Ο Ocalan είναι καλά! Η πρώτη επίσκεψη στο Ιμραλί μετά από δύο χρόνια

Ο Ocalan είναι καλά! Η πρώτη επίσκεψη στο Ιμραλί μετά από δύο χρόνια

Ο Abdullah Ocalan, ο φυλακισμένος ιδρυτής και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), δέχθηκε σήμερα Σάββατο για πρώτη φορά (εδώ και πάνω από δύο χρόνια) επίσκεψη από τον αδερφό του, Mehmet, δήλωσαν αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP).

«Η κατάσταση της υγείας του κυρίου Ocalan είναι πολύ καλή και θα ενημερώσουμε το κοινό λεπτομερέστερα τις προσεχείς ημέρες», ανέφερε η συμπρόεδρος του HDP, Pervin Buldan, σε σύντομη online δήλωση που δημοσίευσε το κόμμα της.

Η επίσκεψη στον Ocalan ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς το PKK και το HDP περιγράφουν τους περιορισμούς που επιβάλλει στον Κούρδο ηγέτη η Τουρκία ως "πλήρη απομόνωση". Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας δεν έχει επιτρέψει στους δικηγόρους του Ocalan να συναντηθούν μαζί του από το 2011, παρά τις εκατοντάδες αιτήσεις.

Η επίσκεψη στο Imrali, το νησί-φυλακή στη θάλασσα του Μαρμαρά, έρχεται λίγο πριν τις προσεχείς τοπικές εκλογές του Μαρτίου και εν μέσω των απειλών της Τουρκίας για επικείμενη εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα -που πρόκειται να αποσυρθούν- εξακολουθούν να συνεργάζονται με τις κουρδικές δυνάμεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το PKK διεξάγει έναν πόλεμο που διαρκεί τέσσερις δεκαετίες, ενάντια στην καταστολή του πολιτισμού, της κουλτούρας και της γλώσσας των Κούρδων, με αξιώσεις για αυτοδιάθεση, ενώ τόσο η Άγκυρα όσο και οι δυτικοί σύμμαχοί της το κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αν και καταδικάστηκε για "εσχάτη προδοσία" στην Τουρκία, μετά την απαγωγή του με τη βοήθεια της CIA στην Κένυα το 1999, ο Ocalan βοήθησε να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το διάστημα 2013-2015 μεταξύ του ΡΚΚ και της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τούρκοι κρατικοί αξιωματούχοι (που δεν έχουν κατονομαστεί), όπως και στελέχη του HDP, μεταξύ των οποίων και ο φυλακισμένος αυτή τη στιγμή
Selahattin Demirtas, έχουν καθίσει πολλές φορές μαζί του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να τερματιστεί ο κύκλος της βίας μεταξύ των Κούρδων μαχητών και του τουρκικού στρατού και να βρεθεί μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα. Οι διαπραγματεύσεις -και η συνακόλουθη κατάπαυση του πυρός- κατέρρευσαν όταν το HDP κατάφερε μια σημαντική νίκη στις περιοχές με κυρίαρχο το κουρδικό στοιχείο στις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να στερήσει από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 2003.