Η γερμανική κυβέρνηση παίρνει θέση για τον Οτζαλάν!

Η γερμανική κυβέρνηση παίρνει θέση για τον Οτζαλάν!

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ζήτησε να τερματιστεί η αυστηρή απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Οτζαλάν. Ο Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων, Μάικλ Ροθ, κάλεσε την Άγκυρα να επιτρέψει στον Οτζαλάν να συναντηθεί με τους δικηγόρους του και την οικογένειά του.

 

Η αυστηρή απομόνωση που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του κουρδικού λαού Οτζαλάν στο νησί φυλακή Ιμραλί, βρέθηκε στο προσκήνιο πρόσφατα και έγινε θέμα στο κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όταν το Die Linke υπέβαλε επερώτηση στην κυβέρνηση Μέρκελ με θέμα την στάση της τελευταίας όσον αφορά το Ιμραλί. Η επερώτηση του βουλευτή του Die Linke, Michel Brandt είχε ως εξής:

«Έχει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πληροφορίες σχετικά με την υγεία του Abdullah Ocalan, που σήμερα κρατείται στη φυλακή του νησιού Imrali; Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πιέσει την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναλάβει δράση για να επισκεφθεί τον Οτζαλάν ή/και τη Λεϊλά Γκουβέν, καθώς η τελευταία συνεχίζει την απεργία πείνας στη φυλακή;»

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ "ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ"

Ο Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων, Michael Roth, απάντησε στην επερώτηση την επόμενη μέρα, στο όνομα της κυβέρνησης. Η σύντομη απάντηση που έλαβε η ANF αναφέρει:

«Ως Ομοσπονδιακή Γερμανική Κυβέρνηση θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποχρεούται να συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ότι αφορά τους κρατουμένους όπως και σε κάθε άλλο θέμα». Ο κ. Roth δήλωσε ότι αυτό καθίσταται σαφές σε όλες τις συναντήσεις με την τουρκική κυβέρνηση, όπως και στις συναντήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, ότι πρέπει να αναγνωρίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των συλληφθέντων και πρόσθεσε ότι πρόσφατα έθιξε το θέμα ο Ομοσπονδιακός Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ.Bärbel Kofler.

Ο κ.Roth υποστήριξε ότι η στάση της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την πίεση που η τουρκική δικαστική εξουσία ασκεί επί της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι πολύ σαφής, και συνέχισε απευθύνωντας την ακόλουθη έκκληση προς τη διοίκηση της Άγκυρας: «Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρέπει περαιτέρω να προκαλεί σύγκρουση με τη δημοκρατική και νόμιμη αντιπολίτευση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εκφράσει αυτή τη θέση σε διαλόγους με την τουρκική κυβέρνηση καθώς και σε φόρουμ όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και στο Συμβούλιο της Ευρώπης»

 

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ IMRALI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΟΥΝ

Ο κ. Roth δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις υποθέσεις των τουρκικών δικαστηρίων όσο το δυνατόν πιο στενά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του HDP για ενημέρωση και πρόσθεσε τα εξής για την κατάσταση του ηγέτη του κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτζαλάν:

«Σχετικά με την υγεία του ιδρυτή του PKK Abdullah Ocalan, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφορία. Όπως και εσείς, γνωρίζουμε ό,τι γνωρίζουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, από όσο γνωρίζουμε, ο κ. Ocalan συναντήθηκε με τον αδελφό του Mehmet Ocalan στις 12 Ιανουαρίου και αναφέρθηκε ότι είναι καλά.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) που εκδόθηκε πέρυσι επικρίνει την έλλειψη επικοινωνίας των κρατουμένων του Imrali με τον έξω κόσμο. Το αίτημά μας προς την τουρκική κυβέρνηση είναι αυτό: Ο Οτζαλάν πρέπει να είναι σε θέση να συναντηθεί με τους δικηγόρους του και την οικογένειά του και ζητάμε την άρση των περιορισμών εναντίον όλων των κρατουμένων».

Ο Roth απάντησε στη γραπτή επερώτηση της βουλευτού του Die Linke, κυρίας Heike Hänsel, σε άλλη Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Σύνοδο αυτή την εβδομάδα και μίλησε για τις τουρκικές κρατικές απειλές κατά της Ροζάβα, του Κουρδιστάν και του Βορρά της Συρίας, δηλώνοντας ότι εργάζονται για να αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις κατά των βόρειων τμημάτων της Συρίας από τους Τούρκους.