η αιτία των πράξεών μου είναι η αγάπη μου για τους ανθρώπους και τη ζωή!»

...

Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση!
Βελγική Δικαιοσύνη: Το PKK δεν είναι ...

Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ο ...